ona-86 13.10.07, 16:24 Ostatnio moja babcia stwierdziła że mam małemu ubierac pod spodnie rajstopy.. w domu!!! no 'lekka' przesada! oczywiscie nie ubieram, aha grzeja kaloryfery u nas i jest 22stopnie teraz w pokoju. co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haja197222 Re: Bożee:/ 13.10.07, 16:37 Ja ubieram. W domu 20 stopni, mały ma roczek, dlatego przeważnie bawi się na podłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Bożee:/ 13.10.07, 16:59 a ile ten maly ma lat. Bo moj ma cztery i dla mnie tez jest maly. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga127 Re: Bożee:/ 13.10.07, 17:00 no, cóż ja też ubieram, bo mam tylko panele i linoleum w kuchni. Mieszkamy w kamienicy, gdzie ogrzewane są tylko pokoje. Temperatura w pokoju jest znacznie większa niż np. w kuchni, czy przedpokoju, a mała raczkuje więc nie chcę żeby się rozchorowała. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nowamz Re: Bożee:/ 13.10.07, 19:47 Wkładam owszem rajtuzki po domu, ale spodni już nie zakładam, ma 15 miesięcy. Mieszkam w bloku, kaloryfery owszem są, ale podłogi ogrzewanej nie mam, mieszkam na parterze Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Bożee:/ 13.10.07, 17:02 Ja ubieram albo rajtuzy, albo spodnie. Chyba że temperatura spada poniżej 8 stopni (w domu, nie na zewnątrz). Odpowiedz Link Zgłoś
paulaada Re: Bożee:/ 13.10.07, 18:28 zaraz zaraz, jaką w domu masz temperaturę?tak sobie pytam z ciekawosci, u mnie w domu jest około 22 st i moja córka 17 m-cy jest albo w spodniach i skarpetach albo w rajstopkach i w krótkim rękawku, zawsze jednak w kapciuchach Odpowiedz Link Zgłoś
dlania 18 stopni!!!! 13.10.07, 20:02 Kurde, musze w końcu te klawiaturę wymienić, bo mi sie niektóre klawisze nie wstukują, np. "1")) Hartuję moje dzieci, ale nie aż tak hardcorowo Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 zakrec kaloryfery! 13.10.07, 19:21 tak sadzimy) przy 22 st. moje dzieci by chodzily w krotkim rekawku i szortach. serio) u nas 19 st. max, w nocy mniej dzieci chodza w spodniach od dresu i cienkich bluzach, corka 2 lata np w spodnich/rajtkach i body z dlugim rekawem. podloge mam zimna, ale chodza boso, caly czas "gubia" pantofle, mala sobie jeszcze skarpetki zdejmuje. zdrowe byly do wczoraj, spali u babci a tam wlasnie 22 st. w nocy, dzis od razu katarek( Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: zakrec kaloryfery! 13.10.07, 19:29 u nas tez koło 19, też chodzą boso, ale celowo, bo mają lepszą przyczepność do podłogi Odpowiedz Link Zgłoś
znaniec1 Re: zakrec kaloryfery! 13.10.07, 19:48 u mnie max 21 stopni i moj synek chodzi czesto bez skarpetek, po wizycie u tesciów (25 stopni) nastepnego dnia katar, ale generalnie to kwestia przyzwyczajenia maluchów, Odpowiedz Link Zgłoś
maga785 Re: zakrec kaloryfery! 13.10.07, 20:01 A ty też wkładasz ciepłe rajstopy pod spodnie w domu przy temp 22 stopni?!!! Pewnie nie bo byłoby ci za ciepło! Mój syn ma niecałe 2 latka i goni po domu na bosaka często w samym body i nie choruje!Temperaturę w domu mamy nie wyższa niż 20 stopni.Okna otwarte są non stop Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Bożee:/ 13.10.07, 21:44 U mnie w mieszakaniu jest zwykle około 20 st, synek (19 miesięcy) chodzi albo w rajstopach albo spodenkach. Ale babcia i niania mają tendencję do "zestrajania" go cieplej... ale starszym ludziom zwykle jest chłodniej może dlatego... Odpowiedz Link Zgłoś
alkara Re: Bożee:/ 13.10.07, 21:54 Madzia ma 10 miesięcy i po domku zawsze raczkuje w rajstopkach i skarpetkach antypoślizgowych takich z froty, ale zdziwiłam się dzisiaj bo jak jej zdjęłam skarpetki i rajstopki to miała stópki zimne w domu mam raczej chłodno bo jeszcze nie odkręciłam kaloryferów i ciągle wietrze (ot takie małe zboczenie) Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Bożee:/ 13.10.07, 22:37 Proponuję mały eksperyment. Spróbuj ubrać się w grube rajstopy, na to spodnie dresowe i przez pół godziny ruszaj się tak intensywnie, jak robi to Twoje dziecko. Sama się przekonasz, czy te rajstopy są konieczne Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Bożee:/ 13.10.07, 22:37 A jeszcze lepiej będzie, jak taki eksperyment wykona babcia Odpowiedz Link Zgłoś
soffia75 Re: Bożee:/ 14.10.07, 00:00 W domu proponuję: - albo cienkie rajstopki pod spodnie (są takie fajne do kupienia, odrobinę grubsze od damskich rajstop), bo rzeczywiście na podłodze w samych spodniach już może być chłodno, - albo normalne, grube rajstopki bez spodni. Opcja "grube rajstopy + spodnie" u nas jest zarezerwowana tylko na zimowe spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
agaruda1 ja piernicze.. 14.10.07, 01:25 Zlitujcie sie! Moje dziecie gania po chalupie w samym bodziaku, na bosaka bo ciagle mu goraco. Przynajmniej przyczepnosc ma dobra. Okna otwarte, kaloryfery wylaczone, temp ok 20 stopni, czesto lekki przeciag. Ja rozumiem, ze sa dzieci zmarzluchy, niech w portkach biegaja ale spodnie i rajstopy to juz lekka przesada!!! A kurtki w domu nie zakladacie??? A co do babc, wyedukowalam calusienka rodzine, zeby mlodego nie ubieraly we wszystko - na prawde da sie! A wogole to do glowy mi jeszcze nie przyszlo zalozyc mlodemu rajstop na spacer nawet.. (moze dlatego ze glownie wychodze z nim bez wozka bo sam lata) A jak widze wpisy ze dzieciaki nosza juz kozaki to mi ich zal troszke - w co bedziecie dzieci ubierac jak bedzie mroz? Jedna rzecz, na ktora uwazam zawsze, to zeby nery mial osloniete - to akurat jest wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Bożee:/ 14.10.07, 02:53 Od zawsze rajstopy albo same spodnie. Częściej jednak spodnie, bo nie mam dywanów, a na samych panelach i terakocie łatwo o wybicie zębów chodząc w samych skarpetkach. Do tej pory [3 i 5 lat] młodzi jeszcze z lata mają nawyk wybiegania na podwórko boso - bez skarpet i butów. Jak na razie trzymają się bez chorób. Odpowiedz Link Zgłoś
mamainki Agaruda 14.10.07, 11:08 Nie przesadzaj ze przy sredniej temo. w dzień 8 st. masz zakręcone kaloryfery i pootwierane okna.i temp.w domu 20 st..I co jest dziwnego w zakładaniu rajstopek pod spodnie na podwórku.Moja córcia wczoraj miała i nie uważam żeby było jej za gorąco.W ramach wyjaśnień mieszkam w warm-maz.gdzie wczoraj wiał bardzo silny wiatr i było tylko 5 st.w domu rzecz jasna nie nosi rajstop i spodni, ale okien tez nie mama non stop otwartych. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Agaruda 14.10.07, 11:17 ja mam ok. 22 stopni w domu, mimo tego że ciągle zakręcam kaloryfery a okna są na stałe 'rozszczelnione" - więc nigdy dzieci nie nosiły w domu rajstop pod spodnie, w domu noszą skarpety pod spodnie dresowe i koszulki na krótki rękaw, a po dworze przy takiej pogodzie jak dzisiaj skarpety pod spodnie. Rajstopy dziecinne są tak grube, że w samych trudno wytrzymać, co dopiero jeszcze ze spodniami... Zresztą moje dzieci od kiedy tylko nauczyły się rozbierać, torpedowały wszelkie próby przegrzewania - jak im gorąco to zdejmują skarpety i biegają boso (podłoga - deski), czy zdejmują bluzy i chodzą w samych koszulkach. Odpowiedz Link Zgłoś
agaruda1 Re: Agaruda 14.10.07, 12:00 Nie no, na dwor to rozumiem, zwlaszcza teraz jak jest chlodek, jak dziecko siedzi w wozku. Ja na dwor zakladam mu sztruksy i skarpetki, bo glownie sam biega. Kataru zero. Zeszlej zimy chyba dwa razy mial na sobie portki od kombinezonu. Kurtke oczywiscie czesto. A ja mieszkam w bloku na przedostatnim 11 pietrze i naprawde w mieszkaniu o tej porze jest cieplo bez kaloryferow. Widocznie mamy dobra izolacje Odpowiedz Link Zgłoś