mamaewam 13.09.09, 18:15 Które z tych imion podoba się Wam najbardziej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:20 Szarlota to przeciez Karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:23 zadne. Co jedno to bardziej wydumane. No, jeszcze Maja brzmi jakos w miare bezpretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:23 Olga i Maja Odpowiedz Link Zgłoś
rkkrakow Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:24 Olga. reszta wydumana. Nie rob dziecku krzywdy i nie nazywaj jej Szarolta bron Boze. Brrr Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:24 Z tego zestawu Maja i Olga. Reszta - jak dla mnie - do kitu, zwłaszcza Szarlota. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Paulina .-)))) 13.09.09, 18:25 Paula to skrot od Pauliny,jak dla mnie. Olga tez moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka2a Re: Paulina .-)))) 13.09.09, 18:45 z podanych jak dla mnie tylko i wylacznie Maja, reszta to kicz, ja mam Ole Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Paulina .-)))) 13.09.09, 18:48 Muszę zaprzeczyć! O ile na Paulinę często może mówi się Paula, to na Paulę nie można powiedzieć Paulina, to dwa inne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:45 mnie sie podobaja Paula i Oliwia Szarlota pisana po polsku nie podoba mi sie,wole Charlotte - tak ma na drugie imie moja corka,ale nie mieszkamy w Polsce i jej ojciec nie jest Polakiem - w przeciwnym razie nie dalabym mojej corce tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:49 Mnie sie podoba Szarlota ale raczej z dwoma TT - Szarlotta. Polska pisownia mi nie przeszkadza. Czy przypadkiem autorka komiksu o Kajko i Kokosz nie miala na imie Szarlotta? Tak mi sie cos zdaje... Ale mnie sie w ogole wlasciwie wszystkie imiona swiata podobaja, zadnych nie oceniam jako obciachowe czy jakies tam nie takie. Czasem tylko ludzie noszacy ktores z pieknych imion bywaja paskudni ale to juz zupelnie inna sprawa ... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:53 Bi_scotti, od zawsze podobalo mi sie imie Eleonora i marzylam o nim dla mojej corki w przyszlosci.... niestety kiedys poznalam pewna Eleonore.... Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:55 Szarlota Pawel i nie o Kajku i Kokoszu a o Kleksie rysowała komiksy. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 16.09.09, 09:27 Kajka i Kokosza napisał Janusz Christa, a Szarlota Pawel napisała serię o Jonku , Jonce i Kleksie Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:48 Szarlotka..eee, Paula "wydumane" reszta może być Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:51 Rany Julek... Skąd Ci w ogóle ta Szarlota przyszła do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 19:22 Echa lektur romantycznych Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:53 zawsze malwina Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:54 Mnie tam się podobają wszystkie, ale w radach pominę te, które występują u mnie w rodzinie, bo zbyt mi się kojarzą. Chyba najładniejsza Oliwia, ale ostatnio sporo pojawiło się Oliwek a ja lubię jak imię jest rzadkie. No i zdalam sobei sprawę, żę na Szarlotę (nie znam żadnej) mówiłabyś słodko Szarlotka Ale w sumie to podobne - bo kulinarne - jak Oliwka, albo inne tego typu imiona (Jagoda, Malina) A może w skrócie byłaby Lotka? Nawet ładnie, Wasz wybór Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:09 Jagoda, Malina, Róża i ewentualnie Oliwka to nie są imiona "kulinarne" tylko roślinne, ściślej owocowe i kwiatowe. Czego nie można powiedzieć o Szarlotce. Nie obraziłabym się, gdyby absztyfikant powiedział do mnie Kwiatku, gdyby powiedział Placku to pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:11 Tyle że to nazwa ciasta pochodzi od imienia, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:37 Tyle, że nazwa ciasta funkcjonuje w języku polskim od dawna i jest powszechnie znana, czego nie można powiedzieć o imieniu Szarlota. Czyli dziewczynka będzie się kojarzyła z plackiem, a nie placek z imieniem żeńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:39 Tu się zgodzę. Poza tym, po co Szarlota, skoro mamy Karolinę? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:49 Po co Joanna skoro mamy Janinę? Po Krystian skoro mamy Krzysztofa? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:52 Dobrze więc, uściślę: po co nam imię, skoro mamy jego odpowiednik od dawna zakorzeniony w polszczyźnie i w dodatku wolny od głupich skojarzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:10 O, to to! "Wolny od głupich skojarzeń". Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:09 Joanna nie jest odpowiednikiem Janiny ani Krystian nie jest Krzysztofem. Sa to cztery rozne imiona. Natomiast Szarlota(polskapisownia od Charlotte) jest zachodnia wersja Karoliny. Tak jakby np ktos chcial nazwac syna Żanem lub Dżonem (polska pisownia) zamiast swojskim imieniem Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:16 > Joanna nie jest odpowiednikiem Janiny ????? Janina to żeńska forma imienia Jan. Johanna to żeńska forma imienia Johann czyli... Jan. To jak nie jest odpowiednikiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:24 Cos ci sie p..lo. Johanes i Jan to sa rozne imiona. Jest jeszcze Janusz itd. Zajrzyj na odpowiednia strone z imionami. Janina to francuska Żanette, natomiast Joanna To Żanna (polska pisownia, pisze jak brzmia). Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:37 Zajrzałam tu: www.foksal.com.pl/imi%C4%99-Jan.htm Imie w innych językach: ang. John, niem. Johann, Johannes, Jahn, Hans, Hannes, fr. Jean, hiszp. Juan, wł. Giovanni, Giovan, Gianni, Giano i tu: bazy.hoga.pl/imion_opisy.asp?imie=Janina łac. Joannes, niem. Johannes, Hans, Johann, Johanna, wł. Giovanni, fr. Jean, Jeannette, ang. John, hiszp. Juan Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:49 I o to chodzi. Od korzenia Jan jest duzo samodzielnych imion. Chyba sie nie bedziesz klocic, ze Johanes niemiecki jest innym imieniem niz Hans, a przeciez korzen jest ten sam. Tak samo Jan polski i Janusz tez sa odrebnymi imionami. I Janina jest Nina lub Janka, a Joanna to Aska i oznacza co innego, i imieniny w innym dniu. Ba, nawet innym imieniem jest Bożena niż Bożenna.Co do Szarloty jest to tlumaczenie imienia Karoliny. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 23:03 > Co do Szarloty jest to tlumaczenie imienia Karoliny. Dokładnie tak samo jak Joanna jest tłumaczeniem imienia Janina. Bo, szczerze mówiąc nie zrozumiałam, czy się ze mną zgadzasz, czy nadal twierdzisz, że to dwie różne sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 23:17 Joanna nie jest tlumaczeniem Janiny. Sa to dwa zupelnie rozne imiona. Tlumaczeniem Joanny jesy żanna, a Janiny żanette. Zgadzam sie z toba co do tego, ze maja wspolny korzen i oba pochodza od imienia Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 23:32 Dlaczego upierasz się akurat przy francuskim? Przetłumacz mi Janina na niemiecki! To jest dokładnie taka sama sytuacja: Karolina -> po jakiemuśtam Charlotte -> po spolszczeniu pisowni Szarlota Janina -> po niemiecku Johanna -> po spolszczeniu pisowni Joanna. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 18:55 Nie podoba mi sie żadne ale gdybym musiała wskazac to byłaby Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Naziwj : Szarlota. A synka Sernik. 15.09.09, 22:11 w takiej sytuacji dałabym synkowi Cwibak albo jeszcze lepiej Keks - fajnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 19:03 Tylko Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 19:22 OLGA to najpiekniejsze imie dla dziewczynki. Gdybym nie mieszkala za granica, gdzie wymawia sie je dziwacznie i gdyby nie fatalne skojarzenia, jakie budzi w tubylcach, dalabym tak corce na imie Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 14:17 Olga Tak nazwałam córkę Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Olga n/t 13.09.09, 19:43 Jest forum wszystko o imionach. I tam powinnaś się pytać o takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 19:49 Maja, Olga, Oliwia ok, ale Szarlota?? Matko jedyna toż tylko Dżesika i Nikola jest gorsza Odpowiedz Link Zgłoś
mamakasienki1 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 20:17 jak dla mnie Olga ładnie, ale córki tak nie nazwę bo to moje imię, a Maję już mam Odpowiedz Link Zgłoś
generation-me Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:11 Może zaniam Paula - Pola? Też krótko, a nie będzie musiała tłumaczyć: "tak, to moje imię, a nie zdrobnienie". Maja na 4, Olga - 3+, Oliwia i Szarlota - pokraczne. Pierwsze - jak gazetka dla kucht; drugi: kojarzy mi się z serialem o Pani Bucket i niejaką Stokrotą Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:35 Pola też jest zdrobnieniem. A Paula jest imieniem nadawanym od tylu lat, że dziwić nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowe_studio Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:18 omg Szarlota?! az sie glodna zrobilam. dzieko by zycia w szkole nie mialo. chociaz w sumie przy dzisiejszych Dzesikach i Vanessach nigdy nie wiadomo. Olga i Maja sa ladne Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:28 w ciągu dwóch miesięcy moim 3 kolezankom urodziły się córeczki - wszystkie Maje Ale tak naprawde kazde imie, byle nie Nicole Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:30 Szarlota?? od Charlotte Bronte? czy od szarlotki? Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 21:41 Paula i Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 13.09.09, 22:02 Jagoda albo Nadja/Nadia (tak chciałam nazwać córeczkę, ale wyszedł chłopczyk) Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 07:28 He, he, corka Szarlota, syn - Sernik. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 13:31 Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 13:55 Oliwia jest super Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 13:59 Olga może być, reszta pretensjonalna do bólu Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 15:35 Olga. Ewentualnie Maja. Reszta mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Szarlota, Maja, Olga, Oliwia czy Paula - imię 14.09.09, 16:13 Zadne. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Szarlota???? 14.09.09, 20:52 Chcesz, żeby córka kojarzyła się innym z jabłecznikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: Szarlota???? 15.09.09, 21:50 Takie imię nosiła Szarlota Pawel - autorka komiksów dla dzieci, więc skąd takie kulinarne skojarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Szarlota???? 15.09.09, 22:06 Bo szarlotka jest zdecydowanie popularniejsza niż jakaś autorka komiksów? Odpowiedz Link Zgłoś