ga.mn 06.06.07, 14:57 proszę o przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu chłodni a jak już proszę o chłodnik to może macie patent na sos szczawiowy do makaronu? albo jakiś inny sos z warzyw (nie pomidorów) dla 1,5 roczniaka dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: chłodnik 06.06.07, 15:25 Gotujesz botwine w malej ilosci wody, na bulionie.Miksujesz, mieszasz z litrem jogurtu, dosmaczasz.Chlodzisz.Siekasz- ogorki, rzodkiewke, szczypior, koperek i jajka na twardo, dorzucasz czesc, a czescia posypujesz juz na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
duygu Re: chłodnik 07.06.07, 21:14 Robilam dzisiaj chlodnik wg twojego przepisu. Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chłodnik 09.06.07, 22:18 Ciesze sie, ze smakowalo, chlodnik na upal to rewelka. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubek.03 Re: chłodnik 08.06.07, 16:06 Czy ten chłodnik treba jeść z ziemniakami młodymi czy nie koniecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chłodnik 09.06.07, 22:19 Ja nie jadam z ziemniakami, ale oczywiscie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
duygu Re: chłodnik 07.06.07, 21:25 Mozesz zrobic sos ze szpinaku.Ja kupuje zamrozony drobno posiekany.Podsmazam cebulke,daje szpinak,przyprawiam sola,pieprzem,galka muszkatowa i troche czosnku,na koniec dodaje smietane. Czasem robie makaron z warzywami,ktore mam akurat w lodowce. Np wersja 1- brokuly,kalafir i marchewka,wersja 2-pieczarki i papryka wersja 3-groszek i marchewka etc. najpierw lekko podsmazam na niewilkiej ilosci masla,podlewam woda zeby sie poddusilo i jak warzywa sa miekkie zalewam slodka smietana (mozesz pol na pol smietana i bulion) i przyprawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: chłodnik 09.06.07, 23:05 A do sosu ze szpinaku warto dodać jeszcze jajko. --- Monika - mama Inki Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: chłodnik 09.06.07, 19:23 robie tak jak lola ale z kefirem nie jogurtem, + rozgnieciony czosnek i musi sie przegryźć w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś