Dodaj do ulubionych

Nocny kaszel

IP: *.* 19.07.02, 13:55
Chciałam zapytać czy któraś z was spotkała się z podobnym problemem. Moja 1,5 - roczna córeczka każdy katarek kończy nocnymi atakami kaszlu. Mineły już dwa tygodnie i o katarze dawno nie pamiętamy, a w nocy stale pojawia się bardzo mokry kaszel. Tak jakby córeczka miała buzię pełną flegmy. Daję jej wtedy drosetux - syropek homeopatyczny i kaszel się uspokaja, aż do następnej nocy. Nie byłam jeszcze u lekarza, bo pani doktor zawsze przepisuje drosetux, flegaminę i cebion (co zresztą zwykle pomaga) ale jakoś tym razem nie wierzę w skuteczność takiej wizyty (próbowałam wariant i z flegaminą, i bez.)Trochę uspokaja mnie to, że w ciągu dnia córa humor ma znakomity i nie zakaszle ani razu. Może ktoś z was może mi poradzić, cóż to może być?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nocny kaszel IP: *.* 19.07.02, 18:05
      Synek mojej koleżanki miał podobną przypadłość. Okazało się, że ma po prostu alergię na materiał, ż którego wykonana była pościel.
    • Gość: guest Re: Nocny kaszel IP: *.* 19.07.02, 19:02
      Otóż to, moj synek ma to samo i pani doktor stwierdziła że to alergia (pyłkowiec) i przepisała Zyrtec.
    • Gość: luna Re: Nocny kaszel IP: *.* 19.07.02, 21:21
      tak, to moze byc alergia np na puch w poduszcze, moze zamien na sztuczna. Albo po prostu jak lezy, to smarki splywaja powoli i dziecko kaszle. A w ogole, to moze przejdz sie do laryngologa.Pozdrawiam i zycze zdrowia
    • Gość: Malandzia Re: Nocny kaszel IP: *.* 19.07.02, 21:58
      Droga Haniu!!!ja niedawno przechodziłam cos podobnego z moim 6 cio letnim synkiem, w ciągu dnia wszystko było ok ale wieczorem po kąpieli i trochę w nocy miał napady duszącego kaszlu okazało się że to alergia na pyłki, Marcin kaszlał również po przebudzeniu,a jak zaczęłam dokładniej obserwować to na dworze często kichał i byłam z nim u alergologa dostał leki na alergię i we wrześniu idziemy na badania.Drugi wariant kaszlu przechodziłam u mojej tez 1,5 rocznej córci, która kaszlała wieczorem i podczas snu...poszłam do pani doktor, która potwierdziła moje przypuszczenia to ząbki , wszystkie 4 trójki idące narazkaszel trwał przez 4 tygodnie spowodowany był wydzielaniem większej ilości śliny. Górne trójki dosć paskudnie się wyżynają więc smaruję dentinoksem i szczotkuję ząbki po każdym jedzaniu.Przez trzy dni podawałam środek przeciwbólowy dla dzieci(ibufen-zalecenie pani doktor).W obecnej chwili nasilenie kaszlu trochę się zmniejszyło , bo górne 3 juz się przebiły a dolne lada dzień. Kaszelek trochę ustał ale jeszcze są dni a raczej noce kiedy jest nasilony a rano widac że więcej zębów wyszło poza dziąsło.więc po pierwsze sprawdz ząbki a po drugie idź do pani doktor niech wykluczy alergie.Aha u mojej Martynki oprócz kaszlu wystąpiły jeszcze obiawy niechęć do jedzenia ( gryzienie sprawiało ból) i wzmozona chęć na cycusia(przynosił ulgę).Pozdrawiam Malandzia
      • Gość: guest Re: Nocny kaszel IP: *.* 20.07.02, 05:48
        Serdeczne dziękuję za wszelkie rady. Też myślałam, że to może być alergia, więc poduszki już wykluczyłam i od paru miesięcy została tylko flanelka lub płócienko. Poza tym dziwne jest to, że ataki trwają przez jakiś czas, potem tydzień, dwa spokoju i znów na nowo. Muszę to jeszcze sprawdzić. Ale rozwiązanie z ząbkami wydaje się bardzo prawdopodobne. Małej wychodzą właśnie dwa tylne ząbki jednocześnie, a ja nie miałam pojęcia, że można to łączyć z kaszlem. Tak więc Malandziu - szczególne dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka