Dodaj do ulubionych

wyprawka do przedszkola

16.08.09, 00:19
teczka z gumką, ryza paieru białego, ryza kolorowego, blok
techniczny bialy i kolorowyA4, biały A3 2 papiery kolorowe, farby,
kredki, kredki bambino, plastelina, klej ( 5tubek) kreda, bibuły 2
karbowane 2 proste 6 rolek papieru 4 mydła 2 x 100 hustaeczek
higienicznych 2 opakowania serwetek pasta szczoteczka kubeczek
recznik, koc, poszwa jasiek śliniak

jakoś mi się strasznie dużo wydaje doświadczone mamy...powiedzcie?
duzo czy normalnie?
Obserwuj wątek
    • kasia2mama Re: wyprawka do przedszkola 16.08.09, 14:32
      To chyba zależy od przedszkola. Moja córka chodzi do 4 latków i jedyne co ma
      przynieść ze sobą do przedszkola to kapcie, pasta, szczoteczka, kubek, ręcznik i
      teczka papierowa.
      • mim100 Re: wyprawka do przedszkola 16.08.09, 14:44
        moje do 3 latków i mają mieć kapcie oraz szczoteczkę i pastę.
        wszystko inne zapewnia przedszkole więc to faktycznie chyba zalezy
        od podejścia pani dyrektor danej placówki
        • zulcia73 Re: wyprawka do przedszkola 16.08.09, 15:23
          u mnie jest też tak duzo, no oprócz poscieli bo w naszym przedszkoli
          dzieci nie spia,ale myślę ze ten koc to juz przesada
    • ariana1 Re: wyprawka do przedszkola 16.08.09, 15:33
      Sporo,ale za to chyba na cały rok. U nas rodzice się składają i pani
      sama wszystko kupuje w ciągu całego roku, to co będzie potrzebne
      dzieciom. I wg mnie tak jest lepiej, bo po co 100 tubek kleju albo
      mazaków, zeby wysychały. Poza tym papier, chusteczki i mydło
      zapewnia przedszkole. A pościeli nie potrzeba, bo nie ma leżakowania.
      • anyx27 Re: wyprawka do przedszkola 16.08.09, 15:56
        To wszystko zależy od przedszkola. u nas nie trzeba nic kupować smile
    • dziub_dziubasek Re: wyprawka do przedszkola 16.08.09, 16:45
      Jedyne co moje dziecko ma miec w przedszkolu to: pościel, kubeczek i szczoteczka
      do zębów, ubrania na zmianę, kapcie i pościel. Resztę materiałów zapewnia
      przedszkole...
      • angrut Re: wyprawka do przedszkola 17.08.09, 15:54
        A ja jeszcze nie wiem dokładnie co mam kupić synkowi do przedszkola. Dowiem się dopiero pod koniec sierpnia. Pozdrawiam
        • coronella Re: wyprawka do przedszkola 17.08.09, 16:23
          my zanosimy ubrania na zmianę, szczoteczke do zebów i strój na gimnatyskę.
          Cała reszta jest zapewniona przez przedszkole, łącznie z pościelą dla maluchów i poduszka do odpoczywania w ciągu dnia dla starszych dzieci. Płacę raz w roku wyprawkę 50 zł.
          córka w tym roku idzie do zerówki i żadnych dodatkowych zakupów nie ma.
    • mama_kotula Re: wyprawka do przedszkola 17.08.09, 16:55
      Nie kupujemy wyprawki plastycznej, za to co miesiąc płacimy 45zł na Radę Rodziców. Co na jedno wychodzi wink.

Wyprawka początkowa to teczka, ryza papieru, chusteczki 100szt - teoretycznie co miesiąc, praktycznie wychodzi jakieś 4-5 opakowań na rok (nauczyciel informuje, że zapas jest i nie trzeba przynosić), pasta i szczoteczka (no to chyba oczywiste ;P). Jak dzieci leżakowały, nie trzeba było własnej pościeli.

No i ewentualnie w trakcie roku się donosi.

U nas dochodzą jeszcze podręczniki - do angielskiego i ogólny.
    • dariafox cooooooooooooooooooo?! 17.08.09, 22:10
      My nie musimy NIC przynosić...
      • kasialip5 Re: cooooooooooooooooooo?! 19.08.09, 22:27
        Mamy przynieść tylko ubranko na zmianę i duże zdjęcie dziecka do urodzinowego
        kalendarza. Całą resztę zapewnia przedszkole. Chyba za coś biorą pieniądze...
    • iwoniaw to chyba nasze przedszkole ;-) 19.08.09, 23:24
      bo "wyprawkę" mamy niemal identyczną. W ubiegłym roku była podobna, jeśli się
      różniła, to jakimiś detalami. I powiem Ci, że biorąc pod uwagę ilość prac
      plasycznych w ciągu roku, to podejrzewam, że to wszystko jest wykorzystane do
      ostatniego kawałeczka wink

No ale to nie wszystko - po rozpoczęciu roku trzeba będzie jeszcze zapłacić za
      podręczniki, ew. zajęcia dodatkowe, ubezpieczenie.

Jednym słowem, odpowiadając na Twe wątpliwości - normalnie i teraz co roku
      będzie tego coraz więcej przez najbliższych kilkanaście lat.
    • nstemi Re: wyprawka do przedszkola 19.08.09, 23:34
      Powiem Ci szczerze, że aż do serwetek to mnie zaskoczyło. Przedszkole nie ma
      papieru i farb? Bibuły, mydła i papieru toaletowego? Rany
      U nas "wyprawka" to był kocyk i poduszka, ubranie na zmianę, szczoteczka i
      pasta, fartuszek do malowania i segregator z koszulkami na "archiwizowanie"
      dzieł dzieci... A i krem ochronny w zimie i z filtrem w lecie.
      agazuchwa napisała:

> teczka z gumką, ryza paieru białego, ryza kolorowego, blok
      > techniczny bialy i kolorowyA4, biały A3 2 papiery kolorowe, farby,
      > kredki, kredki bambino, plastelina, klej ( 5tubek) kreda, bibuły 2
      > karbowane 2 proste 6 rolek papieru 4 mydła 2 x 100 hustaeczek
      > higienicznych 2 opakowania serwetek pasta szczoteczka kubeczek
      > recznik, koc, poszwa jasiek śliniak
      >
      > jakoś mi się strasznie dużo wydaje doświadczone mamy...powiedzcie?
      > duzo czy normalnie?
      • czar_bajry Re: wyprawka do przedszkola 19.08.09, 23:45
        Faktycznie jakaś duża ta wyprawka.
        U nas w przedszkolu przynosimy co jakiś czas pudełko chusteczek i serwetki
        papierowe reszta jest zapewniona przez przedszkole ew.RR się dokłada.
        • czar_bajry Re: wyprawka do przedszkola 19.08.09, 23:48
          oczywiście jeszcze kapcie, szczoteczka do zębów i pasta a do tej pory piżamka i
          powłoczka na koc.
          • iwoniaw Do tych, co nie kupują art. papierniczych 20.08.09, 00:14
            Jaką macie składkę na RR, ew. ile płacicie miesięcznie za przedszkole? Bo
            czytając np. to, co pisze mama_kotula, to mnie i tak taniej wynosi zakup
            wymienionych przez autorkę wątku artykułów (a kupuję np. kredki dobrej jakości,
            a nie takie, co to nie rysują, ale są najtańsze) niż te 45 PLN na m-c, które ona
            płaci.
            • peggy1 Re: Do tych, co nie kupują art. papierniczych 20.08.09, 22:15
              Na RR - 25zł / mc (W tym pieniążki na comiesięczny teatrzyk).

Wyprawki brak. Przynosimy kapcie, ubranie na zmianę, ręcznik i ewentualnie strój
              na zajęcia dodatkowe.

Czasem donosimy coś na zajęcia plastyczne - pudełka po zapałkach, warzywa, owoce
              (do konkursów, zabaw plastycznych), przynosiliśmy bazie, okolicznościowe
              dekoracje (dzieci robiły piękne stroiki - do domu) - ale to sa naprawde groszowe
              sprawy.
            • mama_kotula Re: Do tych, co nie kupują art. papierniczych 20.08.09, 22:53
              Iwoniaw, ale weź pod uwagę, że z RR nie są finansowane tylko artykuły plastyczne. To też: wyjścia do teatru, przedstawienia teatralne w przedszkolu, koncerty muzyków z filharmonii, wyjścia do filharmonii, bilety autobusowe (wyjazdy do schroniska dla zwierząt itp.) i masa innych rzeczy. Nie mówiąc o uroczystościach wewnętrznych i prezentach z różnych okazji.

I zawsze, ale to zawsze mnie mierzi, jak rodzice z wieeelką buzią wyskakują w kwestii płatności, że nie dość że za przedszkole płacą o zgrozo, 300-350 zł miesięcznie (i nieważne, że dziecko ma w tym 3 posiłki oraz zapewnioną opiekę i edukację przez ok. 8h dziennie) - to jeszcze rada rodziców, olaboga, zgroza, bo najlepiej, to aby przedszkole było w ogóle za darmo, wszyscy byli kucykami, jedli tęczę i kupkali motylkami. Ciekawe, czy dużo taniej by im wyszło trzymać dziecinę w domu, zapewnić te 3 posiłki, zawieźć do teatru, kina, filharmonii, na zajęcia plastyczne (do których samemu trzeba kupić oczywiście artykuły) i tak dalej.

Ja za szkołę dziecka od września będę płacić 400zł miesięcznie. To i tak nie jest dużo, jak na prywatną placówkę. Z drugiej strony - oczywiście, mogłabym go posłać do rejonówki za free (+ komitet rodzicielski). Tyle, że wtedy - aby uzyskać taki standard usług jak w szkole wybranej przez nas - dodatkowo musiałabym opłacić rozszerzony kurs angielskiego (plus dojazd), kurs niemieckiego (plus dojazd), zajęcia teatralne (plus dojazd, a jakże) i łyżwy 3 razy w tygodniu (dojazd do najbliższego sztucznego lodowiska - 22 km jedynie). Na jedno wychodzi, a jeszcze wszystko na miejscu wink.
              • iwoniaw Toteż właśnie, chyba się nie zrozumiałyśmy: 21.08.09, 07:43
                zdziwiły mnie trochę reakcje w stylu "tyyyyyyyyyyyyle aż trzeba przynieść???",
                bo jak dla mnie, to przedstawiona lista (podobna, jak wspomniałam, do naszej)
                nie jest jakimś przesadnym wyposażeniem, szczególnie na cały rok szkolny. Jeśli
                doliczyć opłaty za wycieczki, RR (u nas akurat jest jednorazowa i raczej
                symboliczna, ma starczyć na prezenty mikołajowe i dniodzieckowo-końcoworoczne)
                itd., to wychodzi kwota porównywalna do Twoich wyliczeń. I podobnie jak ty nie
                uważam, że w domu to by mnie taniej to wyniosło (pomijam już fakt odciążenia
                mnie na te kilka godzin dziennie w kwestiach organizacyjno-merytorycznych),
                zwłaszcza że do domu przecież też się kupuje i jedzenie i przybory plastyczne i
                artykuły higieniczne i uważam, że w przedszkolu to i tak gospodarują tym
                oszczędnie, że im starcza do czerwca.
    • budzik11 Re: wyprawka do przedszkola 21.08.09, 08:24
      U nas też taka rozbudowana lista. 2 rodzaje kredek, 2 rodzaje kleju (a każdy
      x3), z 6 rodzajów papieru (kolorowy, biały, 2 formaty, samoprzylepny, zwykły,
      ksero itd), strój na korektywę, kocyk, jasiek, ubranie na zmianę, kubek,
      szczoteczka, pasta, chusteczki w pudełku, farby plakatowe, nożyczki i coś tam
      jeszcze, nie pamiętam. To wszystko starcza na rok, w trakcie nic nie donosimy
      (no, ew jakieś pudełka zapałek czy wydmuszki z jajek). RR - 20zł. miesięcznie,
      ale idzie to na teatrzyk, wyjazdy do kina i na przedstawienia muzyczne do
      miasta, imprezy gwiazdkowe/karnawałowe z wodzirejem, mikołajem, prezentami,
      upominki na Dzień Dziecka i Mikołaja, poczęstunki na imprezy z okazji Dnia Matki
      i Ojca, dziadka i Babci itd. Nie czuję się wykorzystywana finansowo, dzieci
      naprawdę to wszystko wykorzystują. Jedyne, co mogłoby się zmienić, to wolałabym
      dać sumę na wyprawkę komuś, kto by kupił to wszystko hurtem, bo 1. kosztowałoby
      to taniej (w jakimś Makro np.), 2. wszystkie dzieci miałyby to samo, a nie np.
      jedni rodzice kupią nożyczki niebieskie, inni czerwone, inni jeszcze z myszką
      Miki a potem dzieci sobie wyrywają (oczywiście wszystkie art. papiernicze idą do
      wspólnej puli, a potem na zajęciach dzieci to dostają).
    • ewaj75 Re: wyprawka do przedszkola 21.08.09, 22:16
      Też tyle mamy,
      ja nawet podwójnie bo 2 przedszkolaków mam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka