Dodaj do ulubionych

POMOCY zaparcia!!

30.03.07, 13:20
Proszę o pomoc , doradźcie jak pomóc córce. to już 4 zaparcie ale tym razem
wydaje mi się że ona wstrzymuje bo się boi że będzie ją bolało, dostaje od
kilku dni syrop laktuloza na rozrzedzenie i przedwczoraj poszło bez problemu,
a nawet można powiedzieć że ją przeczyściło. Nie wiem co robić myślałam że to
się więcej nie powtórzy ale jest tragicznie co jej dawać przecież nie mogę
pompować w nią tyle syropu cały czas, odstawiłam produkty które powodują
zaparcia a tu znowu taka akcja. Mała ma 2 lata i 4 miesiące. Proszę o rady
Obserwuj wątek
    • amelia_s Re: POMOCY zaparcia!! 30.03.07, 14:09
      U nas tylko raz był taki problem, ale pomogły nam ugotowane śliwki. Zuzia wypiła
      szklankę kompotu z suszonych śliwek i było ok.
      Możesz też kupić śliwki w słoiczku dla dzieci.
      • tereska1986 Re: POMOCY zaparcia!! 30.03.07, 16:41
        proponuję żeby pani odstawila ten syrop bo organizm dziecka wkoncu bez syropyu
        sie nie wyprozni.
        moze karmi pani dziecko marchewka- to czesta przyczyna zaparc u dzieci.
        proponuje zrobic dziecku dietke leekostrawna i podawac bardzo bardzo duzo picia
        herbatki soczki itd
        • tereska1986 Re: POMOCY zaparcia!! 30.03.07, 16:44
          banany i buraki tez proponuje narazie odstawic ale za to moze pani ugotowac
          zupke jarzynowa z kalafiorem
        • bomba001 Re: POMOCY zaparcia!! 31.03.07, 22:46
          do tego syropu organizm sie nie przyzwyczaja. nigdy. on po prostu normuje.
    • 18buzka Re: POMOCY zaparcia!! 30.03.07, 18:05
      witam
      na ostre zaparcaia lekarka kazala mi podawac wieczorem po kolacji sok
      marchwiowo-jablkowy (bobofruta) i rano dzien zaczynalismy od dobrej kupki.
      ponadto w ciagu dnia deser - suszone sliwki (gerber) lub morele/brzoskiwnie
      (hipp). wazne aby dziecko duzo pilo i oczywiscie odstawic czekolade, banany,
      gotowna marchew.
      pozdrawiam
      buzka
    • agnese79 Re: POMOCY zaparcia!! 31.03.07, 04:47
      Moja corka tez byla przez pewien czas na syropie. Gdy sytuacja sie unormowala,
      to wg wskazan lekarza STOPNIOWO zmniejszalam dawke syropu az do calkowitego
      odstawienia. Problem nie wrocil. Ale zawsze gdy widze, ze byc moze zbliza sie
      zaparcie to zmieniam jej diete na bardziej plynna - duzo rozluzniajacych
      warzyw, owocow i wody.
    • bomba001 Re: POMOCY zaparcia!! 31.03.07, 22:45
      owszem, możesz ten syrop dawac cały czas. to jest jeden z najstarszych
      probiotyków, najlepiej przebadanych. trzeba dawac pełną dawkę żeby sie na stałę
      wyregulowało, a potem powolutku zchodzić z dawki do minimalnej, która działa.
      potem odstawić i stosować jak jest potrzeba. lepsze to niż zaparcia nawykowe.
    • figrut Re: POMOCY zaparcia!! 31.03.07, 23:50
      2 lata i 4 miesiące, być może to są zaparcia nawykowe ? Raz mała mogła mieć
      zaparcie, podczas robienia kupy bardzo ją bolało i teraz sama celowo wstrzymuje
      ze strachu przed bólem. Z takimi zaparciami walczyłam u mojego syna przez kilka
      miesięcy [nie pamiętam dokładnie - 10, 11 ]. Wypróżniał się co 6 - 10 dni i za
      nic w świecie nie chciał się mprzyznać, że chce mu się kupę. U mnie sprawę
      załatwiła Teściowa - tłumaczyła małemu cierpliwie robiąc z niego bohatera, że
      nie może dać sobą żądzić kupie - może to głupio brzmi, ale młody chciał się
      poczuć panem sytuacji i po wielkich namowach zaczął się wypróżniać co trzy -
      cztery dni - to był ogromny sukces. Teraz kilka miesięcy po "wyjściu z zaparć"
      wypróżnia się co 2-3 dni i nadal widać strach w jego oczach, ale lepsze 2-3 dni
      niż 6-10.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka