Dodaj do ulubionych

Czy to normalne???

IP: *.* 09.01.03, 12:16
Od jakiegoś czasu mój 1,5 roczny synek ma nową zabawę. Staje przy ścianie i uderza w nią głową. Podobnie jest ze stołem czy oknami. Uderzenia te nie są mocne ale i tak jego zachowanie wywoluje u mnie dreszcze zgrozy. Napiszcie proszę, czy może wasze dzieci też przechodziły taki etap? Może powinnam iść do lekarza? Sama nie wiem, co o tym myśleć i co robić? Pomóżcie Agnessx
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Czy to normalne??? IP: *.* 09.01.03, 12:43
      Tak się składa, że akurat niedawno czytałam gdzieś na ten temat. Podobno nie ma się czym niepokoić, u dzieci w tym wieku to się zdarza. Wynika to głównie z nudy lub zmęczenia. Dziecko robi to zwykle tak, że raczej nie grozi mu krzywda i nie należy się tym martwić.Co innego jeśli dziecko jest zaniedbywane, itd. wówczas robi to z powodów zaburzeń emocjonalnych występujących na tym tle i to jest już powod do niepokoju... ale przecież nie w Waszym przypadku :-) Staraj się nie zwracać w jakiś szczególny sposób na to uwagi, tylko zaintersuj synka czymś tak, żeby przestał sam uderzać główką i zajął się zabawą lub sprawdź czy może nie jest czasem śpiący.Pozdrawiam :-)
      • Gość: vaana Re: Czy to normalne??? IP: *.* 09.01.03, 14:58
        Nie zgadzam sie, ze nie ma powodow do niepokoju. To jest glowa! Centrum ukladu nerwowego. Nie mozna lekcewazyc takich zachowan. Nie wiesz, co jest tego przyczyna, ale wiesz ze dziecko w tym wieku nie ma jeszcze umiejetnosci szacowania wlasnej sily i po prostu moze dojsc do tragedii. Niedawno takze Zilka pisala post o niekompetencji lekarzy... dziecko chyba 7-miesieczne po prostu upadlo uderzajac sie w glowke, dzis juz nie zyje. Krwiak mial 9cm srednicy. Sam fakt, ze duzo dzieci "celowo" uderza sie w glowe, bije sie po niej, nie jest wytlumaczeniem dla ktorego mozna powiedziec ze to normalne. To sie zdarza ale nie wolno do tego dopuszczac. Przytul swoje dziecko, kiedy zaczyna to robic, za wszelka cene nie pozwalaj by uderzalo sie w glowe.Niedawno na onecie byl dlugi ostrzegawczy artykul na temat mocnego bujania dzieci w wozkach. Wydawaloby sie, ze temat zupelnie inny, ale tam wlasnie wypowiadal sie neurolog na temat nieswiadomego krzywdzenia noworodkow przez rodzicow (bywalo ze w skrajnych wypadkach dochodzilo do smierci lub powaznych uszkodzen ukladu nerwowego). Silne bujanie dzieci zostalo porownane do nokautu na ringu bokserskim. Pozniej takie dzieci wlasnie, kiedy sa spiace, rozdraznione, zmeczone "same sie usypiaja, uspakajaja" uderzajac glowa o rozne przedmioty. Niestety nie moge znalezc postu jednej mamy, ktorej matka jest neurologiem. Dziewczyna w bardzo przystepny sposob przyblizyla wlasnie ten problem, apelujac o absolutne niedopuszczanie do bicia sie w glowke dzieci. Moze ktorejs z forumowiczek uda sie ten post znalezc.PozdrawiamMalgorzata.
    • Gość: guest Re: Czy to normalne??? IP: *.* 09.01.03, 18:22
      Moj brat cioteczny (teraz dorosly facet) robil tak w dziecinstwie. Gdy walil glowa w siane to dudnilo w calym domu. chodzili z nim po roznych lekarzach ale kazdy mowil ze to zadna choroba, jeden powiedzial zeby mu zronbic taki chelm na glowe z gabki czy czegos zeby bardzo sie nie potlukl. Zrobili, ptem mu przeszlo. Jest zdrowy i nic mu nie dolega.Mozesz zapytac pediatre, to nie zaszkodzi a zawsze bedziesz spokojniejsza, ale nie martw sie.Aga
    • Gość: agnes Re: Czy to normalne??? IP: *.* 09.01.03, 20:19
      Cześć.Mój synek (19 m-cy) też tak ma. To znaczy miał, a teraz coraz rzadziej. Myślę, że to takie doświadczenia z własnym ciałem - wyraźnie widzi tu związek tego co robi z tym co za chwilę czuje. Inaczej też pewnie odbiera uderzenia w ścianę (jest chropowata) a inaczej np. w szybę (gładka i zazwyczaj chłodna).Czytałam gdzieś, że niektóre dzieci tak właśnie mają i nie należy się tym martwić ani przesadnie reagować (w tym wypadku mógłby się ten zwyczaj utrwalić, skoro budziłby duże zainteresowanie u ukochanej mamy lub wspaniałego taty), najlepiej odwrócić uwagę i w ogóle dbać o to, aby synek nie zrobił sobie krzywdy, czyli jak stuka troszkę za mocno to odciągnąć.Pozdrawiam. jaga
      • Gość: Agnessx Re: Czy to normalne??? IP: *.* 09.01.03, 20:29
        Dzięki za wszystkie odpowiedzismile Uspokoiłam się troszkę. Mati właśnie tak ma, że eksperymentuje, a uderzenia nie są mocne. Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Agnessx i Mati

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka