meg821 09.07.07, 22:44 ratujcie mnie, ma ktoś przepisy do tej diety?? pomysły mi się kończą zupełnie, pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiad13 Re: dieta b/g i b/m 10.07.07, 07:00 Witam! Po przepisy i porady zapraszam na nasze forum dla osób na diecie bezglutenowej - www.forum.celiakia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mamaady Re: dieta b/g i b/m 10.07.07, 13:45 A nie możesz zwykłych przepisów pomodyfikować? Mąkę bezglutenową kupisz bez problemu, zamienniki jaj też, mleko też jakieś masz i zrobisz... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaady Re: dieta b/g i b/m 10.07.07, 13:46 A jeżeli potrzebujesz przepisów, to napisz czego ci potrzeba? obiad? deser? ciasta? jak znajdę więcej czasu to ci wyślę I ile ma dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: dieta b/g i b/m 10.07.07, 21:31 Nie napisałaś w jakim wieku jest twoje dziecko, a to trochę moze zmienić. Warto trochę pokombinować. Doskonałym zastępnikiem mleka w wielu potrawach jest mleko ryżowe, jaglane, kukurydziane, sojowe (żadne nie zawiera glutenu). Dostępne są w sklepach eko ale możesz je zrobić sama. Tu znajdziesz przepisy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=16585366&a=16626988 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=16585366&a=16644224 Z takiego meka mozna robić placuszki, dodawać do ciast, naleśników, ciastek itp. Jeśli w przepisie na jakąś potrawę zalecane jest użycie masła, w większości wypadków można zastąpić je olejem lub oliwą z oliwek. Z dietą bezglutenową nie mam zbyt dużego dośwaidczenia, jednak wiem że mozna nawet samemu zrobić sobie mąkę gryczaną z płatków a później z tej mąki piecze się placki, ciasteczka i inne cudawianki. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: dieta b/g i b/m 10.07.07, 21:34 Zapomniałam jeszcze. Nie wiem czy słyszałaś o amarantusie (szarłat) i quinoa. Oba te zboża nie zawierają glutenu a są bardzo smaczne i pożywne. Tu masz trochę przepisów z szarłatu i informacje o nim: www.szarlat.com.pl/pl/index.htm a tu conieco o quinoa: pl.foodlexicon.org/q0000050.php Odpowiedz Link Zgłoś