Dodaj do ulubionych

Problemy ze spaniem

02.04.03, 12:03

Szanowne E-mamy,

Od 4 dni moja córka budzi się w nocy z okropnym wrzaskiem. Próbujemy ją
uspokoić, zasypia i po 10 minutacj znowu to samo. Z początku myślałam, że to
chwilowe ("wychodzą" jej dolne "dwójki"). Po dzisejszej nocy zaczynam się
poważnie martwić. Czy któraś z Was miała takie problemy?

POzdrawiam,
Ewa
Obserwuj wątek
    • j.salek Re: Problemy ze spaniem 02.04.03, 13:03
      Mialam identyczny problem trzy tygodnie temu,najgorsze jest to ze
      kilkumiesieczne bobo nie moze od razu wskazac co go boli tylko krzyczy, moj
      dzidzius spal mniej wiecej po 15- 20 minut i budzil sie z krzykiem jak dla mnie
      swiadczacym o bolu tez myslalam ze to zeby ale gdy nie pomagaly zele i kolejna
      noc byla nie przespana poszlismy do lekarza pediatra stwierdzil ze wszystko w
      porzadku ale na wszelki wypadek niech dziecko obejzy chirurg bo moze to cos w
      kiszkach chirurg wykluczyl te hipoteze bo zbadaniu i wykonaniu rentgena kolejny
      pediatra zasugerowal zatem ze moze dziecko powinien zbadac laryngolog i tu mial
      racje DZIECKO MIALO ZAPALENIE UCHA SRODKOWEGO JEST TO NIESTETY BARDZO BOLESNE
      ALE PO PODANIU ANTYBIOTYKU SZYBKO MIJA NIESTETY MA PODOBNO TENDENCJE DO
      NAWROTOW, MOZE WYSTAPIC PO NIEDAWNO PRZEBYTYM KATARZE LUB INNEJ INFEKCJI.....

• beatas-eddziecko Re: Problemy ze spaniem 02.04.03, 19:08
        To samo chcialam napisac. Tyle, ze Damian ma juz 2 latka z hakiem i pokazywal,
        ze ucho go boli, wiec szybko na to wpadlam, ale mniejsze dzieciatko moze nie
        umie pokazac.

Pozdrawiam

Beatas
    • gosia.mama.wojtusia Re: Problemy ze spaniem 02.04.03, 20:20
      hej,a ile ma córeczka?
      kiedys mój synek też spał bardzo niespokojnie ,lekarz powiedział mi zeby
      zwracać uwage na to by dziecko nie miało zbyt wiele emocji przed snem ,tzn zeby
      nie wariowało np z tata który przyszedł wieczorem z pracy,bo te emocje gromadza
      się i dziecko moze własnie tak reagować w nocy,przed snem powinno sie dziecko
      wyciszyc,poczytac bajeczke itp.pozdrawiam-gosia
      • e.rechul Re: Problemy ze spaniem 03.04.03, 11:18
        Moja córeczka bedzie lada dzień miała 11 miesięcy.
        Zadzwoniłam do pediatry i p. doktor zasugerowała, że są to zęby.
        Dzisiejszej nocy zaaplikowałam jej Efferalgan w czopku. "Spokój" był chyba do
        24.00, a potem tradycyjnie.

Pozd.

Ewa
    • ewa.ewa.ewa Re: Problemy ze spaniem 03.04.03, 12:06
      Moje dziecko miało 2 razy zapalenie uszu (teraz ma 8,5 mies. zapalenie miał jak
      miał 2 i 3 miesiące) i rzeczywiście objawy były takie, że zasypiał ok. 22-ej i
      po godzinie budził się z wrzaskiem niemalże nie do opanowania (żadnych innych
      objawów nie było).
      Teraz natomiast przez ok. tydzień: zasypiał, budził się po pół godzinie, i od
      tego czasu przez całą noc budził się już co 15,20 lub 30 minut (jak spał
      godzinę byłam szczęśliwa). w końcu doszłam chodziło o to , że był poprostu
      głodny. Karmię piersią więc nigdy nie wiadomo za bardzo ile zje.
    • kropka Re: Problemy ze spaniem 07.04.03, 12:35
      jeśli maluchy mają kłopty z uszami, to spróbujcie metody starego pediatry:
      przez kilka dni trzeba dziecku wlewać do uszu kilka kropel ciepłej oliwki.
      Podgrzewa się ją przez chwilę na łyżeczce (nad gazem). Potem trzeba sprawdzić
      własnym palcem, czy oliwka nie jest gorąca. Ma być przyjemnie ciepła. Wlać
      troszkę do uszka i zatkać ucho watką. Oliwka rozpuszcza wszystkie świństwa,
      które się w uchu zbierają, a ciepło likwiduje ból. Idealna metoda na
      wszystkie "przewiania" i zatkania uszu. Stosowałam to przy każdym katarze,
      profilaktycznie, żeby się na uszy nie przeniosło. Świetne. Polecam.
      U dorosłych też działa smile
      • ankagoz Re: Problemy ze spaniem 08.04.03, 09:11
        A mnie pediatrzy zalecili melisal i prawie wcale nie pomaga. Mam pytanie, czy
        sama mogę sprawdzić uszy - myślę o uciskaniu w jakieś miejsca koło uszu. Może
        wiecie coś na ten temat.
        Anka i Gabi.
        • majah76 Re: Problemy ze spaniem 08.04.03, 17:06
          Aniu, a czy możesz posdawać melisal przez dłużsszy okres czasu? Czy tylko
          przez "chwilę"?

Co do takiego sprawdzania to (tak twierdzi moja mama, która jest lekarzem, tak
          sprawdzała u mojej Oli) jest niezwykle prosta metoda.
          Przyciskasz tę malutką wystającą część małżowinki, która znajduje się "od
          strony twarzy". Taki malutki "trójkacik", zaciskasz go do środka ucha. Ale
          opis! smile
          Robisz to przy względnym spokoju malucha. Jeśli to zapalenie ucha, to dziecko
          powinno b zaboleć! To zawsze widać. Podobno. Dzicko się wzdraga i ewentualnie
          krzyczy. Nie wiem, Ola nie miała tego problemu.
          Oczywiście jeśli są inne objawy i wątpliwości to tzreba do lekarza. Metoda nie
          wyklucza nic na pewno. Ale u nas wystarczyła.
          Całuski dla Gabi!
    • ewka_zosia Re: Problemy ze spaniem 09.04.03, 11:07
      Byłam dzisiaj u pediatry.
      Nasza Pani doktor powiedziała, że dziecko jest zdrowe jak ryba i nic jej nie
      dolega.
      Jako wytłumaczenie "bezsenności" i wrzaskliwości naszego maleństwa podała, że
      Zosia rodziców chce "wyćwiczyć" (niezłe ziółko wyrasta powoli).
      Pani doktor uważa, że zęby nie mogą "wychodzić z bólem" przez 3 tygodnie.
      Zaproponowała podawać melisal, ale 2 razy dziennie po 1 łyżeczce przez 3
      tygodnie oraz Vigantol (1 kroplę)- ma pomóc przy ząbkowaniu (szybciej wychodzą).
      Ciekawa jestem czy to pomoże.

Pozd.

Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka