Dodaj do ulubionych

Jakiej rasy psiak???

09.01.07, 17:39
Córeczka bardzo chciałaby mieć zwierzątko. Postanowiliśmy więc z mężem, że
kupimy jej psa. Początkowo myśleliśmy o Yorku, ale ceny nas odstraszyły. Mąż
namawia mnie na sznaucera miniaturkę, cocker spaniela, basseta, labradora lub
husky. Jakiej rasy pies będzie najodpowiedniejszy dla dziecka? Na zakup
zwierzaczka chcemy przeznaczyć maksymalnie 600 zł. Może są wśród Was kochane
mamy posiadaczki któregoś z tych piesków. Bardzo proszę podzielcie się swoimi
opiniami o nich.
Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: Jakiej rasy psiak??? 09.01.07, 17:55
      Dla dzieci dobre są labradory, golden retrivery i malamuty. Ale to duże psy i
      pomijając cenę za kupno trzeba je jeszcze utrzymać, potrzebują dużo ruchu
      (zresztą wszystkie) itd. Szczur jest tańszy i łatwiejszy w obsłudzewink
      • bela5 Re: Jakiej rasy psiak??? 09.01.07, 17:57
        Żadne myszowate nie wchodzą w rachubę, bo mam fobie na ich punkcie.
        • verdana Re: Jakiej rasy psiak??? 09.01.07, 18:08
          Obawiam sie, ze za tą cenę nie dostaniesz psa żadnej z tych ras z dobrej
          hodowli. A za złej, albo na targu - nie radze kupować.
          Może jakis sympatyczny kundelek? Bedzie i tani i zdrowszy od rasowych.
          Poleciłabym chetnie mopsa, ale mopsy są , niestety, drogie.
          • bj32 Re: Jakiej rasy psiak??? 09.01.07, 19:15
            Odradzam ratlerki, pekińczyki i inne takie. Pudle i spaniele mają opinię
            średnio inteligentnych, ale się znam żadnego osobiście. Foxterriery są trudne w
            wychowaniu. Chyba faktycznie najlepszy będzie nieduży wielorasowiec.
            • iwonag25 Dlaczego nie pekinczyki? 10.01.07, 12:47
              Mam pekinczyka. Kupilam sobie zanim corka przyszla na swiat (ok. 2 lata
              wczesniej). Na poczatku byla zazdrosna, ale zazdrosc ta polegala na chowaniu
              sie w kat. Teraz mala wchodzi na nia, ciagnie za ogon, a pies nic sobie nie
              robi. Tzn. probuje sie bronic jak zaboli, ale nie gryzie, tylko straszy
              (szczeknie, warknie). Poza tym pies spokojny, wbrew opiniom wcale nie
              krzykliwy, malutki (wazy 5 kg).
            • lola211 Re: Jakiej rasy psiak??? 10.01.07, 12:59
              Pudle sa srednio inteligentne?
              To zobacz jaka rasa najczesciej wystepuje w cyrku- pudle wlasnie- najlatwiej
              nauczyc je roznych sztuczek.
              • green_land Re: Jakiej rasy psiak??? 11.01.07, 17:26
                > Pudle sa srednio inteligentne?
                > To zobacz jaka rasa najczesciej wystepuje w cyrku- pudle wlasnie- najlatwiej
                > nauczyc je roznych sztuczek.

Podobno najinteligentniejszą rasa są własnie pudle, ale nie wszystkie, tylko te
                duże, niestety nie znam poprawnej nazwy.
    • pszczolka Re: Jakiej rasy psiak??? 09.01.07, 19:26
      witam,
      nam Pani w sklepie zoologicznym poradziła yorka, bo ma włosy a nie sierść, więc
      nie uczula dzieci. Poza tym to piesek raczej kanapowy, więc nie trzeba będzie
      się martwić długimi spacerami. Powiedziała mi, że takiego yorka
      ("niewystawowego") można kupić za 300 zł. My się narazie zastanawiamy.
      Pozdrawiam Maja
      • ibulka Re: Jakiej rasy psiak??? 09.01.07, 19:34
        Kup takiego pieska, jaki i tobie i twojemu mężowi się spodoba i jaki dla was
        będzie najodpowiedniejszy - to na was spadnie obowiązek wychodzenia ze
        zwierzakiem na spacery, to wy będziecie siedzieć z nim u weterynarza, to wy
        będziecie za niego odpowiedzialni.

Mam nadzieję, że bierzecie pod uwagę fakt, iż małe dziecko może męczyć - często
        nie chcąco - pieska, i zwierzak nie skończy przywiązany do latarni lub w
        schronisku.

Pozdrawiam.
        • bela5 Re: do ibulka i pszczolki 09.01.07, 21:01
          No cośty Ibulka!!! Nasza Julcia to miłośniczka zwierząt wszelkiego rodzaju
          (najbardziej kocha konie i psy),w domu mamy kotkę i świetnie się
          obydwie "dogadują". Nasza decyzja jest świadoma, więc nie ma nawet takiej
          możliwości, żeby psiaka wylądował w schronisku albo niewiadomo gdzie. My zbyt
          wrażliwi jesteśmy.
          Pszczolka gdzie takie tanie Yorki. Mąż dzwonił po hodowcach ze Śląka i 800 zł
          to minimum.
          Pozdrawiam.
          • pszczolka Re: do ibulka i pszczolki 09.01.07, 21:22
            no tak dokładnie to nie wiem- jestem z warszawy i to w Wawie Pani w sklepie mi
            takiego proponowała (prawdopodobnie skrzyżowanie yorka z terierkiem). Jutro jak
            sie wyrobię po pracy do zajrzę do tego sklepu i dowiem sie szczegułów
            pozdrawiam
            • bela5 Re: do ibulka i pszczolki 09.01.07, 21:39
              Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam.
          • ibulka Re: bela5 10.01.07, 22:35
            bela5 napisał:

> No cośty Ibulka!!! Nasza Julcia to miłośniczka zwierząt wszelkiego rodzaju
            > (najbardziej kocha konie i psy),w domu mamy kotkę i świetnie się
            > obydwie "dogadują". Nasza decyzja jest świadoma, więc nie ma nawet takiej
            > możliwości, żeby psiaka wylądował w schronisku albo niewiadomo gdzie. My zbyt
            > wrażliwi jesteśmy.

Bardzo się cieszę w takim razie, ulżyło mi... smile)
            Powodzenia smile)

Aaaha.
            Jak zdecydujecie się na jakiegoś pieska, to daj znać - ciekawa jestem, jaką
            rasę wybierzecie smile)

Pozdrawiam serdecznie.
            • bela5 Re: do ibulka 11.01.07, 17:44
              Będzie beagle (typ mój i córci, podoba się jej, bo jest łaciaty i ma klapciate
              uszy) albo sznaucer miniaturowy (typ męża). Jesteśmy teraz na etapie
              poszerzania wiedzy o tych rasach i wzajemnego przekonywania się do swoich
              faworytów. Jak się zdecydujemy dam znać.
              • ibulka Re: do ibulka 12.01.07, 13:39
                bela5 napisał:

> Będzie beagle (typ mój i córci, podoba się jej, bo jest łaciaty i ma
                klapciate
                > uszy) albo sznaucer miniaturowy (typ męża). Jesteśmy teraz na etapie
                > poszerzania wiedzy o tych rasach i wzajemnego przekonywania się do swoich
                > faworytów. Jak się zdecydujemy dam znać.

Beagle są śliczne :o))
                Gdyby nie to, że posiadamy jamnika, z pewnością mielibyśmy beagle'a :o))

Buziaki kiss
      • morzemotyli Re: Jakiej rasy psiak??? 23.01.07, 09:54
        Tylko nie yorka! To jest terier, tylko mały. Potrzebuje stanowczego pana i jak
        to terier ma tylko jednego pana.
    • green_land Re: Jakiej rasy psiak??? 10.01.07, 09:36
      Odradzam huski i w ogóle wszystkie rasy "pociągowe", ona naprawdę potrzebują
      duuuzo ruchu, brak niego może powodowac dużą agresję.
      Oprócz wyboru odpowiedniej rasy warto też znac się na wychowaniu psów, to nie
      mniej ważne.
      Rasy Ci nie doradzę bo mam brodacza olbrzyma a do tego trzeba mies chociaż małą
      posesję.W domy by zwariował.
      Znajomy na bullterierkę i jest fantastyczna, super dla dziecka itd. Tylko że
      jest od mądrego hodowcy a właściciele dobrze ją wychowali.
      Goldeny są podobno dobre dla dzieci, ale do zabawy, taki pies pierwszy ucieknie
      gdy pojawi się zagrożenie.
      • klassa1 Re: Jakiej rasy psiak??? 10.01.07, 09:57
        Proszę Cię, nie proponuj bulteriera dziecku!!! Nie każdy bulterier jest "super
        dla dziecka". Niezrónoważony bulterier potrafi pogryźć właściciela - i wtedy
        będzie dramat.
        Bela5, moja propozycja jest inna: Kliknij na link poniżej - znajdziesz tam
        mnóstwo piesków do oddania w dobre ręce, często są to psy rasowe, czasem można
        natrafić na szczeniaka. A wolontariusz podpowie Ci czy dany piesek nadaje się
        do dziecka czy nie.
        Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.
        • klassa1 Re: Jakiej rasy psiak??? 10.01.07, 09:58
          Acha, musisz wejść na link "forum" a później na "Psy w potrzebie"
          • klassa1 Re: Jakiej rasy psiak??? 10.01.07, 10:02
            Jest tam np. 2-miesięczny "prawie labek". Jestem pewna, że wolontariusze pomogą
            z transportem.
        • green_land Re: Jakiej rasy psiak??? 11.01.07, 17:24
          > Proszę Cię, nie proponuj bulteriera dziecku!!! Nie każdy bulterier
          jest "super
          > dla dziecka". Niezrónoważony bulterier potrafi pogryźć właściciela - i wtedy
          > będzie dramat.

Nie zrozumiałaś.
          Nie proponuję bullteriera, tylko piszę, że pies teoretycznie "bezpieczny" (bo
          ŻADEN nie pies nie zasługuje na 100% zaufanie) to pies z dobrej hodowli, od
          mądrych właścicieli i odpowiednio wychowany.
          Większośc nie potrafi wychowywac psa, wydaje im się, że to proste jak drut,
          tylko potem okazuje się, że popełnili masę błędów. Ty, proponujac psa ze
          schroniska popełniasz ten sam błąd. Zakładasz, że wychowanie psa to pełna miska
          i kochające serce.Niestety nie wystarczy.
          Zapytaj weterynarza, których psów się boi, będziesz wiedziała co mam na myśli.
      • kanga_roo Re: Jakiej rasy psiak??? 10.01.07, 10:04
        brodacze w mieszkaniu też dobrze sie mają, jeśli się o nie dba smile
        a co do psa - ja w dzieciństwie miałam kundelka, i był to świetny pies. jeśli
        chodzi o rasowe, to proponuję poczytać charakterystyki ras, a nie kierować się
        wygladem czy modą. co do typów Twojego męża, to husky są trudne do ułożenia,
        cocker-spaniele to jednak psy myśliwskie, i też mają charakterki, sznaucery
        miniaturki to jdna hałaśliwa żywiołowość... labradory, w sumie czemu nie,
        wesołe, otwarte, czasem trochę postrzelone, ale dość spore. na bassetach się
        nie znam smile
        ps. skoro macie kota, to po co kupować psa tego samego rozmiaru (myślę o
        yorku), no i zdecydowanie delikatniejszego.
    • ptaszynka79 a może kundelek ze schroniska? 10.01.07, 10:55
      zaden psiak nie bedzie Was mocniej kochac niż własnie taka psiunka.... wiem coś
      o tym bo mam w domu takiego pieska
      • ikaes Popieram 10.01.07, 11:02
        a poza tym kundelki są najinteligentniejsze.
      • lola211 Re: a może kundelek ze schroniska? 10.01.07, 13:03
        A tam, moj nie jest ze schroniska, nie jest mieszancem, a kocha mnie
        bezgranicznie.
    • magdaaa73 WEST 10.01.07, 12:06
      Też myśleliśmy o Yorku, stanęło na Westie po roku rozmyślań.Jest mniej kruchy,
      żywszy i kudłaty.Rozmawiając z hodowcą (ma zarówno westie jak i yorki-nie
      zależało mu na sprzedaży konkretnej rasy-poza tym hodowlę w roku odwiedziliśmy
      kilka razy)okazało się,że jest mniej skomplikowany w hodowli czyli mniej
      choruje,mniej mu szkodzi.Mam dwuletniego syna i już widzę postępy w podejsciu
      obu do siebie .Dla mnie mały pies jest bardziej bezpieczny.Taki trzymiesięczny
      labrador mało nie wyrwał mojemu synowi policzka podczas zabawy.
      • bj32 Re: WEST 10.01.07, 12:56
        Młody był labrador, to i głupi. Odradzam rasy obronne: bullterriery, amstaffy,
        dobermany, rotweilery itd. Husky raczej też. Ale jak lubi konie, to może kupcie
        jej kucyka?wink
      • lola211 Re: WEST 10.01.07, 13:04
        Jeszzce zywszy niz york?? o rany..
        • bj32 Re: WEST 10.01.07, 18:06
          Kucyk?wink
    • joanna_poz Re: Jakiej rasy psiak??? 10.01.07, 13:03
      My mamy labradora.
      Tyle że napewno nie kupisz labradora za 600 zł, bo to psy znacznie droższe.
      Poza tym z racji gabarytów raczej do domu z ogrodem, a nie do mieszkania.
      Poza tym jeśli spędzacie 8 godzin poza domem to napewno nie labrador, bo
      oszaleje z nudów i z tesknoty i zje Ci kawał kanapy, drzwi i czegoś tam
      jeszczesmile
      No i kwestia spacerów - potrzebują dużo ruchu.

Poza tym co napisałam - to najcudowniejsza rasa jeśli chodzi o łagodność,
      cierpliwość i pzrywiązanie do dzieci. Mój 2,5 latek i 1,5 labrador kochają się
      miłością największą z mozliwychsmile
      • monikob Re: polecam sznaucerka 10.01.07, 15:13
        WITAMsmile
        może opiszę swoją historię z tą rasą... rok przed urodzeniem syna kupiliśmy
        suczkę rasy sznaucer miniaturowy. Kiedy urodził się syn suczka była bardzo
        opiekuńcza leżała cały czas pod łóżeczkiem i gdy tylko synek zapłakał ona
        spoglądała na łóżeczko i na mnie i tak jak by chciała powiedzieć do mnie "zrób
        coś on płacze"! niestety nasza suczka została nam skradzionasad Po długim czasie
        postanowiliśmy mieć znowu pieska a to dlatego żeby od najmłodszych lat uczyć
        nasze dziecko odpowiedzialności i zastanawialiśmy się między golden retriwerem,
        labladorem i sznaucerem, gdyż wszystkie są wspaniałymi psami w kontaktach z
        dziećmi. Wybraliśmy SZNAUCERKA i znowu mamy pieska który jest cudownym
        przyjacielem naszym oraz naszego synka. Zaznaczę że nie kupiliśmy szczeniaczka
        ale pieska który miał 8 miesięcy (był nauczony załatwiania się na dworze- może
        dlatego się zdecydowałam nie na szczeniaka. Kacperek ma teraz 2.5 roczku i jego
        zabawy z pieskiem są cudowne, syn przed telewizorem spędza ok 20 min. dziennie
        resztę czasu zajmuje mu zabawa z psem oraz zabawki. Nasz piesek aportuje co
        sprawia nam niesamowitą radość i jeżeli miałabym polecić rasę psa do dzieci z
        mojego doświadczenia zdecydowanie SZNAUCER MINIATURKA a jego cena to ok 300-400
        zł, pozdrawiam Monika
    • figrut Re: Jakiej rasy psiak??? 11.01.07, 19:53
      Mam suczkę husky i zdecydowanie odradzam husky i malamuty przy małym dziecku. To
      psy niezwykle łagodne. Kilka postów wyżej przeczytałam, że psy pociągowe [a
      takimi są między innymi husky i malamut] stają się agresywne gdy mają za mało
      ruchu. Określenie jest nieprecyzyjne, nie stają się agresywne dla ludzi, a dla
      sprzętów domowych. Znudzone potrafią niemiłosiernie wyć [tylko nieliczne husky
      potrafią szczekać] i pogryźć wszystko w mieszkaniu. Dla tych psów niezbędne jest
      ogromne podwórko lub ogród + dodatkowo długie wypady rowerowe, aby pies mógł się
      dobrze wybiegać. Nie wystarczy wypuścić je tylko do ogrodu aby się wybiegały. Ja
      mam idealne rozwiązanie, gdyż wraz z właścicielką innej suczki [ona ma husky dla
      upośledzonego umysłowo synka w ramach dogoterapii] husky ugadałyśmy się z
      nadzorcą boiska do piłki nożnej i tam puszczamy nasze psy które razem się gonią
      i tym samym dają upust swojej energii. Te psy to urodzeni uciekinierzy i
      uwielbiają polowania na mniejsze stwory [ptaki, koty] i tu niestety zaczynają
      się problemy, bo gdy pies ucieknie [przeskakuje czasem moją 2 metrową bramę],
      problemy z właścicielami kotów i gołębi murowane. Nie polecam ich w żadnym
      wypadku do bloku, bo jeśli zaczną wyć pod Waszą nieobecność, to sąsiedzi na
      dłuższą metę nie wytrzymają i wezwą policję [wyją podobnie do rozdzierającego
      płaczu dzieci, więc czasem i opiekę społeczną ktoś może Wam podesłać]. To psy
      dla bardzo ruchliwej rodziny ze starszymi dziećmi które również wezmą psa na
      długodystansowe biegi. Tego psa z papierami nie dostaniesz poniżej 1500 złotych,
      ale możesz kupić bez papierów jako szczenię które nie spwłnia pewnych norm [nie
      nadaje się za bardzo do zaprzęgu], albo szczenię, którego matka podczas cieczki
      została pokryta przez samca tego gatunku podczas zaprzęgów [to dość częste
      przypadki, gdzie ojcem jest husky, ale nie wiadomo który to]. Możesz jeszcze
      kupić lub dostać takiego psa od właściciela który sobie z nim nie radzi, bo
      prawda jest taka, że piękny wygląd kusi, a jak przychodzą problemy, to
      właściciele mają dość i się ich pozbywają.
    • bela5 Re: ???Wybrać pieska czy suczkę??? 12.01.07, 13:05
      Na 100% kupujemy sznaucera! Tylko znowu mam dylemat, lepiej kupić pieska czy
      suczkę?
      Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam.
      • green_land Re: ???Wybrać pieska czy suczkę??? 12.01.07, 15:57
        Olbrzyma, średniaka czy miniatutkę?
        Gratuluję wyboru.

Suki generalnie są lepsze, mają rozwinięty instynkt macierzyński, choc różnie
        się to u nich może objawiac (czasami nadopiekuńczością).
        Ale wtedy dochodzi problem cieczki i biegania w majtach po mieszkaniu, chyba,
        że komuś nie przeszkadza krew na tapicerce. Można wykastrowac itp. ale to
        zmienia psychikę psa, choc trudno mi powiedziec jak bardzo.
        • bela5 Re:do green_land 12.01.07, 17:07
          miniaturowego
      • monikob Re: ???Wybrać pieska czy suczkę??? 12.01.07, 16:13
        Może odpowiem znowu na swoim przykładzie bo tak myślę że będzie najlepiej. Mój
        pierwszy piesek jak pisałam wyżej był to sznaucer miniaturka suczka koloru
        brązowego(bardzo rzadki kolor-pewnie dlatego nam ją ukradli) teraz mam też
        sznaucera miniaturke ale samca koloru sól i pieprz. Teraz porównanie: SUCZKA -
        nie miałam z nią żadnych problemów no oprócz oczywiście natrętnych adoratorów
        więc wybierając suczkę trzeba niestety odganiać się od samców. Była bardzo
        troskliwa i jak pisałam wcześniej dla naszego synka była można powiedzieć
        nianią. Teraz mamy SAMCA - jest równie bardzo opiekuńczy, cudownie się potrafi
        z synem (aportuje,gania się itp.zabawy)to są oczywiście plusy minusem jest dla
        mnie to że każdy krzaczek jest przez niego obwąchany i..obsikany oczywiście
        potrafi też iść ładnie przy noce ale jak tylko poczuje troszkę wolności to
        zaraz podnosi nogę i sika. Oczywiście jest to też dla mnie plusem bo mogę
        szybko wyjść z nim na dwór żeby załatwił swoje potrzeby czasami wyjście trwa
        dosłownie 2 minuty (mieszkam teraz na bloku) Inna kwestia jeżeli chodzi o
        charakter sznaucery to psy które uwielbiają kopać, szukać i wtykać nos w różne
        miejsca. Na działce lubi kopać w ziemi. Jest niesłychanie mądry. Wystarczy na
        niego popatrzeć wzrokiem skarcenia a on wie że źle zrobił i przeprasza
        spuszczając głowę i uszy. Wybór suki czy psa nie jest aż tak trudny jeżeli chce
        się mieć poprostu przyjaciela, bo jeżeli myśli się o poźniejszym rozmnażaniu
        tych piesków myślę że trzeba by sie nad tym poważnie zastanowić. Jeżeli ktoś
        chciałby nawiązać kontakt ze mną zapraszam na e-maila: monikob20@wp.pl lub gg
        5209507 mogę również poprzesyłać zdjęcia mojego pieska i udzielić więcej inf.
        odnośnie rasy. Pozdrawiam Monika
        • heca7 Re: ???Wybrać pieska czy suczkę??? 12.01.07, 22:44
          Jak sie łączy yorka z terierkiem? To jakby połączyć krowę z bykiem. Przecież
          york to terier. Poza tym pani w sklepie wciskała ci kit. York jak każdy terier
          to zwierze polujące i dla zdrowia wymaga dużo ruchu jak na takie małe
          zwierzątko.
          • bela5 Re: do monikob ... 18.01.07, 21:58
            Czy kupowałaś psy z rodowodem?
            • green_land jeszcze mała dygresja... 20.01.07, 11:07
              Kilkakrotnie byłam na wystawie psów w Katowicach. Widziałam faceta, który stał
              obok swojego psa, przywiązanego do jakiejś barierki. Pies doskakiwał do każego,
              kto przechodził w pobliżu, nieważne, dziecka czy dorosłego(duży sznaucer
              olbrzym). Właściciel nie reagował. W końcu mąż zwrócił mu uwagę, ze może kogos
              ugryźc a gośc na to, że przeciez pies musi byc agresywny, że jest jeszcze
              młody, że on go dopiero wychowuje i dalej w tym stylu. Jak pomyślę że ktoś
              mógłby kupic od niego szczeniaki z rodowodem, to aż mnie ciarki przechodzą!
              A niestety, takich hodowców jest więcej.

Mój jest bez rodowodu, ale jak zobaczyłam (przed kupnem) jego matkę, jak
              wypytują, czy znam się na psach, czy dam sobie radę, jak widziałam ulgę w ich
              oczach, że juz miałam sznaucera i wiem, jak należy obchodzic się z psem,
              wiedziałam, że "zakup" będzie udany, czego i wszystkim innym życzę.
              • bela5 Re: do green_land 20.01.07, 13:24
                Możesz mi podać namiary na tę osobę, od której kupiłaś psiaka?
                A może są na forum mamy, które mogłyby mi polecić jakiegoś sprawdzonego hodowcę
                (jestem ze Śląska)?
                Dziękuję i pozdrawiam.
                • green_land Re: do green_land 20.01.07, 13:52
                  Ale mój to nie miniaturka, tylko sznaucer olbrzym.
                  Nie mam nazwiska właścicieli, adres: Konin k/Częstochowy, ul.Rędzińska 29,
                  tel.034-327-96-83.
                  Kupili sukę, z myślą o wystawianiu jej, ale czyjaś choroba pokrzyzowała im
                  plany. Suka piękna i mądra. Mój pies po niej - nie można się wstydzic. Duża
                  doza spokoju. Przeszedł podstawowe szkolenie i usłyszałam, że tego, co on sam z
                  siebie potrafi, inne psy muszą się uczyc latami, a i najczęściej z marnym
                  skutkiem.Atakuje na komendę, przewraca i nie pozwala wstac, bez problemu na
                  zawołanie "puszcza" pozoranta. Nie daje się łatwo wyprowadzic z równowagi.
                  Pozoranta kilkakrotnie przewracał, raz nawet mało nie dziabnął w twarz - a
                  facet ma ze 100 kg, zawodowo tresuje psy policyjne i nie jest łatwo go powalic.
                  No, dośc chwalenia.
                  Dlatego wiem, że czasami psy muszą miec to coś w genach, nie sposób ich tego
                  nauczyc.
                  Zachwalam duże psy, bo dla mnie osobiście, to on mnie a nie ja jego muszę
                  bronic, gdy zajdzie potrzeba. Już miałam parę razy tak, że wielkośc psa
                  odstraszała potencjalnych napastników(do tego czarny i nie widac mu oczu, które
                  zresztą też są czarne, gęste i długie kudły(można ciąc nawet kilka razy w roku)
                  jeszcze zwiększają efekt potężności). Kiedyś miałam jamnika, bardzo fajny
                  psiak, bardzo waleczny, ale w razie niebezpieczeństwa chował się za moimi
                  nogami warcząc! Bardzo go kochałam.
                  Jak ktos chce małego psiaczka pokojowego, bo nie ma potrzeby, by miec psa
                  obrończego, to ok, w końcu każdy wybiera to, co mu pasuje.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego zakupu!
            • monikob Re: mój sznaucerek jest bez rodowodu 22.01.07, 00:13
              mój sznaucerek jest bez rodowodu, nawet nie myślałam żeby kupowac psa z
              rodowodem ponieważ jest on dużo droższy a ja poprostu chciałam mieć przyjaciela
              dla nas i dla dziecka. Obydwa pieski pierwszą suczkę znalazłam z ogłoszenia
              gdzie pewna Pani z powodu że jest w ciąży chciała oddać psa, suczka miała wtedy
              około roku i była już dobrze ułożona tzn. nie sikała w domu i była grzeczna.
              Drugiego psa mam od pewnego Pana który z powodu choroby nie mógł się nim dalej
              zajmować i chciał oddać za symboliczną kwotę, pies miał wtedy 8 miesięcy, nigdy
              nie chodził na smyczy jednak bardzo szybko się tego nauczył, nie sikał w domu
              jednak nie znał żadnych koment i tego też się bardzo szybko nauczył (w ciągu
              miesiąca stał się bardzo posłuszny) Jestem ze śląska, w tej chwili nie znam
              nikogo kto miał by małe sznaucerki ale polecam szukać po ogłoszeniach.
              • bela5 Re: mój sznaucerek jest bez rodowodu 23.01.07, 18:24
                Dziękuję za odpowiedź.
              • green_land Re: mój sznaucerek jest bez rodowodu 23.01.07, 18:51
                Mój też nie ma rodowodu. Uznałam,że nie jest konieczny.
              • monikob strzyżenie 23.01.07, 23:28
                Chciałam się pochwalićsmile od dziś nie muszę już chodzić z moim sznaucerkiem do
                fryzjera! Kupiłam sobie maszynkę i już przetestowałam na swoim piesku. Wyszło
                mi idealnie jakby był u fryzjera. W ten sposób zaoszczędzę baksiowi stresu no i
                sporo pieniążków (ostatnio za strzyżenie zapłaciłam 60 zł) Jeżeli ktoś by
                chciał mogę obciąć i jego pieska. Ze sznaucerkami nie będę miała żadnego
                problemu no i zawsze można zobaczyć jak wygląda mój po tym jak go ostrzyżygłam.
                Jeżeli chodzi o inne pieski myślę że też nie będzie problemu. Mieszkam na
                śląsku okolice Jastrzębia Zdroju, mogę przesłać zdjęcia mojego psa przed i po
                strzyżeniu. Pozdrawiam mój e-mail: monikob20@wp.pl
                • monikob strzyżenie - zdjęcia jak obcinałam mojego pieska 24.01.07, 01:32
                  Jeżeli ktoś ma ochotę niech zobaczy na zdjęcia mojego pieska
                  Baksiu, dzisiaj pierwszy raz strzygłam go sama!!!
                  przed strzyżeniem:
                  images4.fotosik.pl/298/0dd899ef5c28f70fmed.jpg
                  podczas strzyżenia:
                  images4.fotosik.pl/298/aab33ab8356d40e0med.jpg
                  po strzyżeniu:
                  images4.fotosik.pl/298/a67f10e658cd1e8bmed.jpg
                  images13.fotosik.pl/23/973dd75358a24130med.jpg
                  a tak wyglądał jak go wzieliśmy do siebie: taki smutny kundelek...
                  images4.fotosik.pl/246/e95afe180dbb5573med.jpg
                  a tu jeszcze jedno zdjęcie Baksiu z moim synkiemsmile
                  images14.fotosik.pl/55/8ab66a8c2778e782med.jpg
    • koza_w_rajtuzach Re: Jakiej rasy psiak??? 20.01.07, 14:36
      Polecałabym labradora smile
      • koza_w_rajtuzach Re: Jakiej rasy psiak??? 20.01.07, 14:41
        aha, dodam, że ja labradora kupiłam za 500 zł. Był bardzo kochaną psiną smile.
    • marysiowamama Re: Jakiej rasy psiak??? 20.01.07, 16:15
      Z tego co wymieniłaś tylko Labrador (lub Golden). Uwielbiają dzieci i mają
      zarowy poziom agresji.
      Po spanielu którego miałam jak byłam mała mam blizny do dzisiaj...
      Basset super ale weterynarz odradzał ze wzgledu na konieczność wchodzenia po
      schodach (maja za słabe kręgosłupy i bardzo na nie chorują)
      York mały i krzyczy (przepraszam fanów tych psów)
      Huski potrzebują duuuuużo ruchu. Kolega przypina swojego do roweru i ten
      ciagnie przez 20km. Jesli tego nie zrobi z nadmiaru energii ma przekopany
      ogródek, pogryziony fotel itd.
      Ja myślałam jeszcze o buldożku francuskim, ale znam tylko jednego i ten jest
      kochany, a nie wiem jak innymi z tej rasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka