edytast Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 22.12.03, 22:11 Nowe słówko mojej Ali (19 m-cy): ibdo - mydło I jeszcze mi się przypomniało: tapti - kapcie isiś! - słyszysz?! dzidziś? - widzisz? dadaj! - siadaj! bola - balon Mój mąż chciał nauczyć Alę słowa "papuga" więc mówi po 1 sylabie pa-pu-ga i Ala powtarza dokładnie. Na koniec tata mówi: "papuga" a Ala: "buga buga". I tak za każdym razem. Pozdr. Edyta. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 22.12.03, 23:21 Mateusz 19-mcy 04-03-02 maly mowi niewiele ale dzisiaj zaczal nasladowac indyka gulgulgul i bardzo jest zadowolony ja zreszta tez gla-to wszelkie roboty reczne kaczka-kaczka-niesamowite i mowi to juz od 2 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 24.12.03, 22:27 Na tydzień przed swoimi drugimi urodzinami mój synek był w łazience razem ze mną i moją mamą. Ja myłam zęby, babcia korzystała z bidetu. Nagle synek stwierdził "babcia ma zepsute łono". Konia z rzędem temu, kto wie o co chodzi. Wyjaśnienie - babcia, starsza osoba, jest "tam" "łysiejącą blondynką", a mama - "bujna brunetka". )))) Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
matrasza Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 29.12.03, 14:16 Przypomniało mi się jeszcze kilka śmiesznych słówek mojego skarba więc dodaję: - wizol - telewizor - dlabata - herbata - tola-tola - coca-cola - pasi - ptaszek - pizin - pingwin - dziąć - zdjąć - sibto - szybko - topy - rajstopy - pety - skarpety - palta - pralka I coś przy czym mi się łezka w oku kręci ze wzruszenia jak to słyszę, a mianowicie mój synek czasami ma takie momenty, że zastyga w bezruchu bacznie mi się przyglądając i z błogim uśmichem na ustach i wszechogarniającą miłością w swoich pięknych dużych oczkach mówi: "mama łaaaaadna". Pozdrawiam Was wszystkich i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!!!!))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mimi7 Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 30.12.03, 16:51 tot - autobus tocio - pociąg tocia - ciocia buja - wujek ziut - sanki ee - siusiu am am - jedzenie gułka - bułka hau hau - pies nosze - proszę miś ała - chory miś Odpowiedz Link Zgłoś
eu-iza Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 30.12.03, 19:36 Mój mąż w głąb mieszkania: Krzysiu, co robisz??? Moje dziecko z godnością: siedzę w ubikacji i rozmawiam z mamusią. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
matrasza Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 27.01.04, 10:44 ciolada - czekolada tlomptlutlel - komputer (tworzy naprawdę dziwaczne słowa) pfofel - portfel pądze - pieniądze O sobie ostatnio mówi że jest "misiaczkiem do przytulania", a na mnie mówi albo "mamula" i bardzo go to bawi, albo - jeśli coś chce ode mnie natychmiast - "mamusia mama Marta !!!" Oprócz tego ostatnio zaczęło mu przeszkadzać, że chodzę do pracy i mówi że to on będzie chodził. Jak się go pytam co będzie w pracy robił to słyszałam następujące odpowiedzi: - otwierał szlaban - odkurzał - bawił się Chyba przedstawię jego ofertę mojemu szefowi, napewno coś go zainteresuje i zatrudni mojego Skarba ) Pozdr.m. Odpowiedz Link Zgłoś
mamongabrysi Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 26.01.04, 13:29 Ze względu na grypę panującą w domu Gabrysia spala z tatusiem. Tatus nagle chrapnął donośnie i mała się zbudzila. Gabrysia: Tatusiu co to było? Tatuś: Tauś chrapnął Gabrysia: Nie tatusiu, to był pociąg Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mamakubusia Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 26.01.04, 14:26 Witam niestety mój Kuba jeszcze nic nie mówi (15 miesięcy) ale za to pochwalę się swoim osiągnięciem które o mało nie przyprawiło mojego wujka o zawał serca Scena rozgrywa się przed sklepem rozdzień (jedyny w tamtych czasach dom towarowy) siedzimy w samochodzie ja ok 2 latka.(oj dawno temu to było) Mama i ciocia poszły tylko na chwileczkę nie ma ich i nie ma Ja aniołeczek zawsze grzeczna miła itp siedzę na tylnym siedzeniu w samochodzie wujek za kierownicą czekamy, czekamy , czekamy Aż nagle mówię do wujka (mam nadzieję że tego nie ocenzurują) "wujku Jurku kochany powiedz mi gdzie te k... macie poszły?" Wujek przeżył..... Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 27.01.04, 00:34 No to mi rośnie filozof, ze hej !! Mój już dwulatek kilka dni temu miał ze mną taką wymianę: on, stoi zamyślony - "nie wiem" ja pytam - "czego nie wiesz?" on, po chwili, dalej zamyslony - "nie wiem" Dajecie wiarę? Dwulatek mówi z powagą, że nie wie, czego nie wie. Szczęka mi opadła Popzdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
joanko Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 27.01.04, 08:20 Moja córcia 21 miesięcy. Taka scenka: Tata leży w łożku bo ma grypę. Córcia chodzi obok łóżka. Mama pyta: Tatuś chory? Córcia: tak Mama: boli go głowa? Córcia: tak Mama: boli go gardełko Córcia: tak Mama : Co jeszcze tatę boli? Córcia: ogon Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wiktora Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 27.01.04, 10:24 To i ja! Wiktorek w listopadzie skończył dwa latka: 1. zwykle gdy tylko wchodzimy do sklepu osiedlowego Wiktor krzyczy: Pani!!! Daj czekoladkę!! A ostatnio: " Pani dziś mi nie dasz czekoladki!" pani: "dlaczego?" Wiktor: "bo ja już nie chcę myć ząbków" 2. mąż leży, Wiktor po nim skacze, ja proszę "Wiktorku tatę boli głowa!" Wiktorek podchodzi do taty, całuje go w czoło i mówi "już cie nie boli, prawda?" 3. Wiktorek upuścił szklankę z sokiem, cała kuchnia w szkle i soku, zanim zdążyłam pomstować na czym świat stoi mój syn ze stoickim spokojem i uśmiechem aniołka: "nic się nie stało, mama!" 4. Wiktorek ogląda swojego siusiaka i chwali się: "mama, mam siusiaka" ja: "no masz", Wiktor: "a ty masz?", ja: "nie, ja nie mam", Wiktor po chwili zamyślenia: "ktoś ci urwał??" 5. Jedziemy samochodem, ja: "co za idiota!!, jak jedziesz!!??", nagle z tyłu odzywa się moje dziecko: "mama! nie mów tak, idiota to brzydkie słowo!" Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
matrasza Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 27.01.04, 10:46 ciolada - czekolada tlomptlutlel - komputer (tworzy naprawdę dziwaczne słowa) pfofel - portfel pądze - pieniądze O sobie ostatnio mówi że jest "misiaczkiem do przytulania", a na mnie mówi albo "mamula" i bardzo go to bawi, albo - jeśli coś chce ode mnie natychmiast - "mamusia mama Marta !!!" Oprócz tego ostatnio zaczęło mu przeszkadzać, że chodzę do pracy i mówi że to on będzie chodził. Jak się go pytam co będzie w pracy robił to słyszałam następujące odpowiedzi: - otwierał szlaban - odkurzał - bawił się Chyba przedstawię jego ofertę mojemu szefowi, napewno coś go zainteresuje i zatrudni mojego Skarba ) Pozdr.m. Odpowiedz Link Zgłoś
eu-iza Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 27.01.04, 21:50 Krzyś siedzi w wannie Ja: Krzysiu co robisz? Krzyś: myślę sobie. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 27.01.04, 22:53 Widzę, że Twój synek też rośnie na filozofa ) Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 27.01.04, 23:50 Malwinka -20 mcy:siadla na nocniczku a ja pytam czy leciu siusiu na co Malwinka odp z powaga"nie dziala"))))))))))) iza Odpowiedz Link Zgłoś
sgosia5 Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 29.01.04, 14:31 To ja też się pochwalę! Moja 21-mies. Hania mówi już pięknie całymi zdaniami (trochę sepleni), ale bardzo śmiesznie używa czasowników, np. "Hania usiądzieła", zamiast "usiadła" "mama ugotowa ziemniaczki", zam. "ugotuje" "mama podawa" zamiast "poda" Ostatnio mówię " nie wkładaj palca między drzwi, bo ci się zgniecie" a ona "to mama pomasuje" Odpowiedz Link Zgłoś
sgosia5 Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 29.01.04, 14:38 W wieku ok. 1,5 roku też zaczęłam pisać "słowniczek" Hanki, ale zaraz doszłam do chyba 100 słówek i mi się odechciało. Ze śmieszniejszch pamiętam "lori- lori"-wieloryb i "gua-gua"-jagódki. Odpowiedz Link Zgłoś
magmasia Re: Chwale sie!!! Powiedzonka dwulatka!!! 30.01.04, 10:00 moja córaczka ( niecałe) 21 miesięcy)też już pięknie mówi, właśiwie mówi już wszystko, czasem "podziecinnemu", czasem po dorosłaemu. Ostatnio cięgle opowieda o lakarzu, co ją boli i co lekarz będzie jej robił, gdy pojdziemy do przychodni. Hit sprzed kilku godzin,rano przed pójściem do żłobka nauka bardzo trudnego słowa "matematyk"- to z bajki Brzechwy "Sum". pozdrawiam.Magdalena, mama Marysi Odpowiedz Link Zgłoś