sandra1001 21.08.07, 07:49 Gdzieś czytałam, że woskowinę z uszu dziecka można usunąć za pomocą parafiny. Kupiłam buteleczkę ale nie ma tam nic napisane o czyszczeniu uszu. Może ktoś wie jak to się robi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_007 Re: Parafina do ucha? 21.08.07, 10:05 chyba zależy od wieku dziecka 5latek miał zalecane 3-5 kropli codziennie przez 7-10 dni o ile mnie pamięć nie myli ale potem poszliśmy na sprawdzenie do laryngologa -jedno ucho samo się oczyściło,drugie trzeba było trochę przepłukać Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1001 Re: Parafina do ucha? 21.08.07, 10:22 Dzięki za odzew. A czy po zakropleniu wkładałas waciki do uszu? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Parafina do ucha? 21.08.07, 12:43 nic po wkropleniu nie wkładałam parafina przy dużej woskowinie jest bezpieczniejsza czyszcząc patyczkiem można wepchnąć ja za głęboko i zatkać ucho parafina woskowinę rozpuści i sama "wypłynie" prócz zakraplania nie robiłam nic nawet jak zakraplałam to nie wkładałam buteleczki "do ucha" tylko z wysokości celowałam w dziurkę samo zlatywało tam gdzie zlecieć miało chwilę tylko syn musiał poleżeć na jednym boku Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Parafina do ucha? 21.08.07, 12:44 nie wiem czy paragina występuje pod jedną nazwą i wygladem my mieliśmy olejek parafinowy buteleczce z kroplomierzem Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia46 Re: Parafina do ucha? 21.08.07, 11:08 ja też chciałam kupić parafine dla dziecka, ale laryngolog mi to stanowczo odradził, bo uszy dziecka same się czyszczą i nie trzeba temu pomagać. Patyczki też nie powinno się używać, chociaż ja używam ale jedynie w celu oczyszczenia tego co już samo wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1001 Re: Parafina do ucha? 21.08.07, 11:12 Ja tez niczym do tej pory nie czyściłam jej uszu. Ale ostatnio mała była chora i pediatra przy badaniu uszu stwierdził że ma woskowinę. Nietety przejęta chorobą corki zapomialam się zapytac co z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia46 Re: Parafina do ucha? 21.08.07, 11:23 moim zdaniem wybieraj tylko woskowinkę patyczkiem. Mi laryngolog zabronił czymkolwiek czyścić uszy (no oczywiście w kąpieli umyć wodą) tłumacząc że łatwo można uszkodzić ponieważ bębenek uszny u dzieci znajduje dużo bliżej niż u osób dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś