Dodaj do ulubionych

NFZ i amalgamant, czy priv i białe.

28.01.07, 22:11
Witam wszystkich serdecznie i gorąco.

Może to pytanie niektórych zdziwi, rozśmieszy, albo wywoła jeszcze inne
emocje. Niemniej jednak, dla mnie osobiście to trudne do rozgryzienia.
Nasza córka ma w tej chwili dwa ząbki do zaleczenia. Z jednej strony
najwazniejsze jest ( dla mnie ) aby jak najszybciej to zaleczyć, a z drugiej
strony nie wiem, czy opłaca się posyłać ją prywatnie do dentysty. Za
niespełna rok bedą jej te ząbki i tak wypadać. Więc, czy warto dawać jej w
tej chwili białe plomby? Może ktoś zna się bardziej na tej różnicy i
ewentualnie może podać różnice pomiędzy tymi plombami i jakie to ma skutki na
przyszłość.
Tym bardziej, że jednego ząbka miała już leczonego i 3 razy białe ( to
znaczy one nie były białe, tylko mała wybrała żółty kolor ) plomby jej
wypadały.
I mam pytanie do was rodzice, czy wy też leczyć maluszkom ząbki poprzez NFZ?

Pozdrawiam i liczę na nieszkalowanie.
Obserwuj wątek
    • gosia336 Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 28.01.07, 23:24
      moim zdaniem spokojnie mozna zalozyc maluchowi amalgamat w ramach nfz.Plomby
      utwardzane swiatlem maja to do siebie ,ze musza byc zakladane kompletnie bez
      dostepu sliny,co czasem jest trudne u malego dziecka,bo trudno mu przez dlugi
      czas otwierac buzie,nie ruszac jezykiem itd.Amalgamat natomiast trzyma sie
      nawet wtedy ,gdy nie ma idealnej suchosci w trakcie zakladania.Wazne jest tylko
      zeby dziecko nie biegalo z dziura a czy to bedzie amalgamat czy kolorowa plomba
      to bez znaczenia.
    • bj32 Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 29.01.07, 01:23
      Ja też młodej leczę na NFZ. Moim zdaniem szkoda płacić za białe plomby w
      mleczakach, które i tak niedługo wypadną.
      Chociaż różnica jest nie tylko w kolorze. Amalgamat zawiera bodjże rtęć i
      generalnie taki plomby nie są zdrowe. Podobno niedługo (cokolwiek to znaczy w
      naszym kraju) ma wejść unijna ustawa o zakazie używania amalgamatu całkowicie.
      I to popieram. Ale na razie do mlaczaków pozwalam sobie, a właściwie Ani
      zakładać świństwo. Grunt, żeby się próchnica nie rozprzestrzeniała na resztę
      zębów. Szczególnie, że mleczaki są też mało zmineralizowane czy coś tam i, jak
      sama piszesz, te *dobre*plomby wypadają. A może warto też zmienić stomotologa?
      • gosia336 Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 29.01.07, 22:50
        guzik prawda wspolczesne amalgamaty nie sa szkodliwe
    • 5_monika Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 29.01.07, 08:32
      ja zawsze prywatnie zakładam kolorowe plomby, żadna do tej pory w mleczakach
      nie wypadła a ma ich sporo.Sama ostatnio usuwałam almagatową plombę jeszcze z
      czasów podstawówki.Na pewno te metalowe są trwałe.
      • aaola Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 29.01.07, 10:55
        pracuję jako asystentka stomatologiczna
        Ja (jeśli nie miałabym kasy na kolorowe plomby) do mleczaków zakładałabym
        amalgamaty Nigdy do zębów stałych Amalgamat nie łączy się z zębem tylko go
        rozpiera (siedzi w nim jak korek od butelki) Tutaj warto odłożyć kasę i
        zainwestować w zęba Pamiętajcie że w zębach od 3 do 3 na fundusz (czyli za
        darmo) przysługują plomby światłoutwardzalne ( w stałych zębach) Tak samo jest z
        leczeniem kanałowym dla dzieci do lat 18 Jest za darmo (we wszystkich zębach)
        Nie dajcie się zrobić i w razie czego idzcie do NFZtu się dopytać
        • malazuzia Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 29.01.07, 19:14
          Witaj Aaola

A co znaczy " że w zębach od 3 do 3 na fundusz", które są to w końcu zęby? Od
          trójki w dal?
          • aaola Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 29.01.07, 19:56
            od 3 do 3 to obie jedynki dwójki i trójki górne i dolne smile
            mam nadzieje że piszę wyraźniesmile
            • malazuzia Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 29.01.07, 21:00
              Teraz dużo jaśniej.
              Dziś wykonałam telefon do stomatologa i pani mi powiediała, że na kasę
              przyjmują od pon. do piąt od 10 do 16.30. Ni hu hu mi nie pasuje. Najlepsza by
              była sobota. Ale wówczas nie przyjmują.

Pozdrawiam
        • malazuzia Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 31.01.07, 21:02
          Aaola, jako higienistka możesz potwierdzić, co napisała Gosia, że współczesne
          amalgamaty są "lepsze" ?

Pozdrawiam
          • aaola Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 31.01.07, 21:46
            amalgamaty nie są szkodliwe ale jak pisałam nie łączą się z zębem więc
            zdecydowanie nie polecam do zębów stałych Są takie jak 10lat temusmile
            • gosia336 Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 31.01.07, 22:08
              co do amalgamatow do zebow stalych to tez nie do konca sie zgodze.Napewno nie
              powinno sie ich zakladac do zebow po leczeniu kanalowym ,bo taki zab jest
              bardziej kruchy ,wypelnienie do niego zakladane musi byc duze ,wiec najczesciej
              jest tak ,ze przy nagryzieniu moze dojsc do odlamania sciany zeba.Amalgamatu
              unikalabym tez w przypadku duzych wypelnien w zebach zywych ,ale jesli ma sie
              niewielki ubytek to spokojnie mozna wypelnic zab amalgamatem.Malo na studiach
              leczylismy sobie zeby wzajemnie i mialam na fotelu chlopaka ,ktorego ojciec byl
              dentysta i coz zobaczylam ?-kolega mial bruzdy zebow trzonowych wypelnione
              amalgamatem ,pieknie do tego wypolerowane.Tak wiec nie brak kasy decydowal tu o
              wyborze materialu.Minusem amagamatu jest to,ze jest niekosmetyczny
              • aaola Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 01.02.07, 08:19
                zgodzę sie z Gosią że do zębów po kanałówce NIE do dużych ubytków też NIE Ale
                czy do zwykłych wypełnień tak??? Czy on nie łączy się z zębem na zasadzie korka
                tzn tylko zatyka opracowany ubytek???a światło łączy się z zębem chemicznie???
                • gosia336 Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 01.02.07, 21:40
                  owszem swiatlo laczy sie z zebem chemicznie ,amalgamat tylko
                  mechanicznie .Wszystko to prawda ,chce tylko powiedziec ,ze jesli nie dysponuje
                  sie finansami to spokojnie mozna zalozyc amalgamat.Lepiej miec amagamat niz
                  ubytki w zebach.Dzieci maja bardzo popsute zeby a nie wszystkich rodzicow stac
                  na swiatlo ,tym bardziej,ze czasem ma sie wiecej niz jedno dziecko.
                  • aaola Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 02.02.07, 08:42
                    Gosia masz rację lepiej mieć amalgamat niż ubytek Ale też lepiej miec światło
                    niz amalgamatsmile
                    • malazuzia Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 03.02.07, 18:22
                      A więc byłysmy u dentysty. I co się okazało? Że dla niuni nie boli ząb, tylko
                      dziąsło, gdyż wyżyna się jej "6". Słuchajcie, jak ona cierpi. Teraz już nie tak
                      bardzo, bo: 1. kupiłam maść znieczulającą, 2. widać, że ząb przecina dziąsło.
                      Nie mniej jednak, przy okazji zaleczyłyśmy zęba chorego, którego wczensiej nie
                      zauwazyłam i mamy jeszcze jeden drobny ubytek.
                      I bardzo wam dziękuję za dział w moim skromniutkim poście smile

Pozdrawiam
    • 5_monika Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 30.01.07, 08:28
      www.chinmed.com/praktyka/prakt_art/terapia_wyprowadzajaca_text.htm
    • 5_monika Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 30.01.07, 08:33
      implanty.pl/?s=1&sID=83&a=4&pID=3659
    • 5_monika Re: NFZ i amalgamant, czy priv i białe. 30.01.07, 08:49
      l-dent.pl/instrukcje/sdi_logic.doc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka