lilith888 19.06.09, 12:40 Czy obieracie ze skórki owoce: czereśnie, winogrona, śliwki, nektarynki, brzoskwinie itp ?. Mój mały ma 2,2 lata i cały czas się boję dać mu owocka ze skórką (oczywiście umytą). Jak Wy robicie?. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naomi19 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 12:47 Moja ma ponad rok i już większości owoców nie obieram, a już na pewno nie czeresni hehe. Obieram jedynie owoce, w których jest gruba, twarda skóra. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 13:19 Moja ma 2 lata za owocami nie przepada. Zjada tylko banana- oczywiście bez skórki, jabłko-zawsze obieram i winogrona - jeśli jej nie obiorę to zgryzie i wypluje, Ostatnio skusiła się przez jeden dzień na truskawki- tych oczywiście nie ma z czego obierać. Więcej moje dziecko owoców nie jada Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 13:37 Nigdy bym nie wpadła na obieranie ze skórki winogron czy czereśni! Może porzeczki też się obiera, albo jagody? Jedyne owoce, jakie dzieciom obierałam, to banany. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith888 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 13:51 jak zwykle zgryźliwości w odpowiedziach. Być może nie zdarzyły się Waszym pociechom dolegliwości żołądkowe związane z "zalęgniętą" skórką i oby się nie zdarzyły. Kończę zatem wątek, bo za chwilę usłyszę, że jestem nienormalna. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: owoce bez skórki 19.06.09, 14:59 Moim zdaniem to jest jakiś mit. Przecież nikt do żołądka nie zagląda i tych zalęgniętych skórek nie widział. Ostatnią osobą, o której słyszałam, że była podejrzewana o zalęgniętą skórkę od pomidora była moja kuzynka. Po miesiącu odważyła się wyznać rodzicom, że jest w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 22:24 Obieram nektarynki i brzoskwinie, niektóre winogrona i agrest.Oczywiście pomidor też (w końcu to owoc ). Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 13:52 od poczatku podaje wszystkie owoce (oprocz oczywistych - banan, kiwi, arbuz) ze skora Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 14:21 zawsze jadla ze skorkami i zyje do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: owoce bez skórki 19.06.09, 15:02 Moja też. W dodatku nie odkrawam jej też skórki od chleba, wędlin. Rzygała w sumie dosłownie 3 razy w życiu, z powodu rota-wirusa. Jakoś nie ma tendencji do "zalęgających" się skórek Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 14:30 Nie obieram jak coś jest jadalne ze skórką. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja25.live Re: owoce bez skórki 19.06.09, 14:36 Obieram: te co trzeba (banany, kiwi, pomarańcze, mandarynki) i te co nie trzeba (jabłka, winogrona, brzoskwinie, nektarynki). Moj synek (2 lata) nie gryzie czasami zbyt dokładnie, a ja mam stracha, ze mu sie jakas skorka przykleji na zoładek i potem beda kredki. Ja sama raz nie pogryzłam dokładnie papryki (jako chyba nastolatka juz) i rzygałam przez to cała noc, wiec pamietajac co sie ze mna wtedy stalo wole dziecku obrac. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 17:09 Patrycja, czyli do ukończenia pełnoletności będziesz obierać? Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: owoce bez skórki 19.06.09, 14:39 Obieram prawie wszystkie owoce ale dla ścisłości podam których NIE obieram: Czereśni, wiśni, jagód (! hi hi), truskawek. agrestu też bym nie obierała ale jeszcze synek nie jadł, nie wiem czy w tym roku będzie chciał, ale takie okrągłe małe owoce to przekrawam na pół i bez pestek oczywiście. Sam nie bierze czereśni, wiśni, bo bałabym się, że się udławi no i pestki. Jabłka, gruszki, brzoskwinie podaję tak, że oddziabuję kawałeczek widelczykiem i podaję wprost do buzi (z takie obranego owoca), synek ma prawie 20 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 14:50 Ale czego sie boisz? Dwulatek to duze dziecko, nie przyszloby mi do glowy obieranie czeresni)) Ja nie obieram niczego Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: owoce bez skórki 19.06.09, 15:09 po usunięciu pestki i zdjęciu skórki z czereśni to w ogóle coś z niej zostanie ? Nie obieram niczego za wyjątkiem tych oczywistych typu banan. co do warzyw to pomidory obieram i niektórym tak skórka rzeczywiście sie przykleja to nie mit żaden Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: owoce bez skórki 19.06.09, 15:17 nigdy nie obierałam ze skórki - poza brzoskwiniami,bo sama teżnie lubię jeść myszy Odpowiedz Link Zgłoś
set_ka1 Re: owoce bez skórki 19.06.09, 15:31 Moj syn ma 3,5 roku chyba do 3 lat raczej obieralam jablka, gruszki, winogrona, pomidory. Jak byla kielbasa z grila tez obieralam skore i z niektorych wedlin. Ale to meczace!!!!! Synek nawet od parowki juz obranej z folii sciagal sam skorke W koncu powiedzialam KONIEC!!! Na poczatku maly sie buntowal - zwlasza z kielbasa. Ale pozniej odposcil. Ale przyznaje ze zdarzaja sie np. pomidory, ktore i tak obieram. Taraz zasatanawiam sie czy z drugim dzieckiem nie przyzwyczajac od poczatku ze skora. Sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: owoce bez skórki 19.06.09, 16:56 Czeresni moje mlode jeszcze nie jadlo, winogrona obieralam jak mial mniej zebow, teraz daje rade. Jablka, gruszki obieram. Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox Re: owoce bez skórki 19.06.09, 17:57 czereśnie i winogrona nie, resztę obieram. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: owoce bez skórki 19.06.09, 22:01 zwariowalas??????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś