tututka 18.11.08, 16:55 Moja 14 miesieczna córka od jakiegoś czasu chodzi na paluszkach. Nie jest to kwestia obuwia. Czy to normalne? Czy powód do niepokoju? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muszynka_2 Re: chodzi na paluszkach 18.11.08, 17:24 Jeśli chodzi cały czas na palcach myślę że powinnaś skontaktować się z ortopedą. Natomiast jeśli tylko czasam może to być forma zabawy np.tego że chce być wyższa albo odkryła niedawno tą umiejętność. Poza tym dobrze jak troszkę pochodzi na palcach, podobno ładnie kształtuje się stopa co zapobiega płaskostopiu. Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: chodzi na paluszkach 18.11.08, 17:45 Ja bym się najpierw uważnie przyglądała dziecku, kiedy i jak często chodzi na tych palcach. Tak małe dziecko testuje różne style chodzenia i samo w sobie jest to naturalne. Jeśli jednak córka nagminnie stąpa na palcach, to radziłabym wizytę u neurologa przede wszystkim. Bo to może-ale nie musi- świadczyć o nieprawidłowym napięciu mięśniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
tututka Re: chodzi na paluszkach 19.11.08, 09:58 dziękuję za odpowiedzi. nie chodzi tak przez cały czas. ale nie wiem od czego to zależy. po prostu - czasem idzie normalnie, a czasem na paluszkach. będę obserwować Odpowiedz Link Zgłoś
eska762 Re: chodzi na paluszkach 19.11.08, 10:39 temat przerabiany kilkukrotnie, ja mysle, że nie ma co sie przejmować, moja córka robiła tak samo, spanikowana obleciałam i ortopedę i neurologa (nastraszona na forum jakąś odmianą autyzmu) Okazało się, że mam zdrowo rozwijające sie dziecko, testujące rózne techniki chodzenia i odkrywające własne ciało Odpowiedz Link Zgłoś
twingus Re: chodzi na paluszkach 19.11.08, 16:09 Również uważam, że nie ma co panikować. Też poszłam z 2-latką do ortopedy gdyż dużo chodzi na palcach, nie ma znaczenia czy ma buty czy nie i stwierdził, że wszystko jest w porządku. Na razie obserwacja wystarczy. Jak jej powiem, ze ma iść normalnie to grzecznie idzie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś