kalina_19 07.05.07, 03:15 witam dziewczny mam pytanie czy jesli dzieczynka w wieku 19 miesiecy nie powinna juz zacza przygode z nocnikiem? problem w tym ze rodzice mowia w 4 jezykach co wy uwarzacie z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asidoo Re: jezyk a nocnik 07.05.07, 07:19 Dziewczynka już tylko jak zaczęła siadać powinna była swoją przygodę z nocnikiem rozpocząć. Języki ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: jezyk a nocnik 07.05.07, 20:22 asidoo napisała: > Dziewczynka już tylko jak zaczęła siadać A chlopczyk? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: jezyk a nocnik 07.05.07, 16:26 Nocnik nie służy do przeżywania przygód, tylko do siusiania, jak człowiek dojrzeje do kontroli swojej fizjologii. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: jezyk a nocnik 07.05.07, 17:04 ja nie rozumiem co napisałaś. Pytasz o to czy dziewczynka nie powinna już sikac nanocnik? ale drugie zdanie jest dla mnie niezrozumiałe. Mogłabyś napisac o co ci chodzi? co z tego, że rodzice mówią w 4 językach i jaki tu widzisz problem? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: jezyk a nocnik 07.05.07, 17:35 Pewnie nie mogą dojśc do porozumienia w tej kwestii, bo jedno mówi 2 językami, a drugie pozostałymi dwoma Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: jezyk a nocnik 07.05.07, 21:42 To ciekawe jak się dogadują rodzice między sobą, skoro jedno mówi innymi językami niż drugie. a może nie wiedzą w jakim jezyku mówić do dziecka o kupce i siusiu. A na poważnie uważam że dziecko w tym wieku można już śmiało uczyć załatwiania potrzeb fizjologicznych na nocnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_19 Re: jezyk a nocnik 10.05.07, 14:26 nie nie chodzi mi oto bo jesli ja mowie np mikolajku chodz zrobimy siusiu to on idzie my mamy 1 jezyk rodzice tej malej mowia w 4 jezykach kazdy wiec mie ma problemmu zeby sie dogadac tylko ja zaproponowalm pomoc w nocniku ona ma juz 19m niecale ale jej tatus powiedzial ze nie bo jest za mala i oni mowia w 4 jezykch wiec pytam sie wam drogie mamy czy to nie jest problem dla tego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
kawa38 Re: jezyk a nocnik 10.05.07, 14:57 19ście miesięcy to śmiało można sadzać na nocnik,można tez spróbować na desce są takie nakładki specjalne na sedes dla dzieci,mój syn będzie miał w lipcu 2 lata i sadzam go na sedes,czasem na nocnik nie ma problemu,oczywiście nie prosi siku jak zrobi w pieluchę to dopiero mowi że lobie situ,ale staram się go przyzwyczajać,a z kupą jak widzę,że się napina to odrazu idziemy na kibelek i robi,oczywiscie trzeba go posadzić tak żeby się nie przestraszył bo póżniej nic nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
sfajczala Re: jezyk a nocnik 11.05.07, 19:56 te 4 jezyki to problem bo jak 4 wsadza do nocnika to juz pupa dziecka nie wejdzie ale w sumie po co ma wchodzic? sluchaj jeszcze ma czas bozeeeee nadejdzie lato cieplo to gacie na tylek i sie posika parem razy i nauczy raz dwa trzy osiem! Odpowiedz Link Zgłoś