martucha90 20.04.07, 08:33 Czy wasze dzieci też wyciągają sobie wiadomo co z nosa? (u nas się mówi: gile albo żaby) I co potem z nimi robią? Pytają, co mają z nimi zrobić? Co odpowiadacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagmama Re: dłubanie w nosie 20.04.07, 11:59 Przepraszam, przepalcowałam się. Ja na razie sama czyszczę małemu nos. Czasem ładnie wydmucha, a czasem mu wyciągam wacikami. Jak sam wyjmie, to mówię, że do chusteczki i do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
westmanka Re: dłubanie w nosie 20.04.07, 12:13 Mój synek (3l.) wiecznie dłubie w nosie i co gorsza wciska do dzioba, to co wygrzebie. Psycholog mówi, że nie ma co go upominać, tylko zajmować mu czymś innym ręce, żeby miał zajęcie, po prostu odwracać uwagę. Zazwyczaj robi to oglądając bajkę lub gdy mu czytam książkę. Albo mówię, żeby nie wkładał do buzi, tylko wycierał o bluzkę. Już to chyba lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: dłubanie w nosie 20.04.07, 12:35 Mój też często dłubie. Do tej pory mnie wołał, pokazywał efekt swojej dłubaniny i pytająco patrzał. Zazwyczaj odrywałam kawałek papieru toaletowego, zawijaliśmy i do kosza. Od dwóch dni zaczął zjadać!!! Coś okropnego!!! Raz mi dłubał w autobusie (( Nie wiem co robić, mówienie, że nie wolno, że ma przestać, może chyba wywołać odwrotny skutek? Odpowiedz Link Zgłoś
westmanka Re: dłubanie w nosie 20.04.07, 12:47 Może miej ze sobą zawsze jakieś chrupki, albo chowaj do torby małą zabawkę i jak zacznie dłubać, to mu ją daj, żeby odwrócić uwagę. I zwracanie uwagi, że żle robi raczej nic nie da. Ja jak wychodzę gdzieś to mam pod ręką Tik-Taki i daję mu po 2-3 co jakiś czas. Mam tylko nadzieję, że kiedyś z tego wyrośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: dłubanie w nosie 20.04.07, 12:52 Dzięki Dzisiaj będziemy jechać z 40 minut autobusem. Już przygotowałam 2 książeczki do ogladania w czasie jazdy. Chrupki też mogę kupić, mały lubi. Oby się obyło bez publicznego dłubania, jakoś strasznie się wstydzę tego przy ludziach Odpowiedz Link Zgłoś
westmanka Re: dłubanie w nosie 20.04.07, 12:55 Raczej nie jest to ciekawe zjawisko... Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: dłubanie w nosie 20.04.07, 13:04 Ano nie jest ( Moja koleżanka strasznie walczy ze swoim dzieckiem, o wszystko, ciągła szrpanina, która prowadzi właściwie tylko do tego, że mały "złośliwie" potęguje niedobre zachowania. Z dłubaniem to u nich jest tak, że on wciera w meble, w stół, w fotele... Koszmar. Koleżanka się piekli, ryczy nawet z bezsilności. Postanowiłam uczyć się na jej błędach i nie dawać małemu do zrozumienia, że to jest coś ważnego, całe to dłubanie. Więc on właściwie nie wie, jaki to dla mnie problem... Odwracanie uwagi - tak to chyba będzie najlepsze. Jeszcze raz dzięki, westmanka. Odpowiedz Link Zgłoś