iit2 22.06.09, 11:26 Drogie mamy, jakie leki zabieracie maluszkom (20 m-cy) na wczasy zagraniczne do ciepłych krajów? Na ból brzuszka,na odwodnienie itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gbujak74 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 12:03 To zależy gdzie jedziesz. Najlepiej zapytaj pediatry. Ja zabierałam te leki, które podaje małej przy przeziębieniach i dodatkowo probiotyki Dicoflor 30. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 12:12 Trilac, Smekta, Orsalit, Panadol. Odpowiedz Link Zgłoś
gbujak74 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 12:19 ja jeszcze biore Bepanthen lotion do pielęgnacji skóry po opalaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 13:41 Wiadomo, że do lekarza trzeba iść, ale chciałam porównać co właśnie lekarze przepisują dzieciom np.lecąc do Egiptu, czy Turcji. A na uczulenia, co podajecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 13:50 Co by nie przepisali to nie ma znaczenia, bo leków skutecznych np.w Egipcie nie kupisz w polskiej aptece. W razie problemów musisz kupić na miejscu (czy to w aptece, czy u miejscowego szamana) to, co w danym kraju jest skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
funky2000 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 14:31 to ja dorzucę jeszcze do tej listy euphorbium na katar i vertigoheel na chorobę lokomocyjną Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: bepanthen lotion 22.06.09, 14:48 Czy to jest skuteczne również przy nadmiernym opaleniu? W jakiej jest postaci (chodzi mi czy spray) Co jeszcze na ew. oparzenia słoneczne? Zamierzam dziecko smarować 50 i chować w cieniu ale nigdy nie wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
gbujak74 Re: bepanthen lotion 22.06.09, 15:23 To jest to samo co Bepanthen w kremie czy w maści do smarowania pupy niemowląt (inna mg deksapantenolu)do pielęgnacji i leczenia skóry podrażnionej. Smaruje mała 50+ przez cały pobyt, w miare możliwości chronie przed słońcem, a po kąpieli wieczorem smaruje ją lotonem. Nie jest w sprayu tylko w formie balsamu, który się fajnie rozprowadza. Fajnie chłodzi i ma przyjemny zapach. Córka zawsze opala się ładnie na brązowo i nigdy się nie spiekła. Na oparzenia słoneczne to Pantenol w piance, ale nie wiem czy dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gbujak74 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 14:48 Lekarka mojej córki nic specjalnego nie wypisywała. W ubiegłym roku byłam z 2,5 latkiem w Turcji i podawałam jej tydzień przed wyjazdem i w czasie pobytu Dicoflor 30. To było jedyne zalecenie lekarza.Za kilka dni lecimy do Tunezji i też jej podaje ten probiotyk (nie musi być w lodówce). Przepisała jej Nifuroksazyt (chyba tak się to pisze) w syropie tak na wszelki wypadek, ale wiem, że nie na wszystkich to działa. O jakich uczuleniach myślisz? Ja biore Fenistil i Bepanthen. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 14:51 obowiązkowo przecigorączkowe, wszelkie maści, np. bepanten i kremy na słońce i odparzenia, smecta na biegunkę, leki na kaszel np. syrop, leki na katar, maść majerankowa, maść rozgrzewająca otrivin, witamina C, orsalit też może być Na razie tyle mi przyszło do głowy, ogólnie jak się pakuję to biorę wszsytko co mam w domu Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 15:46 jakas masc po ukaszeniach owadow (komarow np.) na wysypki masc nagietkowa jest dobra (canedula) lub zwykla masc cynkowa wapno rozpuszczalne paracetamol dla dzieci ( w tabletkach lub czopkach) mam w apteczce wode utleniona, plaster, nozyczki na stluczenia masc arnikowa lub veral/altacet w zelu krople do oczu i sol fiziologiczna w atomizerze do nosa ------- Poziomki uzyskujemy poprzez przewracanie pionków. - by marjanna1|KP| Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 16:11 Z tego co wiem,to wapna nie podaje się wcale już nikomu a dzieciom tym bardziej, był tu podobny wątek (zakładałam go) a fenistil, nie wiem,czy jest dla dzieci? smecty nie wypije takie małe dziecko (ja też), wiadomo że nie wszystkie specyfiki działają wszędzie, ale z otarciami naskórka muszę się liczyć i to kilkakrotnie, więc na to się muszę przygotować i woda utleniona niestety też nie wchodzi w grę, za malutkie dziecko, więc nie zrozumie że będzie szczypało orsalit na odwodnienie mam, nifuroksazyd też,co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
gbujak74 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 16:22 Ja stosowałam fenistil na ukąszenia komarów, a teraz jest nowy "fenistil na rany" na powierzchowne oparzenia otarcia i skaleczenia. A mam jeszcze Leko gaziki do dezynfekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 16:31 no widzisz rozne sa jak widac szkoly, ja mojemu prawie dwulatkowi podawalam wapno na 'suche placki' zmiany skorne, glownie po gumi-zelkach; woda utleniona szczypie? nawet mnie szczypaly platki Leki bo sa nasaczone roztworem (nie wiem ilu procentowym) spirytusu popytaj w takim razie o zamiennik fenistilu dla maluchow (nie wiem czy w Polsce dostepne sa leki homeopatyczne VSM, maja dostepny zel po ukaszenaich) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: apteczka za granicą. 22.06.09, 17:26 Podaję wapno zawsze jak jest preziębiona. A Fenistil oczywiście też biorę, na ukąszenia w kroplach lub do smarowania przeciw swędzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś