Dodaj do ulubionych

Pomocy!!!! Gryzie

06.07.07, 12:20
Mam synka, który kończy jutro 9 miesięcy. Karmię go piersią i wiem, że mleko
matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Ale mam problem. Mianowicie bardzo
mnie gryzie i domaga się piersi co chwilę. Wychodzi na to, że karmie go
kilkanaście razy na dobę. Nie chce nic pić po za moim mlekiem. Smoczka nie
umie ssać pic z butelki tak samo a z kupka nie- kapka zrobił sobie zabawkę.
Nie śpi w dzień(po za 2 drzemkami po 30 minut) . Jedyny plus to taki, że śpi w
nocy. Poradźcie co robić. Przeczekać czy skończyć karmienie.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 12:41
      Gryzie przy karmieniu? Zabierz pierś, opieprz solidnie, odłóż na podłogę. Zanim
      przystawisz po chwili, przypomnij, że nie wolno gryźć. Obserwuj podczas
      karmienia, zanim dziabnie, wycofa język.
      • gazdzinka1 Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 12:52
        właśnie tak robię. i co nic nie pomaga, bo stanie przy mnie i ugryzie gdzie
        popadnie. jestem cała pogryziona. i tylko mnie gryzie. tatusia nie.
        • znaniec1 Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 12:58
          karmiłam 13 m-cy, mój synek kilka razy mnie ugryzł, zawsze podniosłam głos na
          niego, stanowczo powiedziałam ze nie wolno i odstawiałam od piersi, to pomogło
          ale zawsze byłam juz czujna.
          myślę ze jeśli nie to pomoże to chyba bedziesz musiała dziecko odstawić, a
          jeśli mleka z butelki lub kubka nie pije to podawaj łyżeczką, uciążliwe, ale
          sie udaje. szczerze powiem ze nie znam inej metody. zapytaj może jeszcze na
          forum eksperckim - karmienie piersią.
    • olamazur Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 13:02
      Mój też mnie ugryzł, potem byłam taka zestresowana, zrozpaczona, niechętna
      karmieniu. Z wielkim stresem przystawiałam dziecko czy znów nie ugryzie. Miałam
      wrażenie, że on mnie ciągle lekko tymi zębami ściska. W końcu miałam dość,
      odstawiłam od piersi całkowicie. Co z ulga była!
      • marysienka110 Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 13:10
        karol jak mial ok.8, 9 miesiecy tez mnie gryzl, ale ja wtedy zabieralam mu piers, mowilam nie, to boli.
        Odstawialam na podloge.
        On plakal i jak go znowu przystawialam a widzialam ze nadstawia zeby to odkladalam.
        Taki maluszek cie testuje, a jak naprawde potrzebuje piersi to od poczatku nie bedzie gryzl.
        Jak zabiera sie za gryzienie to chyba chce sie poprostu bawic.
        karolowi takie ekstremalne pomysly dosc szybko przeszly. Karmilam do 23 miesiaca, i pomimo ze wiem
        jak taki gryzak moze bolec, to naprawde nie uwazam zeby to byl powod do odstawiena jezeli poza tym
        wszystko jest ok. No chyba ze sama nie masz ochoty karmic.
        mysle ze oc poprostu zafascynowany jest nowym uzebieniem.
        Moze dawaj mu jablko albo twarda marchewke do skubania? To mu sie na pewno spodoba, zwlaszcza
        jezeli mama tez bedzie skubala.
        • olamazur Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 13:26
          Jeśli chodzi o mnie, to ja już miałam dość karmienia i z ulgą je zakończyłam.
          Ale może autorka wątku skorzysta z Twoich doświadczeń smile
        • jola427 Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 13:40
          marysienka110 napisała:
          > Taki maluszek cie testuje, a jak naprawde potrzebuje piersi to od poczatku
          nie
          > bedzie gryzl.
          > Jak zabiera sie za gryzienie to chyba chce sie poprostu bawic.
          O właśnie! Popieram w 100% to co napisała marysienka110.
          Na początku po porodzie większość dzieci gryzie pierś bo nie potrafi jej dobrze
          złapać i dopiero jak się nauczy to karmienie przestaje być bolesne. Później jak
          dziecko jest już większe, to przeważnie przy ząbkowaniu zaczyna wszystko gryźć
          łącznie z piersiami, no i jak zobaczy że mama podskoczyła, to mu się to podoba
          i traktuje to jak zabawę i robi na przekór mamie. Jeżeli dziecko jest głodne,
          czy tam chce mu się pić to będzie jadło z piersi ładnie, dopiero jak już
          zaspokoi swoje potrzeby to zaczyna się gryzienie. Tak było też u mnie. Jak
          tylko mnie córka ugryzła, to odrazu odstawiałam i mówiłam "gryziesz - nie ma" i
          nie dawałam drugi raz, tylko odczekałam do momentu kiedy znowu robiła się
          głodna. Po kilku takich incydentach, mała nauczyła się że pierś służy do
          jedzenia a nie do zabawy. I jak ugryzie , to już nie dostanie .
          Szkoda zrywać z karmieniem z takiego powodu.
          • gazdzinka1 Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 14:54
            dzięki wszystkim. a powiedźcie co zrobić jak bez piersi nie chce spać. bez niej
            nie uśnie a jak nie ma jej w buzi to sie budzi. nie chciałabym przerywać
            karmienia ale pracuje również i jest ciężko. z córką nie miałam takich problemów
            i karmiłam jąś ponad dwa lata.
            • olamazur Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 15:02
              Pewnie zasypia podczas karmienia? Też tak miałam. No cóż, najlepiej by było
              oduczyć go tego - jak tylko przysypia budzić, jak widzisz, że mu się oczy
              zamykają od razu wyciągać pierś. Żeby się nauczył, że pierś nie jest potrzebna
              do zaśnięcia. Bardzo ciężkie to jest, wiem coś o tym. Ja szłam na łatwiznę i
              pozwalałam usypiać przy piersi, wyciągałam pierś i szybko wsadzałam w jej
              miejsce ciepły smoczek. Mały budził mi się wiele razy w ciągu nocy.
              A jak przestałam karmić, to i tak zawsze przy nim siedziałam aż zaśnie. I tak
              mamy aż do teraz (mały ma 26 m-cy), i też się ciągle budzi, jak wyczuje, że
              mnie nie ma w pokoju.
              Jakbym mogła zacząć jeszcze raz, to bym zostawiała małe samo w pokoju, żeby się
              nauczyło zasypiać bez obecności rodzica. Mój dwulatek jest już niewyuczalny,
              ale Tobie mogłoby się udać - jak będziesz zdeterminowana, to w ciągu tygodnia
              Ci się uda.
              • znaniec1 Re: Pomocy!!!! Gryzie 06.07.07, 16:01
                no cóż polcam to forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570
                zapytaj eksperta o to karmienie piersią, jeśli zasypia przy piersi to
                niedobrze, to nie jest dobry nawyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka