Dodaj do ulubionych

grupa krwi

28.07.09, 12:51
mam pytanie, nie mam wpisanej grupy krwi do książeczki zdrowia
dzieci, dodam że mam bliżniaki chłopca i dziewczynkę, 30
października skończą 2 latka, czy powinnam zrobić im oznaczenia w
przychodni, czy może szpital w momencie urodzenia powinien zbadać
krew i ją oznaczyć, przez to zamiesznaie z wychowywaniem dwójki
łobuzów zapomniałam zadbać o tę sprawę, z góry dziękują za każdą
odpowiedz
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: grupa krwi 28.07.09, 12:56
      Szpital oznacza grupe krwi noworodka tylko wówczas, gdy matka ma rh- a ojciec +
      i istnieje ryzyko konfliktu serologicznego.

A dzieciom możesz oznaczyc przy okazji jakichś badań okresowych, ale musu nie ma.
      • gosiek289 Re: grupa krwi 28.07.09, 13:56
        nie zgadzam się - ze robią w szpitalu po porodzie
        ja mam Rh-, mąż Rh +
        mam 2 dzieci i żadnemu z nich w szpitalu nie oznaczono grupy krwi
        a konflikt serologiczny to nie tylko( + i - ) - konflikt też jest w grupach
        głównych krwi
    • edit38 Re: grupa krwi 28.07.09, 12:57
      Mnie w szpitalu powiedzieli że oznaczają grupę krwi tylko w
      przypadku konfliktu.
    • nikamika Re: grupa krwi 28.07.09, 12:57
      chyba nie musza .....
      moj synek mial badana krew po urodzeniu (konflikt ) ale do
      ksiazeczki tez nie ma wpisane
      chyba trzeba nierstety samemu zrobic badanie na wlasny koszt
      ja przynajmniej mam tez zamier zrobic i od razu wyrobic
      malemu ''krew karte''
      • karolka367 Re: grupa krwi 28.07.09, 13:03

dziękuję za odpowiedzi,
        • lilith888 Re: grupa krwi 28.07.09, 13:07
          Ja robiłam sama (chyba to kosztowało 15 zł) i dobrze, że maluszki mają dwa
          latka, bo ja robiłam jak mały miał kilka miesięcy (ktoś mi powiedział, że grupa
          krwi u takiego maluszka może się zmienić ??!! - trochę to dziwne i mam nadzieję,
          że bzdura).
          • semi-dolce Re: grupa krwi 28.07.09, 13:09
            (ktoś mi powiedział, że grupa
            > krwi u takiego maluszka może się zmienić ??!! - trochę to dziwne i mam nadzieję
            > ,
            > że bzdura).

bzdura.
            • edor67 Re: grupa krwi 28.07.09, 13:46
              Młody też miał oznaczoną grupę krwi po porodzie. Coś musi z tym być,
              bo na usuwanie migdała lekarz też chciał grupę krwi (20zł), bo
              podobno może się zmienić. Przez 5 lat się nie zmieniłasmile.Mnie
              osobiście też wydaje się to bzdurą.
              • sommer08 Re: grupa krwi 28.07.09, 15:49
                Nie taka znow bzdura...
                Nie zmieni sie ale czesto niemowletom nie oznacza sie (nie da sie oznaczyc)
                wszystkich bialek, zeby okreslic w 100% dokladna grupe krwi (grupa, podgrupa).
                Nasza Mala miala oznaczana w wieku ok. 2 tygodni (szukano przyczyn silnej
                zoltaczki fizjolog.) z zaznaczeniem, ze jesli chce sie np. wpisac do ksiazeczki
                itp, trzeba zrobic kolejne oznaczenie po skonczeniu przez dziecko pol roku.
          • soilew Re: grupa krwi 28.07.09, 19:49
            Zmienia sie mojemu sie zmieniła.Miał moja grupe po urodzeniu,bo miał badana a teraz ma meza.Nam kazał lekarz poczekac ok 6 miesiecy.Smieszne ale prawdziwe.
            • edit38 Re: grupa krwi 29.07.09, 06:25
              JA nie znałam swojej grupy więc gdy zaczęliśmy myśleć o dziecku to
              sobie zrobiłam badanie i niestety gdy byłam w ciąży musiałam je
              powtórzyć bo moja gin. nie chciała go brać pod uwagę, ciągle się
              zastanawiałam dlaczego- teraz już wiem ona uważa że u dorosłego też
              się może zmienić smile
    • manna_poranna Re: grupa krwi 28.07.09, 17:07
      musu nie ma

nam oznaczyli,bo ja mam rh-, a mąż rh+. Młoda ma Rh- po mnie, więc konfliktu by
      nie było big_grin
    • mw144 Re: grupa krwi 28.07.09, 21:44
      Chciałam zrobić mojemu trzylatkowi, pani w laboratorium stwierdziła, że to bez
      sensu, bo ostatecznie grupa krwi z RH może się zmieniać do 9 r.ż. Nie wiem ile w
      tym prawdy, ale ja miałam w swojej książeczce zdrowia wpisaną inną grupę krwi
      niż mam obecnie, ale zakładam, że to pomyłka.
    • ga-ti Re: grupa krwi 28.07.09, 22:33
      Ja mam +, mąż nie wie sad Pierwszemu dziecku nie badali. Drugiemu tak, ale wpisana z adnotacją, że "z pepowiny".
      A w książeczce napisane "grupa krwi może byc wpisana do legitymacji zdrowia po dwukrotnym jej oznaczeniu w laboratorium".
      • slonko771 Re: grupa krwi 28.07.09, 23:07
        ja nie oznaczałam , ale też rzucil mi sie ten zapis z ksiazeczki w
        oczy , ze wpisuje sie grupę po dwukrotnym oznaczeniu.
        • anyx27 Re: grupa krwi 29.07.09, 00:35
          Tata nie musi znać swojej grupy krwi, jesli mama ma rh+, bo wtedy
          nie ma co się obawiac konfliktu. jeśli mama ma rh-, w tata rh+, to
          wtedy może byc problem.
          • batutka Re: grupa krwi 29.07.09, 00:56
            mojej starszej corce po urodzeniu zbadali grupe krwi i wpisali do ksiazeczki zdrowia
            natomiast w tym samym szpitalu, rok pozniej, przy urodzniu drugiej corki, juz
            nie zbadali jej krwi i do dzis nie wiem jaka ma grupe (bede musiala to w koncu
            zbadac)
            dodam, ze i ja i maz mamy grupe krwi RH+
    • beamek8 Re: grupa krwi 29.07.09, 01:12
      Ale po co chcesz znać grupę? Dla własnej ciekwości stresowac dziecko pobieraniem
      krwi? Bez sensu.
      Po pierwsze grupa krwi owszem się zmnienia, po drugie zdarzają się tez różne
      pomyłki, więc przed przetaczaniem krwi i tak zawsze sprawdza się grupę, a nie
      szuka papierów.
      • lilith888 Re: grupa krwi 29.07.09, 09:50
        Ale po co chcesz znać grupę? Dla własnej ciekwości stresowac dziecko pobieranie
        > m
        > krwi? Bez sensu.

Nie takie bez sensu - niektórzy lekarze, jak w naszym przypadku alergolog nie
        chciał z nami rozmawiać o alergii dziecka jeśli nie znał jego grupy
        krwi...tak,tak. Więc po co miałam dyskutować - a stres związany z pobieraniem
        krwi dawno odszedł w zapomnienie, zaraz po zamknięciu drzwi od gabinetu !!!!.
        • mama_nikodemka Re: grupa krwi 29.07.09, 12:10
          ja tez nie mam wpisanej grupy krwi do ksiazeczki i chcialam zrobic przy okazji
          badan morfologicznych ale pielegniarka powiedziala ze takim malym dzieciom
          (synek mial wtedy pol roku) nie oznacza sie grupy chyba (bo juz dokladnie nie
          pamietam) do 3 r.z. bo wlasnie moze sie zmienic
        • beamek8 Re: grupa krwi 29.07.09, 13:32
          Więc zrobiłas to na polecenie lekarza, nie z własnej ciekawości.
          A czy ten stres tak odchodzi w zapomnienie, nie byłabym pewna. W stresie
          uwalniaja sie hormony, które mogą mieć bardzo długofalowe skutki. A i niejeden
          dorosły pamieta traumy dzieciństwa, mimo że były krótkotrwałe. To, że uśmiecha
          się niedługo potem, nie znaczy że zapomnial.
          • lilith888 Re: grupa krwi 29.07.09, 13:52
            Moje dziecko to naprawdę wyjątkowy "egzemplarz" i gwarantuję Ci ,że zapomniał, a
            wiele razy później miał jeszcze pobieraną krew, a i do lekarza chodzi bardzo
            chętnie, mimo że również często był kłuty przy okazji szczepień. Lekarz to dla
            niego autorytet smile i żadnej traumy z tychże wizyt nie wyniósł. Cuda działa
            profesjonalne podejście lekarza tudzież pielęgniarki do dziecka - chociaż to u
            nas rzadkość niestety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka