paris1111 24.04.07, 11:11 Witam. Proszę was o poradę co kupić na zaczerwienione z wydzieliną oczko u 4-latka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dana184 Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 11:19 No właśnie, w sobote rano moja mała miała wydzielinę ropną z oka. poszłam do pediatry i powiedział że to zapalenie spojówek. Zapisał witamine c, clemastinum i jakieś krople na b, nie pamiętam. sprawdze i jutro dam znać. A może spróbuj w aptece, farmaceuta na pewno wie najlepie. A najlepiej będzie jak się udasz do okulisty.Zapomniałam dodac że Natalka oprócz wydzieliny z oka miała całe czerwone gałki, takie wylewy jakby. Dziś już jej wszystko zniknęło i tak sobie myśle że to może było od wiatru. Odpowiedz Link Zgłoś
abbra Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 16:50 Jeżeli wydzielina jest ropna , to lepiej odwiedź lekarza - nie musi być to okulista , może być pediatra . Mogą być potrzebne krople z antybiotykiem ( tylko na receptę ) - moje dziecię ostatnio dostawało Biodacynę w kroplach na taką dolegliwość . pozdrawiam - abbra Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 18:04 Z zaczerwienionym okiem najlepiej do lekarza (będę się upierać że na proste zapalenie spojówek wystarczy pediatra - i tak na 99% zapisze na początek to samo co okulista: Biodacynę, Sulfacetamidum, ew. maść antybiotykową). Specyfiki dostępne bez recepty to najczęściej krople poprawiające wygląd oka ale nie leczące (typu Starazolina, zmniejsza zaczerwienienie i pieczenie ale nie leczy!) albo jeszcze gorzej - uczulające (np. popularny świetlik potrafi potężnie uczulić). Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 20:39 Sulfacetamidynę możesz dostać w aptece bez recepty. MOgą się upierać ale w większości dadzą bez. Pediatra pewnie zacznie właśnie od tego albo tak jak piszą dizewczyny od Biodacyny. Odpowiedz Link Zgłoś
zaga25 Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 23:27 Z tego co wiem lekarze nie powinni podawać dziecku leczonemu w domu biodacyny, Lek ten stosowany jest tylko w szpitalach? Ale widzę, że w innych regionach podawanie tego leku jest zupełnie normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Pomocy chore oczko 24.04.07, 23:51 Chodzi o biodacynę w kroplach do oczu, o miejscowym działaniu. Można ją stosować nawet w ciąży bo przenikanie do reszty organizmu jest podobno znikome przy normalnym stosowaniu (podobnie jak przy innych antybiotykach ocznych). Wymądrzam się bo od urodzenia walczę z chorobami oczu Odpowiedz Link Zgłoś