Gość: axa IP: *.* 01.10.02, 21:15 analizuję siatki wagi i wzrostu dzieciaków tylko nie wiem jak to interpretować bo co to są centyle???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alekiczarek Re: co to są centyle????? IP: *.* 01.10.02, 21:35 50 centyl to średna, między 3 a 90 centylem znajduje się tzw. norma. Centyle należy czytać tak: np. 75 centyl oznacza, że dziecko ma wzrost/wage większy niż 3/4 dzieci w jego wieku, a tylko 25 % dzieci jest od niego grubszych, 10 centyl oznacza, że 90% dzieci ma wagę/wzrost większą niż dane dziecko, a tylko 10% mniejszą.Mam nadzieję, że Ci pomogłam,pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: co to są centyle????? IP: *.* 02.10.02, 09:10 Najlepiej korzystać z takiej siatki centylowej nanosząc sobie co miesiąc na nią dane Twojego dziecka. W ten sposób zobaczysz (a i lekarz oceni), jak się dziecko rozwija, czy "spada" z centyli, czy np. nie rośnie zbyt intensywnie w stosunku do masy ciała itp. Oczywiście, nawet jeśli tak jest, to nic złego, jeśli dziecko jest zdrowe, to po prostu taką ma "urodę"Mama Misia (97centyl wzrost, ale 15centyl wagi - synusia mam szczupłego , ale wysokiego) Odpowiedz Link Zgłoś