Dodaj do ulubionych

przeraża go nocnik

30.05.07, 14:44
witam, mój synek skończył właśnie 16 miesięcy i postanowiłam nauczyć go
siusiać do nocnika. kupiłam taki kolorowy z pozytywką (on bardzo lubi grające
gadżety), ale na widok nocnika rzednie mu minka... staram sie go wysadzać
zaraz po przebudzeniu, ale łagodnie-kładę nocnik już nawet na łózku obok
niego i przytulam go jak sadzam. niestety, zaraz się wyrywa i nie chce na nim
siedzieć, a jak go widzi, to omija z daleka. kacperek nie jest dzieckiem
bojaźliwym, nie ma żadnych negatywnych przeżyć związanych z nocnikiem. jak
siusia to mówi siiii, ale jest już po fakcie... już nawet sama udaję, że
sikam do nocnika i biję sobie brawo jak mi się uda (on uwielbia, jak się go w
ten sposób chwali). już więcej pomysłów nie mam, może coś poradzicie? nocnik
nie jest zimny ani nie ma sotrych krawędzi.
Obserwuj wątek
    • perse1 Re: przeraża go nocnik 30.05.07, 15:03
      no niestety,mam podobny problem. tez zaczęłam około 18 mcy i nic. za tydzien
      konczy 2 lata i nie ma najmniejszych szans na załatwienie sie do nocnika,na
      poczatku próbowałam sadzac ale histeria była taka ze odpusciłam, nie ma
      sensu.próbowałam juz wszystkiego NIE DA RADY i koniec. sama czasem usiadzie na
      nocnik na 3 sekundy po to zeby wstac i załatwic sie obok. nie wiem juz co robic.
      Wszyscy jej bija brawo,inne dzieci pokazuja jak to robic i nic. ona doskonale
      wie do czego to słuzy, sma sadza lale i misie zeby siusiały, bije im brawo itd a
      sama nie i juz i to nie jest nawet strach a złośc jak diabli. jedynem
      osiagniciem przez te misiace jest to ze czasem STANIE okrakiem nad nocnikiem i
      próbuje wcelowac stojac zeby jej nocnik zagrał i to wszystko, rece mi juz
      opadają. teraz jak były upały ganiała bez pieluch, myslałam ze posikane nogi i
      majtki cos dadzą i bedzie jej to przeszkadzało,a skad, nawet nie ma zamiaru
      zdjac z siebie tych mokrych majtek , ganiała by w nich cały dzien, w ogóle jej
      to nie rusza.i co ja mam zrobić?
    • dixi Re: przeraża go nocnik 30.05.07, 15:17
      mamy podobny problem - moj 2 latek za nic nie zalatwi sie do nocnika, nawet jak
      usiadzie, to posiedzi chwile bez efektu, po czym ucieka i efekt jest na
      podlodze czy dywanie sad
      za to od paru dni mam patent - po obudzeniu chetnie chodzimy sikac do
      prawdziwego sedesu (jak duzy chlopczyk i jak tatus smile - nozkami stoi na klapie
      i sika az milo smile
      dzis nawet zanosilo sie, ze bedzie kupa do sedesu, usiadl chetnie i siedzial
      dzielnie podtrzymywany przeze mnie, ale bylo niewygodnie i ja zrezygnowalam -
      po pracy pedze koniecznie po nakladke na sedes, moze cos z tego bedzie smile)
      • kow_katarzyna że też o tym nie pomyslałam! :) 30.05.07, 15:23
        na pewno wypróbuję, tylko sobie tę nakładkę zapodam smile dzieki!
        • igale Re: że też o tym nie pomyslałam! :) 30.05.07, 22:10
          mój nie załatwiał się wogóle do nocnika.Nie udało mi sie go posadzić na nim.Jak
          skończył dwa lata to dorósł do sedesu sika na stojąco a kupke na podkładce.
          • peggy1 Re: że też o tym nie pomyslałam! :) 30.05.07, 22:13

Moj zrezygnowal z pieluchy SAM jak mial 2,5 roku. Pewnego dnia chcial majtki i
            po prostu zaczął wołac siku.
            • miacasa Re: że też o tym nie pomyslałam! :) 30.05.07, 22:36
              dziewczyny, naprawdę "im później, tym krócej", nie dajcie się wkręcić w teksty,
              że "moje dziecko tuż po roczku wołało siusiu"- bzdura, właśnie od Dnia Matki
              wystawiam z pieluch maje drugie dziecko (2lata i 4mies.) i właściwie tylko na
              spanie zakładamy pampersa, dziś była jedna "wpadka" mała nieźle zaczyna sobie
              radzić ale jestem pewna, że jeszcze 4 miesiące temu tylko byśmy obie się
              denerwowały. Ze starszą córką było tak samo, dziecko musi dorosnąć do tego i nie
              ma co na siłę niczego przyspieszać bo tylko lęki wychodujecie.
              • wikula23 Re: że też o tym nie pomyslałam! :) 31.05.07, 23:23
                A moja woła właśnie od około roczku i co mam zrobić jak drze się siki!!!, nie
                wysadzić?? Jest to kłopotliwe bo jak gdzieś idziemy i jej się zachce to trzeba
                szukać miejsca do załatwienia się, ale wolę już to niż 3 latka w pieluchach!
            • joanna_poz Re: że też o tym nie pomyslałam! :) 31.05.07, 09:14
              peggy1 napisała:

>
              > Moj zrezygnowal z pieluchy SAM jak mial 2,5 roku. Pewnego dnia chcial majtki i
              > po prostu zaczął wołac siku.

u nas było tak samo.
              po prostu z dnia na dzień w wieku 2 lat 4 miesięcy synek przeszedł od pieluch
              do majtek, a wpadek zdarzyło się słownie 3.
              wielotygodniowe treningi "nocnikowe" faktycznie mogą nieźle zestresować i
              dziecko i mamę...
    • aliennis Re: przeraża go nocnik 31.05.07, 08:19
      Pierwszy nocni małej był z pozytywką.Tak sie go bała ,że musieliśmy go wywalić
      i kupić zwykly.
      • obasic Re: przeraża go nocnik 31.05.07, 08:31
        Ja też jestem zdania że nie ma co na siłę uczyc nocnikowania-sedesowania. JA
        moją córę do dwóch lat wogóle nie wysadzałam na nocnik, po dwóch latkach
        zaczęła sama ściągać pieluche bo jej przeszkadzała, więc podjęłam stosowne
        kroki-najpierw sedes, potem nocnik i bardzo szybko zrozumiała o co w tym
        chodzi. Poczekajcie na właściwy moment, może nawet dziecko samo da wam o tym
        znać. Ja nie rozumiem po co wysadza się dzieci w wieku do dwóch lat jeżeli one
        tego nie chcą i jest to dla nich stres.
        • moniaba123456 Re: przeraża go nocnik 31.05.07, 22:23
          witajcie moja ola skonczyła rok i szejsc miesiecy i juz chodzi bez pampersa sama
          woła sisi i sciaga majteczki ja nauczyłam ja jak miała 1 i 3 miesiace ze sie
          robi sisiu na nocnik
          wiec nie ma problemu spi tez bez pampersa i jest jej lepiej
          zanim usiadła na nocnik wytłumaczylam jej o co chodzi sama zobaczyla jak to
          dziala i pozytywka wytrzymala tylko miesiac bo zaraz rozwaliła ja
          a pozatym juz nie musi wolac mamy tylko rozbiera sie sama i robi sisiu na nocnik
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka