Dodaj do ulubionych

Chce jeść tylko MLEKO - ratunku!!!

20.12.07, 13:16
Moja córka (21 mies.) to prawie nic nie chce jeść oprócz mleka. Dawniej wcinała parówki, jajka, zupki i Danonki a teraz to tylko chce mleko z butli - mieszam jej z kaszką. Myślałam że jest leniwa i nie chce jej się machać łyżką ale nawet jak sama ją karmię to też zje tylko parę łyżek więcej a potem chodzi i się wścieka bo nadal jest głodna. I domaga się mleka. Kiedys powiedziałm że nie dostanie mleka dopóki nie zje tego co ma na talerzu, to był ryk przez godzinę a i tak nie zjadła.
Urozmaicam jej jedzenia jak tylko się da, daję też owoce, gotuję zupki, ziemniaczki - a ona nic nie chce. Jogurtów to wogóle nie lubi żadnych ani serków homogenizowanych i deserków mlecznych. Budyniu i kisielku też nie zje. Gotowane mięsko też jej nie smakuje. Zainteresuje się tylko moim schabowym na talerzu albo smażonymi paluszkami rybnymi które jemy z mężem na obiad - ale to jest smażone więc jej nie chcę dawać. Lubi tylko żółty ser i zje kilka kawałeczków. Co się dzieje??? Pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • saskiaplus1 Re: Chce jeść tylko MLEKO - ratunku!!! 20.12.07, 13:42
      Najwyraźniej jak typowy dwulatek ma swoje kulinarne dziwactwa no i lubi jeść to,
      co wszyscy. Dawaj jej więc to, co Wy jecie, nawet smażone - czemu nie. Odrobina
      jej nie zaszkodzi. No i nie ustawaj w proponowaniu nowości - coś jej tam w końcu
      zasmakuje. Możesz poradzić się pediatry, czy w związku z monotonnym menu nie
      podawać jej jakichś witamin, ale nie rób tego na własną rękę.
    • akado Re: Chce jeść tylko MLEKO - ratunku!!! 20.12.07, 13:49
      Podaję codziennie Cebionmulti i Devikap a mleko je modyfikowane - to też ma tam jakieś witaminki.
    • ma_dre Re: Chce jeść tylko MLEKO - ratunku!!! 20.12.07, 22:18
      akado, a jak wyglada jej rozwoj oprocz tego problemu zywieniowego? czy
      zauwazylas cos niepokojacego? Np dawniej mowila wiecej, potrafila wiecej... czy
      zauwazylas cofniecie w rozwoju? Jesli nie, to moze po prostu takiego ma teraz
      dziwnego "focha"... a jesli rzeczywiscie cos nie tak, to warto przeanalizowac
      sytuacje : kiedy i jakie ostatnie szczepienie, moze choroba leczona
      antybiotykami... ??? Absolutnie nie chce cie straszyc, ale dobrze jest miec reke
      na pulsie, nie?
      • akado Re: Chce jeść tylko MLEKO - ratunku!!! 25.12.07, 21:48
        Rozwój w porządku, waga też ok (12,5 kg - ma 21 mies.)
        No tak - leczona była 4 antybiotykami z rzędu ale to wrzesień / pażdziernik (żłobkowe dolegliwości) ale wtedy jeszcze jadła względnie ok. Dopiero od pewnego czasu wogóle nie lubi tego co dawniej lubiła a może to być efekt tych antybiotyków???
        Nie chce wogóle:
        -gotowanych swojskich zupek
        -parówek
        -chleba z masłem ani bez masła
        -Danonków i innych deserków mlecznych oraz jogurtów
        -mięsa gotowanego

Chce jeść tylko mleko z butli oraz ser żółty (potrafi zjeść 3 plasterki na raz). Ewentualnie zje pół jajka i gotowaną marchewkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka