Dodaj do ulubionych

Ślub kościelny ?

09.01.04, 10:14
Drogie e-mamy mam do Was malutkie pytanko. A szczególnie do tych, które
wzięły (tylko) ślub cywilny. Czy zastanawiałyści się kiedyś ( po jakimś
czasie od ślubu cywilnego) żeby wziąźć ślub kościelny ? czy odczuwałyście
taką potrzebę i czy to nie "głupio" brać ś.k. po iluś latach małżeństwa ?

pozdrawiam
Monika
Obserwuj wątek
    • dzidecka Re: Ślub kościelny ? 09.01.04, 10:51
      Hej,

Ja jetsem tylko po slubie cywilnym. Jestesmy małżeństwem dwa lata. Do ślubu
      szłam w widocznej ciąży. Wszystko działo się bardzo szybko więc zgodnie z
      mężem stwierdzilismy, że ślub kościelny odłożymy. No i planujemy na wrzesień
      tego roku.
      Wcale mi sie nie wydaje, że "głupio" jest brac ślub kościelny po kilku latach.
      ja bardzo na to wydarzenie czekam i ciesze się, że juz niedługo smile

Pozdrawiam
      Ania
    • dagu75 Re: Ślub kościelny ? 09.01.04, 10:57
      A nam za kilka dni stuknie 4 rocznica ślubu - cywilnego.Nasz braliśmy za
      granicą, myśleliśmy o kościelnym w Polsce, ale nie wypaliło. Nie możemy sie
      dogadać, bo ja nie chcę wesela( nie bawią mnie tłumy podpitych gości, niestety
      takie były wszystkie, na których byłam, ci sami ludzie sie zapowiadają, więc
      będzie tak samo), a Krzysiek tak. Więc pat. może kiedyś.Bierzemy to pod uwagę,
      wcale nie myslimy, że to głupie. Ja się śmieję, że chcę, żeby moje dzieci
      niosły mi welon ( drugie nawet jeszcze nie poczęte...).
      To ma być twój dzień, jeśli tego potrzebujesz, to nie przejmuj sie uwagami i
      spojrzeniami, tylko dumnie krocz do ołtarza.
      Daga
    • justinka_s Re: Ślub kościelny ? 09.01.04, 12:18
      ja brałam rok po cywilnym ze swoim juz eks mężem
      żaden wstyd, tylko radość
      u mnie co prawda cywilny był brany szybko, ale nie z powodu ciązy tylko tego,
      ze nasi rodzice chcieli go odłożyć, więc niejako potajemnie wszystko
      zorganizowaliśmy i zaprosiliśmy wszystkich w ostatnim tygodniu
      trochę nieładnie, ale miłośc była wielka...chociaż przetrwała tylko 9 lat
      potrzebe taką czułam, chciałam sukinię, uroczysty ślub w pięknym kościele i
      wesele...duże wesele
      to najpiękniejszy dzień w życiu
    • magda2303 Re: Ślub kościelny ? 09.01.04, 12:53
      My braliśmy ślub cywilny w ciąży, żeby zalegalizować związek przed urodzeniem
      dziecka. Teraz po ponad czterech latach mam ogromne pragnienie powiedzenia
      mojemu mężowi "tak" przed Bogiem i ludźmi. W tym czasie przekonałam się, jak
      bardzo go kocham, że zawsze mogę na niego liczyć i po prostu, że chcę z nim być
      na zawsze.
      Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem weźniemy ślub dokładnie w piątą
      rocznicę pierwszego, czyli w październiku tego roku. Już się nie mogę doczekać
      i wcale nie myślę, żeby w tym ślubie po latach było coś dziwnego. Przeciwnie-
      uważam, że to prawdziwe szczęście móc po pięciu latach wspólnego życia z
      czystym sumieniem przysięgać miłość na zawsze.
    • monika_29 Re: Ślub kościelny ? 09.01.04, 14:44
      Dziewczyny, bardzo wam wszystkim dziekuje za mile odp. Oto chodzi, ze ja
      rowniez zaczelam czuc taka potrzebe i chce ja zrealizowac w tym roku w dniu
      mojej piatej rocznicy tj. we wrzesniu. Mam nadzieje, ze wszystko sie dobrze
      ulozy. dziekuje i pozdrawiam

Monika
    • monika.zdz Re: Ślub kościelny ? 09.01.04, 16:24
      My z mężem mamy tylko ślub cywilny.Czasami mam takie myśli o ślubie kościelnym
      chociaż praktykująca specjalnie nie jestem ale chyba go nie weźmiemy.Te różne
      afery z księżmi w roli głównej zniechęcają mnie. Jak może mi dać sakrament
      człowiek, który być może splamił swe ręce pedofilstwem albo innym paskudztwem?
      W ogóle kościół w takiej postaci jak teraz,to mnożenie trudności (np.z
      ochrzczeniem dziecka pozamałżeńskiego tzn.takiego,którego rodzice nie mają
      ślubu kościelnego także)mi nie odpowiada.Myślę jednak,że jeżeli tak ktoś
      zdecyduje to nie jest głupio wziąć ślub kościelny w ileś tam lat po cywilnym.To
      może nawet działać odświeżająco na związek.
      • marcin-kaminski Re: Ślub kościelny ? 14.01.04, 10:16
        Apropos problemow w kosciele z ochrzczeniem dziecka pozamalzenskiego. Nasz
        Kubus byl chrzczony w Sanktuarium na Siekierkach w Warszawie. Nie mamy ani
        slubu cywilnego, ani koscielnego, ale ksiadz nie robil zadnych problemow,
        wymowek itp. Milo wspominam tamten dzien! Oby wszedzie byli tacy ksieza.
    • dosiamamafilipa Re: Ślub kościelny ? 09.01.04, 17:36
      mam przyjaciolke ktora koscielny wziela dokladnie w 10 rocznice po cywilnym,
      tak naprwade to nikt nie mial pojecia dlaczego a ona poprostu chcial miec
      biala suknie i wesele z prawdziwego zdarzenia takie z oczepinami i rzucaniem
      wianka.
      mysle ze nie jest to zly pomysl slub koscielny nie razem z cywilnym moze
      poprostu do tego koscielnego trzeba w pewnym stopniu dojrzec a cywilny to
      wiadomo najczesciej szybki ze wzgl na dziecko.
      pzdr.
      dorota
    • kasia_mama_szymcia Re: Ślub kościelny ? 09.01.04, 18:56
      Ślub cywilny braliśmy w grudniu 2000, a kościelny we wrześniu 2001. Wszyscy
      się dziwili, że bierzemy cywilny myśleli że jestem w ciąży, a my któregoś
      pięknego dnia stwierdziliśmy, że tego chcemy. A za jakiś czas tak samo było ze
      ślubem kościelnym.
      Pozdrawiam Kasia.
      • mrufkaa Re: Ślub kościelny ? 09.01.04, 22:55
        A moja siostra brala odwrotnie! Ale to bylo jakos przed wprowadzeniem slubow
        konkordatowych... W kwietni wzieli koscielny, a cywilnego nie brali, bo
        tesciowej pasowalao misc jeszce szwagra na utrzymaniu jako kolejne dziecko (
        studiowal jescze), chyba do jakiegos zasilku. no i cywilny wzieli we wrzesniu.
        czyli jak komu po drodze.
    • ese1 Re: Ślub kościelny ? 10.01.04, 09:25
      Nie! Wcale nie jest glupio brac S.K. po kilku latach. To wszystko zalezy od
      was. Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja, czy osoba z ktora jestes, jestes jej
      pewna. Jaki macie stosunek do Kosciola i wiary. Pamietaj, ze od S.K. nie ma
      rozwodu (w zasadzie). Wiec jezeli nie jestes pewna swojego partnera, ze to
      wlasnie ten na cale zycie, to radzilabym poczekac na S.K. do momentu calkowitej
      pewnosci. A poza tym jest to Sakrament a nie spektakl dla rodziny, a wiec tez
      bierzecie na siebie jakas odpowiedzialnosc duchowa. Czasami trzeba do tego
      momentu dorosnac. Dlatego nie moge duzo napisac, bo nie wiem dlaczego pytasz,
      ale na pewno nie jest glupio podejmowac takie decyzje, zreszta, to Twoja/ Wasza
      decyzja i to jest najwazniejse a nie to, co inni ludzie czy ksiadz powiedza.
      Wasze przekonania sa tu najwazniejsze.
    • i2h2 Re: Ślub kościelny ? 10.01.04, 12:45
      Ślub kościelny braliśmy ponad rok po cywilnym, wbrew opiniom rodziny( jak
      weźmiecie tylko cywilny, to potem nie będzie wam się chciało, lepiej od razu
      itp.). Połączyliśmy go z chrztem syna, była piękna uroczystość- nawet
      wcześniejsi oponenci się zachwycali. A w piątą rocznicę ślubu chrzciliśmy naszą
      córeczkę, więc ta data jest teraz ważną rocznicą także dla naszych dzieci.
      A rocznicy "cywilnej" zasadniczo nie czcimy- to było tylko dla urzędów.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka