Dodaj do ulubionych

Jąkanie 3,5 latki

01.07.07, 20:45
Pojawił się u mnie podobny problem jak opisywany na forum, moja córeczka ma
3,5 roku i od trzech tygodni zaczęła się zacinać. Córeczka ma olbrzymi
temperament, jest bardzo żywiołowa. na początku myślałam, że ktoś ją
przestraszył, albo z czegoś spadła. Mam ją jednak pod kontrolą i nic takiego
się nie zdarzyło. Myślę, żebym o tym wiedziała, bo przecież dzieci w tym wieku
świadomie nie ukrywają tych zdarzeń. Co z tym zrobić i czy konieczna jest
wizyta u specjalisty? Moja córka rozwija się poza tym bardzo dobrze. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • elske Re: Jąkanie 3,5 latki 01.07.07, 22:33
      Moja corka ma 2.5 roku i tez jej sie ostatnio czesto zdarza zacinac,ale wtedy
      kiedy chce mi bardzo duzo powiedziec w jednym momecie.Pamietam ze ja sama sie
      jakalam przez jakis czas do 6-7 roku zycia.Pozniej samo przeszlo.Moj brat za to
      ma 26 lat i jeszcze zdarza mu sie jakac ale tylko wtedy kiedy jest mocno
      zdenerwowany.
    • iwpal Re: Jąkanie 3,5 latki 01.07.07, 22:55
      W tym okresie najczęsciej pojawia sie takie jąkanie, gdyż dzieci mają bardzo
      dużo do powiedzenia, a nie nadąża jeszcze za tym niedojrzały aparat
      artykulacyjny. Jest to zwykle norma rozwojowa i najczęściej samo pzrechodzi po
      kilku miesiącach; nie zwracać na to uwagi, wysłuchiwac cierpliwie i bedzie OK.
    • renis66 Re: Jąkanie 3,5 latki 02.07.07, 09:42
      U nas jest podobnie. Rita ma 3 i 2 m-ce i od dłuższego czasu właśnie tak sie
      zacina. Jest straszną gadułą. Zaczyna jak rano otworzy oczy a kończy jak kładzie
      się spać. Gada dosłownie bez przerwy. Nawet jak czytam jej bajkę to powtarza za
      mną słowa które słyszy. Gdy chce dużo powiedzieć to widzimy że nie daje rady i
      poprostu sie zacina. O wizycie u specjalisty nie myślałam. Uważam że z czasem
      jej przejdzie.
      Rita

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka