0.gaba1 29.01.08, 19:14 Witam.moj syn ma 16,5miesiąca i chodzi tylko przy łózku.już jestem zaniepokojna,czy wasze dzieci długo chodzily przy meblach zanim zrobiły pierwsze kroczki.syn chodzi 2,5miesiaca przy meblach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fogito Re: 16,5m i nie chodzi 29.01.08, 20:54 Pokaz dziecko rehabilitantowi - skierowanie od pediatry. Moze rozwieje watpliwosci albo zaleci terapie. Ja z dzieckiem chodzilam na terapie, bo mial klopoty z lezeniem na brzuszku i nam pomoglo. Nic strasznego a moze pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
karawana123 Re: 16,5m i nie chodzi 29.01.08, 21:00 Dziecko ma czas do 18 m-ca. Poczekaj jeszcze. Mogłabyś się martwić, jesli w ogóle nie potrafiłoby wstać i poruszać się przy meblach. Pewnego dnia się puści i przyjdzie do Ciebie. Moja chodziła przy meblach niecałe 2 m-ce, ale dzieci sie różnią pod tym względem. Może już jutro czeka na Ciebie niespodzianka Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: 16,5m i nie chodzi 29.01.08, 23:43 no i pewnego dnia pojdzie, moja poszla majac 17 miesiecy, jednego dnia 2-3 kroczki, po tygodniu wiecej i pooooszlo rilaks Odpowiedz Link Zgłoś
doloresdd Re: 16,5m i nie chodzi 30.01.08, 08:08 moja córeczka ma 14 m-cy i też nie chodzi, ale... chodzi od 3-ech miesięcy przy meblach i świetnie raczkuje, poprostu umie biegać na kolanach. Gdzieś przeczytałam że jak dziecko bardzo dobrze raczkuje to niechętnie zmienia pozycję bo mu tak właśnie jest wygodniej. Spróbuj wziąć dziecko za dwie rączki i chodź z nim po mieszkaniu. Moja przez pierwsze 2 dni wogóle nie chciała o tym słyszeć i zaraz klękała do raczkowania, co gorsze nie stawiała całych stópek tylko chodziła na palcach - a to jest źle. Najgorzej jest przekonać maluszka do zmiany. Radzę Ci więc spróbuj robić po jednej rundce po mieszkaniu np. co godzinkę. U mnie ruszyło i mała sama wyciąga rączki żeby z nią iść. Wszysto rób powoli i nie zmuszaj dziecka do niczego tylko delikatnie wprowadzaj zmiany. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: 16,5m i nie chodzi 01.02.08, 16:01 nie wolno prowadzać dziecka za dwie rączki - jeśli koniecznie chcesz prowadzać to chwyć pod paszki - jak prowadzisz za ręce to pozycja jest nienaturalna, trudniej się utrzymuje równowagę, a to zniechęca. Ja bym raczej zachęcała do chodzenia, np podając coś fajnego jak stoi, ale przedmiot powinnien być na tyle blisko, żeby maluchowi nie opłacało się klapnąć na kolana. to wymwgw cierpliwości, ale jest skuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: 16,5m i nie chodzi 30.01.08, 08:24 moj zaczal tak dobrze chodzic przy meblach jak mial 8 m-cy a ruszyl samodzielnie jak mial prawie 15 Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: 17, 5 m n/t 30.01.08, 09:23 Tja, moja (prawie 15 miesiecy) raczkuje juz od siedmiu a przy meblach chodzi od pięciu miesięcy. I nic nie zapowiada że miałoby się coś zmienić. W ogóle nie peszy jej fakt że ona raczkuje (albo "chodzi" ostatnio na kolanach) a inni (inne dzieci) chodzą. A jak byłam z nią u rehabilitantki i ortopedy w sierpniu to oboje orzekli że w ciągu miesiąca zacznie chodzić. A ortopeda kazał przyjśc do kontroli w listopadzie "jak dziecko bedzie juz pewnie chodziło". Ja się nie martwię, wiem że ruszy. Ona jest asekurantka a raczkowania opanowała do perfekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa-75 Re: 16,5m i nie chodzi 30.01.08, 23:14 Mój synek miał 16 m-cy jak zaczął chodzić, a słyszałam nawet o 18 miesięcznych dzieciach. Skoro chodzi przy meblach to nie jest źle. Gorzej gdyby wogóle nie wstawał na nogi Odpowiedz Link Zgłoś
doloresdd wczoraj moja malutka zrobiła sama 4 kroczki :) 01.02.08, 07:48 Tak niedawno pisałam że moja Ania jeszcze nie chodzi a ma 14 m-cy, i wczoraj zrobiła sama 4 lub 5 kroczków, ale była radość w domu. Naprawdę uważam że trzeba cierpliwości i co jakiś czas chodzić z dzieckiem po domu za dwie rączki a potem za jedną. Od momentu kiedy pierwszy raz przeszłam się z małą po domu do wczoraj minęło tylko 2,5 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga127 Re: 16,5m i nie chodzi 01.02.08, 11:06 troche długo chodzi przy tych meblach i nie słuchaj rad innych dziecka nie należy prowadzić za rączki o czym poinformuje Cię każdy rehabilitant. A jak u Was z rozwojem ogólnie ? Dziecko wszystko robiło "na czas", czy raczej później niż inne dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: 16,5m i nie chodzi 02.02.08, 09:56 Mój chodził przy meblach dobre 4 miesiące, zanim w 14-stym miesiącu zrobił 3 pierwsze samodzielne kroczki. Raczkował prawie pół roku. Za rączki ani pod pachami nie był prowadzany, bo tego nie lubił. Chodzić samodzielnie tak naprawdę zaczął mając prawie 15 miesięcy. Ruszył, jak już się czuł pewnie w pozycji pionowej, więc nauka chodzenia obyła się bez żadnych guzów i siniaków Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: 16,5m i nie chodzi 02.02.08, 11:23 2,5 miesiaca przy meblach to dla ostroznego dziecka nie jest jeszcze dlugo. W zasadzie nie ma sie za bardzo czym martwic, ale dla swietego spokoju przyjrzyj sie nozkom dziecka, jak je stawia przy chodzeniu. No i pytanie jeszcze, czy maluch ma buty, czy chodzi na bosaka. Dzieci chodza inaczej niz dorosli, na poczatku "chwytaja"podloze palcami. Prawidlowo dziecko powinno pewnie stac na obu nogach, stopy rownolegle do siebie i dosc szeroko, na pelnych stopach i lekko podwijac palce przy stawianiu krokow. Jak dziecko chodzi w butach czy pantoflach, to pozniej bedzie chodzic samodzielnie, bo nie czuje podloza. Lepiej puscic dziecko po dywanie w skarpetach albo mieciutkich skorkowych kapciach, ewentualnie na bosaka. Buty maluch powinien dostac jak juz samodzielnie chodzi. Moj syn zaczal chodzic dosc pozno,mimo, ze dluuugo (pol roku) chodzil przy meblach. U niego problememokazalo sie zle ustawienie stop (wrodzona wiotkosc stawow i wiazadel), chodzil jak Charlie Chaplin, palce na zewnatrz i niemal na wewnetrznych kostkach, nie mogl zlapac rownowagi. Dopiero po wizycie u fizjoterapeuty musial dostac buty ze sztywnym zapietkiem, mieciutka podeszfa i profilowana wkladka, dziecko z dnia na dzien samo wstalo (bez podpierania sie o meble i pobieglo Faze chodzenia ominal, zaczal od razu biegac, z czego wcale taka zadowolona nie bylam, zwlaszcza, ze mu to zostalo, szczegolnie jak mama chce isc w przeciwnym kierunku)) Dobhrym pomyslem sa wszystkie zabawki typu pchacz, dziecko chodzi do przodu a nie bokiem, szybko uczy sie zachowywac rownowage i prawdopodobnie jak tylko nabierze troche pewnosci siebie, to bardzo szybko pojdzie wlasna droga. Podtrzymywanie dziecka powoduje zle ustawienie stop (chodzenie na palcach) i pozniejsze problemy z kregoslupem, wiec dla dobra malucha warto poczekac troszeczke i nie dac sie zwariowac lekarzom twierdzacym,z e dziecko MUSI chodzic jak ma rok. Jak nie chodzi do skonczenia 18 miesiecy, wowczas trzeba sprawdzic, czy nie ma ku temu przyczyn natury medycznej, ale pospieszanie zeby dziecko w ramki wsadzic albo ulec zrzedzeniu otoczenia (bo ten juz chodzi a twoj jeszcze nie) na pewno nie wychodzi na zddrowie dziecku. Pojdzie, jak bedzie na to gotowe. Zeby maluchom tez nie rosna na zawolanie, nie? Dzieci nie robia wszystkiego na raz, moj byl pozno z mowieniem i chodzeniaem, ale na pierwsze urodziny mial 10 zebow(mimo 2-miesiecznego opoznienia calkowitego rozwoju ze wzgledu na chorobe), w co lekarka nie mogla uwierzyc. Teraz biega i niejednego rowiesnika by zagadal na smierc, mowi tez bardzo wyraznie. Nie przejmuj sie za bardzo, pozwol dziecku na rozwoj we wlasnym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
cubasa11 od kiedy chodza sampodzielnie? 29.02.08, 16:41 Moja corka ma 17 miesiecy a zaczela chodzic jak miala 16 tzn.sama puszczala sie mebli i przechodzila spory kawalek sama.Bardzo jej sie to podobalo i sprawialo duzo radosci.Ale nadal w wiekszosci poruszala sie na czworaka.A teraz od kilku dni cos sie jej odwidzialo nie chce sama chodzic i tylko na czworaka denerwuje sie tym i troche martwie napiszcie jak uczyly sie chodzic wasze pociechy Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 Re: od kiedy chodza sampodzielnie? 29.02.08, 17:30 a ja uważam że nie masz na co czekać tylko wybierz się na wizytę do neurologa i dobrego rehabilitanta. Naprawdę 90% dzieci zaczyna chodzić w wieku około roku i nie ma co czekać do miesiaca granicznego. Może dziecko potrzebuje jakiegoś instruktażu, jakichś prostych ćwiczeń. Ja też chodziłam z synkiem na ćwiczenia bo długo nie unosił rączek i nie siedział. To żaden wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
hapkaj Re: od kiedy chodza sampodzielnie? 01.03.08, 14:05 Ciekawe skad Nika wzielas ten wynik, ze 90% dzieci chodzi na roczek? Moja Mala zaczela chodzic jak miala 15.5 miesiaca. Chodzila sobie przy meblach, a ja ja zachecalam, zeby przyszla. No i pewnego razu przyszla. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 do hapkaj 01.03.08, 16:41 wiem to stąd bo od kiedy mój synek miał 3 miesiące zaczęłam z nim chodzić do poradni rehabilitacji, bo miał problemy właśnie z opóźnieniem ruchowym. Nie unosił raczek do przedmiotów, na pół roczku nie siedział, nie unosił nóżek ponad powierzchnię położony na pleckach, miał asymetrię ułożeniową ciałka, napięcie mięśni, był wiotki centralnie jak roślinka. Wiele miesięcy spędziłam w tej poradni, rozmawiałam z rehabilitantami, z lekarzami, odwiedzałam neurologa i oni to potwierdzili na podstawie swoich wieloletnich obserwacji, że dziecko które nie ma problemów ruchowych chodzi zwykle około roczku. Ja cwiczyłam z małym po 3-4 godziny dziennie i raz - dwa razy w tygodniu ćwiczył rehabilitant. Mój syn pomimo tego że leżał jak kłoda w wieku pół roku zaczął chodzić w wieku 11 miesięcy bo intensywnie z nim ćwiczyliśmy i poświęciliśmy dużo czasu na jego rehabilitację. Gdyby nie to, lekarze powiedzieli że jakby się wyrobił do 2 - lat z chodzeniem to byłby sukces Odpowiedz Link Zgłoś
0.gaba1 Re: do hapkaj 02.03.08, 09:57 syn jest pod kontrolą neurologa od 2 miesiaca życia,tez chodzilismy na reh.do momentu raczkowania Odpowiedz Link Zgłoś
agata288 Re: do hapkaj 02.03.08, 20:30 a czy twoj synek miała badz ma opoznienie ruchowe? moj natanek był rehab od 9 miesiąca zycia i tez skonczylismy jak zaczal raczkowac(to byl głowny cel bo zacząl stawac na nozki a nie raczkował).teraz ma 17 m i od ok 2 m chodzi tylko przy meblach.zaczyna powoli sie ich puszczac i stawac na nozki z ziemii podpierajac sie raczkami. na rehabilitacje nie chodzimy ale na basen raz w tyg (maly to uwielbia) jakis czas temu zauwazylam ze po basenie robi wieksze postepy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: do hapkaj 02.03.08, 21:25 moja corka raczkuje od 9 mca, wstawala sama od 10 i wtedy tez zaczela chodzic przy meblach,chodzila 4 miesiace.i poszlaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
migoma Re: do hapkaj 02.03.08, 21:40 Nie należy patrzeć na wiek dziecka, do każdego należy podchodzić indywidulanie, moja teraz 27 miesięczna, zaczęła chodzić sama po 13 miesiącu, mój synek natomiast jak miał 10, teraz ma 15 i biega. Każde dziecko rozwija się w soim własnym trybie i tempie. Pamiętaj też, że dziecko rozwija się w inny sposób, czyli jeżeli akurat uczy się chodzić, to nie nauczy się w tym czasie mówić. Zapewne twój synek bardziej jest rozwinięty umysłowo i teraz przejdzie w etap rozwoju fizycznego. Zobaczysz, że za kilka lat, jak już nie będziesz mogła za nim nadążyć, będzieszśmiać się z tego, że przejmowałaś się tym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamamba Re: do hapkaj 03.03.08, 17:25 ale bzdura,ze 90 procent na roczek. mam pare kolezanek z dzieciakami malymi i zadne z nich nie chodzilo na roczek...a sa zdrowe/ prawda jest taka.ze kazde dziecko ma inny rytm. moj zaczal chodzic na 14 miesiecy, a ruchowo rozwiniety byl zajebiscie, bo od 5 mies- siedzial sam, od 7-raczkowal , no i wszyscy -juz,juz, za chwile zacznie chodzic a on biegal przy meblach i nic.. potem chodzil bokiem wiec roznie to wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
damap Re: do hapkaj 04.03.08, 12:26 większość dzieci rusza w wieku 13-15 miesięcy, na 13 dzieci moich znajomych tylko jedno poszło na roczek. Mój synek zaczął wszystko bardzo późno, poźno zaczął siedzieć, siadać, raczkować, wstawać, każdy wróżył mu poźne chodzenie, a on nas wszystkich zaskoczył bo poszedł sam na spacer po domu jak miał 13,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejc1974 Re: do hapkaj 04.03.08, 12:49 Nie wpadaj w panike, spokojnie, pójdzie niebawem. moja córka miała juz 13,5 miesiaca jak zaczela sama siadać. ale jak zaskoczyła mając 14 miesięcy. to w ciagu kilku tygodni zaczeła chodzić sama. teraz ma 16 i smiga po domu. troche jescze sie czasem zachwieje i padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoi Re: 16,5m i nie chodzi 04.03.08, 14:38 E jak juz tyle czasu chodzi koło mebli to lada dzien ruszy . Mozecie tez go tak osmielac, żeby przechodził od mamusi do tatusia po 2 kroczki. Czasem to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
nitka77 Re: 16,5m i nie chodzi 04.03.08, 20:29 mój syn też nie chodził do 16 miesiąca... nawet przy meblach, ani nie raczkował. Posuwał się na tyłku Ortopeda po moich obawach stwierdził że chłopak ma czas do 18 miesiecy, a poza tym mylnym jest ze mozna dziecko NAUCZYC chodzic. Tak się nie da dopóki nie wykształci się móżdżek na tyle że dziecko poczuje się pewnie. Wtedy ruszy. I poradził chodzik! (byłam przeciwniczką chodzków) W chodziku poczuł się na tyle pewnie że po 2 tygodniach zaczął chodzić Tak więc spoko Odpowiedz Link Zgłoś
krokre Re: 16,5m i nie chodzi 05.03.08, 09:48 Mój mały zaczął chodzic sam w wieku 16 miesiecy. Wczesniej tak jak Twoja pociecha chodził przy meblach łóżku dobre 3 miesiące. W dniu swojej miesiecznicy czyli w wieku 16 mies niespodziewanie sie puscił i poszedł przed siebie. W porównaniu do dzieci które w wieku 12 mies zaczeły same chodzic i ciągle sie przewracały, mój maly w ciągu 3 dni od "puszczenia sie" chodził bardzo ładnie i bardzo smiało. Oczywiscie poddałam sie presji otoczenia, że mały nie chodzi etc i poszłam do lekarza neurologa, który opdrazu wyperswadował mi z głowy mysli ze z moim małym jest cos nie tak. lekarz ten powiedział, ze dziecko ma czas do 18 mies to po pierwsze a po drugie jezeli swobodnie przemieszcza sie trzymajac sie czegos czyli mebli, stołów itp to jest zdrowe tylko mniej odważne i potrzebuje na to wiecej czasu - ot co. Wiec lada moment zobaczysz ze twoj mały nagle i niespodziewanie cie zaskoczy. Pozdrawiam Piotruś moje kochane maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś