mak752 03.04.08, 10:30 corka (1,5 roku) od jakiegoś czasu przestała chodzic na calych stopach, chodzi na paluszkach. czy wasze maluchy tez lubia chodzic w ten sposób? czy to moze manifestuje sie radosc z umiejetnosci chodzenia, czy jakis zaburzenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna8416 Re: chodzenie na palcach 03.04.08, 12:00 według mnie to dobrze że chodzi na paluszkach. Ja swoje maleństwo też próbuje namawiać do takiego chodzenia ale pochodzi tylko troszeczke i przestaje. Ale staram się mu o tym przypominać. Chodzenie na palcach jest dobre na płaskostopie. Tzn w jakimś stopniu likwiduje tę wadę. Odpowiedz Link Zgłoś
ina303 Re: chodzenie na palcach 03.04.08, 14:18 Moja dziewczynka ( 18 miesięcy ) też chodzi dużo na paluszkach. Nie wiem czy to dobrze czy nie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: chodzenie na palcach 03.04.08, 18:36 Bardzo często właśnie tak chodzą dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym (w ten sposób"podnosząc" je) lub dzieci z nadwrażliwością dotykową Jednak warto wykluczyć wcześniej problemy neurologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mak752 Re: chodzenie na palcach 04.04.08, 10:27 umówiłam małą na wizyte u neurologa. jak byla niemowlaczkiem - miala zdiagnozowaną lekką asymetrie, i lekko obnizone napięcie mięśniowe. ale nie wymagało to rehabilitacji tylko odpowiedniej pielęgnacji. na paluszkach nie chodzi calymi dniami - tylko od czasu do czasu podnosi sie na paluszki (łącznie to bedzie ok 1/5 czasu spedzonego na chodzeniu ja to jestem taka przewrażliwona mamuska. czasami to wspołczuje moje corce. tłumaczy mnie tylko fakt, że urodziała sie nam po 6 latach cieżkich staran i 9 miesiącach naprawde ciężkiej ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
millefeuille Re: chodzenie na palcach 04.04.08, 20:44 Mój 18 miesięczny synek zaczął właśnie chodzić na palcach. Również miał asymetrię ale u nas była potrzebna rehabilitacja nie zbyt długa a jednak. Mały ma bardzo dużo frajdy z chodzenia na palcach ale po tym co przeczytałam trochę mnie zmartwiło o jakie obniżone napięcie mięśniowe chodzi i czym się to objawia?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatek Re: chodzenie na palcach 04.04.08, 22:17 Mój synek późno zaczął chodzić (był rehabilitowany). Na ostatniej wizycie u ortopedy pani doktor powiedziała żeby nie zabraniać mu chodzić na palcach. Odpowiedz Link Zgłoś
anapi-it Re: chodzenie na palcach 04.04.08, 22:19 Moja corka ciagle tanczy na palcach (uwielbia to). Jak zaczela chodzic to tylko na paluszkach, niepokoil mnie wyglad jej paznokci u stop (byly powykrecane i jakby powrastane). Pokazalam to pediatrze, ale powiedziala, ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku, ze takie chodzenie jest prawidlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: chodzenie na palcach 04.04.08, 22:53 Ortopeda mowil nam, ze do pewnego momentu dziecko moze czasami chodzic na palcach. Nie pamietam, czy po 2 czy 3 r.z. juz nie powinno to miec miejsca. Moja corka chodzila w ten sposob majac ok 1,5 roku, ortopeda nie stwierdzil zadnych nieprawidlowosci, nie miala tez obnizonego napiecia jako niemowle. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagutka Re: chodzenie na palcach 05.04.08, 22:37 Moja roczna córcia tez tak chodzi bardzo często jednak żadnych nieprawidłowości nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: chodzenie na palcach 06.04.08, 11:09 Rety, dziewczyny, nie dioszukujcie sie w kazdym zachowaniu dziecka jakis problemow! Maluchy, jak juz sie naucza pewnie chodzic, to eksperymentuja i jednym z etapow jest chodzenie na palcach, czasem nawet przez wiekszosc dnia. Jezeli dziecko w miedzyczasie chodzi tez na zcalych stopach, to ok, znalam malucha, ktory chodzil tylko i wylacznie na palcach i to dobrych kilka lat. Jak 3 latek bardzo duzo chodzi na palcach, to warto sprawdzic, czy wszuystko ok, ale poltoraroczniak jak najbardziej powinien chodzic na palcach (chyba, ze pozno zaczal chodzic, to ten "sezon" tez bedzie miec pozniej. Ja sie martwilam, bo moj syn ze wzgledu na wiotkosc stawow wcale nie chcial chodzic na palcach i trzeba bylo kombinowac. Teraz ma 54 lata i ciesze sie, ze nie bierze przykladu z sasiada w jego wieku, ktory notorycznie oglada telewizje stojac na kanapie na glowie, brrr... Moj tylko salta robi Odpowiedz Link Zgłoś