doska26 05.09.07, 00:23 bo moj synek obgryza i nie wiem jak go oduczyc,nawet nie wiem kiedy to robi,dzisiaj zauwazylam pierwszy raz jak jechalismy samochodemi przewaznie jest to jeden lub dwa paluszki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin2424 Re: Czy wasze trzylatki obgryzaj paznokcie 05.09.07, 09:07 zauważyłam to samo u mojego synka już jakieś 2miesiące temu a ma dopiero 2,5lat. też zazwyczaj dwa paznokcie.jak tylko trochę odrosną mu paznokcie to zaraz zaczyna dlatego pilnuję żeby nie miał co obgryzać i częściej obcinam. znajoma skomentowała że paznokcie obgryzają nerwowi ludzie... ja nigdy tak o tym nie myślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka11 Re: Czy wasze trzylatki obgryzaj paznokcie 06.09.07, 09:19 Polecam "gorzki paluszek" w postaci bezbarwnego lakieru. Oduczy obgryzania raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
goska251 Re: Czy wasze trzylatki obgryzaj paznokcie 06.09.07, 09:25 Moja niespełna dwulatka też obgryza pazury. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: mgielka11 06.09.07, 23:41 w aptece,płyn w buteleczce wygląda jak lakier do paznokci.Mój czterolatek to miał i.... gryzł gorzkie paluchy,nadal gryzie.Heheh czekam aż zacznie gubić mleczaki może zrobi przerwę w obgryzaniu ) Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_n Re: Czy wasze trzylatki obgryzaj paznokcie 07.09.07, 16:51 Moja niespełna 2 letnia córeczka obgryzała paznokcie przez dwa dni. Najpierw udawaliśmy, że nie widzimy, myśleliśmy, że to jej samo przejdzie. Po tych dwóch dniach miała WSZYSTKIE paznokcie obgryzione! Stwierdziłam, że trzeba działać, a nie się zastanawiać i ... zabroniliśmy jej to robić. Jak próbowała obgryzać to od razu odciągaliśmy jej rękę, tłumaczyłam jej jednocześnie, że paluszki będą ją boleć, będzie miała brzydkie paluszki kiedy to wszytskie inne dziewczynki będą miały ładne, pokazywałam jej swoje ładne paznokcie, itp. To było w tamtym tygodniu, od tego czasu paznokcie odżyły, ale nadal próbuje coś tam skubać, bo jednak niektóre skórki jeszcze odstają po obgryzaniu, ale jest coraz lepiej. Moim zdaniem w tym wieku można jeszcze dziecku tego zabronić, trzeba jednak być w tym konsekwentnym. Czasami zastanawiam się dlaczego ona ssie kciuk (pewnie przez to obgryzała paznokcie)? Poświęcamy jej cały swój wolny czas, opiekuje się nią teściowa, która jest wspaniałą spokojną kobietą, nie wiem, poprostu nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś