w_renata 12.12.03, 01:56 Moja roczna coreczka , chodzi juz od 1.5 miesiaca , wydaje mi sie jednak ze jej nozki , sie troszke wykrzywily na zewnatrz, czy to jest normalne u dzieci??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirka17 Re: czy to jest normalne???? 12.12.03, 07:40 U nas lekarz twierdzi że normalne, zresztą moje starsze dzieci też tak wykrzywiały nóżki (pięty wąsko, kolana szeroko)a teraz maja proste. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: czy to jest normalne???? 12.12.03, 11:09 Mojej coreczce tez bardzo wykrzywily sie nozki jak zaczela biegac i trwalo to tak do okolo 3 lat. Bylismy u lekarza, ale powiedzial, ze to jest jeszcze w normie. I faktycznie unormowalo sie i teraz cora (8 lat) ma sliczne i super zgrabne nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
w_renata Re: czy to jest normalne???? 13.12.03, 06:00 dzieki ze odpowiedzi, ja ide z moje mala w poniedzialek do lekarze i zobacze co mi powie, mam nadzieje ze bedzie tak samo jak u was ,tzn. z czasem samo minie Odpowiedz Link Zgłoś
gocha71 Re: czy to jest normalne???? 13.12.03, 16:41 Syn zaczął chodzić ok roku i początkowo jego nogi wyglądały jak "prostowane na beczce". Z kolei w wieku 1,5 roku zrobiły mu się straszne iksy: koślawość kolan z rozejściem się pięt. Do pewnego stopnia (bodajże 5 cm rozstępu między piętami) i do pewnego wieku (4 - 5 lat) jest to koślawość fizjologiczna i dzieci z tego wyrastają. Koślawość kolan można też odziedziczyć i wiem po kim syn to ma, patrząc na swoje zdjęcia z dzieciństwa...Teraz nóg idealnie prostych nie mam, ale nie jest tragicznie i mini też mogę nosić. U trzynastomiesięcznej mojej córy (jeszcze nie chodzi) rehabilitant już stwierdził koślawość stóp i kolan - no cóż, historia lubi się powtarzać. Syn nosi papcie ortopedyczne i dobre buty, a w przedszkolu na gimnastykę korekcyjną i na przawdę widzę różnicę między jego nogami, gdy miał 2 lata, a tera gdy ma lat 4. Do dobrego ortopedy na pewno warto pójść. Gocha. Odpowiedz Link Zgłoś