Dodaj do ulubionych

nauka siusiania

IP: *.* 01.09.02, 22:08
Witam,bardzo proszę o kilka słów (nie powiem,wsparcia)na temat tego,jak długo trwała u Waszych dzieci nauka SKUTECZNEGO siusiania do nocnika. Mój 2,2 letni Franek od sześciu tygodni robi siusiu i kupkę do nocnika. Niestety "wpadki" zdarzają się tak często (nawet kilka razy dziennie), że czasami mam ochotę znowu założyć mu pieluchę. Co ciekawe, z reguły do majtek tylko zaczyna siusiać,potem przerywa, a gdy ktoś z dorosłych zauważy posikane majtki i wysadzi Frania na nocnik, kończy siusianie już na nocniku. Poza tym siusia jakby porcjami: najpierw jedno siku,a po ok. 10-15 minutach następna porcja,po czym następuje dłuższa przerwa. I jeszcze ostatnie pytanie:ile razyw ciągu dnia siusia dwulatek (pomijam upały,kiedy więcej pije i więcej siusia)?Pozdrawiam,Dorota
Obserwuj wątek
    • Gość: Kryszka Re: nauka siusiania IP: *.* 02.09.02, 10:49
      Mam nadzieję, że Cię pocieszę: otóż moja córcia, gdy zaczęła prosić siusiu na nocnik (około 2 lat), to wołała:"Siusiuuu, na pomoc" w momencie gdy majteczki już były troszkę zamoczone. Siadała na nocnik, robiła siusiu do końca (przynajmniej tak myśleliśmy), a za jakieś 15 minut znowu: "Siusiuuuu, na pomoc". Po chyba 3 miesiącach takiego treningu Ola prosi o nocnik PRZED siusianiem: nauczyła się kontrolować. Wydaje mi się, że dziecko w pieluszce tak sobie popuszca siusiu co jakiś czas. I stąd te problemy z częstym wystawianiem na nocnik na początku nauki czystości. Póżniej wszystko się ureguluje. Potrzeba cierpliwości i konsekwencji. Sądzę, że powrót do pieluchy nie pomoże Ci rozwiązać problem, co więcej może zaszkodzić.Pozdrawiam i życzę sukcesów
      • Gość: AGUSIAM Re: nauka siusiania IP: *.* 02.09.02, 11:31
        Dobrze to powiedziałaś "nauczyła się kontrolować". Na tym to wszystko polega, ono wie że ma robić na nocnik i próbuje. Tylko dziecko musi nauczyć się kontrolować zwieracze i spokojnie trzeba dać mu na to czas. Pozdrawiam Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka