dirty.diana 29.06.09, 16:25 Hej Mamy, które miały cesarkę potwierdza się u Was? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6769027,Pionierskie_odkrycie_w_Szwecji__Cesarka_moze_zmienic.html Mój synek urodzony przez cc, ma niestety duzo problemów zdrowotnych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annaa77 Re: cesarka zmienia DNA 29.06.09, 16:27 Moja córcia ma 23 m i nie miała nawet kataru. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: cesarka zmienia DNA 29.06.09, 21:23 A jak się dotknie brzucha ciężarnej, to się zachodzi w ciążę. Mój gin [mężczyzna] najlepszym tego przykładem... Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: dzięki cesarce mam dwoje zdrowych dzieci ;D 29.06.09, 23:49 Za kilka dni nikt nie będzie pamiętał o tych nowinkach. Moja Młoda ma 20 miesięcy i niewielkie infekcje za sobą. Typu 3-dniówka i katar. Tatusiowi w testach alergicznych wszystko wyszło pozytywnie. Prawie nie ma rzeczy, na którą nie byłby uczulony. Młoda jak dotąd nie miała alergii na nic. Gdyby nie cc nie byłoby Jej prawdopodobnie na tym świecie, bo udusiłaby się podczas porodu naturalnego. Astma... nie sądzę, bo alergii nie ma. Cukrzyca, to się okaże. Sceptycznie podchodzę do tego typu wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: dzięki cesarce mam dwoje zdrowych dzieci ;D 30.06.09, 00:09 Mi sie bardzuej podoba wiadomość, że dzieciak 2 lata nigdy nawet kataru nie miał Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: dzięki cesarce mam dwoje zdrowych dzieci ;D 30.06.09, 00:19 kanna napisała: > Mi sie bardzuej podoba wiadomość, że dzieciak 2 lata nigdy nawet > kataru nie miał a dlaczego? że to niemożliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
annaa77 Re: dzięki cesarce mam dwoje zdrowych dzieci ;D 30.06.09, 12:11 kanna napisała: > Mi sie bardzuej podoba wiadomość, że dzieciak 2 lata nigdy nawet > kataru nie miał No bo nie miała, serio > Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: dzięki cesarce mam dwoje zdrowych dzieci ;D 30.06.09, 13:48 kanna napisała: > Mi sie bardzuej podoba wiadomość, że dzieciak 2 lata nigdy nawet > kataru nie miał > A co to jakiś obowiązek katar mieć? Mój syn starszy i też nie miał, na chol**ę mu to. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 12:05 Słyszałam o tych odkryciach. Ciekawe. I wiele racji w tym jest. Poród naturalny jest stopniowy, szok dla dziecka jest mniejszy, działanie dziecka jest celowe, ukierunkowane. Podczas cesarki poród dla dziecka jest błyskawiczny i o wiele większy szok. Mi tez podobają się teksty typu- moja mała ma 20 mies. i katarku ne miała- chyba za mała grupa badawcza. A tak poza tym- może częśc mam nie posiadajacych żadnych wskazań do cesarki dzięki tym badaniom zastanowi się choć chwilkę czy warto decydować się na cesarskie cięcie tylko ze względu na strach przed bólem. A większy odsetek zachorowań w późniejszym wieku dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie jest faktem od dawna, z tym nie ma nawet co dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 12:08 Bo pionierskie jest w tym odkryciu tylko to, że cesarlka może zmieniać DNA- całą resztę wiedziano już przecież wcześniej. Pod tym artykułem jest ciekawy komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
paniiwonka1 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 12:14 dobrze, że chociaż cesarka nie zmienia w ostatniej chwili płci Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 15:45 Nie wiem, no nie wiem... A jak miał być chłopak, a się doktorkowi skalpel omsknie...? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 13:06 Może niech więcej mam się wypowie. Stworzy się wówczas spora grupa. Będzie można pomyśleć nad nowymi badaniami i statystyką. Z tą cesarką jest tak samo jak z chorowaniem dzieci na butelce. W badaniach jest, w życiu potwierdzenie znaleźć trudno. A jeśli te różnice istnieją, nie wiadomo, czy w ogóle są znaczące i widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
akot80 Re: cesarka zmienia DNA 02.07.09, 12:35 matylda07_2007 napisała: > Z tą cesarką jest tak samo jak z chorowaniem dzieci na butelce. Dokładnie. Mój synek od 10 miesiąca wyłącznie na butli (wcześniej karmienie mieszane) i teraz kończy 2 lata, a jak dotąd miał ze 4 razy katar. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 13:38 naomi19 napisała: > Słyszałam o tych odkryciach. Ciekawe. I wiele racji w tym jest. > Poród naturalny jest stopniowy, szok dla dziecka jest mniejszy, > działanie dziecka jest celowe, ukierunkowane. Podczas cesarki poród > dla dziecka jest błyskawiczny i o wiele większy szok. Mi tez > podobają się teksty typu- moja mała ma 20 mies. i katarku ne miała- > chyba za mała grupa badawcza. > A tak poza tym- może częśc mam nie posiadajacych żadnych wskazań do > cesarki dzięki tym badaniom zastanowi się choć chwilkę czy warto > decydować się na cesarskie cięcie tylko ze względu na strach przed > bólem. > A większy odsetek zachorowań w późniejszym wieku dzieci urodzonych > przez cesarskie cięcie jest faktem od dawna, z tym nie ma nawet co > dyskutować. w pozniejszym wieku to wszyscy choruja a nie tylko ludzie urodzeni przez cc, takze przykład troche słaby Odpowiedz Link Zgłoś
usialeks Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 13:03 a poród SN i karmienie piersią do 5 roku życia pozwoliło naukowcom dokonać tego odkrycia Z przykrością muszę powiedzieć ze znam cała masę ludzi urodzonych SN chorych na raka,cukrzyce, depresję i cały katalog innych chorób. Skłonność to chorób to geny i tryb życia. To że ktoś przyszedł na swiat w taki czy inny sposób nie uchroni go przed śmiercią. Na Twoje pytanie odpowiem za min 50 lat jak moja córka bedzie miała trochę zycia za soba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e-dora-p Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 13:13 Zastanawiam się nad tym szokiem dziecka, który niby maluch przechodzi przy CC. Mnie moja mama rodziła naturalnie i od pierwszego bólu do przyjścia na świat minęło niewiele ponad 20 min. Więc działo się to ekspresowo.Ja mojego synka ujrzałam po CC, które trwało około 45 min. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 13:23 Z pewnością jest różnica w tym, jak dziecko przychodzi (przeciska się) na świat, ale czy to ma takie ogromne znaczenie? Wydaje mi się, że nie wpływa to na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 13:34 dirty.diana napisała: > Hej Mamy, które miały cesarkę potwierdza się u Was? > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6769027,Pionierskie_odkrycie_w_Szwecji__Cesarka_moze_zmienic.html > > Mój synek urodzony przez cc, ma niestety duzo problemów zdrowotnych bzdura, że niby dzieci po cesarkach maja wieksze problemy zdrowotne, znam akurat przykłady dokładnie odwrotne, moja córka jest po cc, za miesiac skonczy 2 lata, jedynie co przechodziła to 1 raz trzydniowke i raz była lekko przeziebiona, natomiast od kolezanki syn jest urodzony siłami natury a od niemowlecia ciagle na cos choruje, ona non stop tylko z nim po lekarzach biega Odpowiedz Link Zgłoś
maultier1 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 13:44 Szczerze nie mam pojecia jak sie do tego ustosunkowac. Synek teraz prawie 3 latka od urodzenia silne AZS, ktore sie uspokoilo jak zaczely sie klopoty z ukladem oddechowym, w wieku niecalego roku katar sienny a jak mial kolo 18 miesiecy to pierwszy atak astmy. Alergia na mleko w pierszym roku zycia, jajka do 2 roku zycia. Na kiwi silna alergia (wysypka, z nosa mu cieklo, swedzenie, kaszel dusznosci i to wszystko w ciagu niecalych 5 minut). Corka rodzona tez poprzez cesarke. W tej chwili ma 11 miesiecy. Zero alergii a z chorob to tylko katar miala kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 13:51 Zapomnieli dodać,że takiemu niemowlęciu wyrastają płetwy i przed pierwsze 6 lat życia odżywia się glonami i planktonem? W końcu zmiana DNA to poważna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 15:48 No popatrz... A ja myślałam, że Bielajew to fantasta! Ale rekinie skrzela też miewają? Te dzieci po cesarce? A świecą? Powiedz, że tak... Proszęproszęproszę... Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 16:39 To wychodzi na to, ze u nas było najkorzystniej i dla dziecka i dla mamy bo poród zaczął się naturalnie, dzieciak pchał się przez 13h , a więc stresu nie miał , a na końcu cc , czyli zbawienie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: cesarka zmienia DNA 30.06.09, 21:46 To bzdurstwo totalne. Piszą, że urodzone przez c.c osoby mają skłonność do cukrzycy, nowotworów i czegoś tam. Oczywiście osoby urodzone siłami natury miałyby nigdy na to nie chorować? Kandydaci do ig nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
koletcik Re: cesarka zmienia DNAdirty.diana napisała: > He 30.06.09, 23:53 A u nas tez to sie NIE POTWIERDZA.Pierwsza corke urodzilam przez CC.i ma malo problemow zdrowotnycha druga urodzilam naturalnie i juz miala problemy z cukrem,w wieku 17mies. wykryto u niej astme oskrzelowawiec nie sadze ze to prawda co pisza i stwierdzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: cesarka zmienia DNAdirty.diana napisała: 02.07.09, 13:47 Nie wiem jak ze zmiana DNA, ale juz wielokrotnie pisano, ze dzieci po cesarce moga miec problemy z ukladem oddechowym i czesciej zdarza sie w ich przypadku smierc lozeczkowa. Bo brakuje tej dawki adrenaliny, ktora otrzymuja od matki podczas porodu naturalnego, a ktora jest niezbedna do podtrzymania oddychania. Takie dzieci po prostu zapominaja oddychac i umieraja 'bez przyczyny'. Gdybym urodzila przez cesarke to na pewno monitorowalbym oddech dziecka na wszelki wypadek. No i chyba jest jasne dla kazdego, ze porod naturalny jest o wiele korzystniejszy dla dziecka pomimo, ze do konca nie znamy mechanizmow wplywajacych na przyszle zycie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii fogito 02.07.09, 14:02 Ja jakoś nie czytałam na temat tego,że po cc vczęściej zdarza się śmierć łożeczkowa.Naukowcy nic o cc nie piszą.Ja nie wiem czy moje dziecko nie dostało adrenaliny skoro rodziłam ją przez 20 godz,a dopiero później zrobiono mi cc(pewnie chodzi o cc na zyczenie lub ze wskazania)Oczywiście nie wierzę w to co autorka watku napisała.Córka ma jedynie niedoczynność tarczycy(ale nie wrodzoną i za kilka m-cy odstawiamy leki)poza tym jest zdrowa i nie choruje. Naukowcy przypuszczają, iż przyczynami mogą być: niedobór serotoniny; bezdech, który występuje u każdego niemowlęcia i zazwyczaj nie jest niebezpieczny, jednak jeśli się przedłuża, rodzice powinni zareagować; wady serca dziecka; ucisk tętnicy kręgowej - podczas gdy dziecko śpi na brzuszku, gdy podnosi główkę może dojść do uciśnięcia tętnicy i odcięcia dopływu krwi do mózgu; genetyczne podłoże tego zespołu, o czym mogą świadczyć wcześniejsze przypadki SIDS w rodzinie; zakażenie bakteriami np. Esericha coli. Czynnikami ryzyka są: młody wiek matki – poniżej 19 lat; wcześniejsze kilkukrotne poronienia; układanie do snu na brzuchu lub na boku; wystąpienie SIDS u rodzeństwa; nadużywanie narkotyków, kawy lub papierosów przez matkę; wcześniactwo; okres zimowy – czyli czas obniżonej temperatury i zwiększonej ilości infekcji bakteryjnych; niski status społeczno-materialny; miękka poduszka; Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: fogito 02.07.09, 16:02 Nie zawsze poród naturalny jest korzystny. Gdyby natura była tak mądra, jak to się uważa, kiedyś nie byłoby tylu zgonów okołoporodowych. Odkąd istnieje cesarskie cięcie, umiera mniej dzieci i mniej rodzących kobiet. Mniej jest powikłań. Popularne stwierdzenie, że gdyby natura chciała, byśmy rodziy przez cc, miałybyśmy zamek błyskawiczny na brzuchu, można o kant pupy potłuc. Jak się da, to się rodzi, jak się nie da, to się tnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: cesarka zmienia DNAdirty.diana napisała: 02.07.09, 22:54 > Nie wiem jak ze zmiana DNA, ale juz wielokrotnie pisano, ze dzieci > po cesarce moga miec problemy z ukladem oddechowym i czesciej zdarza > sie w ich przypadku smierc lozeczkowa. Bo brakuje tej dawki > adrenaliny, ktora otrzymuja od matki podczas porodu naturalnego, Moja córka urodzona przez CC, być może nie otrzymała ode mnie adrenaliny w czasie porodu, ale za to na pewno dostała jej wystarczająco dużo w czasie ciąży, gdy kolejni lekarze kazali mi przygotowywać się na poronienie. Życie mojej córki było zagrożone do chwili porodu, więc tej adrenaliny naprawdę sporo było. Podejrzewam, że starczy jej nam obu na dłuższy czas! Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: cesarka zmienia DNAdirty.diana napisała: 03.07.09, 04:21 Gdybym miala wiecej czasu to poszperalabym w necie, zeby poszukac artykulow na temat bezdechu u dzieci urodzonych przez cc. W kazdym razie porod naturalny jest najkorzystniejszy dla dziecka, bo jak juz wspomnialam dostaje dawke adrenaliny oraz innych hormonow, ktore wydzielane sa przez matke w trakcie akcji porodowej. Ponadto przeciskanie sie przez kanal rodny jest najlepszym sposobem na odsluzowanie pluc i wlasnie brak tego naturalnego oczyszczenia pluc moze byc przyczyna chorob ukladu oddechowego u dzieci urodzonych przez cc. Jasne jest, ze jak trzeba zrobic cc to nalezy je wykonac, by ratowac zycie dziecka lub matki. Ale wtedy lekarze powinni poinformowac matke o zagrozeniach zwiazanych z taka interwencja. Obawiam sie, ze niewielu tak robi. A wykonywanie cc na zyczenie to po prostu brak elementarnej wiedzy ze stron matki i brak kompetemcji ze strony lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: cesarka zmienia DNAdirty.diana napisała: 03.07.09, 13:14 fogito napisała: > A wykonywanie cc na zyczenie to > po prostu brak elementarnej wiedzy ze stron matki i brak kompetemcji > ze strony lekarzy. a czy wykonanie cc po 13h porodu, który sam się zaczął, ale dziecko jakoś się nie spieszyło to już cc na życzenie? czy adrenalina juz wystarczająco wzrosła? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: anyx 04.07.09, 16:15 Chyba sama znasz odpowiedz. Co innego cesarka z koniecznosci a co innego umowienie sie na sobote rano, bo akurat mamie sie zachcialo rodzic. A adrenalina pewnie zwrosla, tylko caly czas drogi oddechowe nie zostana oczyszczone podczas przeciskania przez kanal rodny i matka powinna wiedziec co sie z tym wiaze. Odpowiedz Link Zgłoś
pollla Re: cesarka zmienia DNA 03.07.09, 10:37 Zmiany w DNA - jako skutek porodu? Pierwsze słyszę, zeby mutacje DNA zachodziły na tym etapie rozwoju. Nie znam nikogo komu pod wpływme stresu zaczęły kręcić się włosy, albo stał się czarnoskóry. Wszystkie dzieci rodzone przez CC mają królicze ogonki, a matki powinno się spalić na stosie. Pozdrawiam serdecznie mroki średniowiecza oraz ekspertki z tego forum, które z taką łatwością szafują zasłyszanymi agrumentami maedycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka82 Re: cesarka zmienia DNA 03.07.09, 13:02 wiele wyśmiewania.... ale dowiedziono, iż duży odsetek adhd wśród dzieci ma duży związek z dużym odsetkiem cesarskiego cięcia.... Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: cesarka zmienia DNA 03.07.09, 13:12 maminka82 napisała: > wiele wyśmiewania.... ale dowiedziono, iż duży odsetek adhd wśród > dzieci ma duży związek z dużym odsetkiem cesarskiego cięcia.... a o wiele więcej wśród dzieci z przerostem drożdżaków (candida). i co w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: cesarka zmienia DNA 03.07.09, 17:38 Hm to moja mutant jest... Nie dość, że cesarka, poród 3,5 mies przed czasem, karmiona troszkę tylko moim tak to flacha, w wyniku wcześniactwa kupa różnych rzeczy paskudnych plus dużo leków...itd A od wyjścia ze szpitala dwa razy katarek, reszta dolegliwości wcześniaczych w zaniku...cuda panie Odpowiedz Link Zgłoś
anjazzielonego Re: cesarka zmienia DNA 04.07.09, 14:28 Moje córki (bliźniaczki) nie dożyłyby do naturalnego porodu, po odklejeniu łożyska w 31 tc. Urodziły się z wagą 1340 i 1500 g. Dziękuję Bogu, że dzięki rozwojowi medycyny SĄ z nami i żyją normalnie, są super zdrowe, nie chorują - mają 2.5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: cesarka zmienia DNA- w mózgu chyba komuś... 05.07.09, 22:38 cesarskie cięcie ratuje zdrowie a często w ogóle życie dziecka, z takich przyczyn się je wykonuje plus z uwagi na istotne problemy zdrowotne matki. To zabieg ratujący życie, tak go należy postrzegać. Przypadki cesarek umawianych bez przyczyny "na sobotę rano" są tak marginalne, że w ogóle nienależy ich przytaczać. Założenie, iż ukształtowany już organizm ludzki przemieni się nagle podczas jednorazowego cięcia dokonanego na organiźmie matki jest tak bezsensowne, ze aż boli. Proponuję lody dla ochłody i przewietrzyć się na balkoniku )) Ps. Również blogosławię tę chwilę, w której podjęto decyzję o operacyjnym rozwiązaniu mojej ciąży. Córeczka okazała się mieć pepowinę na szyi, wokół już zielone wody. Jest zdrowa, pięknie rozwinięta i nad wiek rezolutna. Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: cesarka zmienia DNA 06.07.09, 17:06 Miałam CC (nie była to moja decyzja), i póki co moje dziecko (15- mscy) nie ma żadnych dolegliwości oddechowych, zero chorób, katar miało 2 razy w życiu i za każdym razem trwał 2 dni. Mam nadzieję, że tak pozostanie, bo te wiadomości są z deka przerażające. Nie zgadzam się też, że cc "to całkowicie nieskomplikowany zabieg", dla mnie to był koszmar, dłuuugo dochodziłam do siebie, dużo dłużej niż rodzące naturalnie. Coś tak czuję, że ta wiadomość nakręci kolejną grupę kobiet na rodzenie wyłącznie s.n. i wiezione na cc (np. po stwierdzeniu, że dziecko się dusi) będą krzyczeć na cały korytarz, że chcą rodzić naturalnie - byłam świadkiem takiego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś