Dodaj do ulubionych

Pasta "nenedent" - dobra dla 13 mies. dziecka?

14.05.03, 20:05
Kupiłam dla 13 miesięcznej córci pierwszy raz pastę z fluorem "nenedent",
która zawiera xylitol, fluor (zawiera 0,025% fluoru) i żel krzemowy. Pani w
aptece przekonywała mnie, że nadaje się dla ponad rocznego malucha, ale ja
jakoś mam wątpliwości. Czy któraś z eMam używała takiej pasty dla dzieci?
Czy na pewno się nadaje?
Mama Justysi
Obserwuj wątek
    • edytka73 Re: Pasta 'nenedent' - dobra dla 13 mies. dziecka 14.05.03, 23:15
      Mam "nenedent-bez fluoru", z xylitolem i żelem krzemowym. Może pani w aptece
      dlała Ci pastę dla strszych dzieci, które juz jej podczas mycia zębów nie
      łykają. Dopytaj. Na naszej tubce wyraźnie pisze BEZ FLUORU!
      Ed.
    • edytka73 Re: Pasta 'nenedent' - dobra dla 13 mies. dziecka 14.05.03, 23:16
      Mam "nenedent-bez fluoru", z xylitolem i żelem krzemowym. Może pani w aptece
      dlała Ci pastę dla strszych dzieci, które juz jej podczas mycia zębów nie
      łykają. Dopytaj. Na naszej tubce wyraźnie pisze BEZ FLUORU! Acha, stosuje ją
      Kubie od kiedy skończył chyba 9 miesięcy.
      Ed.
    • anna.michal Re: Pasta 'nenedent' - dobra dla 13 mies. dziecka 14.05.03, 23:18
      Ja dla mojego roczniaka kupiłam właśnie "nenedent" ale wydawało mi się że było
      na niej napisane że jest bez fluoru. Teraz po twoim poście mam wątpliwości i
      później pójdę sprawdzić. (łącznie ze składem bo tego dokładnie nie sprawdzałam)
      Wydaje mi się, że taka dawka fluoru może być w paście dla małego dziecka.
      (gdzieś to kiedyś czytałam)

Ania
    • edytka73 Re: Pasta 'nenedent' - dobra dla 13 mies. dziecka 14.05.03, 23:20
      Mam "nenedent - bez fluoru", tak pisze na tubce. Może pani w aptece dała Ci
      pastę dla straszych nieco dzieci, które juz nie łykają jej namiętnie podczas
      mycia ząbków... Naszą pastą myję Kubie zeby odkąd skończył 9 miesięcy...
      To jest nieduża tubka, z narysowanym miseiem ze szczoteczką, po skosie pisze
      kolorowymi literami "nenedent", pod tym napisem - na czerwono "bez fluoru",
      poniżej - malutkimi literkami: " z xylitolem i żelelm krzemowym", na boku -
      pozytwyna opinia CZD, z drugiej srtiny - opis działania. Może masz inną pastę
      po prostu. Dopytaj.
      Ed.
    • edie28 Re: Pasta 'nenedent' - dobra dla 13 mies. dziecka 15.05.03, 09:44
      hej,
      Ja właśnie kupiłam wczoraj pastę Bobini z zawartością fluoru 250 ppm.
      Czytałam, że właśnie na forum rozmowę z lekarzem, ze taka dawka jest zalecana
      dla rocznych dzieci.
      Na tej paście piszą dokładnie tak jak mówiła ta lekarka tzn. ilość pasty
      niewiększa niż ziarnko grochu i myje się takim małym dzieciom raz dziennie.
      Od 3 roku życia zalecana jest dawka 500 ppm fluoru i mycie 2 razy dziennie.
      Moja córka ma 14 m-cy i nie mogłam takiej pasty kupić. W aptekach mówili mi, ze
      mają pasty dla starszych dzieci tzn. własnie 500 ppm fluoru.
      Dopiero wczoraj w sklepie na osiedlu zobaczyłam na półce własnie tę pastę
      Bobini (nazwa jest mi w ogóle nie znana) z dobrą ilością fluoru.
      Jeszcze dla pewności zapytam mojej pediatry czy można ją używać !!

Swoją drogą nie wiem jak moja córka będzie tę pastę wypluwać ??? Ostatnio w
      ogóle nie chce żebym jej czyściła szczoteczką zęby sad(( Jak była młodsza było
      dużo łatwiej, a teraz tylko chce sama "czyścić" a napewno wiecie, ze to nie
      jest czyszczenie tylko gryzienie szczoteczki !!
      Muszę obrać jakąś taktykę smile))

Pozdrawiam,
      Edie
    • baqusia Re: Pasta 'nenedent' - dobra dla 13 mies. dziecka 15.05.03, 11:34
      Sa 2 pasty nenedent - jedna bezfluorowa dla dzieci ponizej roku (nie wiem
      dokladnie od ktorego miesiaca) oraz przyjmujacych Zymafluor i druga z niska
      zawartoscia fluoru - dla dzieci powyzej roku chyba, ktore nie dostaja fluoru
      doustnie. Taka ilosc fluoru jest bezpieczna dla roczniaka po zjedzeniu wink
      • stynka2 Re: Pasta 'nenedent' - dobra dla 13 mies.dziecka? 15.05.03, 21:45
        Dziękuję za informacje, teraz jestem spokojna, że używam dobrej pasty do zębów
        dla mojego malucha.
        Pozdrawiam
        Mama Justysi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka