IP: *.* 01.10.02, 12:11
Mój 6 letni Adaś nie chce lub nie może mówić "R".Logopeda w przedszkolu nie widzi powodu do paniki.Nie chciałabym abyprzez to miał kłopoty za rok w szkole.Może któraś z miłychkoleżanek mi coś doradzi.Pozdrawiam.Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: agnes Re: "R" IP: *.* 01.10.02, 19:15
      Cześć Asiu.Z tą nieszczęsną literką "r" to jest tak, że nie można dziecku wytłumaczyć co ma robić aby ją dobrze wymawiać, gdyż w tym wypadku musi się dobrze rozwinąć podniebienie. Czyli nic z tym nie można zrobić, przynajmniej do 6 lat (gdy ta wada wymowy utrzymuje się, wtedy są jakieś ćwiczenia logopedyczne). Twój synek ma właśnie 6 lat, więc jest to taki wiek graniczny. Jeszcze ma prawo aby nie wymawiać "r", ale już niedługo. Skoro Twój logopeda nie widzi powodu do zmartwienia to widocznie go nie ma. Być może logopeda widzi więcej niż Ty i wie, że idzie "ku lepszemu" :-)Nie martw się, po prostu jeszcze troszkę poczekaj.Pozdrawiam.jaga
    • Gość: Be@ta Re: "R"- od logopedy IP: *.* 01.10.02, 20:33
      Witaj Asiu!Jeśli Twój synek zastępuje głoskę [r] głaską [l], to najprawdopodobniej nie ma powodów do niepokoju. Logopeda z pewnością zalecił ćwiczenia, jakie powinnaś wykonywać z Adasiem CODZIENNIE w domu.Systematyczne ćwiczenia wkrótce zaprocentują.Powodzenia!Jeśli chcesz dokładniejszych informacji (np. ćwiczeń), napisz. Służę pomocą.Beata (logopeda).
      • Gość: guest Re: "R"- od logopedy IP: *.* 02.10.02, 12:54
        Dziewczyny dziękuję za odzew.Beata rzeczywiście Adaś zastępuje{r} literą {l}.Jeśli ćwiczenia nie pomogą ,odezwę się do Ciebie za jakiś czas.Z góry dziękuję.Pozdrawiam.Asia
      • Gość: guest Re: "R"- od logopedy- do be@ta IP: *.* 02.10.02, 19:02
        Przepraszam, że się wtrącę do rozmowy. Mam takie pytanie.Mój synek ma 3 lata i czasami wymawia r normalnie a czasami wymawia "francuskie r". Czy powinnam już teraz iść z nim do logopedy czy jeszcze poczekać?
        • Gość: guest Re: "R"- od logopedy- od be@ta IP: *.* 02.10.02, 22:45
          Twój synek wcześnie zaczął wymawiać [r], więc możesz się cieszyć. :)Niestety wymawianie francuskiego r jest niepokojące i musisz koniecznie iść do logopedy. :( Może okaże się, że to wcale nie jest francuskie r. :)Na pewno jednak wszystko będzie dobrze (nawet nie trzeba wywoływać głoski). :hap:Pozdrawiam, Beata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka