samanta31 16.12.08, 12:20 Jaka jest różnica wieku miedzy Waszymi potomkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniak37 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 12:22 między moimi córkami jest rok i osiem miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
suwalki79 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 12:24 2000 syn :2002 syn: 2008 córka: Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.s3 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 12:30 Między moimi dziewczynkami jest 20 m-cy różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
samanta31 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 12:34 Do Mam u ktorych roznica wieku jest 2-3 lata: Jak wspominacie ten okres? Czy dzieci dały Wam mocno w kość, umeczyly Was? Planuje drugie dziecko, w chwili obecnej moj syn ma 1,8 msc Może juz czas na nastepne?) Odpowiedz Link Zgłoś
aniak37 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 12:43 Obecnie moje córki mają starsza 3,3 a młodsza 1,7 i powiem szczerze że dopiero teraz dają mi popalić, mam już czasami tak dość że najchętniej wyszłabym i nie wróciłaale jak patrzę jak się przytulają i całują to cała złość na nie mijaMyślę że dla nich to bardzo dobra różnica wieku ale dla mnie nie najlepsza. Starsza chodzi od września do przedszkola i jak jest w przedszkolu to czuję się jakbym nie miała dzieci, mała raptem umie się sobą zająć, nikt się nie bije nikt nie krzyczy jest cisza starsza jak mała się urodziła była bardzo zazdrosna o nią a teraz nawet u babci nie mogę małej zostawić bo starsza protestuje. Ubiera ją i zabiera Odpowiedz Link Zgłoś
tika.1980 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 21.12.08, 22:25 Między moimi dziećmi jest dwa i pół roku różnicy. Starsza córeczka z początku zdawała się nie zauważać brata. Wydaje mi się, że to była demonstracja. Próbowała żyć jakby nic się nie zmieniło. Po 2-3 tygodniach zaczęłą się z małym "zaprzyjaźniać". A gdy synek miał dwa miesiące pomagała nam, przytulała go i dziś żyją w zgodzie. Synek ma 6 miesięcy. Siedzi już i zaczyna raczkować. Dla trzylatki to atrakcja. Wrezcie może się z nim bawić. Ja wspominam czas ciąży i te 6 miesięcy od narodzin małego bardzo dobrze. Być może duża tu zasługa usposobienia moich dzieciaczków. Są pogodne, radosne, bardzo rzadko płaczą. I mąż mi pomaga na ile może. Wróciłam też do pracy więc mam swój dorosły świat,a w domu czekają na mnie moje kochane szkraby. Marzę o trzecim za 3-4 lata. Zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 28.12.08, 00:22 Bedzie 2 lata i 6-7 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 12:49 4 lata między najstarszym a następną, potem już co 3 lata się wykluwały Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 13:44 5 lat i 1,5 mieisąca Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 13:56 2 lata i 3 m-ce. Nigdy nie czułam się utachana. Córy nie dały mi popalić. Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 14:24 16 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 14:33 U nas 2,5 roku, początki lekkie nie były ale prawdę mówiąc myślałam, że będzie gorzej..... Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 20:40 różnica 1,5 roku (syn 2,5 roku, drugi 1 rok) czasami dają mi popalić nieźle ale teraz jest lepiej niż było pół roku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_dzieci Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 21:16 Minuta Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 21:26 Między córkami 8 i 7 lat. Najstarsza się śmieje,że co odchowam dziecko to następne przychodzi na świat Chyba mała różnica wieku jest lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 21:29 u mnie 2minuty Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 21:39 2 lata i 1 miesiąc realnie, a rocznikowo 3 lata (starsza jest z grudnia, a młodszy ze stycznia). Mniej nie dało. Podpatrzyłam u brata różnice: 3 lata, 2 lata, 4 lata i 5 lat i te 2 lata najbardziej mi się podobały - dzieciaki mają wspólny język, są bardzo blisko ze sobą zżyte. Ale to nie przesądza, że u mnie też tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
irenka26 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 22:05 20 miesięcy różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
irenka26 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 22:09 Dopiero teraz (corka prawie 3 lata, syn ponad rok) znajduja wspolny jezyk. Zaczynaja sie razem bawic i bardzo sa za soba. Mala np. broni brata jak znajdzie sie w jakiejs opresji (wsrod rowiesnikow) i zawsze podkresla, ze to jej brat. Syn tez przytula sie do siostry, caluje ja jak sie budzi rano. Ale klotnie tez sa na porzadku dziennym, oj czasem jest baaaardzo ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 22:12 U mnie będzie dopiero w kwietniu drugie,różnica będzie około 2lata i 2m. Mam nadzieje,że starsza nie będzie tak bardzo zazdrosna,bo to mała przytulanka. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka79-1979 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 22:37 niecałe 12 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
mazja4 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 16.12.08, 23:12 rok i 3 mc . dla dzieci taka róźnica jest fajna ale dla rodziców to czasami słabo jest . i wydaje mi się , że przy takiej małej różnicy człowiek częściej jest rozdrażniony i szybciej mogą mnie dzieci wytrącić z równowagi. jak była tylko jedna córcia to nigdy nie krzyczałam i byłam chyba spokojniesza a teraz to często zdarza mi sie podnosić "głos " . ale jest co raz lepiej i łatwiej . a jak się pocieszają nawzajem jak ma jedna kare i przytulają to ręce opadają a serce ściska się na sam widok Odpowiedz Link Zgłoś
jmama Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 17.12.08, 21:56 Bedę miała w marcu 2 szkrabika i bedzie 2 lata i 9 miesięcy różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 17.12.08, 22:01 1 2 3 4 Czyli różne opcje. Osobiscie polecam rok-dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
asieksza Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 17.12.08, 22:31 Między synem i młodszą córą 10 lat, między nim a starszą latek 9, a między dziewczynami rok i 10 dni www.niunie.babies.pl Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 18.12.08, 03:42 Różnica 12 lat między córką i średniakiem, rok i 10 miesięcy między średniakiem a najmłodszym. Było ciężko, choć dało się przeżyć, jest dużo łatwiej, choć codziennie się tłuką i codziennie kochają Jeśli ja, baba koszmarnie niezorganizowana poradziłam sobie z małą dwójką całkiem nieźle, to Ty jeśli jesteś choć troszkę lepiej zorganizowana ode mnie, poradzisz sobie bez problemów chyba, że jesteś typem, który jak postanowi, to MUSI przy małych dzieciach. Choć to wydaje się nie zrozumiałe, jestem w stanie stwierdzić, iż z dwójką dzieci ma się więcej czasu dla siebie niż z jednym. Powód jest bardzo prosty - to, co wywołuje palpitacje serca u matki jedynaka, dla matki większej ilości potomstwa jest często mało znaczące. Liczy się każda chwila dla swojego odpoczynku, a nie kaftanik z plamką który "trzeba" zmienić (to tylko taki głupi przykład i spostrzeżenia wyłącznie mojego autorstwa, nie poparte chyba badaniami naukowymi ). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 28.12.08, 01:53 Cytat Z dwójką dzieci ma się więcej czasu dla siebie niż z jednym. Powód jest bardzo prosty - to, co wywołuje palpitacje serca u matki jedynaka, dla matki większej ilości potomstwa jest często mało znaczące. Liczy się każda chwila dla swojego odpoczynku, a nie kaftanik z plamką który "trzeba" zmienić (to tylko taki głupi przykład i spostrzeżenia wyłącznie mojego autorstwa, nie poparte chyba badaniami naukowymi ). Moja siostra przyjechała teraz na święta z 6-tygodniową córką. Oraz walizką łachów. Pranie robi - ręczne - jakieś 3 razy dziennie, nieomal zaraz po zaplamieniu tych cudnych kaftaników i śpiochów. Na sugestie założenia chlustającej rzygiem dziecinie sporego śliniaka albo - o zgrozo - tetrówki, chroniących cenną odzież przed nieprzyjemnie waniającymi plamkami, siostra patrzy na mnie jak na ufo. Na moje dziecko, które ubierając się założy rajstopy na lewą stronę również patrzy jak na kosmitę. Choć nie tyle na dziecko, co na mnie - widzę zgrozę w oczach siostry, że mi to snu z powiek nie spędza, te rajstopy się znaczy. Już nie wspominam o dziecinie przyodzianej z własnej inwencji w ciuchy starszego brata (styl buggy to się nazywa? jak wszystko za duże? ) na polecenie "cherie, ja chcę jeszcze pospać, weź sobie do ubrania coś z szafy, jak ci zimno to z długim rękawem albo odkręć kaloryfer". Przejdzie siostrze, przejdzie... <szatański chichot>. PS. Drugi powód posiadania większej ilości czasu dla siebie jest taki, że rodzeństwo bywa interesującą zabawką bądź obiektem do obserwacji . Do bicia i testowania praktyk markiza de Sade również. Ostatnio też do traktowania jako osobistą służącą. Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 18.12.08, 14:15 2 lata i 10 miesięcy, czyli prawie 3 lata. I uważam, że to super różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 18.12.08, 16:33 jak w sygnaturce - 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 18.12.08, 18:19 Między najstarszą i najmłodszą mam 10 lat różnicy. Między starszymi jest 3 lata. Tłuką się, wyzywają i nienawidzą. Zaczęło się to, jak poszły do szkoły. Wcześniej była sielanka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakasia_ltd Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 18.12.08, 21:13 U mnie 2,5 roku. Przez pierwszy rok nie było najlżej, ale później już coraz lepiej. Jestem zadowolona z takiej różnicy. Ale uważam, że dużo zależy też od małych charakterków. Odpowiedz Link Zgłoś
k.solska Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 19.12.08, 23:06 2 lata 1 miesiąc. Na razie jest ciężko choć nie beznadziejnie. Prawdziwa zazdrość ujawniła sie w zasadzie dopiero 2 tygodnie temu. Wcześniej było bardziej lajtowo. Teraz już starsza wisi na mnie jak tylko młodsza idzie spać i nie odpuszcza na krok, bo "mamusia teraz jest moja" )) Nastawiłam się na to, że najtrudniejszy będzie 1 rok. A dobrze powinno zacząć być kiedy młodsza będzie miała 2 latka, a starsza 4. Odpowiedz Link Zgłoś
esti75 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 19.12.08, 23:13 między synem a córą 4lata ,a córą i bliżniaczkami 2 lata a między małymi 3 min Odpowiedz Link Zgłoś
mazja4 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 19.12.08, 23:26 a nie ma tak co się ma tak jest najlepiej u mnie raz jest dobrze raz źle ale tak jak jest jest najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaplichta Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 20.12.08, 07:57 moja corka ma skonczone 1.5roku(prawie19ms)drugie dziecko planujemy poczac za poł roku ,startujemy od czerwca.czyli liczas plus ,minus Joasia będzie miała okolo 3 latka,jak wszystko pomyslnie sie uda.ale ogolnie mowiac teraz juz bym sie nie bała zajsc w ciaze , bo dziecko jest jak to mowie "wyprowadzone" tzn.chodzi,bawi sie ,mozna sie z nia dogadac,jest grzeczna i ułozona.czesto o tym mysle i mam obawy jak to bedzie i czy sobie poradze , ale zawsze nachodzi mnie taka mysl,ze bede musiała ,bo bardzo chce miec drugie dziecko ,a pozatym sa rodziny wielodzietne,gdzie dzieci jest piatka,szostka i tez sobie radza...zyja.wiec ja startuje z mężem za poł roku.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madaw Do osa 551: 20.12.08, 16:31 Czy ta roznica ktora ty masz jest dla ciebie dobra,jestes zadowolona z takiej roznicy czy moze uwazasz ze za pozno sie zdecydowalas na drugie dziecko?? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 20.12.08, 16:44 syn 1997, syn 2000, córka 2006 Odpowiedz Link Zgłoś
misiowa83 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 20.12.08, 18:32 siedemnaście lat i dwa miesiące,córkę urodziłam będąc jeszcze nastolatką,a synuś ma obecnie roczek Odpowiedz Link Zgłoś
albbowiem Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 20.12.08, 22:46 2 lata 8 m-cy. Tę różnicę wieku sobie chwalę Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 21.12.08, 21:55 moja córcia ma roczek. a dzisiaj dowiedziała się, że będzie kolejny groszek. ale prezent gwiazdkowy. różnica będzie 21 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
toffinka Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 21.12.08, 22:02 5 lat. I to całkiem dobrze, w sumie, jeśli różnica jest 5-7 lat, to starsze potrafi się już trochę młodszym zaopiekować, pobawić i to ostrożnie, ze świadomością, że to nieporadny człowieczek, więc czasem mama ma chwilę oddechu Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 22.12.08, 10:58 2 lata i 7 mcy- na razie jest ok (synek ma prawie 3 lata, córka 3,5 m-ca) Odpowiedz Link Zgłoś
fifi02 Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 22.12.08, 14:49 Trzy lata i jeden dzień. Pierwszy urodził się synek, druga jest córcia- ale biją się non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: do mam które maja wiecej niż jedno dziecko 25.12.08, 23:16 2002, 2003, 2007 Odpowiedz Link Zgłoś