anulkas86 31.08.07, 17:41 Tak się zastanawiam od kiedy polecacie rozpocząć naukę języka angielskiego? I jak to wyglądało u Waszych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ik_ecc Re: język angielski 31.08.07, 18:15 Nasza sytuacja jest inna, bo jestesmy rodzina dwujezyczna i mieszkamy za granica, wiec ang. i pol. byly rownolegle od poczatku. Corka ma 2 lata, mowi bardzo duzo, wiecej po ang. ale po polsku tez mowi bardzo dobrze (poki co). Z mojego doswiadczenia - mozna zaczac jak najwczesniej, o ile jezyk jest konwersacyjny, w zabawie, najlepiej gdybys miala kogos, kto by mowil tylko po angielsku do dziecka (chocby i godzna w tygodniu, ale nie w domu tylko np. na placu zabaw). Jednoczesnie mozesz puszczac ang. piosenki, wierszyki, flmy, itd. zeby dziecko osluchalo sie z melodia jezyka (to bardzo nam pomaga w nauce polskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
mp1203 Re: język angielski 31.08.07, 19:41 Jako anglistka chcialam aby moj synek zaczal "uczyc sie" angielskiego jak najwczensiej,ale pod warunkiem ze mu sie to spodoba,postanowilam ze nic na sile. Zaczelismy gdy mial 2,5 roku i dopiero zaczynal mowic po Polsku.Poszlismy na bezplatna pokazowa lekcje kursu Helen Doron (30 minutowe zajecia w formie zabawy,piosenek itp). MLody polknal haczyk, bardzo sie zzyl z grupa dzieci,polubil pania no i najwazniejsze dla mnie bardzo duzo przyswoil. Za kilka dni zaczynamy trzeco rok zajec -na szczecie-bo cale wakacje mnie pytal czemu nie "idziemy na angielski". Odpowiedz Link Zgłoś