Dodaj do ulubionych

Lakierowanie ząbków

19.12.03, 15:35
Drogie Mamy! Mam pytanko czy lakierowałyście ząbki swoim dzieciaczkom przed
ukończeniem 2 lat. Dzwoniłąm do gabinetu stomatologii dziecięcej i pytałam
czy powinnam coś zrobić z ząbkiem mojej córeczki, który się ukruszył tj. nie
widać tego gołym okiem tylko jak dotknę jedynę górną to czuję, że jest
troszkę zaostrzona i powiedziano mi że w ogóle powinnam dziecku zalakierowac
ząbki do 2 roku zycia i zabieg ten powtarzać co pół roku. Ciekawa jestem
jakie Wy macie doświadczenia w tym, zakresie
Obserwuj wątek
    • monic3 Re: Lakierowanie ząbków 19.12.03, 15:50
      Jak już pisałam, w którymś poście, z moim synkiem (28/12- 2 latka) chodziłam
      na lapisowanie, bo pojawiła się próchnica. We wtorek bylismy ostatni raz i
      teraz mamy przerwę 3 miesięczną. Ale lakierowanie to chyba co innego. Jestem z
      Wrocławia i muszę powiedzieć, że troche obdzwoniłam gabinetów dentystycznych
      zanim trafiłam na budzący zaufanie, a przede wszystkim na taki, gdzie pani
      dentystka od razu podjęła sie leczenia takiego malucha. A propos w mojej
      przychodni pani stomatolog dziecięca, kazała mi przyjśc jak dziecko skończy 3
      latka. Chyba do tej pory nie byłoby juz po co.
      Pozdrawiam- Wesołych Świąt- Monia
      • dgalan Re: Lakierowanie ząbków 19.12.03, 20:34
        Mój synek ma lakierowane ząbki - ma rok i 10 m-cy. Zabieg w W-wie kosztuje ok.
        50 zł i trzeba go powtarzać co 3 miesiące
        Pozdrawiam,
        • malgosia87 Re: Lakierowanie ząbków 19.12.03, 21:04
          Mojej córce polakierowalismy zeby tuż przed 3 urodzinami i odtąd powtarzamy
          czynność co 3 m-ce; koszt 50 zł.Mieszkamy równiez w Warszawie.
          Pozdrawiam
        • aniag13 Re: Lakierowanie ząbków 20.12.03, 12:13
          witam - mam prosbe- mojemu symkowi tez zalecono lakierowanie - moze masz jakis
          zaufany gabinet , bo te wokol mie.....
          bede bardzo wdzieczna
          • dgalan Re: Lakierowanie ząbków 20.12.03, 14:33
            STOMATOLOGIA RODZINNA
            Warszawa Kondratowicza 18
            Pani Sylwia Łańcucka 501 187 415, 3320262
            www.stomatologia-rodzinna.prv.pl
    • brzoze Re: Lakierowanie ząbków 21.12.03, 19:23
      Mój syn też miał ukruszony ząbek i na wszelki wypadek najpierw poradziłam się
      pediatry (bo bałam się naciągania na zabiegi przez dentystę). Pani doktor
      powiedziała, że zna dzieci, którym lakierowano ząbki (nie ukruszone), a
      próchnica potrafiła i pod lakier się wedrzeć, więc zalezy to od wrodzonej
      kondycji zębów. Ponieważ jednak tu mieliśmy ząbek ukruszony, poradziła, żeby
      może na wszelki wypadek polakierować. Ponieważ syn przeżył to strasznie (miał
      wtedy ok. 1 roku i 9 miesięcy) nie zdecydowałam się na powtórne lakierowanie
      (a i tak polakierowano mu tylko jedynki - więcej miało być następnym razem,
      tak bardzo płakał). Tym bardziej że remedium na wszelkie bolączki i problemy
      Kacpra to jego butla z herbata, a po lakierowaniu trzeba odczekać pół godziny
      i dopiero można podać jakiekolwiek picie - mieliśmy więc prawie pół godziny
      histerii. W każdym razie mija już jakieś 7 - 8 m-cy od zabiegu i zauważyłam,
      że te polakierowane ząbki brudzą się, tzn wszystkie inne są białe, a te
      jedynki szaro-żółte. Osad schodzi dopiero po porządnym wyszorowaniu ząbków
      pastą. Byc może, jeśli sie lakieruje tak często, jak zalecają, nie ma tego
      efektu.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam, pozdrawiam, Magda

• bunia17 Re: Lakierowanie ząbków 22.12.03, 08:18
      Dziewczyny, dziękuję za informacje w sprawie lakierowania ząbków. W sobotę
      spotkałam się ze znajomym który jest stomatologiem i sam ma dzieci w wieku 4 i
      6 lat, który swoim dzieciaczkom nie lakierował ząbków mlecznych, bo twierdzi że
      jeśli dziecko ma miec próchnicę to i tak będzie miało a lakierowanie przed tym
      nie zabezpieczy, a lakierować i lapisować należy ale ząbki stałe, no chyba że
      mleczaki są chore tj. mają próchnicę. No więc chyba poczekam jeszcze trochę z
      tym lakierowaniem bo moja Niunia przeżywa okres buntu i nie daje się nikomu
      dotknąć a ja nie chcę jej dodatkowo stersować lekarzami, po których ostatnio
      trochę chodzimy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka