Dodaj do ulubionych

Pomocy chore oczko

24.04.07, 11:11
Witam.
Proszę was o poradę co kupić na zaczerwienione z wydzieliną oczko u 4-latka.
Obserwuj wątek
    • dana184 Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 11:19
      No właśnie, w sobote rano moja mała miała wydzielinę ropną z oka. poszłam do
      pediatry i powiedział że to zapalenie spojówek. Zapisał witamine c, clemastinum
      i jakieś krople na b, nie pamiętam. sprawdze i jutro dam znać. A może spróbuj w
      aptece, farmaceuta na pewno wie najlepie. A najlepiej będzie jak się udasz do
      okulisty.Zapomniałam dodac że Natalka oprócz wydzieliny z oka miała całe
      czerwone gałki, takie wylewy jakby. Dziś już jej wszystko zniknęło i tak sobie
      myśle że to może było od wiatru.
    • abbra Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 16:50
      Jeżeli wydzielina jest ropna , to lepiej odwiedź lekarza - nie musi być to
      okulista , może być pediatra . Mogą być potrzebne krople z antybiotykiem ( tylko
      na receptę ) - moje dziecię ostatnio dostawało Biodacynę w kroplach na taką
      dolegliwość .

pozdrawiam
      - abbra
      • kerry_weaver Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 18:04
        Z zaczerwienionym okiem najlepiej do lekarza (będę się upierać że na proste
        zapalenie spojówek wystarczy pediatra - i tak na 99% zapisze na początek to
        samo co okulista: Biodacynę, Sulfacetamidum, ew. maść antybiotykową). Specyfiki
        dostępne bez recepty to najczęściej krople poprawiające wygląd oka ale nie
        leczące (typu Starazolina, zmniejsza zaczerwienienie i pieczenie ale nie
        leczy!) albo jeszcze gorzej - uczulające (np. popularny świetlik potrafi
        potężnie uczulić).
    • kotka.szrotka Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 20:39
      Sulfacetamidynę możesz dostać w aptece bez recepty. MOgą się upierać ale w
      większości dadzą bez. Pediatra pewnie zacznie właśnie od tego albo tak jak
      piszą dizewczyny od Biodacyny.
      • zaga25 Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 23:27
        Z tego co wiem lekarze nie powinni podawać dziecku leczonemu w domu biodacyny,
        Lek ten stosowany jest tylko w szpitalach? Ale widzę, że w innych regionach
        podawanie tego leku jest zupełnie normalne.
        • kerry_weaver Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 23:51
          Chodzi o biodacynę w kroplach do oczu, o miejscowym działaniu. Można ją
          stosować nawet w ciąży bo przenikanie do reszty organizmu jest podobno znikome
          przy normalnym stosowaniu (podobnie jak przy innych antybiotykach ocznych).
          Wymądrzam się bo od urodzenia walczę z chorobami oczu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka