agatekb1 20.04.07, 13:42 hi! ja tak z czystej ciekawosci... nie mam kontaktu z malymi dziecmi i zastanawiam sie co potrafia 17m-czne dzieciaczki... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kluska7777 Re: 17 m-cy-co potrafi? 20.04.07, 14:40 Oliwier mówi tylko niektóred wyrazy, np. tata, baba, dada, daj, nie (mama mówi tylko wtedy jak sie czegoś boi), chodzi pięknie, wchodzi po schodach troszkę gorzej schodzi, zajefajnie tańczy zarówno sam jak i z mamą, umie się rozebrać lecz z delikatną pomocą, jeszcze nie sika do nocnika ale od niedzieli zaczynamy nauke bo musimy wykorzystać pogodę, rozumie wszystko, lecz w wykonywaniem poleceń raz jest lepiej a raz gorzej, jest strasznym nerwusem jak coś mu nie wychodzi od razu się wkurza, ale i tak go bardzo kocham. Jak coś sobie przypomnę to napiszę, bo na pewno niektóre rzeczy mi uciekły Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjamackowiak Re: 17 m-cy-co potrafi? 20.04.07, 14:47 Nasz Maluszek od pół roku chodzi. Tydzień temu nauczył sie skakać, Tańczy, usiłuje spiewać (na razie wydaje gardłowe lalla). Mam wrażenie, że rozumie wszystko co do niego mówimy. Wykonuje polecenia typu: Przynieś buty, idziemy do łazienki, pokazuje wszystkie części ciała oraz ile ma latek - no w zasadzie towszystko już rozumie. Mówi po swojemu. Opanował mama, tata, baba, cieś (cześć), traktor to trrra (bardzo ładnie wymawia r), ptak - krra. Robi siusiu w nocnik i czasem kupkę Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjamackowiak Re: 17 m-cy-co potrafi? 20.04.07, 14:51 Hej kluska777. Jakbym czytała o swoim Dawidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola1027 Re: 17 m-cy-co potrafi? 20.04.07, 20:14 mój ma 18 mies. chodzi pięknie, biega, wchodzi po schodach, schodzi oczywiście za reke, skacze, tańczy. rozumie wszystkie polecenia. upomina sie o jedzenie, sam bierze kubeczek jak chce pić. niestety narazie nie toleruje nocnika, ale jeszcze nie naciskam. mówi mama świadomie, reszte jak wyjdzie.teraz jest na etapie ze piłeczka to najlepsza zabawka, goni za nią. ma w domu starszego brata i zaczynaja sie razem bawić. narazie to sa szaleństa, ale idzie w dobra strone do spokojnej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kopalnia.diamentow Re: 17 m-cy-co potrafi? 21.04.07, 08:53 Mój szkrab też zaczął wcześnie chodzić(11 m-cy). Teraz mówi ze zrozumieniem: mama, tato, baba, nie, da (albo dawa), ty, am am, halo,lalala, maniam mniam i pokazuje jak ryczy lew, jak robi wąż, pies, kot, krowa....i inne zwierzęta. Nie mówi "r". Pokazuje oko, ucho, nos, rączkę. Uwielbia się kąpać. Pokazuje jak myje rączki i buźkę i oblewa się prysznicem. Potrafi pić ze wszystkiego - przez kubek, ze szklanki, przez słomkę. Tańczy jak słyszy muzukę i też mam wrażenie, że rozumie każde polecenie - przynosi i podaje rzeczy, zbiera klocki, uwielbia odkurzać, sam je np. bułeczkę z szynką (potrafi wrąbać całą na śniadanie). Potrafi komunikować i pokazywać co chce. Nie potrafi podskakiwać (umierałam ze śmiechu jak próbował oglądając Świat Elmo o podskokach właśnie Bardzo lubi rysować. Rozkładam na podłodze kartki z flipcharta, rysuję mu samochód i mam pół godziny spokoju - bo sobie siedzi i bazgroli... Korzysta z pieluch. Rozmawia przez telefon - sam trzyma słuchawkę i opowiada (w swoim języku). Na każde pytanie odpowiada "tat". Dzieci w tym wieku są już naprawdę "kumate". k.d. Odpowiedz Link Zgłoś