Dodaj do ulubionych

18mc i zepsute ząbki?

13.06.07, 11:34
Wczoraj zauważyłam u mojej 18-miesięcznej córeczki Neli w górnych i dolnych
czwórkach czarne dziurki w zębach. Czy to możliwe, że już psują się jej zęby?
Myję jej regularnie już od 4mc życia /szczoteczką silikonową/. Obecnie używam
pasty z fluorem. Proszę, podajcie mi adresy w W-wie dentystów dla dzieci,
najchętniej na Woli, Włochach.
Słodyczy dostaje bardzo rzadko ale za to pije bardzo duzo soków. Wody nie
lubi.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sylwiabn Re: 18mc i zepsute ząbki? 13.06.07, 12:04
      To pewnie próchnica, zaczyna się zwykle od czwórek, ale nie martw się bo jezeli
      zaatakowane jest tylko szkliwo to może obejdzie się bez lapisowania i wystarczy
      fluoryzacja, my tak mieliśmy. A dentystkę znaleźliśmy swietną w Lux medzie obok
      Blue City. Specjalna dentystka od dzieci, córeczka nie zrazi się na przyszłość,
      bakowe kolory świetna miła pani, potrafi każde dziecko namówić żeby otworzyło
      buzię, jest telewizorek z bajkami, zabawki, dzieciak dostaje medal, itp. Moja
      córa nim zauważyła co się dzieje już było po wszystkim. Problem jest tylko z
      terminami.
      • dota110 Re: 18mc i zepsute ząbki? 13.06.07, 22:59
        Aczy mozesz podac nr. telefonu i nazwisko tej pani stomatolog z Lux medu.Z gory
        dziekuje
    • duygu Re: 18mc i zepsute ząbki? 13.06.07, 21:52
      od sokow;kwasy owocowe niszcza szkliwo, a jesli czesto w ciagu dnia pije to
      szkliwo nie ma czasu sie odbudowac,bo co rusz jest atakowane a mycie zebow zaraz
      po wypiciu soczku tez jest bardzo szkodliwe,bo szkliwo potrzebuje troche czasu
      zeby sie wlasnie odbudowac
    • sylwiabn Re: 18mc i zepsute ząbki? 14.06.07, 06:47
      Telefonu nie pamiętam, musisz znaleźć sobie przez internet lux med siedziba
      przy blue city, a p. doktor jest jedna od dzieci. Przepraszam ale nie pamiętam
      nazwiska, nam ją polecili, jak dzisiaj spotkam koleżankę, która mi ją poleciała
      to wezmę od niej nazwisko i telefon, oraz dokładny adres.
      Pozdrawiam
      A tak w ogóle, to niestety dużo nie zależy od sposobu żywienia, to też są geny
      uwarunkowania, itp. Nasza mała jadła słodycze, z umiarem ale jadła, piła i soki
      i słodzone herbatki, a zęby ma super, tylko ta plamka na jedynce ale p. doktor
      powiedziała że to od upadku, bo próchnica u dzieci najczęściej zaczyna się od 4
    • 5_monika Re: 18mc i zepsute ząbki? 14.06.07, 08:05
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=611
      • sabka22 Re: 18mc i zepsute ząbki? 14.06.07, 09:47
        To efekt sokow,moja kuzynka w wieku 4lat miała wszystkie zeby czarne własnie
        przez soki bo nawet w nocy piła ogromne ilosci,moj synek pije soki ale żadko w
        zamian daje mu wode niegazowaną smakową nestle,wiem ze tez nie jest najzdrowsza
        ale mam nadzieje ze nie dopuszcze do zepsucia ząbkow tak wczesnie.
    • e5121 Re: 18mc i zepsute ząbki? 14.06.07, 14:37
      Moim zdaniem to nie ma nic wspólnego z żywieniem, a raczej z genetyka. Mój syn lat 6,5 pijał i pije soki, ssał pierś do trzech lat.Zero dziur, zero próchnicy. Córka lat 2,5 równiez zadnych ubytków, a ssie pierś w nocy, soki pije w dzień, czasem colę (wiem jestem wyrodna matką). Zęby staram sie córce myć conajmniej raz dziennie, ale czasem sie buntuje i robi to sama.
      • mama303 Re: 18mc i zepsute ząbki? 14.06.07, 15:02
        tak, tak to raczej genetycznie uwarunkowane, ale jak dziecko ma skłonnosci do
        wczesnej próchnicy to soki tylko pogorszą sprawę, niestety
    • bomba001 Re: 18mc i zepsute ząbki? 14.06.07, 16:46
      jak sa dziurki to pewnie zabki poleca calkiem... niestety, slodycze chyba
      jednak lepsze niz te soczki wypikane calu czas i moze jeszcze z butelki. wode
      polubi jak bedziesz konsekwentnie podawacsmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka