Dodaj do ulubionych

zatrudnienie niani

IP: *.* 29.01.03, 19:26
witam wszystki mamy,niedługo bedę musiała wrócic do pracy i zostawic swojego 3 miesiecznego synka z niania.Podpowiedzcie, jakie pytania zadawac kandydatkom na nianie, zeby wybrac najlepszą. czy sa jakies szczególne rzeczy , na które trzeba zwrócic uwage przy rozmowie?pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: zatrudnienie niani IP: *.* 02.02.03, 00:19
      Witaj Angela!Przede mną również "widmo" powrotu do pracy i pozostawienia córeczki z opiekunką. Ostatnio przeczytałam artykuł na ten temat i były tam m.in. zawarte pytania, które powinno się zadać kandydatce na nianię. Oto one:- jakie ma pani doświadczenie w opiece nad dziećmi?- dlaczego chce pani podjąć się tego zajęcia?- czy ma pani jakieś zobowiązania wobec innych osób, które mogłyby kolidować z pracą u nas?- czy pani pali?- czy dojazdy nie będą powodem pani spóźnień?- jak długo chciałaby pani u nas pracować?- czy ma pani jakieś problemy zdrowotne?- jak sobie pani wyobraża spędzanie dnia z maluchem?- jakie bajki i wierszyki pani zna, w co będzie się pani bawiła z moim dzieckiem?- ile czasu, pani zdaniem, maluszek powinien spędzać na dworze?- jak sobie pani poradzi, gdy dziecko będzie nieposłuszne? (dla starszych dzieci)- jak pani postąpi gdy malec ulegnie wypadkowi?Dobrze będzie jeśli, pomimo pytań jakie zadasz kandydatce na opiekunkę, zdasz się na intuicję. Czy dobrze się czujesz w jej towarzystwie, czy łatwo ci się z nią rozmawia. Jeśli poczujesz niechęć, lepiej zaufaj sobie i zrezygnuj z niej. Zwróć też uwagę czy przyszła punktualnie, czy przychodząc zapyta, gdzie umyć ręce i bacznie obserwuj jak odnosi się do maluszka, czy próbuje nawiązać z nim kontakt.Mam nadzieję że troszkę pomogłam. Życzę Tobie i Twojemu Maluszkowi żebyś znalazła wspaniałą nianię.PozdrawiamIza z Sarą
      • Gość: guest Re: zatrudnienie niani IP: *.* 02.02.03, 21:46
        do powyższego dodam tylko, że warto pod jakimś pretekstem wybrać się do domu przyszłej niani.Można się przekonać jak mieszka nasza niania, czy ma czysto w domu, poznać jej rodzinę. Mnie to uspokoiło i upewniło, że mam do czynienia ze skromną schludną panią, z normalną rodziną
    • Gość: guest Re: zatrudnienie niani IP: *.* 04.02.03, 23:54
      cześć,z mojego doświadczenia wynika, że znacznie ważniejsza od odpowiedzi na pytania jest intuicja i okres próby. Oczywiście należy wyjaśnić zobowiązania niani, np jeśli ma małego wnuczka kto z nim zostanie jeśli będzie chory, zakres obowiązków i finanse, a w pozostałym zakresie przewidziec jakis czas kiedy będziesz mogła obserwować jak niania się dzidzia opiekuje. I nie popełnij takiego błędu jak ja - nie lekceważ żadnych niepokojących sygnałów. Ja swoją nianię zatrudniłam 3 mniesiące przed powrotem do pracy, na spotkanie przyszła spóźniona razem z wnuczkiem, bo nie miał z kim zostać w domu, w ciągu pierwszego miesiąca miała pogrzeb, chorobę swoją, córki, wnuczka, prosiła mnie o podwyżkę i liczne zaliczki. Jednak tak mi sie podobały udzielane przez nią odpowiedzi i opowieści jak to się będzie opiekować maluchami, że przymykałam na to oczy. No i tydzień przed powrotem do pracy zostałam bez opiekunki - w skrócie mówiąc bez uprzedzenia nie przyszła kilka dni z rzędu.Obecna opiekunka jest aniołem, darowałam sobie tym razem egzamin, pobyłyśmy kilka dni razem i jest super.Życzę takiego szczęścia, jak my mieliśmyjest to możliwe znaleźć cudowną nianiępozdrawiamalina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka