Dodaj do ulubionych

4 latek nie lubi nowych potraw :((((((((((

20.01.07, 19:54
Witam !
Mój synek właśnie skończył 4 latka jest pogodnym pełnym życia
chłopczykiem.Nie mam z nim żadnych problemów - oprócz tego ze nie chcę
próbować nowych potraw.Jego zupka to rosół z makaronem
(ogórkowa ,buraczkowa,grochowa i inne dla niego mogą nie istnieć) sad tak
samo z daniami typu ziemniaki z sosem,kasza ,ryż tez mogę sobie odpuścić sad
a o warzywach i owocach już nie chce nawet wspominać.Jego ulubione potrawy
to :rosół,kotlet mielony kurczak pieczony,schabowy płatki na mleku,parówki
jajka smażone i jeden typ serka dla dzieci BAKUś chciałabym zeby moje
dziecko nauczylo sie próbować- zaznawać inne smaki(jedzonka) smile
Bardzo proszę o porady jak mam go zachęcać do tego.

Pozdrawiam i czekam na szybkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • baskecik Re: 4 latek nie lubi nowych potraw :(((((((((( 20.01.07, 20:34
      Kiedyś w superniani byly takie dzieci i rozwiązala ten problem. Dala im warzywa
      owoce i inne rzeczy do zabawy. Mialy plastikowe noże widelce talerze itd. Robily
      sobie same różne kanapki, kroily, smakowaly i jakoś tak nauczyly sie jesc innych
      rzeczy. Trochę cierpliwości.
      A chodzi do przedszkola? Bo jak dziecko zazwyczaj widzi że inne dzieci jedzą to
      samo też próbuje żeby nie być "gorsze" - rywalizacja. A może ze znajomymi
      zorganizujcie taką zabawę albo wspólne posilki (oczywiście nie codziennie)
      Pozdrawiam
      Ewa
      • gyokuro Re: 4 latek nie lubi nowych potraw :(((((((((( 23.01.07, 00:35
        Cóż, moje dziecko nawet w przedszkolu twierdzi, że pewne rzeczy są "BLEEE". I
        nie zje za Chiny. Np. surówki z grubiej startej marchwi i jabłka z odrobiną
        śmietany. W domu je drobniej tarte i bez śmietany na tony. Ale wszystko, co ze
        śmietana jest niejadalne. W przedszkolu też. Jajka śmierdzą (tzn. te na twardo
        lub pasta jajeczna). Warzywa pomaga mi obierać, w domu i przedszkolu bawia sie
        nimi... I je tylko te, co zawsze. Nic nowego. Może gdyby sam sobie kanapeczkę
        zrobił? Sama juz nie wiemsad
    • novembre Re: 4 latek nie lubi nowych potraw :(((((((((( 23.01.07, 10:17
      Moj czteroletni syn nie jada salatek, surowek, z owocow tylko jablka i banany. I
      to nie, ze powie wprost, ze nie lubi, tylko 'on juz jadl maliny, u babci na
      dzialce" - dwie maliny, a u babci na dzialce, to bylo w lipcu, dzieki Bogu
      styczen sie konczy. A on tak grzecznie, ze juz jadl, ze dziekuje...smile
      Przedszkole tez ma swoje dwie strony, jak jedno nie lubi surowki to caly stolik
      dzieciakow nie zje.
      Ulubione zupy to rosol, pomidorowa, brokulowa przecierana (bo mu sie kolor
      podoba, ale to wyjatek..smile.Natomiast ryby to "miesko", bo przeciez ryb to on nie
      lubi wiec trzeba nazwac inaczej.. Mordega. Zwlaszcza jak w rodzinie sa dzieci w
      mniej wiecej tym samym wieku i czlowiek (czyli jasmile) ciagle ma wytykane, ze
      tamte wszystko jedza a twoj nie. To co, mam zmusic i niech sie porzyga z
      przeproszeniem? Slodycze je raz w tygodniu, pije mleko, lubi serki-deserki, dzemy.
      Jedzenie samodzielne i samodzielne przygotowanie posilkow sa swietne, mlody
      chetnie sam sobie smaruje kanapke maslem i kladzie ser i wedline, chetnie mi
      pomaga w kuchni, ale zeby od razu zjesc taka surowa marchewke..? Jeszcze go
      ugryzie..
      wink
      Moj szwagier (25l) nie jadl nigdy bananow, bo nie lubi. A skad wie, ze nie lubi,
      przeciez nigdy nie jadl..? No ale zyje, ma sie dobrze, wyglada zdrowo.. Taka uroda.
      Moze jednak kiedys wyrosna..?

Pozdrawiam,
      novembre
    • grzanka23 Re: 4 latek nie lubi nowych potraw :(((((((((( 23.01.07, 13:20
      MOja 4 latka na szczescie je wszystko.
      Miala taki okres,kiedy probowala i krzywila sie na niektore rzecz,kt.
      wczesniej jadla.Ale poskutkowalo to ,ze powiedzialam jej ,ze jak nie chce to
      niech nie je,ja zjem za nia i nawet nie dam jej sprobowac ani kawalka.
      Od tego czasu je wszystko i nawet przelamala sie aby zjesc brukselke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka