mini215 03.02.07, 16:08 Witam wszystkie mamy.Moje dziecko ma 17m-cy i 16 zębów.Czy powinnam pójść z nim do dentysty na jakiś przegląd, lakowanie, czy wystarczy,że codziennie wieczorem staram się!!! umyć jej zęby?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatelek2 Re: kiedy do dentysty? 03.02.07, 19:17 Myślę ,że to nie jest konieczne.Wizyta zalecana jak się pojawią jakieś problemy lub bóle które zasygnalizuje maluszek.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: kiedy do dentysty? 03.02.07, 19:33 mam zupełnie inne zdanie pierwszy raz u dentysty moje dzieci były w wieku mniej więcej pół roku, potem co pół roku przegląd, bardziej w celu przyzwyczajenia do regularnych wizyt u dentysty niż w celu profilaktycznym wspólnie z panią dr zdecydowałyśmy, że nie będziemy zębów lakować - dzieci mają właściwą dietę i nie ma problemów z myciem zębów myślę, że od pojawienia się pierwszych zębów wizyta co rok powinna być dobrym zwyczajem, to nie jest tylko kwestia ewentualnej próchicy, ale też rozmowa na temat higieny, diety, wstępna kontrola pod kątem ortodontycznym PS. zęby powinno się myć po każdym posiłku (wiem wiem, marzenie ściętej głowy), IMHO po śniadaniu i po ostatnim wieczornym posiłku to jednak niezbędne minimum Odpowiedz Link Zgłoś
natali101 Re: kiedy do dentysty? 04.02.07, 22:51 my byłyśmy w sobote mała skończy 26m-cy za kilka dni i muszę powiedzieć że ma zdrowe zęby i teraz opowiada wszystkim jak fajnie było.ważne aby dziecko zapamiętało takie miłe spotkanie z dentysta niż mialo skojarzenia z borowaniem. u nas pediatra na bilansie 2latka zaleciła kontrolną wizyte Odpowiedz Link Zgłoś
wikula23 Re: kiedy do dentysty? 04.02.07, 23:09 Do dentysty chodzi się na tych samych zasadach jak do pediatry, czyli do kontroli. Dziecko w takim wieku niepowie, że coś je boli, a rodzic też nie posiada takiej wiedzy żeby ocenic stan uzębienia, więc polecam kontrolę u dobrego pedodonty, tak dla zapoznania się dziecka z taką sytuacją Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
lazania3 Re: kiedy do dentysty? 06.02.07, 23:47 ja bym na Twoim miejscu poszła,z córeczką byłam do kontroli jak skończyła rok. Odpowiedz Link Zgłoś