Dodaj do ulubionych

Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię...!?

13.09.09, 18:15
Które z tych imion podoba się Wam najbardziej?
Obserwuj wątek
    • myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:20
      Szarlota to przeciez Karolina.
    • mruwa9 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:23
      zadne. Co jedno to bardziej wydumane. No, jeszcze Maja brzmi jakos w
      miare bezpretensjonalnie.
      • mamakrzysia4 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:23
        Olga i Maja
      • rkkrakow Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:24
        Olga. reszta wydumana. Nie rob dziecku krzywdy i nie nazywaj jej Szarolta bron
        Boze. Brrr
    • angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:24
      Z tego zestawu Maja i Olga. Reszta - jak dla mnie - do kitu,
      zwłaszcza Szarlota.
    • gacusia1 Paulina .-)))) 13.09.09, 18:25
      Paula to skrot od Pauliny,jak dla mnie. Olga tez moze byc.
      • kasienka2a Re: Paulina .-)))) 13.09.09, 18:45
        z podanych jak dla mnie tylko i wylacznie Maja, reszta to kicz, ja
        mam Ole smile
      • daga_j Re: Paulina .-)))) 13.09.09, 18:48
        Muszę zaprzeczyć! O ile na Paulinę często może mówi się Paula, to na Paulę nie można powiedzieć Paulina, to dwa inne imiona.
    • ewa-krystyna Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:45
      mnie sie podobaja Paula i Oliwia smile Szarlota pisana po polsku nie podoba mi
      sie,wole Charlotte - tak ma na drugie imie moja corka,ale nie mieszkamy w
      Polsce i jej ojciec nie jest Polakiem - w przeciwnym razie nie dalabym mojej
      corce tego imienia smile
      • bi_scotti Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:49
        Mnie sie podoba Szarlota ale raczej z dwoma TT - Szarlotta. Polska pisownia mi
        nie przeszkadza. Czy przypadkiem autorka komiksu o Kajko i Kokosz nie miala na
        imie Szarlotta? Tak mi sie cos zdaje...
        Ale mnie sie w ogole wlasciwie wszystkie imiona swiata podobaja, zadnych nie
        oceniam jako obciachowe czy jakies tam nie takie. Czasem tylko ludzie noszacy
        ktores z pieknych imion bywaja paskudni ale to juz zupelnie inna sprawa ...
        • ewa-krystyna Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:53
          Bi_scotti, od zawsze podobalo mi sie imie Eleonora i marzylam o nim dla mojej
          corki w przyszlosci.... niestety kiedys poznalam pewna Eleonore....
        • wilowka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:55
          Szarlota Pawel i nie o Kajku i Kokoszu a o Kleksie rysowała komiksy.
        • koralik12 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 16.09.09, 09:27
          Kajka i Kokosza napisał Janusz Christa, a Szarlota Pawel napisała serię o Jonku
          , Jonce i Kleksie smile
    • babcia47 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:48
      Szarlotka..eee, Paula "wydumane" reszta może być
    • kali_pso Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:51

Rany Julek...
      Skąd Ci w ogóle ta Szarlota przyszła do głowy?
      • kawka74 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 19:22
        Echa lektur romantycznych wink
    • bea.bea Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:53
      zawsze malwina
    • daga_j Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:54
      Mnie tam się podobają wszystkie, ale w radach pominę te, które występują u mnie w rodzinie, bo zbyt mi się kojarzą.
      Chyba najładniejsza Oliwia, ale ostatnio sporo pojawiło się Oliwek a ja lubię jak imię jest rzadkie. No i zdalam sobei sprawę, żę na Szarlotę (nie znam żadnej) mówiłabyś słodko Szarlotka smile Ale w sumie to podobne - bo kulinarne - jak Oliwka, albo inne tego typu imiona (Jagoda, Malina) A może w skrócie byłaby Lotka? wink Nawet ładnie, Wasz wybór smile
      • z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:09
        Jagoda, Malina, Róża i ewentualnie Oliwka to nie są
        imiona "kulinarne" tylko roślinne, ściślej owocowe i kwiatowe. Czego
        nie można powiedzieć o Szarlotce. Nie obraziłabym się, gdyby
        absztyfikant powiedział do mnie Kwiatku, gdyby powiedział Placku to
        pewnie tak.
        • angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:11
          Tyle że to nazwa ciasta pochodzi od imienia, a nie odwrotnie.
          • z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:37
            Tyle, że nazwa ciasta funkcjonuje w języku polskim od dawna i jest
            powszechnie znana, czego nie można powiedzieć o imieniu Szarlota.
            Czyli dziewczynka będzie się kojarzyła z plackiem, a nie placek z
            imieniem żeńskim.
            • angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:39
              Tu się zgodzę. Poza tym, po co Szarlota, skoro mamy Karolinę?
              • z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:49
                Po co Joanna skoro mamy Janinę?
                Po Krystian skoro mamy Krzysztofa?
                • angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:52
                  Dobrze więc, uściślę: po co nam imię, skoro mamy jego odpowiednik od
                  dawna zakorzeniony w polszczyźnie i w dodatku wolny od głupich
                  skojarzeń?
                  • z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:10
                    O, to to! "Wolny od głupich skojarzeń".
                • myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:09
                  Joanna nie jest odpowiednikiem Janiny ani Krystian nie jest Krzysztofem. Sa to
                  cztery rozne imiona. Natomiast Szarlota(polskapisownia od Charlotte) jest
                  zachodnia wersja Karoliny. Tak jakby np ktos chcial nazwac syna Żanem lub Dżonem
                  (polska pisownia) zamiast swojskim imieniem Jan.
                  • z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:16
                    > Joanna nie jest odpowiednikiem Janiny
                    ?????
                    Janina to żeńska forma imienia Jan. Johanna to żeńska forma imienia
                    Johann czyli... Jan. To jak nie jest odpowiednikiem???
                    • myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:24
                      Cos ci sie p..lo. Johanes i Jan to sa rozne imiona. Jest jeszcze Janusz itd.
                      Zajrzyj na odpowiednia strone z imionami. Janina to francuska Żanette, natomiast
                      Joanna To Żanna (polska pisownia, pisze jak brzmia).
                      • z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:37
                        Zajrzałam tu:

www.foksal.com.pl/imi%C4%99-Jan.htm
                        Imie w innych językach: ang. John, niem. Johann, Johannes, Jahn,
                        Hans, Hannes, fr. Jean, hiszp. Juan, wł. Giovanni, Giovan, Gianni,
                        Giano

i tu:

bazy.hoga.pl/imion_opisy.asp?imie=Janina
                        łac. Joannes, niem. Johannes, Hans, Johann, Johanna, wł. Giovanni,
                        fr. Jean, Jeannette, ang. John, hiszp. Juan
                        • myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:49
                          I o to chodzi. Od korzenia Jan jest duzo samodzielnych imion. Chyba sie nie
                          bedziesz klocic, ze Johanes niemiecki jest innym imieniem niz Hans, a przeciez
                          korzen jest ten sam. Tak samo Jan polski i Janusz tez sa odrebnymi imionami. I
                          Janina jest Nina lub Janka, a Joanna to Aska i oznacza co innego, i imieniny w
                          innym dniu. Ba, nawet innym imieniem jest Bożena niż Bożenna.Co do Szarloty jest
                          to tlumaczenie imienia Karoliny.
                          • z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 23:03
                            > Co do Szarloty jest to tlumaczenie imienia Karoliny.

Dokładnie tak samo jak Joanna jest tłumaczeniem imienia Janina. smile

Bo, szczerze mówiąc nie zrozumiałam, czy się ze mną zgadzasz, czy
                            nadal twierdzisz, że to dwie różne sytuacje.
                            • myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 23:17
                              Joanna nie jest tlumaczeniem Janiny. Sa to dwa zupelnie rozne imiona.
                              Tlumaczeniem Joanny jesy żanna, a Janiny żanette. Zgadzam sie z toba co do tego,
                              ze maja wspolny korzen i oba pochodza od imienia Jan.
                              • z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 23:32
                                Dlaczego upierasz się akurat przy francuskim? Przetłumacz mi Janina
                                na niemiecki! To jest dokładnie taka sama sytuacja:

Karolina -> po jakiemuśtam Charlotte -> po spolszczeniu pisowni
                                Szarlota

Janina -> po niemiecku Johanna -> po spolszczeniu pisowni Joanna.
    • przeciwcialo Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:55
      Nie podoba mi sie żadne ale gdybym musiała wskazac to byłaby Olga.
    • jansen25 Naziwj : Szarlota. A synka Sernik. 13.09.09, 18:56

• szyszunia11 Re: Naziwj : Szarlota. A synka Sernik. 15.09.09, 22:11
        w takiej sytuacji dałabym synkowi Cwibak albo jeszcze lepiej Keks - fajnie brzmismile
    • wimperga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 19:03
      Tylko Olga.
      • kasia191273 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 19:22
        OLGA

to najpiekniejsze imie dla dziewczynki. Gdybym nie mieszkala za
        granica, gdzie wymawia sie je dziwacznie i gdyby nie fatalne
        skojarzenia, jakie budzi w tubylcach, dalabym tak corce na imie
        • truscaveczka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 14:17
          Olga smile Tak nazwałam córkę smile
    • clio_1 Olga n/t 13.09.09, 19:39

• heca7 Re: Olga n/t 13.09.09, 19:43
        Jest forum wszystko o imionach. I tam powinnaś się pytać o takie rzeczy.
    • miska_malcova Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 19:49
      Maja, Olga, Oliwia ok, ale Szarlota?? Matko jedyna toż tylko Dżesika i Nikola
      jest gorsza
      • mamakasienki1 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 20:17
        jak dla mnie Olga ładnie, ale córki tak nie nazwę bo to moje imię, a
        Maję już mam wink
    • kfiatuszek80 Oliwia,Oliwka,Oliweczka 13.09.09, 20:19

• generation-me Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:11
      Może zaniam Paula - Pola? Też krótko, a nie będzie musiała tłumaczyć: "tak, to
      moje imię, a nie zdrobnienie".
      Maja na 4, Olga - 3+, Oliwia i Szarlota - pokraczne. Pierwsze - jak gazetka dla
      kucht; drugi: kojarzy mi się z serialem o Pani Bucket i niejaką Stokrotą smile
      • angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:35
        Pola też jest zdrobnieniem. A Paula jest imieniem nadawanym od tylu
        lat, że dziwić nie powinno.
    • truskawkowe_studio Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:18
      omg Szarlota?! az sie glodna zrobilam. dzieko by zycia w szkole nie
      mialo. chociaz w sumie przy dzisiejszych Dzesikach i Vanessach nigdy
      nie wiadomo.
      Olga i Maja sa ladne
      • anyx27 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:28
        w ciągu dwóch miesięcy moim 3 kolezankom urodziły się córeczki - wszystkie Maje wink

Ale tak naprawde kazde imie, byle nie Nicole wink

• syriana Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:30
      Szarlota??
      od Charlotte Bronte? czy od szarlotki?
      • cleo1976 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:41
        Paula i Maja.
        • i_love_my_babies Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:02
          Jagoda albo Nadja/Nadia (tak chciałam nazwać córeczkę, ale wyszedł
          chłopczykwink)
    • evee1 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 07:28
      He, he, corka Szarlota, syn - Sernik.
    • bacha1979 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 13:31
      Olga.
    • mar_rog Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 13:55
      Oliwia jest super
      • ledzeppelin3 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 13:59
        Olga może być, reszta pretensjonalna do bólu
    • katia.seitz Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 15:35
      Olga. Ewentualnie Maja. Reszta mi się nie podoba.
    • hanalui Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 16:13
      Zadne. sad
      • endi100 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 20:44
        Olga
    • sanrio Szarlota???? 14.09.09, 20:52
      Chcesz, żeby córka kojarzyła się innym z jabłecznikiem?
      • suazi1 Re: Szarlota???? 15.09.09, 21:50
        Takie imię nosiła Szarlota Pawel - autorka komiksów dla dzieci, więc
        skąd takie kulinarne skojarzenia?
        • angazetka Re: Szarlota???? 15.09.09, 22:06
          Bo szarlotka jest zdecydowanie popularniejsza niż jakaś autorka
          komiksów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka