gku25 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 20.03.08, 15:59 Tyle ile trzeba, ni mniej, ni więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 20.03.08, 18:46 Licząc wydatki na nianię,przedszkole dla młodszego syna,rytmikęX2,basen,leki które starszy musi brać,ubrania to wychodzi na dwójkę ok 3,5-4 tys zł... Odpowiedz Link Zgłoś
idadura Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 20.03.08, 22:23 to ile sie wydaje na dziecko zależy też od tego czy dziecko jest zdrowe. moi są, prawie. maja reflux i nietolerancję pokarmową. najwięcej idzie na prywatnych lekarzy (na fundusz nie mam co liczyć bo z wizyta trzeba czekać 3-4miesiące, a my jeżdzimy conajmniej raz w miesiącu), dochodzi też jedzenie. nie kupuje słoiczków bo na nie też żle reagują, ale indyk, królik, bebilon pepti, mrożone warzywa, owoce(latem kupiłam mnóstwo na przetwory bo gdzie zimą dostanę np.brzoskwinię bez konserwantów). do tego dochodzą leki. no i normalne wydatki typu pieluchy (szczęście tylko na noc), ubranka (różne pochodzenie) i kosmetyki(cały czas olilatum bo nic innego nie akceptują) zbiera się tego około tysiąca na każdego, a że to bliźnięta to nawet jednej bluzeczki nie odziedziczą po starszym bracie nie ważne ile sie wydaje, ważne by dziecko było szczęśliwe!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maja4021 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 27.03.08, 16:59 a mnie sie wydaje ze MONOXA chciała czyms zaimponowac tylko czym????????kasą????najwazniejsze zeby dziecko było szczesliwe i zdrowe!!!!ja mam wozek za 350 nowy i jest super moze z nizszej polki ale co tam i tak juz chodzi na nogach.A nie robisz czasem z dziecka kaleki dajac w tym wieku obiadki gerbera?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama1 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 28.03.08, 13:56 o kurcze to ja chyba specjalnie nie wydaje na dziecko obiad od roku je z nami,pampersow nie uzywa od 6 ms,kupuje mu nowa szczoteczke do zebow co miesiac i paste balsam za 60 zl ma na 2 miesiace.... zabawki kupuje ale bez przesady dziecko musi nauczyc sie bawic przedewszystkim narazie grabie i wiaderko mu starcza w piaskownicy ma kontakt z dziecmi hustawki itp... ciuchy kupuje np ostatnio w h&m byly promocje wakacyjne i wydalam 200 zl na ciuchy wyjsciowe bo po podworku troche szkoda niszczyc wole te pieniazki przeznaczyc na cos innego a akurat stac mnie na wiele ale nie jestem snobem bo nie sztuka jest ubrac dziecko jak laleczke a pozniej panikowac ze wybrudzilo sobie bluzeczke... kazdy wydaje tyle ile chce Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 30.03.08, 10:46 > to ile sie wydaje na dziecko zależy też od tego czy dziecko jest > zdrowe. No właśnie! Oboje z mężem pracujemy, kokosów nie zarabiamy, choć pewnie gdybyśmy nie musieli wynajmować mieszkania to mogli byśmy poszaleć. Dziecko jest alergikiem i to takim, że jak warzywko spryskane to od razu skórą wyłazi, a co się z tym wiąże: -do państwowego żłobka się nie nadaje, do tej pory miał opiekunkę 3 razy w tygodniu, 2 razy w tygodniu z babcią (dzięki temu koszty trochę mniejsze) -teraz zacznie chodzić do klubu malucha 3 razy w tyg., więc będzie jakieś 1000pln -jedzenie staram się kupować w sklepach ekologicznych, więc koszty też są większe (nie wiem ile, nie podliczam) -w proszku dla alergików musimy prać nie tylko rzeczy małego, ale wszystko łącznie z chodniczkami, firankami itd. -prywatne wizyty, badania, maści, kremy, zioła, różnie w miesiącu, ale rozkładając po równo na miesiąc to już jakieś 400pln Nieprzespane noce, płacz dziecka, swędząca podrapana skóra, bolący brzuszek to kosztuje najbardziej, więc nie ma co porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
moniafigiel Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 28.03.08, 14:40 ja mam 3 latkę która już chodzi do państwowego przedszkola. Kosztuje to ok. 300, ubranka z 50 (wiekszość dostajemy uzywanych po znajomych), lekarstwa ze 100 (odkąd poszła do przedszkola ciagle choruje). Kupujemy tylko najlepsze buty takie po 200 - z radości że wyratowaliśmy z porażenia mózgowego i z troski o małe stópki)Je to co my, powiedzmy ze 150, zabawki dostaje od rodziny, wychodzi z 700. Dużo to czy mało - czy ja wiem. Im większe dziecko tym większe wydatki konieczne. A wózek to drobiazg w porównaniu ze wszystkim. Ja nie wydaję na dziecko więcej niż muszę, ona i tak nie zauważa czy ubranko jest nowe czy nie. Za to w tym roku super wakacje. Ze 3 razy. Oboje z mężem dobrze zarabiamy, ale mam inne priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 28.03.08, 14:58 z ciekawosci podliczyłam dla siebie ale nie napisze bo i po co. choc w przypadku jedzenia trudno byłoby tak wyliczyć. jedna uwaga: sprzęty typu wózek, fotelik, krzesełko, kojec itp na ogół kupowałam przyzwoite, nowe i dobre, takie z łatwością się sprzedawały później za pół ceny albo więcej. w przypadku jednego wózka (uzywanego) który sprowadziłam z niemieckiego ebaya nawet za 100% ceny z transportem Odpowiedz Link Zgłoś
ewkapl NIE LICZE 28.03.08, 17:25 bo to nie ma sensu, po co liczycie, zeby poczuc sie lepiej, czy to konkurs pt Kto ma wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka_28 Re: NIE LICZE 29.03.08, 23:43 popieram!! liczenie niczego nie zmieni. Zresztą, zajęłoby mi to za dużo czau. Te wszystkie marchewki, jabłuszka, kawałeczki ogórka, itp . Wolę pobawić sie z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
adka213 Re: NIE LICZE 31.03.08, 22:34 witam.jestem tu pierwszy raz(chyba).moj maly ma 14 miesiecy i naprawde nie mam pojecia ile na niego wydaje bo nigdy mnie to nie interesowalo.dla mnie to normalne ze sa jakies tam wydatki.a ze jedna wydaje mniej a druga wiecej.to kazdego indywidualna sprawa.dziewczyny dziecko to nie przelicznik walutowy opanujcie sie.przepraszam jesli kogos urazilam.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 29.03.08, 12:58 Kolejny wątek,aby mniej zamożne poczuły się gorzej.Natomiast dobrze sytuowane uśmięchnęły się. Tylko przez komp nikt nie sprawdzi jak jest naprawdę.Często jest tak,że te naprawdę bogate nie muszą się dowartosciować.Te ubozsze wypisują bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 29.03.08, 15:02 jagodo, chyba cos w tym jest, bo w tego typu tematach nie ma mowy o rozmowie , wymianie mysli i doswiadczen, tylko od razu jest atak, moze nie wszyscy cale zycie chca sie dziadoszyc, jak sie czegos dorobili - czasy sie zmienily, ludzie chca sie nacieszyc , a tu raczej krytyka od tych co nie maja,(zyja tym,co kto ma) ci co maja nie krytykuja,tylko zyja swoim zyciem Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyczna1980 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 30.03.08, 10:01 a mi sie wydaje ze wlasnie te bogate musza sie jescze dowartosciowywac i pokazac czego to one nie maja.... notabene mamy drogi wozek ale tylko dlatego ze dostalismy go w prezencie i nie wiedzielismy ile kosztowal dopoki go nie zobaczylismy, gdybym miala sama kupic to kupilabym zdecydowanie tanszy bo uwazam ze tansze nie znaczy gorsze.... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 30.03.08, 11:26 Pampersy ok 40zł Mleko ok 70zł Kaszki ok 10zł Chusteczki 8 zł Jakieś 130zł wychodzi? Ale coraz mniej będzie, bo zaczyna jeść wszystko, wiec niedługo wydatki na mleko modyfikowane odejdą, a porcja grysiku, gdy się gotuje i tak cały gar, to są grosze niewarte liczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 31.03.08, 18:50 sympatyczna, ale w tym watku wlasnie nikt nie czepia sie mamus,ktore maja wozek za 130 zl i nikt nie obrzuca ich haslem,ze sa biedna,skape itp, to te "biedne" zarzucaja mama,ktore maja drogie rzeczy i wozki, nie wiem dlaczego to robia-moze mi odpiszesz, dla mnie to ewidentna zazdrosc i polska mentalnosc, wuwierz,ale tutaj,gdzie mieszkam ludzie nie zawracaja sobie glowy takimi pier......, cieszy mnie,ze juz w Polsce zaczyna sie powoli myslec troszke inaczej, stac mnie,to kupje,nie stac,to nie wbijam gwozdzi innym, kazdy cieszy sie dzieckiem na swoj sposob i swoje mozliwosci, a swoja droga nie znosze DZIADOSZENIA sie z zazdrosci i czystej pruderii... nie musze nikomu niczego udowadniac,ani pokazywac,mam,bo mam dla swojej wlasnej przyjemnosci, ja na twoim miejscu sprzedalabym ten sprezentowany drogi wozek,bo niechcacy mozesz wpasc w nasze bogate(jak sama napisalas) srodowisko, naprawde nie wyjechalabym nim na ulice,no chyba,ze zamierzasz kazdemu tlumaczyc,ze drogi wozek jest prezentem,coby cie nie zjedli... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 01.04.08, 13:44 sadze, ze nie ma nic zlego w pytaniu- ile miesiecznie wydaje sie na dziecko? fakt, to pytanie w stylu sondaza. moze zadal je socjolog? ale jak ktos nie chce- niech nie odpowiada tak jednak jak magaretka mam wrazenie ze te mamy, ktore sa zamozniejsze sa pietnowane przez te ubozsze!chyba tylko z zazdrosci bo tak naprawde kazdy woli kupic lepsze( tym samym czesto drozsze) jak go stac. mnie akurat na stac na dobre rzeczy ale wole w tej sutuacji nie pisac ile wydaje na to tytulowe dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 01.04.08, 13:48 A ja nie sądzę, żeby to była zazdrość, ja myślę, że jest im co najwyżej przykro, bo takie pisanie o tym, że wydaje się na dziecko 1500zł, one odbierają jako chwalenie się. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 01.04.08, 13:39 Nikogo na tym wątku nie wytknęłam, że jest biedny czy skąpy, ale się dowiedziałam o sobie, że leczę swoje kompleksy. I odebrałam wiele wypowiedzi inaczej - że to jest licytacja, kto wyaje mniej, bo jest sprytny i zaradny, a kto więcej, bo leczy kompleksy - ergo lepiej jest wydawac mniej i to się chwali. Kiedyś kolega mi zwrócił na to uwagę - że bogaci często muszą się wstydzić, że są bogaci. W bajkach też bogaty jest zły, a biedny - dobry. I taki mamy archetyp... Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 04.04.08, 17:57 W bajkach też bogaty jest zły, a biedny - dobry. I taki mamy archetyp... no wlasnie,to nazywa sie szufladkowanie i bezpodstawne ocenianie innych,typowa ludzka zazdrosc... ja podchodze do czlowieka indywidualnie i nie mierze go miara ile ma i w co sie ubiera,tylko na ile ma w sobie czlowieczenstwa i uczciwosci, mam tym samym wielu przyjaciol biedniejszych i bogatszych, ani ja im nie zazdroszcze,ani oni mnie, moze w bajkach bogaty jest zly (choc ja znam inne chyba bajki od ciebie- Andersen chociazby-Siedem Dzikich labedzi-moja ulubiona,jak nie znasz przeczytaj-tam akurat bogaty mial serce...) a biedny dobry-jednak zycie to nie bajka,niestety, pozdrawiam ps. a dlaczego niby bogaty ma sie wstydzic,ze jest bogaty,skoro doszedl do tego wlasna praca i uczciwoscia,nie kradl przeciez, moznaby bylo czepic sie biednego,ze leniuch,bo dzisiaj pracy nie brakuje, nawet w Polsce, ale to nie moja intencja. Odpowiedz Link Zgłoś
pacia811 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 30.03.08, 15:39 koło 1000zł. pieniądze wydaje głównie na -kremy i maści (koło 400zł) -specjalne jedzenie dla małej plus mleko nutramigen ( koło 400zł) -leki, wizyty u lekarza.... mała ma mocne AZS, i musi mieć specjalne preparaty. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans duzo 01.04.08, 14:28 nie licze, ale duzo. Kupuje z wyzszej polki nowe zabawki, ubrania, gadzety dosyc czesto, bo lubie, do tego basen i inne dodatkowe zajecia. Wydaje tyle na ile mnie stac, sprawia mi to przyjemnosc. Jak bym nie miala, to w dlugi bym nie popadla, tylko standard obnizyla. Potrafie zyc za 100 i za 1000. Zakupy spozywcze tez robie w lepszych sklepach z ekologiczna zywnoscia, zeby malemu chemii nie wciskac, na tym cala rodzina korzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: duzo 04.04.08, 18:03 brawo-my elegans,mysle dokladnie,jak ty, potrafie zyc za 100 i za 1000zl, w dlugi tez bym nie wpadla,najwyzej obnizyla poziom zycia, a poki co doszlam do wszystkiego wlasna praca i uczciwoscia, zycie w czystosci i schludnosci sprawia mi przyjemnosc, a skoro mam potrafie tez sie podzielic, i wciaz uwazam,ze warto sie uczyc, wiec dlatego nie mam zamiaru chowac sie po katach.. Odpowiedz Link Zgłoś
anna8416 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 02.04.08, 15:19 Ja na swojego 19-miesięcznego smyka wydaje góra 200 zł.!! chociaż jak sie dobrze zastanowić to nawet i mniej zależy od miesiąca. Ma zabawki, ubranka, pampersy kupuje raz w miesiącu bo siada na nocniczek,obiadki gotuje sama.dodam że niczego mu nie brakuje! Odpowiedz Link Zgłoś
gdzie-idziesz Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 04.04.08, 14:05 Niewiele. Kupuję pieluchy, mleko (niewiele go potrzeba) i kaszki. Obiady je z nami, zabawek nie kupuję, ubranka mam używane. Chciałabym wydawac więcej, ale nie za bardzo mam na to pieniądze. Przy tym zgdzam się z opinią, że kupowanie wielu rzeczy to leczenie kompleksów. Sama tak mam czasem - chciałabym dziecku kupować takie zabawki jak znajomi mają, firmowe ubranka itp, bo mi jest przykro, że tego zrobić nie mogę. Dziecku jest obojętne w czym chodzi i jakiej firmy jest zabawka Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 04.04.08, 14:13 Ja wydaje duzo za duzo. Absolutnie konieczne wydatki to przedszkole angielskie i abonament w prywatnej klinice, zeby nie uzerac sie z panstwowa 'sluzba zdrowia'. Do tego dochodza ubrania, ktorych Maly ma wiecej ode mnie, zabawki, ksiazki, materialy edukacyjne, filmy DVD itp. Na same lekarstwa czasami wydaje kilka setek miesiecznie Oj uzbieralo by sie tego, ale liczyc nie bede, bo maz by zawalu dostal, gdyby przeczytal Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 04.04.08, 18:18 dlaczego jest ci przykro???nie rozumiem, przeciez nikt cie palcami nie wytyka, takie jest dorosle zycie,dziekuj za to co masz... kazdemy w jakiejs dziedzinie mogloby byc przykro, mam kolezanke,co ma bardzo powaznie chore dziecko, ma syna -jeden juz prawie dorosly, drugi ma 5 latek i raka... moze nie uwierzysz,ale lekarze dali temu dziecku od 2 do 4 tyg.zycia. w maju najpiekniejszym miesiacu juz moze go tu nie byc... Dziewczyna jest na prochach,bo juz nie ma sily, ale zawsze mi powtarza,ze cieszy sie,ze ja mam zdrowe dzieci, nie mowi,ze mi zazdrosci,bo ja mam zdrowe,a ona chore, choc tez chcialaby z pewnoscia od zycia tak jak ty, czegos czego nie przeskoczy, ciebie nie stac na firmowe ubranka,ja na "kupienie" dziecku zycia. to jest moja przyjaciolka i podziwiam ja za to, ze pomimo tragedii nie skupia sie nat tym,co moglaby miec a nie ma... Tez kupuje dla tego maluszka wszystko,co najlepsze, bo to ja trzyma, moze i na placu zabaw,dziecko biegajace w koszulce NIKE ze szczeniaczkiem uczniaczkiem w reku ma powazna wade serca, zycie jest tylko zyciem, szkoda mi ludzi,ktorzy oceniaja innych po ciuchach,wozkach i innych "pie..ch" a niestety po lekturze forum,utrwalam wizje,ze wciaz tak prymitywnie jeszcze w Polsce jest, smutne to... Odpowiedz Link Zgłoś
muoda_mama Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 04.04.08, 18:19 Dziwny temat, ale napiszę... Obliczyłam, że miesięcznie wydajemy na naszego roczniaka jakieś 250zł. Sa w tym dwie paczki pieluch, cztrey paczki husteczek do pupy, krem do pupy, kaszki, mleko inne tego typu rzeczy. Zupek i innych słoiczków już nie kupuję bo synek o wiele bardziej lubi domowe jedzenia. Tak więc zazwyczaj zjada gotowane warzywka z mrożonki, razem z mięskiem lub jajeczkiem. I bardzo mu smakują. chętnie jada banany, winogrona i jogurt naturalny z miksowanymi truskawkami. Wózek kupiłam za 150zł używany, właściwie dostałam go za darmo bo potem nie musiałam za niego zapłacić. I nie zamieniłabym go na żaden inny! Ciuchy kupuję mu w lumpeksie i sie tego nie wstydzę. Większość ma niezniszczoną, ładną, wypraną i pachnącą. Jedynie muszę je kupować z dużym wyprzedzeniem bo musi sie uzbierać. Jeszcze potem koleżanki się biją, która pierwsza ode mnie je odkupi. Czasami dostanie nowe od babci w prezencie. Zabawek nie kupuję, mam ich sporo po moim rodzeństwie, a maluchowi jakoś nie przeszkadza, że nie kosztowały fortuny i nie są markowym sprzętem "made in china anyway" Uważam, że moje dziecko będzie mi bardziej wdzięczne, jeśli w tym wózku za darmo i w ciuchach za 30zł/kilogram wyjdę z nim na spacer i sie pobawię, niż jakbym miała stroić go jak lalkę i latać z nim po sklepach w poszukiwaniu nowych gadżetów. Odpowiedz Link Zgłoś
nati-pati Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 08.04.08, 13:19 Z ciekawości podliczyłam, bo jakoś zawsze ta kasa nam się rozchodzi i nawet nie byłam świadomo tego że aż tyle wydajemy. Moja córka ma skończony rok, nadal pije mleko, je danonki raz na jakiś czas zupki ze słoika, jak nie chce domowego, pampersy idą jak woda bo ma bardzo delikatną skórę i zaraz jest problem, dochodzą częste wizyty u lekarzy zazwyczaj prywatnie plus badania prywatnie i leki; ubrania rzadko kupuję chyba że jakieś rajstopki czy body, dostaje nowe w prezencie albo od szwagierki po jej córce starszej o pół roku od mojej; obuwie kupuję sama i na tym nie oszczędzam żeby nie było kłopotów później; zabawki kupuje sporadycznie a ma ich tyle że szok; Podsuma: - pampersy, chusteczki, kremy - 260,00 zł - mleko, danonki, desery - 210,00 zł domowego nie wliczam - leki, lekarze, badania (zależy od miesiąca) od 0,00 do 400,00 zł - buty ostatnio pantofelki za 89,00 zł, ale przecież nie co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
jennycleo Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 09.04.08, 09:32 ja mam wozek za 70zł uzywany po kims ,moze nie jestem do konca zagowolona nie miał dmuchanych kół i na naszych chodnikach tragedia sie poruszac wozkiem z kołami nie dmuchanymi ,ale nie miałam wyjscia -brak kasy.Ubrania mam tez uzywane ,zabawki tez .Nowe tylko pieluszki i mleko oczywiscie to zart .I jakos zyje poprostu nie stac mnie na nowe rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaleta76 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 09.04.08, 11:04 oj dziecko to studnia bez dna, sama widze ze ze pieniedzy idzie nam bardzo bardzo duzo. Coreczka ma 4 lata. Ubrania, buty kupuje nowe, do tego mleko dla alergikow bo ma alergie na bialko mleka krowiego, codziennie kupuje soczek, serek danio, serek monte, banan lub jakis inny owoc, kupuje tez kaszke ryzowa bo mala lubi . od czasu do czasu kupuje jakas zabawke, plasteline papier kolorowy kredki czy farby, ksiazeczki do kolorowania , malowanki wodne. wydatek miesieczny to tysiac zlotych tylko i wylacznie na dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 09.04.08, 11:16 monoxa to specyficzna osoba-nawet jeśli nie jest trollem to czasami tak się zachowuje. Lubi się pochwalić i pokazać innym, że jak ktoś ma inne zdanie to jest be...bo przecież ona dużo zarabia i jest najmądrzejsza A więc moja droga: -moje dziecko nosi ubranka po swoich 2 siostrzeńcach z USA. Zwykle ludzie zaczepiają mnie na ulicy i mówią" Jakie śliczne dziecko, a jak ładnie ubrane itd." Więc ciuszki dobrej jakości nawet po 2 dzieci wyprane i wyprasowane mogą wyglądać ładnie. Ciuchy więc kupuję sporadycznie bo nie mam takiej potrzeby. Jedzenie - mały nie je słoiczkowego jedzenia, zresztą karmienie 2latka słoikami to już chyba jakaś choroba. Mleko modyfikowanego nie pija. Odżywia się zdrowo-jogurt robiony w domu, owoce, płatki itd. Koszt jaki nie wiem-ale żadne kolosalne kwoty. Pieluchy Rossman-tanie i jak dla nas najlepiej się sprawdzają. 60/mc Wózek - 300zł i innego sobie nie wyobrażam na kilkugodzinne spacery po terenach parkowych, nadodrzańskich wałach, lasach itd. Zimą w śniegu sprawdza się super. Myślę, że na moje warunki ukształtowania terenu idealny-bugaboo bym pewnie przeklęła pierwszego dnia spacerów. Mój kręgosłup ma się dobrze, nadgarstki także. Zabawkami nie za bardzo lubi sie bawić. Ma 2 duże kosze a i tak częściej "czyta" książeczki lub bawi się przedmiotami codziennego użytku. Kupuję więc przeważnie książeczki-15/mc Odpowiedz Link Zgłoś
malabju Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 09.04.08, 12:51 jak dla mnie i po przeczytaniu większości odpowiedzi wątek mógłby się nazywać ile macie na koncie? wielkość wydatków zależy od wielkości dochodu, jeśli ktoś zarabia mało to mało wyda (nie będzie prywatnych lekcji angielskiego, basenów tenisów itp), ten kto więcej może pozwolić sobie na większe wydatki; może tak policzyć procentowo jaka część twoich dochodów idzie na dziecko i tu pewnie się okaże że to "bogate" wydają mniej kolejna sprawa, że wydatki u rocznego dziecka nie są takie same jak u dziecka 4 letniego.. tutaj są pieluchy, i częstsza wymiana ciuchów, słoiki, nie każde dziecko w wieku 1 roku ma zęby a nie każdy ma czas na gotowanie dwóch obiadów, miksowanie itp ataki jednych rodziców na drugich, że wózek za drogi, za tani itp to zwykła zazdrość/wywyższanie się jednych nad drugimi pracuje, zarabiam, mogę sobie pozwolić na większe wydatki ale wózek mam tani - 120 zł z allegro, najbardziej wytrzymały i lepszy niż te wypasione firmówki, które miałam - ale to moje zdanie i nie twierdze że firmówka za 3 tys to bleee ciuchy kupuje firmowe - nie dla szpanu a porostu z braku czasu, kiedyś siedziałam i wyszukiwałam okazji na promocjach ciucholandach czy allegro ale teraz porostu nie mam na to czasu, ciesze się że w ogóle mogę wejść do sklepu ściągnąć z wieszaka kilka rzeczy żeby mieć co na dziecko założyć, średnio co sezon wymiana ciuchów bo nie mam starszego dziecka a w tych z poprzedniego roku po prostu już się nie mieści zabawki kupuję bardzo rzadko - dostaje tak często prezenty od cioć i wujków ze nie ma takiej potrzeby ubezpieczenie prywatne - z racji pracy mam możliwość, dopłacam do interesu ale uważam że warto dojdą przedszkola, jakieś wyjazdy, zajęcia dodatkowe wychodzi nie mało, ale pewnie można i więcej, tak samo jak i za mniej da się utrzymać dziecko Ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy oceniać dziecko przez pryzmat w czym jest wożone i co ma na sobie, czyli ile na to dziecko "kochana" mamusia wydała Odpowiedz Link Zgłoś
annajam Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 09.04.08, 21:37 Sloiczki (kaszki , zupki,soczki ,joguurty)-300 zl.,2 paczki pampersow ok 80 zl,1 paczka pieluch Tesco-25 zl. ,mydlo itp.20zl,ubranka ok 100 zl (duzo ubrnek mam po coreczce mojej kolezanki),zabawek juz nie kupuje..mam ich zbyt wiele..TO chyba wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
renabar Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 09.04.08, 22:01 Wózek mam za 550 zł, (50zł to gondola, którą nazwałam torbą), koła piankowe, świetny na wertepy, w trosce o mój kręgosłup(jesteśmy z meżem wysocy) w sklepie zaproponowano nam przedłużenie rączki. Rozumiem, że można szaleć, ale niektórzy po prostu kupują to, co im się podoba. O wyborze wózka w moim przypadku zadecydował kolor - pasował do mojej zimowej kurtki. Nigdy nie liczę ile kosztuje dzieciak, po co? I tak trzeba kupić. Staram się niepotrzebnie nie przepłacać. Zabawki kupuję, dostajemy też od znajomych. Ciuchy też różnie. Zdarza się, że coś założę małemu raz. Żal wyrzucać. Inni mają to samo, to dlaczego nie skorzystać. Nowe koniecznie muszą być buty. I tu ceny mnie dalej szokują. Staram się nie płacić więcej niż 100zł. I porządne kapcie 26zł. Z jedzeniem bywa różnie. Ja lubię gotować, a mały (19 miesięcy)lubi nowe smaki. Dziecko to skarbonka. (tylko ze świnki można te pieniądze wyjąć). Odpowiedz Link Zgłoś
annajam Re: ile wydajecie miesiecznie na dziecko? 09.04.08, 23:24 Dodam jeszcze , ze Coreczka ma 13 miesiecy i dopiero dzis jak podliczylam to zdalam sobie sprawe ,ze wydaje na nia ok 500 zl miesiecznie.Gdyby chciala jesc moje obiady to pewnie wyszlo by mniej pieniedzy.Mam jeszcze 18 -letniego syna i 15 -letnia corke.Byl czas kiedy placilam za prywatna szkole ( gimnazjum), lekcje gitary itp.na dzieci mozna wydac naprawde bardzo duzo , ale nie trzeba .Moje starsze dzieci sa bardzo rozpieszczone ,SPELNIALISMY WSZYSTKIE ICH ZACHCIANKI..teraz juz takiego bledu nie popelnie .. Odpowiedz Link Zgłoś