magdalena-0 10.09.08, 14:28 Witam,mój synek ma 2 latka i osiem miesiecy,chce zaczac uczyc go na nocnik ale nic z tego ,mały rozumie wszystko ,umie powiedziec siku i kupa ale boi sie siadac na nocnik bez pieluchy,co robic ?a moze czekac ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamatosia Re: mój synek nie chce siadac na nocnik 10.09.08, 14:39 Wiesz miałam podobny problem z tym,że synek ma 22m-ce ale myślę że to bez znaczenia,w każdym bądź razie u nas zamiast nocnika sprawdziła się deska nakładana na kibelek i w ten sposób Antoś już pożegnał pieluszkę w dzieńJeśli masz kogoś znajomego kogo dziecko załatwia się w ten sposób to umówcie się,żeby mały mógł podpatrzeć,bo nasz synek podglądał kuzyneczke starszą o 2 lata i bardzo mu tym zaimponowała,poza tym naśladowanie jest w tym wieku znaczące:0 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alika77 Re: mój synek nie chce siadac na nocnik 13.09.08, 22:43 u mnie podobnie, nakladka zamiast nocnika. probowalam odpieluchowac corke juz trzy razy, ale za kazdym razem po paru dniach konczylo sie przeziebieniem (nie wiem, czy zbieg okolicznosci, czy efekt biegania w mokrych majtkach, chociaz zmienialam je po kazdym posikaniu sie i bylo cieplo), tak czy inaczej chociaz mamy dwa nocniki i kiedys nawet mala (2 lata 4 m-ce) na nie siadala, tak teraz nie chce nawet na nie patrzec. kupilismy nakladke i chociaz niestety nie moge powiedziec, ze juz wyszlismy z pieluch, to jednak podoba jej sie zalatwianie "sprawy" jak duze dziewczynki i mysle, ze jestesmy na dobrej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
subintabulat kup inny nocnik 12.09.08, 13:58 a u nas pomógł sposób opisany w książeczce o misiu, który uczy się korzystać z nocnika: misiu nie chce siadać na nocnik, więc mamusia kupuje inny nocnik i tak do skutku. Moje dziecko zaakceptowało natychmiast drugi nocnik - specjalnie kupiłam inny z wyglądu i bez żadnego problemu usiadła i zaczęła się na nim załatwiać. Tamten wyrzuciłam. W książeczce misio akceptuje dopiero piąty... Niby prostackie i nielogiczne, ale naprawdę pomogło! A wiem, że sposób pomógł też córce mojej koleżanki, więc coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczkaaha Re: mój synek nie chce siadac na nocnik 13.09.08, 22:22 A próbowałaś z nakładką na ubikację? Mojej koleżanki synek też nie chciał siadać na nocnik do momentu kiedy posadzono go na ubikację. Wiele dzieci chce naśladować rodziców w różnych czynnościach i może twój malec ma podobne zacięcie. Ja musiałąm poczekać 3 miesiące aż Staś przekonał się do nocnika, bo sedes ni w ząb mu nie przypasował. Odpowiedz Link Zgłoś