Dodaj do ulubionych

Co robić z koslową stopą?

24.04.07, 10:35
Mała za 2 tyg skończy 14 mcy jeszcze nie chodzi samodzielnie. Mała wstając
stawia jedną stopę na wewnętrznej krawędzi i lekko podkurcza palce.
Fizykoterapeuta powiedział, że mam się tym nie martwić a pediatra kazał kupić
specjalne buty jak " dla Pań ze sklepu w PRLu"
Czy wg Was powinnam kupić jej buty. Słyszałam, że nie ma nic zdrowszego dla
rozwoju dzięcięcych nóżek jak bosa stopa a buty dopiero kiedy zacznie dziecko
samodzielnie chodzić. A może któraś z Mam ma lub miała podobne
doświadczenia...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Co robić z koslową stopą? 24.04.07, 10:51
      zaufałabym fizykoterapeucie, albo wymogła na pediatrze skierowanie do ortopedy.
      Co do butów lub ich braku, to są dwa obozy, jeden mówi: dawać jak najwcześniej
      buty, drugi: niech noga się ćwiczy, to się samo poprawi.
    • aleksder Re: Co robić z koslową stopą? 24.04.07, 11:36
      Mi tez sie wydawalo, ze poki dziecko nie zacznie samo chodzic to najlepiej
      niech chodzi boso i ....... i okazalo sie , ze robie krzywde dziecku. Kilku
      ortopedow wyprowadzilo mnie z bledu. Bosa stopa owszem, ale tylko na piasku lub
      miekiej trawie, nigdy na twardej podlodze. nawet dorosli nie powinni chodzic
      boso po twardym,a tym bardziej dzieci , u ktorych stopy dopiero sie ksztaltuja.
      Moj synek tez ma problem z prawidlowym stawianiem nozek (ma 12 miesiecy i
      dopiero zaczyna uczyc sie chodzic)i dlatego ortopeda byl konieczny. Na razie
      nie zalecil butow ortopedycznych, o ktorych piszesz, ale nie wykluczone, ze
      beda konieczne. Poki co musialam kupic buciki z wysoka i sztywna pieta i w
      miare sztywna podeszwa (nie mylic z wkladka)i za kilka tygodni zobaczymy czy
      stopki same sobie radza z wada. Ale juz nawet po kilku tygodniach w tych
      bucikach widze, ze jak do mycia rozbieram malego i na chwile stawiam go golymi
      stopami na podlodze to stopy juz inaczej sie ukladaja. Przede wszystkim jednak
      radze wizyte u doprego ortopedy bo takie male stopy zanim zaczna chodzic
      latwiej skorygowac. Pozdrawiam
      • momeko Re: Co robić z koslową stopą? 26.04.07, 08:10
        cześć

Ola ma 3,5 roku i chodzi od 2 lat w bucikach z firmy postęp z wkłądkami
        korytkowymi - nóżki nadal nie wyglądaja najlepiej sad ale bez tych bucików
        byłoby już tragicznie,
        chodzenie na bosaka tak - ale nie po płaskich powierzchniach
        polecam tez duzo ćwiczeń to chyba najlepiej pomaga małym stópką
        pozdrawiam
    • aliennis Re: Co robić z koslową stopą? 26.04.07, 09:19
      moja córka miała taką stópkę juz od urodzenia (w moim brzuchu miała mało
      miejsca i tak się ułożyławink )
      Zaraz po urodzeniu przyszła do mnie Pani ortopeda (szpital Siemiradzkiego) i
      ćwiczyła z mała ,a potem pokazała mi jak to robić .Cwiczyłam około roku -stopa
      jest już ok.
      • dyzurna Re: Co robić z koslową stopą? 26.04.07, 09:24
        dziewczyny przepraszam ze sie wcinam ze swoim pytaniem ale moja corka ma
        roczek ,sama nie chodzi tylko przy meblach. stawia prawa stopke bardzo do
        zewnatrz. do kogo powinnam sie udac ortopedy rehabilitanta? dodam ze moj
        rehabilitant i neurolog stwierdzili ze ta stopka moze taka byc ze sie
        wyprostuje.ale mam watpliwosci sad(
        • momeko Re: Co robić z koslową stopą? 26.04.07, 12:49
          idź do dobrego ortopedy - koniecznie
          • dyzurna momeko 26.04.07, 13:38
            czy problem twojego dziecka zaczol sie w ten sam sposob? od stawiania tak
            stopki? przestraszylas mnie tym 1 zdaniem. dzis ide do pediatry a potem do
            ortopedy. czemu w polsce tak ta nozka zostala zdjagnozowana sad((
            • momeko Re: momeko 27.04.07, 14:46
              tak, bardzo późno zaczeła chodzic i źle stawiała nóżki, opinie lekarzy były
              różne - jedni mówili żeby nosiła wkładnki inni że nie - nie wiedziałam co
              robic a stópka sie pogarszała kolana sie skoślawiły,
              mam teraz pokaźny zestaw ćwiczeń + wkładki korytkowe
              nożki wyglądaja fatalni - taka jest opinia moja - ortopeda mowi ze widział
              gorsze rzeczy ale dla mnie nie jest to pocieszenie, wiem jedno walcze o te
              nóżki smile
              moja rada to dobre buciki i dobry oropeda + ćwiczenia z dzieckiem w domu
              przy drugim dzieciaczku bede mądrzejsza smile

momeko@interia.pl
              • alpepe Re: momeko 01.05.07, 07:36
                A ja ci powiem momeko trochę o czymś innym, ale w gruncie rzeczy chodzi o to
                samo. Moja córka miała od urodzenia przepuklinę pępkową, były plastry itp. Na
                jakiś czas się polepszyło, potem było gorzej i była już nawet konsultacja
                chirurgiczna w sprawie operacji. Słyszałam od koleżanki, ze jej siostra miała
                taką przepuklinę, ale lekarze zwlekali i powiedzieli, że może samo się zaleczy.
                Tak więc ćwiczyłam z małą dmuchanie, pipierałam jej wszelkie wysiłki fizyczne i
                na bilansie dwulatka, kiedy by już trzeba ustalać termin zabiegu, okazało się,
                że przepuklina sama ustąpiła.
                Podobnie jest z nogami/kolankami/stopami. U niektórych dzieci mięśnie się
                wzmocnią niemalże same, u innych trwa to latami. Sama znam siedmiolatka, który w
                szynach śpi od urodzenia, ma wkładki odlewane indywidualne, gimnastyka, basen, a
                kolana nadal ma koślawe i to bardziej niż moja 4,5 letnia córka, która chodzi na
                gimnastykę od września i u której widzę poprawę.
    • asiawoj7 Re: Co robić z koslową stopą? 26.04.07, 19:06
      kup dobre buty, Klaudia nosi profilowane od 11 m-ca życia (teraz ma 22 m-ce) i
      widać postępy - ładniej stawia stopy; u nas dotyczyło to obydwu stópek, zanim
      zaczęła chodzić dodatkowo ćwiczyłyśmy;
      zaufaj fizykoterapeucie;
      bosa stopa jest zdrowa dla rozwoju zdrowych stópek - tak nam powiedzieli;
      • wiktoriaa Re: Co robić z koslową stopą? 30.04.07, 19:56
        co kraj to obyczaj
        a mi rehabilitant powiedzial ze do 3 lat zadnych wkładek w butach dla
        dzieci.....
        • momeko Re: Co robić z koslową stopą? 02.05.07, 12:10
          własnie co karj to obyczaj i co lekarz to inna teoria - smutne
    • weronikarb Re: Co robić z koslową stopą? 02.05.07, 12:19
      Hmm mojego meza bratanica ma kolana do srodka oraz stopy tez tak dziwnie uklada.
      Prosilam tesciowa aby poszla do pediatry i ortopedy, bo to dziewczynka i moze
      cos sie dziac.
      Wiecie co uslyszalam: "ona to ma takie same nogi jak jej babcia, to w genach
      juz i nic sie nie da zrobic" brrrrr

Mala ma 3 latka czy to moze byc od zlych butow? Bo ja tak tlumaczylam ze to nei
      geny a zle buty jak byla mlodsza
      • momeko Re: Co robić z koslową stopą? 02.05.07, 12:24
        oczywiście że tak
        potem pójda jej biodra a zatym idzie krzywizna kręgosłupa
        to nie moja opinia a rehabilitanta!!
        • weronikarb Re: Co robić z koslową stopą? 02.05.07, 12:31
          Momeko tak myślałam, a tłumaczyłam że buty nie wybiera sie byle jakich (nosila
          buty typu "góralki" jak zaczynala chodzic) przeciez przynosilam malego buty i
          pokazywala, tesciowej jak kupila mojemu synowi to oddalam, to stwierdzila ze
          przesadzam.

Mala teraz niema ubezpieczenia wiec wszystko prywatnie to musze miec naprawde
          niezbite dowody ze to nie wina genow. Ech znowu powie ze wymyslam
          • momeko Re: Co robić z koslową stopą? 02.05.07, 12:34
            szkoda ze brak ubezpieczenia - mogłabys skonsultowac to z ortopedą
            szczerze mówiąc to nie słyszalam o czymś takim ja dziedziczenie w genach
            koslawych stóp i raczej to bzdura - sorki ze tak pisze
            pomyśl jednak o jakieś konsultacji z ortopeda ja znam świetnego w Krakowie
            wizyta kosztuje 60 zł ale warto dla uspokojenia
            a moze powinnas porozmawiac z rodzicami dziecka ?
            pozdrawiam cieplutko
            • weronikarb Re: Co robić z koslową stopą? 02.05.07, 12:59
              rodzicow niema wyjechali do Irlandii mala zajmuje sie babcia, oni zreszta takze
              twierdza ze to geny.

Sama niemoge decydowac o jej leczeniu, dlatego jesli wiesz mzoe gdzie szukac
              info na ten temat to poprosze jakpokaze jakis niezbity dowod to moze przekonam
              do leczenia.
              Tesciowa i tak mysli ze ja tylko synowi wymyslam choroby i latam po
              specjalistach.
              Jednak dzieki temu "lataniu" syna lecze z alergii (ma na czekolade wiec tylko
              odstawienie plus kremy) i oczy na prawe nie widzi dolnej linii

Dlatego jak uslyszy ze mala do specjalisty to mnie pogoni, choc ja jeszcze do
              paru inych bym wyslala ( neurologa, logopedy, laryngologa) jednak to jest
              widoczne (uklad nog) a u dziewczynki pozniej to bedzie duzy powod do kompleksow
              • momeko Re: Co robić z koslową stopą? 02.05.07, 13:07
                szczerze to mnie załamałaśsad
                zrobie zdjęcia mojej coreczki nóżek które nie sa wynikiem genu tylko akurat u
                niej jest to problem neurologiczny ale do wyleczenia dzieki bucikom i wkładką
                podaj mi adres e-mail - to przesle moze to ich przekona a w wolnej chwili
                przesle poszukam równiez dodatkowych informacji
                ja również latałam po neurologach logopedach i innych specjalistach bo czułam
                że jednak jest cos nie tak
                szkoda że rodzice myślą podobnie sad
                pozdrawiam
                • weronikarb Re: Co robić z koslową stopą? 02.05.07, 13:15
                  weronikarb@wp.pl to moj adres. Teraz rodzicow i tak niema, najwazniejsze to
                  tesciowa przekonac, a jak mowilam ona uwaza ze ja panikara (choc chorob mojego
                  syna sobie nie wymyslilam)
                  • momeko Re: Co robić z koslową stopą? 03.05.07, 21:35
                    zdjęcia postaram się przesłać jeszcze w tym tyg,
                    tak się zastanawiałam .. może jednak udałobu Ci sie skonsultowac to z lekarzem
                    ortopeda - załatw skierowanie od swojego lekarza pediatry ( moze sie uda)
                    pozdrawiamsmile
                    • weronikarb Re: Co robić z koslową stopą? 04.05.07, 07:41
                      nie uda sie bo niema mala ubezpieczenia, rodzice jej wyjechali i ojciec jej tam
                      pracuje na czarno, a przeciez tesciowa na swoje ubezpieczenie wnuczki wziasc
                      nie moze.
                      Oki teraz pojde do naszej pediatry po skierowania dla mlodego to jej sie
                      wypytam co mam u malej sprawdzic aby okreslic czy moze byc wada czy nie.
                      Maka tez ciekawie siada bo na tylku a w kolanach nogi na zewnatrz
                      wyginawychodzi takie V tylko ze pod kątem prawie 90 stopni z pupa, wiesz o co
                      chodzi?
                      • momeko Re: Co robić z koslową stopą? 04.05.07, 08:15
                        wiem
                        moja mała tez tak siadała , ale teraz bardzo na nia krzyczymy i siada po turecku
                        i nawet sie sama pilnuje - to jeden ze sposobów żeby wyprostowac kolanka,
                        a co do ortopedy to myslałam żebyś Ty wzieła skierowanie na małego może uda sie
                        to załatwić z lekarzem - może opowiesz po krótce o co chodzi
                        daj znać smile

• weronikarb Re: Co robić z koslową stopą? 04.05.07, 09:00
                          wiesz co mysle ze powiem lekarzowi i przekaze tesciowej slowo w slowo co on
                          mysli, a jak nie to wezmiemy mala prywatnie aby tesciowa nie wiedziala, wiem ze
                          to nie fair ale tu chodzi w sumie o proste nogi dziewczynki.
                          Mojemu sprawdzalam to jak stoi to kolanka i kostki ladnie sie stykaja, musze u
                          malej zobaczyc jak jest jak stoi prosto
                          • momeko Re: Co robić z koslową stopą? 04.05.07, 09:29
                            dokładnie mysle że powinnaś zrobić coś sama smile
                            trzymam kciuki szkoda zeby mała kiedys cierpiała w szkole jak bedzie miała
                            krzywe stópki i jak będzie starsza nie bdzie mogła chodzić np w bucikach na
                            obcasacg bo ktoś kiedys czegoś nie dopilnował
                            • weronikarb Re: Co robić z koslową stopą? 04.05.07, 11:15
                              no o to tez chodzi, chlopak to pol biedy, choc ja mam chlopca a pilnuje tego.

Juz kiedys matce tego dziecka chodzik wybilam z glowy, juz nie mowie ale by
                              etraz wygladala ta mala
            • iwi771 Re: do momeko 02.05.07, 14:03
              Przepraszam że się wcinam w cudzy wątek, ale przeczytałam że znasz dobrego
              ortopedę w Krakowie. A właśnie takiego poszukuję dla mojego synka, który
              jeszcze samodzielnie nie chodzi (ma 14 m), ale nie podoba mi się bardzo
              ustawienie jego nóżek. Ponadto synek ma zaburzenia neurologiczne. Gdyby to nie
              był duży problem to bardzo proszę o namiary, może byc na mail gazetowy. Z góry
              dziękuję i pozdrawiam.
              • momeko Re: do momeko 02.05.07, 14:37
                ortopeda to dr Sułko
                przyjmuje w Scanmedzie na Armii Krajowej
                jest to wizyta prywatna niestey kosztuje 60zł
                moja córcia ma tez problemy neurologiczne - gorąco polecam tego lekarza
                powodzenia
                • iwi771 Re: do momeko 02.05.07, 15:07
                  wielkie dzięki
                  • momeko Re: do momeko 03.05.07, 21:34
                    a przy okazji bardzo dobry neurolog przyjmuje w Scan-medzie na NFZ dr Bożena
                    Muż ( al Pokoju)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka