Dodaj do ulubionych

jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy?

08.01.07, 21:44
Obserwuj wątek
    • ada11152 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 08.01.07, 21:48
      mam ten sam problem z 3,5 letnim Mackiem, nie mam zielonego pojęcia będę śledzic
      odpowiedzi na twoim forum
      • mamad1 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 10.01.07, 00:45
        Syn też bardzo długo moczył się w nocy. Nie ograniczałam picia bo dla mnie to
        też trochę "nieludzkie" i nie rozwiązuje problemu, a jedynie ogranicza ilość
        prania. Czekałam ćierpliwie i doczekałam się. Pod koniec wakacji skończyły się
        mokre noce. Był mały nawrót po powrocie we wrześniu do przedszkola (co
        potwierdza, że dużą rolę niekiedy w tym problemie odgrywają emocje), ale szybko
        wszystko wróciło do normy. Mały miał wtedy 4,5 roku.
        Tak więc cierpliwości życzę.
        Magda
        • mamad1 Re: cierpliwie oczywiście 10.01.07, 00:46

• agniecha77 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 08.01.07, 21:48
      witam i przepraszam za brak tresci a wiec od dłuzszego czasu corka w dzien robi
      do nocnika a na noc zakladam jej pampersa po nocy zazwyczaj jest mokry
      chcialabym nie zakladac jej na noc pampresa ale w tedy łózko bedzie mokre co
      robic pozdrawiam
      • katklos Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 08.01.07, 21:50
        A w jakim wieku jest córeczka?
        • agniecha77 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 08.01.07, 22:36
          ma 2,5 latka
          • water7 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 08.01.07, 22:52
            Daqj dziecku spokój jest jeszcze małe nie dojrzało jeszcze do wołania w nocy.
            • wikula23 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 08.01.07, 23:05
              Starsza, ma teraz 4 lat spała bez pampersa przed swoimi drugimi urodzinami,
              młodsza, parę dni temu skończyła rok, od trzech miesięcy rano budzi się z
              suchym pampersem więc reguły nie ma.
              Moja rada obserwować i ograniczać picie przed snem, a napewno nadejdzie ten
              moment
              Dorota
              • moniqep Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 09.01.07, 18:21
                Troche bez sensu jest ograniczanie picia przed snem. Nie o to chodzi ,ze dzicko
                nie sika bo od ktorejs godziny nie dostaje plynow i po prostu nie chce mu sie
                sikac. Chodzi o to aby dziecko czulo potrzebe sikania,budzilo sie i
                sygnalizowalo o tym. Ja moge wypic przed snem litr wody i nie sikam w majtki,nie
                musze zmieniac poscieli tylko wstaje w nocy do toalety. Moje dziecko pije przed
                snem 300ml mleka i jeszcze przed samym snem wode. Wiec pieluszka najczesciej
                jest mokra. Jak nie pije wody a po mleku sie porzadnie wysika to rano jest sucho
                a od razu po obudzeniu leci na sedes. Wszystko swietnie ale nie chce dziecku
                ograniczac picia wody czy mleka tylko po to by nie sikalo w nocy.
              • agisia81 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 09.01.07, 19:56
                man ten sam problem.synek(3,5) mając półtora roku pojął, że sika się do
                nocniczkai dosłownie z dnia na dzień pożegnał pieluszkę, niestety tylko na
                dzień. Nadal zakładam mu na noc pieluchę i nieraz jest już tak że przez dwa
                tygodnie sucho, już chcę nie zakładać a tu mokro.Teraz umówiłam się z synkiem ze
                będzie starał się wołać w nocy ale nie zawsze się udaje.ćierpliwości
            • katklos Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 09.01.07, 06:36
              water7 napisała:

> Daqj dziecku spokój jest jeszcze małe nie dojrzało jeszcze do wołania w nocy.

Ja też bym poczekała i dała dziecku jeszcze trochę czasu.
              • verdana Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 09.01.07, 12:06
                Absolutnie nie ograniczac dziecku picia przed snem, no chyba, ze pije całe
                litry. Moczenie nocne nie ma związku z ilością wypitych płynów, ponieważ
                dziecko zdolne do tego, by nie robić już w pieluchy po prostu się obudzi, jesli
                będzie chcialo siusiu. Natomiast robienie szumu wokół siusiania, utrudnianie
                dziecku życia (same spróbujcie zasnąć gdy jesteście spragnione), to tylko
                przedłużanie okresu siusiania w nocy.
                Dziecka w tym wieku w żaden sposób nauczyć się nie da. Trzeba po prostu
                zaczekać, aż organizm będzie gotowy.
                • mammax Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 09.01.07, 12:16
                  My odstawiliśmy nocnego papmersa jak syn miał ok. 2,5 roku. Nie ograniczaliśmy
                  picia wieczornego bo jak mogę mu zabronić pić jak chce. Natomiast on nigdy nie
                  obudził się nawet jak się zsikał - taki ma twardy sen.
                  Wypracowaliśmy metodę i długo ją stosowaliśmy, mianowicie przed naszym pójściem
                  spać (zwykle 2-3 godz. po dzieciach) braliśmy go na ręce i na śpiąco
                  zanosiliśmy do łazienki gdzie się nadal na śpiąco załatwiał. Było co prawda
                  kilka wpadek np. nad ranem ale jakoś to przetrwaliśmy i w tej chwili już od
                  jakiegoś czasu nie "odsikujemy" go ale sam idzie do toalety jak mu się zachce.
                  Pzdr
              • 26magda3 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 12.01.07, 17:25
                no to ja wam powiem jak poradziłam sobiez moim 4latkiem sikającym w nocy:
                otóż zaczęło się od tego, że po niektórych nocach pielucha była sucha. Uznałam,
                że to dobry moment, zeby zacząć oduczanie sikania w nocy. Najpierw spał po
                prostu bez pampersa, ale jak mi pare razy zasikał całe łóżko to trochę
                zwątpiłam w sens tego co robie - ale i tak dalej nie zakładałam pieluchy. Potem
                zauważyłam, że syn sika do łóżka już na ranem i wtedy pomyślałam, że jemu się
                po prostu nie chce wstać, bo wygodniej pod siebie smile I tu miałam (niestey)
                rację - leniwe to moje dziecko!!! więc przywiesiłam na drzwiach kartkę, na
                której za suchą noc piszemy jedną literkę imienia i nazwiska - jak uzbiera całe
                imie i nazwisko (10 liter) to idziemy do księgarni i wybiera sobie jedną
                książeczke - u nas na tobie są Frankliny więc i wydatek nie za duży. I naprawdę
                podziałało - oczywiście zdarza mu sie posikać, ale dużo rzadziej... acha
                zapomniałam dodać, ze teraz pod prześcieradłem kładę koc a pod koc ceratę taką
                dużą jak na stół - więc w razie wpadki mam zasiakny tylko koc i prześcieradło...

natomiast trudno mi poradzić coś u 2,5 latka - system nagród jest dobry, ale
                czy dziecko nie za małe??? może poczekaj do 3 lat??? albo zawsze możesz
                spróbować kłaść ją bez pileuchy tylko podłóż ceratę, żeby łóżko bylo suche -
                jak się pare razy posika i będzie jej mokro to może załapie...
                acha - i jeszcze dodam, że ja z tych co to uważają, że ograniczenie wieczornego
                picia ma sens - u nas ostatnie picie po bajce, a spanie o 21...
          • iwpal Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 12.01.07, 22:20
            >agniecha77 napisała:
            ma 2,5 latka<

2,5-latek moze być jeszcze niedojrzały do kontroli siusiania w nocy, wiec
            potzrebuje trochę czasu (nawet do 3 lat), wszelkei systemy uczenia działają od
            około 4 roku życia.
    • bj32 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 09.01.07, 12:44
      Różne dzieci w różnym wieku dojrzewają. Ale jak masz cierpliwość do zminy
      pieluch i pościeli, to może spróbuj tetry? Kto wie, może jak się obudzi kilka
      razy w mokrym łóżku, to zacznie wołać. Aczkolwiek to wyłącznie moja opinia i
      sukcesu nie gwarantujęsmile
    • opuncjafigowa Do Verdana 09.01.07, 13:42
      Ostatnio byłam z synem u nefrologa (pierwotne moczenie nocne) i powiedział mi,
      ze własnie ilość picvia wypijanego przed snem ma znaczenie. Moje dziecko andal
      siusia w nocy - USG w normie, wszystkie potrzebne badania również. Zaznaczyła
      wyraźnie iż ostatnie picie powinno być o 18 i należy wykluczyć picie nocne, co
      u nas jest dość trudne... Tak więc picie ma napewno w tym jakiś udział, ze
      dziecko siusia.
      • madzia1708 Re: Do Verdana 09.01.07, 13:57
        chyba nie ma to związku
        Kacper pije mleko przed snem, wodę i całą noc śpi, nie sika w nocy wcale, rano
        za to pół nocnika surprised)
      • verdana Re: Do Verdana 09.01.07, 13:58
        Nie, nie ma. Może mieć wpływ wyłącznie na ilość moczu. To pójscie po
        najmniejszej linii oporu - jest jasne, ze dziecko, ktore nie pije, nie siusia -
        ale nie tędy droga. Dziecko ma się nauczyć, ze parcie na pęcherz budzi je w
        nocy, a nie chodzić spać spragnione, dla wygody rodziców. Codziennie od godziny
        18, Twoje dziecko przestanie być normalnym, zdrowym dzieckiem, które się moczy,
        a stanie się dzieckiem, ktore z powodu powaznego problemu ma bardzo
        nieprzyjemne ograniczenia. Spróbuj sama, niezależnie od okolicznosci, nic nie
        pić miesiacami po 18, a zobaczysz, jakie to okropne.
        W związku z tym, ze moczenie nocne ma często podłoże nerwicowe (może tez wiązać
        się z niedostatkiem wydzielania substancji, ktora powoduje , ze mocz w nocy
        jest bardziej zgęszczony) takie ograniczenia mogą wręcz spowodować, ze dziecko
        będzie siusialo w nocy o wiele dłużej.Bo codziennie od 18 będzie myślało o
        nocnym siusianiu.
        Nefrolog, o ile nerki sa zdrowe, nie powinien zajmowac się leczeniem moczenia
        nocnego - bo się na tym, wbrew pozorom, nie zna. To jest zadanie raczej dla
        psychologa.
        • opuncjafigowa Re: Do Verdana 09.01.07, 14:10
          Jak napisałm powyżej, mamy problem z moczeniem nocnym, pierwotnym...Zadanie dla
          psychologa to nie jest (mówię o naszym przypadku), choć prawdą jest, ze do
          psychologa chodziliśmy i żadnych anomali nie wykrył oprócz bardzo wysokiego
          poziomu inteligencji.
          Natomiast nie myśl sobie, ze katuje dziecko i nie podaje mu picia jeśli chce,
          bo to nie tak...ale niewątpliwie picie nocne i późnym wieczorem ma wpływ na
          nocne siusianie...oczywiście sa też inne czynniki współwystępujące, które mają
          na to wpływ . Moje dziecko potrafiło wypić w nocy litr wody i napewno była to
          kwestia przyzwyczajnia...natomiast ciężar pieluchy odzwierciedlał ilość
          wypitego picia późnym wieczorem i w nocy. Jeśli moje dziecko nie pije wieczorem
          i w nocy (nie dlatego, ze nie daję, ale dlatego, ze nie prosi) to pielucha jest
          sucha, więc niewiątpliwie związek jest!

Ps. Byłam u dwóch nefrologów, rozmawiałam równiez z psychologiem oraz naszym
          pediatrą i wszyscy jednogłośnie nają zdanie takie, jak tutaj przedstawiłam!
          • verdana Re: Do Verdana 09.01.07, 15:05
            Jest jasne, ze jak dziecko nie pije, to nie siusia. Nadmierne picie to co
            innego.
            Problem jednak w tym, jak mi tłumaczono, ze w ten sposób niczego się nie
            osiągnie na dłuższą metę. Twoje dziecko bowiem nie siusia, o ile nie pije. Jak
            pije - to siusia nadal. Problem więc nie jest w żaden sposób załatwieony.
            Rozumiem, zę jest Wam wygodniej, ale dziecko nie jest w żaden sposob wyleczone.
            Wystarczy, ze będzie starsze, pojedzie z innymi dziećmi na obóz, tam dadza
            wieczorem pić - i problem powróci. Nie miało bowiem szansy wyrobić sobie nawyku
            budzenia się na sygnał pełnego pęcherza, a o to w tym wszystkim chodzi.
            Nie bardzo też rozumiem psychologa - moczenie nocne leczy się nie w ten sposób,
            ze najpierw psycholog stwierdza "problem", "anomalię" a potem go leczy i
            moczenie znika. Problemem jest właśnie moczenie nocne!
            • opuncjafigowa Re: Do Verdana 09.01.07, 15:25
              Po pierwsze i najważniejsze...to nie jest problem natury psychologicznej...to
              jest moczenie pierwotne, nie WTÓRNE!!!
              I jak pisałam wcześniej, oweszem, samo ograniczenie picia nie zakończy
              problemu, są inne czynniki, które warunkują moczenie...mocny sen, zagęszczenie
              moczu - hormon, wazopresyna zagęszcza mocz - wytwarza ją podwzgórze. I bywa
              tak, ze jest tego hormonu zbyt mało. I nie uważam za bezsensowne zalecenie
              nefrologa co do ograniczenia picia...chodzi o to by sytuacja stała się bardziej
              klarowna i aby podjąć odpowiednie kroki jesli chodzi o leczenie.
              • verdana Re: Do Verdana 09.01.07, 16:10
                Moczenie pierwotne, przedłuzajace sie poza czas gdy jest norma, też moze być
                spowodowane czynnikami psychicznymi! I zwykle jest.
                zakaz picia po 18 jest tylko dla wygody rodzicow, nigdy dziecka.
                • opuncjafigowa Re: Do Verdana 09.01.07, 17:14
                  Spokojnie...moje dziecko jest więc w tej normie...wg pediatry, psychologa i
                  nefrologa...
                  • opuncjafigowa Re: Do Verdana 09.01.07, 17:23
                    Badania epidemiologiczne prowadzone na dużych grupach dzieci nie potwierdziły
                    związku między pierwotnym moczeniem nocnym a stresem psychicznym u dziecka,
                    stosunkami panującymi w rodzinie bądź warunkami socjoekonomicznymi. Natomiast
                    współzależność między pojawieniem się wtórnego moczenia nocnego a stresem
                    psychicznym jest bardziej wyraźna...żródłosmirktowarzyszenie Pomocy Dzieciom z
                    Moczeniem Nocnym Dobra Nocka.
      • moustilou Re: Do Verdana 14.01.07, 14:39
        moj starszy syn niedlugo bedzie mial 5 lat i jeszcze ani jednej nocy nie
        przespal bez pieluchy. ostatnio jestem w 'temacie' bo po rozmowach z pediatra a
        kilka dni temu dobrym programie na temat pierwotnego moczenia nocnego.
        postanowilam ze na razie czekamy. okazuje sie ze dziecko ktorego jedno z
        rodzicow mialo problemy z moczeniem nocnym ma 40% szans miec te same problemy
        (przy obojgu rodzicow 60%) ja mialam ten problem do ok 6 roku zycia. na razie
        nie chce go faszerowac lekarstwami i zadnymi ograniczeniami. po prostu mowie
        trudno. do tej pory wszystko robil szybciej niz jego rowiesnicy (ostatnio
        wypadly mu 2 jedynki i rosna juz stale, nawet dentysta byl zaskoczony),
        widocznie z tym bedzie troche gorzej. pewnie ze wolalabym zeby nie sikal do
        pieluszki, ale jezeli nie potrafi, poczekamy, kiedys z tego wyrosnie. pierwotne
        moczenie nie ma nic wspolnego z zaburzeniami psychicznymi, mozna ewentualnie
        skonsultowac z psychologiem, ale problem lezy gdzies indziej.
    • truskawkam73 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 09.01.07, 21:04
      Mój prawie 4-latek szybko zrezygnował z pieluch i przesypiał pieknie całe noce
      bez moczenia się. I nagle, cztery miesiące temu nastąpił jakby nawrót - przy
      czym dotyczy to tylko nocy, w dzień kontroluje i sika sam do ubikacji. Pieluchy
      tetrowe i codzienna zmiana pościeli nie dały efektów, potem przez dwa miesiące
      używaliśmy pampersów, również bez powodzenia. Przedwczoraj pampersy skończyły
      się, więc postanowiłam zakładać mu tylko majtki na noc, postawiłam przy
      łóżeczku nocnik i papier toaletowy. Kacper zasypia ok. 20:00, "wysikuję" go tuż
      przed snem, ja sama kładę się ok. 23:00 i "wysikuję" go wtedy na śpiąco, tak
      samo robię jak tylko obudzę się rano (ok. 6:30). Rezultat jest taki, że
      pierwsza noc była sucha, ale wczoraj już zsiusiał się nie wiadomo kiedy ;-(
      Zobaczymy jak będzie dzisiaj - trzymjacie kciuki smile
      • monikap31 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 11.01.07, 14:24
        witam,mój syn szybko nauczył się siusiać w dzień,miał 1,5 roku.W nocy nosił
        pampersa jeszcze długo,ale ja dałam spokój-musiał do kontrolowania sytuacji w
        nocy dorosnąć.Miał chyba 2,5 roku,raz zapomniałam ubrać...i tak zostało.
        Jest to dla mnie świeża sprawa,bo moje 2 córeczki-bliźniaczki nie siusiają od
        lipca 2006,miały po 21 mcy.Oczywiście zakładałam pampersa na noc,ale tylko
        przez 2 tyg...bo i tak mnie w mocy budziły i wołały siusiu,a pieluszka była
        sucha.Obawiałam sie troche,że jak w nocy się zsiusiają,nie poczują i tak
        mokre,zimne będa leżeć...Na dzień dzisiejszy zapomniałam juz całkowicie o
        pieluchach,moje baby mają 2 lata i 3 mce.
        Tak więc nie ma reguły-wydaje mi sie ,że każde dziecko dojrzewa indywidualnie
        do kontolowania czynności fizjologicznych w nocy-my chyba nie mamy specjalnie
        na to wpływu...

• agniecha_83 Re: jak odluczyc sisiania w pampersa w nocy? 13.01.07, 21:30
      Mój Jaś w lutym skończy 3 latka, z nocnika zaczął korzystac końcem sierpnia,
      wiec dosc późno w porównaniu do dzieci znajomych, za to szybko skończyło się
      korzystanie z pieluch w nocy, bo juz po około 2 tygodniach od momentu sikania
      na nocnik. wydaje mi się że dziecko musi poprostu do tego dorosną ale nie
      zaszkodzi spróbowa uzbroic łóżko w ceratke pod prześcieradło i próbowac kłaśc
      bez pieluchy.u nas zadziałało. Dodam że nigdy nie ograniczałam małemy picia
      wieczorem ani w nocy, czasem wręcz wypija 3 butelki po 15o ml, i potrafi wstac
      w nocy i wołac siku. Za to wieczorem przed spaniem jest obowiązkowe siadanie na
      nocnik (oczywiscie jak nie ma ochoty to i tak sie nie wysika), ale warto
      próbowac. życze sukcesów jesli nie teraz to napewno za jakiś czas się uda.
      Jeszcze raz POWODZENIA!
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka