mad98 22.09.08, 08:43 Wiem, że butki powinny być nowe, stabilne itd. Czy jednak w domu dziecko też powinno chodzić w bucikach, czy raczej w skarpeteczkach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vinike Re: Pierwsze buciki 22.09.08, 08:58 Ja kiedyś zapytałam będąc u lekarza, i stwierdził ze jeżeli dziecko dopiero zaczyna chodzić powinno to robić w butach za kostke bo wtedy stopa prawidłowo się układa przy chodzeniu(dziecko nie chodzi np.na palcach - bo w butach to trudne),a potem jak już dobrze chodzi to może biegać w skarpetach. Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: Pierwsze buciki 22.09.08, 09:36 tylko w skarpetkach. co lekarz to inna opinia Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Pierwsze buciki 22.09.08, 10:00 vinike napisała: > Ja kiedyś zapytałam będąc u lekarza, i stwierdził ze jeżeli dziecko > dopiero zaczyna chodzić powinno to robić w butach za kostke bo wtedy > stopa prawidłowo się układa przy chodzeniu(dziecko nie chodzi np.na > palcach - bo w butach to trudne),a potem jak już dobrze chodzi to > może biegać w skarpetach Ja slyszalam cos zupelnie odwrotnego. Dziecko powinno uczyc sie chodzic na boso lub w antypslizgowych skarpetkach. Buciki powinny byc elastyczne i dopasowujace sie do stopy, nie sztywne lub ortopedyczne (nie wiem dlaczego wiele mam sadzi ze takie sa lepsze. Zdrowemu dziecku sa takie zupelnie zbedne) Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Bez bucików n/t 22.09.08, 10:29 A w lecie również na dworzu jak najwiecej bez bucików. To lekarze starej daty mówią, że dziecko powinno chodzić w butach i to za kostkę. W zadnym cywilizowanym kraju juz nie jest to praktykowane. Odpowiedz Link Zgłoś