23.02.07, 13:03
Ile wynosi prawidłowa waga rocznego dziecka?
Obserwuj wątek
    • shady27 Re: waga 23.02.07, 13:27
      sprawdz w siatkach centylowych. Jes ogromna rozbizenosc wagi. a ile Twoje dziecko wazy?
      • suonce89 Re: waga 23.02.07, 17:49
        A gdzie mogę takie znaleźć? Własciwie to nie moje dziecko, ale moja chrześnica
        i strasznie sie o nią martwię. Waży 6 kg, czy to normalne?
        • jotka_aa Re: waga 23.02.07, 18:00
          Siatki centylowe ja mam w książeczce zdrowia, zresztą w internecie też
          znajdziesz.....mój skończył rok dwa dni temu, waży 10,300 kg, jesteśmy prawie na
          50 centylu, i tak się trzymamy od początku...6 kg jak na roczne dziecko to
          malutko...ale nie znam szczegółów, czy to wcześniak?, czy urodził się o czasie?
          jaką miała wagę urodzeniową?czy przybiera cokolwiek na wadze?..czy od miesięcy
          nic...ogólnie ma apetyt?...czy niejadek?...
          • suonce89 Re: waga 23.02.07, 19:19
            Julka nie jest wczesniakiem. Nie wiem jaką miała wagę urodzeniową, ale wydaje
            mi się, że była w normie. Nie przebywam z małą na codzień, widze ją tylko od
            czasu do czasu, ale z tego co wiem problem tkwi w żywieniu. Dziecko nie dostaje
            regularnych posiłków, a poza tym je pokarmy niezbyt odżywcze i przeznaczone
            raczej dla dorosłych, a nie roczniaka. Podobno raz ktoś z rodziny zauważył przy
            zmianie pielchy kupkę zabarwioną na zielono. Słyszałam, że swiadczy to o
            nieodpowiednim żywieniu. Nie wiem co moge w tej kwestii zrobić. Nie mam zbyt
            dużego doświadczenia jeżeli chodzi o żywienie i wychowanie dzieci, nie chce też
            się wtrącać, ale nie mogę tez stać obok tego obojętnie..
            • 5_monika Re: waga 23.02.07, 19:26
              zielone kupki mogą być po mleku modyfikowanym na przykład
    • kasiap80 Re: waga 23.02.07, 21:34
      wedlug siatki centylowej waga rocznej dziewczynki na najniższym centylu, tj.3,
      powinna byc 8kg
      no i dziecko na roczek powinno potroić swoją wage urodzeniową, takie minimum,
      a z zielonymi kupkami to jest róznie, ale ogólnie 6kg to bardzo mało
      • mamaigiiemilki Re:a jak sie rozwija 24.02.07, 12:33
        bo 6kg to faktycznie b.malo...
    • gan33 Re: waga 24.02.07, 12:47
      Ale dziecko bywa chyba na wizytach pediatrycznych- co na to lekarz. J bym tego
      bez badań nie zostawiła, może mała ma anemię i jeśli jest nieprawidłowo żywiona
      to tym bardziej należy coś zrobić. A rodzice się nie martwią?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka