lola211 20.11.09, 09:11 wyborcza.biz/biznes/1,100896,7273259,RPO_chce_zniesc_przywileje_emerytalne.html Licze, ze w koncu sie za ta paranoje wezma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skanke dlaczego? 20.11.09, 09:22 ja nie widzę w tym nic złego, uważasz , że Twoja praca jest taka sama jak górnika, strażaka, żołnierza czy policji? ja pracuję w biurze i niczym nie ryzykuję a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: dlaczego? 20.11.09, 09:27 jeśli praca jest hmmm... jakby to ująć - cięższa, bardziej ryzykowna, stresująca, to niech sobie wywalczą adekwatne do wkładu, wyższe wynagrodzenie i będzie z tego wyższa emerytura ja też pracowałam w biurze i ryzykowałam że idąc do pracy dostanę kamieniem w głowę chuliganów protestujących przed ministerstwem gospodarki brawo dla wszystkich odważnych którzy podejmą próbę likwidacji tych chorych uprawnień, a następny niech będzie krus Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: dlaczego? 21.11.09, 14:47 filipianka napisała: > jeśli praca jest hmmm... jakby to ująć - cięższa, bardziej ryzykowna, > stresująca, to niech sobie wywalczą adekwatne do wkładu, wyższe wynagrodzenie i > będzie z tego wyższa emerytura > A wyobrażasz sobie 60 letniego górnika który schodzi pod ziemię, ja nie. Owszem emerytura po 15 latach pracy to przegięcie (mój ojciec ma już ponad 40 lat pracy i nie może odejść na emeryturę bo jest za młody) ale nie mów że praca górnika jest dla 65 letniego dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dlaczego? 21.11.09, 14:51 edit38 napisała: > filipianka napisała: > > > jeśli praca jest hmmm... jakby to ująć - cięższa, bardziej ryzykowna, > > stresująca, to niech sobie wywalczą adekwatne do wkładu, wyższe wynagrodz > enie i > > będzie z tego wyższa emerytura > > > > A wyobrażasz sobie 60 letniego górnika który schodzi pod ziemię, ja nie. Owszem > emerytura po 15 latach pracy to przegięcie (mój ojciec ma już ponad 40 lat prac > y > i nie może odejść na emeryturę bo jest za młody) ale nie mów że praca górnika > jest dla 65 letniego dziadka. nie jest dlatego mozna swoja karire zawodowa planowac w dluzszej perpektywie ja na przyklad wiem na pewno, ze praca ktora wykonuje teraz jest dla osoby mlodej rzeskiej i kreatywnej na pewno nie mam zamiary jej wykonywac za 20 lat mozna po 15 latach pracy na przodku prace ZMIENIC zmienic prace - slowo klucz nie chcemy seniorow pod ziemia ale nie chcemy utrzymywac pelnosprawnych darmozjadow jak ktos stracil zdrowie - dla niego jest renta nie emerytura emerytura jest dla ludzi starych ktorzy nie moga podjac zadnej pracy zarobkowej dlaczego po pracy w kopalni nie mozna isc od innej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: dlaczego? 21.11.09, 14:55 moofka napisała: > dlaczego po pracy w kopalni nie mozna isc od innej pracy? Ależ można i się idzie przecież. Ale emerytura się należy Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dlaczego? 21.11.09, 15:03 e_r_i_n napisała: > moofka napisała: > > > dlaczego po pracy w kopalni nie mozna isc od innej pracy? > > Ależ można i się idzie przecież. Ale emerytura się należy > problem taki ze oni to mylnie nazwali emerytura zabranie emerytury brzmi straszebnie, zloworogo i niehumanitarnie tylko ze to - dupa jasna - noc wspolnego z emerytura nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: dlaczego? 21.11.09, 15:05 Dokładnie to je wynagrodzenie za niepracowanie Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowa83 Re: dlaczego? 21.11.09, 20:53 > A wyobrażasz sobie 60 letniego górnika który schodzi pod ziemię, ja nie pie...nie.. ludzie w róznym wieku nie nadają sie do konktetnych zawodów ja wiem, ze w moimzawodzi, nie mam szans pracować przez najbliższe 40 lat, ponieważ nie wyrobiłabym fizycznie i psychicznie... a jednak nie mam szans na wcześniejszą emeryturę jak juz sie do jakiegoś zawodu nie nadajesz - szukasz innego - po prstu, nic bardziej instynktownego. A nie, emeryturka po 15 latach pracy dla piicjanta, który odbiera telefony na dyzurce, czy cokolwiek inneg taki policjant nie robi, nie sadzę, aby jego praca byla bardziej stresujaca i męcząca niż moja, to samo tyczy się wszelkich nauczycieli czy górników, których wielka część pracuje jednak nad ziemia, a świadczenia emerytalne ma i wcześniejszą emeryturę również, dość pokaźną... no i jeszcze leśnicy... dla mnie wcześniejsza emerytura to jakieś nieporozumeieni, uwazasz, ze praca cieżka, nie wydolisz, to szukasz innej, a nie czekasz 15 lat i idziesz na emeryture i siedzisz na dupie. Pasjonaci policjanci, nauczycile, górnicy... nigdy nie odejdą na emeryture po 15 latach, lewusy owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: dlaczego? 21.11.09, 21:03 Ja jeszcze widzę taki wątek - pewne służy publiczne: strażacy, policjanci (ale tacy liniowi) to tak, w zasadzie czemu nie mieliby mieć prawa do wcześniejszej emerytury. Ale kopalnie to jest zwyczajny biznes. Dlaczego akurat ten biznes ma być szczególnie dotowany? Dla mnie to podchodzi pod nieuzasadnioną pomoc publiczną. Jeśli jakieś przedsiębiorstwo ma fantazję utrzymywać byłych pracowników - proszę bardzo, ale nie z publicznego budżetu. Z żołnierzami też mam problem. Ci, którzy gdzieś tam jeżdżą do Iraku - to jakby ok. Ale czym w zasadzie zajmują się żołnierze w PL? Wcześniejsza emerytura za bieganie po lesie i sprzątanie koszar? Jednego dnia czytam jak beznadziejny jest trening, w zasadzie go nie ma, nie ma sprzętu, żołnierze się nudzą, a drugiego - że tacy przemęczeni, że mają wcześniejsze emerytury. Nie bardzo to wszystko rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin80 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 09:40 Ja akurat będę broniła górników. Szkoda że nie miałaś okazji zjechać pod ziemię i zobaczyć jak ta praca wygląda. lepiej niech się nie wypowiadają ludzie którzy nie mają o czymś zielonego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 09:47 jak wygląda? jest ciężka? ok ale nie ma przymusu a jak się ktoś świadomie zdecyduje to ma za to dobre wynagrodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 09:49 zgadzam się. Nikt ich na siłę pod ziemię nie zaciągał. Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 20:43 mam w rodzinie górników. wiem jaka to praca. Nie chciałabym aby przynajmniej dl anich znieśli. Tylkoze górnik nie pracuje 8 godzin etat tylko 5. I do tego emerytura liczona 2 lata za rok. To troche nie sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 09:50 jasmin80 napisała: > Ja akurat będę broniła górników. > Szkoda że nie miałaś okazji zjechać pod ziemię i zobaczyć jak ta praca wygląda. > lepiej niech się nie wypowiadają ludzie którzy nie mają o czymś zielonego pojęc > ia. no i niech wyglada nikt im nie kaze robic pod ziemia do 65 roku zycia i nie robia ida na emerytury jako mlodzi ludzie i pracuja normalnie a dodatkowe pieniadze od panstwa do ich pensji sa bonusem na ktory nas nie stac Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:44 jasmin80 napisała: > Ja akurat będę broniła górników. > Szkoda że nie miałaś okazji zjechać pod ziemię i zobaczyć jak ta praca wygląda. > lepiej niech się nie wypowiadają ludzie którzy nie mają o czymś zielonego pojęc > ia. moj maz byl i widzial. mowil, ze za chiny nie chcialby pracowac, jako gornik a do tego namawiala go wlasnie jego matka. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 09:44 Popieram. Górnicy dla mnie przestali istnieć odkąd roznieśli pół Warszawy, poniszczyli ludziom samochody, witryny sklepów. BO BYLI NIEZADOWOLENI. Zgadzam się praca ciężka.Ale nikt im nie każe. Można się przekwalifikować. A podejrzewam, że garną się do kopalni, bo dobrze płacą i mają dobre świadczenia, pod przykrywką ciężkiej niebezpiecznej pracy. Nie podoba mi się też to, że jeśli jest jakiś strajk grupy zawodowej, to zaraz lecą górnicy "pomagać" strajkować. Nie podoba mi się to, że wszyscy boją się górników, boją się ich pijackiej agresji. Nie widzę nic złego w policjantach koło 40. Mogą awansować, być szkoleniowcami, pracować na uczelniach, bądź przekwalifikować się. Nie rozumiem, dlaczego kosztem mojej emerytury mam im sponsorować słodkie miłe życie na ich emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 09:51 > Nie widzę nic złego w policjantach koło 40. Mogą awansować, być szkoleniowcami, > pracować na uczelniach, bądź przekwalifikować się. > > Nie rozumiem, dlaczego kosztem mojej emerytury mam im sponsorować słodkie miłe > życie na ich emeryturze. tym bardziej, że ci 40-letni emeryci, wraz z rozpoczęciem "emerytury" podejmują inną płatną pracę - więc do tej pracy są jak najbardziej zdolni. a nie oszukujmy się, przez 15 lat pracy zbyt dużego kapitału na emeryturę nie uzbierali ze składek, więc to my jesteśmy sponorami tych emerytur. Odpowiedz Link Zgłoś
skanke Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 09:56 mój brat jest strażakiem, oni jeżdzą do rozwalonego na drodze mózgu oraz do babci, która nie potrafi otworzyć drzwi ( zacięły się ), muszą być dyspozycyjni przez cała dobę, po słuzbie jest wykończony, nawet się nie prześpi jeśli jest kolejne wezwanie i co niby ma tak samo jak my z za biurka? owszem nikt go nie zmuszała ale zauważmy jak wiele dla nas robi-to mnie najbardziej przekonuje Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:02 nie tylko starzacy robia przy mozgach wiek emerytalny powinien byc zrownany dla wszystkich a prace zawsze mozna zmienic jak kogos nadto wyczerpuje i w kiosku sprzedawac papierosy Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:04 Albo wszycscy, albo nikt. Służba zdrowia wbrew pozorom też nie siedzi na tyłku tylko też ciężko pracują, nauczyciele też, inni też. najlepsze były kasjerki na PKP, one też chciały emerytur pomostowych, bo ich praca taka ciężka....uśmiałam się do łez Uważam, że czas wziąć się za zmiany. Zlikwidować przywileje emerytalne, a ciężką pracę wynagradzać sowicie. Niech każdy odkłada ze swoich ciężko zarobionych pieniędzy, a nie żeruje na innych, równie ciężko pracujących. Nie można powiedzieć, że tylko oni ciężko pracują. Jest wiele grup zawodowych wysokiego ryzyka, nie tylko górnicy i mundurowi. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:28 Rybcia, mój ojciec był pilotem w pogotowiu lotniczym, latał do rozwalonego na drodze mózgu, latał z narządami do przeszczepów o różnej porze dnia i nocy na wezwanie telefoniczne, nawet się nie przespał jak było kolejne wezwanie, i co? Sam twierdzi, że wcześniejsza (w wieku 60 lat) emerytura dla pilotów jest bez sensu, bo teraz to latanie już nie jest tak fizycznie obciążające i niebezpieczne jak kiedyś (przez 90% okresu jego kariery zawodowej) było. Sam zresztą nadal lata na część etatu i bardzo to lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:00 otoz moj ojciec byly gornik ma lat 50 i niewiele od lat 8 jak nie wiecej jest na bardzo wysokiej emeryturze 'ktora co rok jest podwyzszana bo on przeciez wciaz pracuje zawodow, intensywnie, na pelen etat i w okolicach pazdziernika ma problem bo za duzo zarobil i rasie zalamuje oczywiscie na emeryture odchodzac dostal czterozerowa odprawe biedaczysko udreczone kto dyma na jego drugi kilkutysieczny przelew kiedy on pracuje hobbystycznie nad pierwszym? na przyklad matki malych dzieci ktore popierniczaja po macierzynskim do roboty i nie maja zlobkow ani przedszkoli a wychowaczy gufno platny to jest nasza spoleczna sprawiedliwosc tylko matki malych dzieci ze sztacheta nie pojda a holota pojdzie mam nadzieje, ze rzecznik wezmie sie za te paranoje Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:49 Moofko KIL - KU - TY - SIĘCZ - NY?! Emerytura mojego ojca wynosiła jakieś 900 złotych... Po wielu latach pracy... W tym przez pewien czas w zabójczych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:11 zależy kiedy "wynosiła" i jaki był to procent ówczesnej sredniej krajowej..pracowałam w kilku bankach i miałam wgląd w konta klientów, w tym górniczych emerytów..nie były to nigdy "głodowe" pieniądze w odróznieniu od wielu innych zawodów Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:25 tak kilku zajmowal wysokie stanowisko Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:10 Otóż to - jedno, to wcześniejsza emerytura, drugie praca na niej. Jeśli ktoś idzie na wcześniejszą emeryturę, to powinien mieć zakaz jakiejkolwiek pracy. Jeśli może pracować, to zmienia pracę po prostu. A wypracowana w trudniejszych warunkach emerytura wpływa na wynagrodzenie na emeryturze właściwej. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:14 > Jeśli może pracować, to zmienia pracę po prostu. o to to Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:37 Dokładnie. Wczesniejsza emerytura jesli ktos z jakiegos powaznego powodu nie może pracowac. Skoro zdolny do pracy to niech pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:21 O nie. Taki ktoś JUŻ NA TĘ EMERYTURĘ ZAROBIŁ. I ma prawo ją brać. A to, że pracuje, to jego sprawa. Jeśli osiągną wiek emerytalny i pracuje - nic nikomu do tego, i do jego WYPRACOWANEJ emerytury. Z łaski i za darmo jej nie dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:26 Na pewno nie odłożył takiej kwoty, jaką dostaje do końca życia, czyli np. przez 30 lat. Tak więc ktoś do tego dokłada. Ktoś, czyli my wszyscy. Niech ta praca 'w trudnych warunkach' wpływa na emeryturę, oczywiście. Ale albo rybki (jestem NIEZDOLNY do pracy, mam emeryturę i NIE PRACUJĘ), albo akwarium (w wojsku już nie dam rady, ale w ogóle tak - skoro dorabiam - więc ZMIENIAM PRACĘ, nie IDĘ NA EMERYTURĘ). Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 16:35 Ale ja pisałam o takich "zwykłych" emerytach, nie o pracy w warunkach szczególnych. Jeśli ktoś w wieku 60 lub 65 lat odchodzi na emeryturę, to należy mu się ona bezdyskusyjnie. A czy jeszcze chce i może sobie dorabiać, to już jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 17:52 graue_zone napisała: > Ale ja pisałam o takich "zwykłych" emerytach, nie o pracy w warunkach > szczególnych. Jeśli ktoś w wieku 60 lub 65 lat odchodzi na emeryturę, to należy > mu się ona bezdyskusyjnie. Przy obecnych przepisach tak. To się musi zacząć zmieniać, bo ludzie żyją coraz dłużej i zdrowiej, mają coraz mniej dzieci i żaden system tego nie wytrzyma przy takich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:02 No i dobrze, mój ojciec zapierdzielał w dawnym PGR, 15 lat jeździł na kombajnie - policzyli mu to jako lata szkodliwe i ok, ale tyle wcześniej na emeryturę nie mógł iść ( w sumie ponad 40 lat pracy w rolnictwie). Od ponad 10 lat ledwo łazi bo ma rozpierniczony kręgosłup, ale emeryturę ma dopiero teraz. Fakt, za szkodliwe lata ma ta emeryturę lepszą dużo, ale niby dlaczego jemu podobni czy inne grupy zawodowe (pielęgniarki,kolejarze itp.) mają być gorsi? Odpowiedz Link Zgłoś
epistilbit Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:21 Nikt nie bronił zostać górnikiem A ty moofka chyba nie lubisz swojego ojca, co? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:35 lubie nie lubie kochana nie ma to wplywu na obiektywna ocene sytuacji ze zdrowy niestary chlop i pracuje i dodatkowo jest dotowany przez panstwo kilkutysiecznym przelewem ja jako gornicza corka moglam sobie pozwolic na dzienne studiowanie w duzym miescie na dosc wysokim poziomie alimenty dostawalam od kazdej czternastki trzynastki barborki i innych bonusow a jednak widze ze tak byc nie powinno w panstwie ktore co rok poglebia budzetowa dziure i nie stac go na przedszkola dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:42 moj maz pracuje w wojsku od ponad 14 lat. kiedys wojkowi mieli wiecej przywilejow i dzis jest ich i tak juz coraz mniej. co z tego, ze moj maz po 15 latach moze isc na wczesniejsza emeryture? jemu w ogole sie to nie kalkuluje i musi pracowac kolejne 14 lat, zeby jego emerytura wynosila tyle, co dzis jego pensja. slodko to tam tak tez nie jest, bo w kazdej chwili moze dostac etat w innej czesci Polski i wtedy wszyscy musielibysmy zostawic wszystko to, co tu mamy i isc do innego miasta. maz przenosil sie juz 3 razy i ma nadzieje, ze po raz czwarty nie bedzie musial zmieniac miejsce zamieszkania, bo jakos mu sie to wcale nie usmiecha. jakos nie zauwazylam, zeby mial bog wie ile przywilejow. moj tesc za to byl jest emerytowanym gornikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
skanke Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 10:56 żołnierze akurat nie mają tak źle, mundurówki, wczasowe, płatne służby, przejazdy raz w roku, mieszkania na preferencyjnych warunkach, nagrody... mam w domu takiego trepa to wiem Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:52 I jak widac jeszcze zle, ciagle malo dla niektorych. A co oni w tym wojsku tak naprawde robia? A cala rzesza innych pracownikow nie ma NIC.Zupelnie.Oprócz pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:00 lolu, rozumiem Twe rozgoryczenie, ale jak juz nizej napisalam. teraz nawet kobiety sa przyjmowane do pracy w wojsku, naprawde. idziesz do WKU w swoim miescie i zdajesz egzaminy sprawnosciowe. jak je przejdziesz, czekasz na decyzje i dostajesz etat. moze to byc etat w Ttwoim miescie, rownie dobrze na drugim koncu Polski, jak to z moim mezem wlasnie bylo siostra mojego meza pracowala przez 11 lat, jako pielegniarka z uposledzonymi dziecmi i nie zarabiala nawet 900 zeta miesiecznie. zmienila prace, bo dostala sie do wojska wlasnie i zarabia duzo wiecej, ale nie wiem, czy tyle, co moj maz, bo on pracuje tu znacznie dluzej. maz rowniez namawia mnie na prace w wojsku, ale ja nie chce, bo to nie praca dla mnie, chociaz on mowi, ze bym sie do tej roboty namawiala, ale ja krece nosem. to co? moze sie przejdz do tego WKU? co Ci szkodzi, popracujesz 15 lat, przejdziesz na emeryture i bedziesz miala te przywileje Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:04 No ale praca musi byc na etacie wojskowym, panie z administracji chyba nie idą po 15 latach na emeryture? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:07 panie, ktore pracuja w admonistracji w wojsku sa pracownikami cywilnymi, nie wojskowymi. pracuja na innych zasadach, wiec im emerytura po 15 latach sie nie nalezy, jak wojskowym na tym polega roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:30 Alez ja nie jestem rozgoryczona.Mialabym zamieniac lepsze na gorsze? Pytanie - co to ma wspolnego z nieuzasadnionymi przywilejami? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:37 lola211 napisała: > Alez ja nie jestem rozgoryczona.Mialabym zamieniac lepsze na gorsze? > Pytanie - co to ma wspolnego z nieuzasadnionymi przywilejami? ze co? przeciez Ty zalozylas watek, tak? wkurzaja Cie te przywileje, tak? no to skoro zolnierz, policjant, gornik itd..., maja te przywileje, to chyba ta praca jest w sumie lepsza, niz Twoja? a jseli twierdzisz, ze gorsza, to czemu te przywileje tak Cie wkurzaja? w sumie sie chyba one naleza za to, ze maja taka zla prace Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:41 > a jseli twierdzisz, ze gorsza, to czemu te przywileje tak Cie > wkurzaja? mnie wkurzają, bo po prostu nas (państwa, budżetu) na nie nie stać! i te pieniądze można by spożytkowac na bardziej szczytne cele niż dotowanie zdrowych, w pełni sił ludzi w kwiecie wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:48 ale zdajesz sobie zsprawe z tego, ze nie wszyscy po 15 latach przechodza na emeryture? czesc z tych mlodych, bedacych w kwiecie wieku emerytow to ludzie, ktorzy musieli odejsc z wojska z przyczyn zdrowotnych np artylerzysta po 15 latach sluby ma juz wade sluchu i niedoslyszy. np kolega mojego meza pracuje w wojsku jakies 20 lat i nie moze pozwolic sobie na pojscie na emeryture wlasnie dlatego, bo jet nizszy stopniem i jego emerytura nie bedzie siegala nawet 1500 zeta miesiecznie. ma na utrzymaniu dwojke dzieci a zona jest chora i do zadnej pracy sie nie kwalifikuje. wiec gdyby poszedl na emeryture, logiczne jet to, ze podejmuje inna prace i tam dorabia, bo swojej rodziny za takie pieniadze nie utrzyma proponuje napisac petycje do ministra MON Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:49 Naprawdę nie rozumiesz? To nie jest zazdrość, to jest wqrw, że na te przywileje składamy się wszyscy płacąc takie, a nie inne składki i podatki. Jakby się ukróciło tego typu rozdawnictwo, to może by te składki i podatki nieco mniejsze były. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:50 nie. nie wszyscy moja droga. maz w tym siedzi, wiec troche na ten temat wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:55 Ale w czym mąż siedzi, że wiesz, że nie wszyscy? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 17:43 mundurowym jest, wiec cos na ten temat wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 17:59 Ale na JAKI temat? Odpowiadasz na mojego posta mówiącego o tym, że przywileje pewnych grup obciążają wszystkich, nic więc dziwnego, że średnio tym 'płacącym' pasują. Co ma do tego fakt, że 'coś na ten temat wiesz, bo twój mąż jest mundurowy'? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:08 erin erin... rozumiem, ze draznia Cie przywileje innych, ale jest na to lekarstwo. mozesz isc do pracy w policji, w wojsku a nawet, jako gornik, jesli masz ku temu predyspozycje. nigdy nie bede zarabiala tyle, co maz, czy jego sioatra, ktora pracuje w wojsku, ale czy z tego powodu mam rwac sobie wlosy z glowy tylko dlatego, bo oni beda miali przywileje a ja nie? bez przesady. ja za swoja prace tez powinnam dostawac wiecej, niz te 1500- 1600 brutto, ktore sie teraz tam zarabia i co? mam sie pieklic z tego powodu, bo ktos, kto pracuje w biurze ma lepiej ode mnie? zmien zawod i tyle. nigdy nie zrozumiem ludzi, ktorzy zazdoszcza innym, naprawde. myelisz, ze moj maz nie odprowadza skladek emerytalnych, tylko sobie siedzi w tym wojsku na dupie za biurkiem i cieszy, ze za rok bedzie mial te 15 lat wypracowane i nalezy mu sie emerytura, ktora wynosi 1500 miesiecznie? utrzymalabys sie za to, gdybys miala rodzine? watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:14 Ale o czym Ty mi kobieto piszesz? Bo się chyba pogubiłaś nieco. Nie, nie zazdroszczę tego, co mają mundurowi i inni, bo wolę pracować dłużej, ale za takie pieniądze, jakie mam teraz. Irytuje mnie dawanie przesadnych przywilejów kosztem innych. Jak już napisałam, zgadzam się, nie w każdej pracy można zasuwać 40 lat. Nie ma dyskusji. Tyle, że wtedy jest wybór - wcześniejsza emerytura (tak, a nie inna) ORAZ ZAKAZ PRACY dodatkowej (w końcu emeryt, bez sił itd) ALBO zmiana pracy. I powtórzę - nie ma to nic wspólnego z zazdrością. Chodzi wyłącznie o racjonalne gospodarowanie NASZĄ WSPÓLNĄ kasą, z której te przywileje są opłacane. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:20 no to napisz petycje do MON. proste. jak juz napisalam, nie wiesz, kto i dlaczego odchodzi na wczesniejsza emeryture. wiesz, ile jest wojskowych z okaleczona psychika, ktorzy sie do dalszej sluzby nie nadaja? przeciez takiego nikt w wojsku nie bedzie trzymal. a ze sobie dorabia, zeby utrzymac siebie i rodzine, to juz jego sprawa. ja w to nie wnikam. wiem jedno, ze moj maz pracuje i ma zamiar pracowac kolejne 14-16 lat do pelnej emerytury. a co zrobi reszta, to ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:22 A gdzie ja coś pisałam o tym, kto i dlaczego odchodzi na wcześniejszą emeryturę? Chyba Ci się nicki pozajączkowały. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:32 moze i pozajaczkoway, moze i pokrolikowaly chodzi Ci o to, ze ktos, kto idzie na wczesniejsza emeryture, powinien miec zakaz wykonywania innej pracy. jak juz napisalam, nie wiesz, jakie byly powody tego, ze ktos odszedl na wczesniejsza emeryture a ze np wojskowy po 15 latach ma jej gora 1500 zlotych, chce do niej dorobic, by jemu i jego rodzinie niczego nie brakowalo lub zapewnic jej byt na jako takim poziomie albo na takim, jak wtedy, gdy w tym wojsku pracowal. sa rozne sytuacje zyciowe i nie wiesz, czemu ten ktos bedac na emeryturze dorabia. moje miasto np jest male, kobiety po studiach dojezdzaja za praca do miasta 40 kilosow, albo nie pracuja wcale, bo nie ma tutaj dla nich pracy, wiec ktos ta rodzine musi utrzymywac. a za 1500 zlotych miesiecznie nie da rady, niestety. zycie kosztuje. zyj i pozwol zyc innym. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:43 Jakikolwiek powód odejścia z wojska by nie był, skoro ma siłę dorabiać, to znaczy ma siłę pracować - więc nie powinien iść na emeryturę, tylko zmienić pracę. I o tym generalnie wątek traktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:49 dobrze, ale sa takie sytuacje, ze ktos np jest chory i po 15 latach automatycznie wysylaja go na ta emeryture. a co ten ktos juz pozniej zrobi, ich to nie obchodzi. np w pracy u mojego meza jest facet chory na cukrzyce, ktory najprawdopodobniej pojdzie na wczesniejsza emeryture, poniewaz nikt go tam nie bedzie trzymal. jesli na nia pojdzie, watpie, zeby do niej nie dorabial, jesli na utrzymaniu ma dwojke dzieci i niepracujaca zone. inny przypadek to taki, ze facet musial odejsc, poniewaz przez 2 lata pod rzad nie zaliczyl egzaminow sprawnosciowych. to jest mlody facet, ktory nie ma nawet 40-lat. myslisz, ze on nie dorabia? dorabia, jak najbardziej. a co z rzesza emerytow, ktorzydorabiaja do swoich emerytow, poniewaz sa one glodowe? tez powinno sie im tego zabronic? moja mama tez przez jakis czas tak dorabiala do swojej, ale dala sobie z tym spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:04 Ok, jasne i przejrzyste. Ale co z tym, że naszego państwa nie stać na tego typu przywileje? Skoro proponuje się podniesienie podatków, zamrożenie progów, po cichu zabiera się ulgi czy inne cuda-wianki, dlaczego do diabła i za takie rzeczy się nie zabrać, jak w niektórych przypadkach NIEUZASADNIONA wcześniejsza emerytura? Mój sąsiad lada dzień idzie na taką emeryturę. Drugi etat ma już dogadany. Nie ukrywa, że poszedł do policji tylko po to, by szybko sobie emeryturę wyrobić. Chory nie jest, pracował zawsze na miejscu. Skorzystał z kolejnego przywileju, jakie nasze państwo rozdaje na prawo i lewo. I śmieje się w twarz tym, którzy na ten przywilej będą harowali Ja nie zgadzam się na wprowadzenie 40% podatku. A wiesz, dlaczego? Bo ten podatek płacę. Ty tłumaczysz zasadność przywileju wczesnej emerytury. Dlaczego? Ponieważ na tym skorzystasz. Jeśli źle Cie zrozumiałam, przepraszam. W moim przypadku mogą mundurowym zabrać, becikowe też mogą skasować, obciąć barbórkowe i co tam jeszcze chcą. Te zmiany nie mają na mnie bezpośredniego wpływu. Dlatego tak łatwo byłoby mi te zmiany przepchnąć i uznać za słuszne) Ale, jeśli sytuacja w kraju będzie tego wymagała, niech ten diabelny podatek wprowadzą. Ale niech to zrobią z głową a nie tylko jednym zabrać, by drugim od razu rozdać. Niech jednocześnie wprowadzą gruntowne zmiany we wszystkich miejscach. No, ale tu znów trzeba pójść na wojnę z elektoratem. A wybory tuż, tuż. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:14 Mój sąsiad lada dzień idzie na taką emeryturę. Drugi etat ma już dogadany. Nie > ukrywa, że poszedł do policji tylko po to, by szybko sobie emeryturę wyrobić. > Chory nie jest, pracował zawsze na miejscu. Skorzystał z kolejnego przywileju, > jakie nasze państwo rozdaje na prawo i lewo. I śmieje się w twarz tym, którzy n > a > ten przywilej będą harowali dziwisz mu sie? bo ja nie i na jego miejscu tez bym sie pewnie smiala. jak juz napisalam wyzej, maz namawia mnie na to, bym pracowala w wojsku, ale ja nie chce. nie neca mnie przywileje, ani wczesniejsza emerytura. nie rajcuje mnie siedzenie w polu, jezdzenia na poligony, albo misje pokojowe,na ktore moga Cie wyslac, jesli nie ma ochotnikow. a jak sobie pomysle, ze byc moze musialabym kilka razy zmienic miejsce zamieszkania, to ja dziekuje bardzo. wystarczy, ze pracuje tam maz. kiedys inaczej patrzylam na zawodowych wojskowych i ich prace, poki nie trafil mi sie maz trep Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:20 Mój chrzestny był zawodowym żołnierzem, majorem Wieczne życie na walizkach, gość w domu. O ile jestem w stanie zrozumieć niektóre wcześniejsze emerytury, o tyle innych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:33 pitahaya1 napisał: > Mój chrzestny był zawodowym żołnierzem, majorem > Wieczne życie na walizkach, gość w domu. porazka... nie zazdroszcze, naprawde. niedawno poznalam babke, ktora przeprowadzila sie z rodzina do naszego miasta a wczesniej przez 12 lat mieszkala w innym, gdzie miala juz przyjaciol,znajomych jej dzieci sie tam urodzily, uczyly itd... jest zalamana, bo tu, gdzie teraz od roku mieszka, nie ma dla niej zadnych perspektyw, ze to mala miescina itd. w miescie, z ktorego przyszli, zlikwidowali jednostke i dlatego sie musieli przeniesc. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:14 Pitahaya, nie sposób nie zgodzić się z tym, co piszesz. Tylko dodam że z moich obserwacji, a także z danych, wynika, że tacy bezczelni kolesie jak Twój sąsiad to jednak wyjątek niż reguła. Z tego, co obserwuję ludzie wolą pracować dłużej, bo to się po prostu bardziej opłaca. Po przysłowiowych 15 latch odchodzą - tacy, co mają dogadaną nową pracę - przekwalifikowanie nie jest przecież takie proste, nie każdy ma predyspozycje żeby założyć swoją działalność, taka zmiana w życiu jest stresogenna a człowiek racjonalny raczej stresu unika W tym wypadku prosta zmiana przepisów rzeczywiście odniosłaby skutek - ci, co podpadli. Zauważ, że w niewielu zawodach jakikolwiek smród z życia prywatnego ma konsekwencje służbowe. Mam na myśli np policjanta w czasie urlopu prowadzącego samochód pod wpływem alkoholu. - chorzy, mniej wydolni. Teść mojej znajomej przeszedł na emeryturę po 16 latach służby w policji (wcześniej kilka lat pracował w cywilu). Tylko tak naprawdę nie dano mu wyboru, miał wypadek na służbie i został inwalidą, więc go wysłali na emkę i tyle. Tylko że on chętnie służyłby jeszcze. Ale w Polsce przepisy przewidują, że każdy_policjant (o ile wiem dotyczy to wszystkich mundurowych) musi przejść pomyślnie badania okresowe, nieważne co tak naprawdę robi. Czyli gaciowy z magazynu, wykładowca i młodziak z patrolówki tak samo. To bez sensu, bo gdyby wyznaczono stanowiska wymagające mniejszej sprawności fizycznej, ludzie mogliby na nich pracować na nich jeszcze latami. Ale nikt ich nie wyznaczy, bo po pierwsze co lepsze zabiurkowe fuchy zajmują plecaki rozmaite odkąd tylko kurs skończą, po drugie policja się feminizuje i dziewczyny po kilku miesiącach "na ulicy", w znakomitej większości przechodzą za biurka. Stanowiska, na których mógłby pracować starszy, schorowany człowiek, są po prostu pozajmowane przez nierzadko młodych, sprawnych ludzi, którzy mundur zakładają i owszem, ale raczej galowy ;P Zmierzam do tego, że proste podniesienie wieku emerytalnego powinno być raczej uwieńczeniem procesu niż jednorazowym działaniem, bo to od doopy strony. Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ja to odbieram trochę inaczej, może dlatego że mam sąsiada policjanta, do 20 lat dobiega i nigdzie się nie wybiera, bo ma dwoje dzieci w liceum Więc bezpośrednio nie dotyka mnie czyjeś cwaniactwo. Najpierw powinna być przejrzysta ścieżka awansu, europejskie standardy służby (w sensie ukrócenia papierologii, jeden pijaczek to 4 godziny wypełniania druków !) i więcej osób do zadań bezpośrednich tak, żeby jeden z prewencji nie przypadał na dwóch zabiurkowców od statystyk. Tylko za mało medialne jest żeby ktoś o tym mówił Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:52 co do zmiany pracy, to tez nie jest takie proste... gdyby moj maz byl zmuszony do przejscia na wczesniejsza emeryture, musialby zalozyc wlasny interes. zeby zmienic zawod, musialby miec jakiekolwiek doswiadczenie w dsnym zawodzie, ale on go nie ma, bo caly czas pracuje w wojsku. kiedys chcial zmienic zawod i isc do pracy w policji, ale ze nie mial znajomosci, nie dostal sie, bo tylko tak mozna bylo sie tam dostac. przeszkoda okazal sie w jego wypadku brak zameldowania w danym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:55 > przeszkoda okazal sie w jego wypadku brak zameldowania w danym > miescie. taki powod mu podali. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:02 Jednym słowem mundurowi mają pod górkę, więc im trza dać przywileje, reszta ma z górki i zero. Ok. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:16 tki belkot do mnie niz przemawia, naprawde. mam swoje zfdanie na ten temat i go nie zmienie, a Ty swoje. w realu spotkalam sie z podobnym belkotem, ale jak mowie, zmien robote, idz do wojska, belkot milknie. a najn=bardziej protestuja ci, ktorzy maja cieple posadki, albo nie pracuje wcale i sa na utrzymaniu mezow, jedynych zywicieli rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:19 Mhm, nie można merytorycznie, to się zaczynają personalne, niskich lotów zaczepki? Na moją ciepłą posadkę ciężko pracowałam i pracuję. I nie jestem na czyimkolwiek utrzymaniu. W przeciwieństwie do Ciebie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:36 ojojoj a skad Ty wiesz, ze jestem na czyims utrzymaniu i dlaczego? przeciez nie znasz mnie, mojej rodziny i tego, jaka jest nasza sytuacja wiec co? zaczynamy pyskowke, droga erin, czy tez chcesz na priv zadac mi nurtujace Cie pytania? jak chcesz, napisz a ja chetnie odpowiem a przy okazji sie posmieje moj maz, ktory mnie utrzymuje, tez Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:45 Wiem tyle, ile o sobie napisałaś. Więcej wiedzieć nie chcę i naprawdę nie mam zamiaru dyskutować z Tobą o czymkolwiek innym, niż temat wątku. Nie masz w nim wiele do powiedzenia, więc dla mnie EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:49 oj, chyna jednak mialam na ten temat do powiedzenia sporo a ze nie wyszlo na Twoje, wiec piszesz EOT naprawde nie chcesz sie dowiedziec, co wczesniej robilam, gdzie sie urodzilam, kiedy, w jakim miescie, czy pracowalam i gdzie i dlaczego teraz jestem na utrzymaniu swojego meza, ktory jest tym mundurowym i ktory o zgrozo ma tyle nieuzasadnionych przywilejow? nie interesuje Cie fakt, jak dlugo mam zamiar jeszcze na jego utrzymaniu pozostac? naprawde? kurcze, jestem tym faktem niepocieszona Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:48 > myelisz, ze moj maz nie odprowadza skladek emerytalnych, tak właśnie myślimy, mundurowi nie płacą składek ZUS, a ich pensja jest wypłacana ze skarbu państwa, Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:48 > tak właśnie myślimy, mundurowi nie płacą składek ZUS, a ich pensja jest > wypłacana ze skarbu państwa, ups, emerytura Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:52 > tak właśnie myślimy, mundurowi nie płacą składek ZUS, a ich pensja jest > wypłacana ze skarbu państwa, to zle myslisz placi, jak kazdy. maz dokladnie nie wie ,ile, ale z jego pensji brutto odciagaja mu w sumie 600 zlotych miesiecznie na ubezpieczenie zdrowotne i skladki ZUS wlasnie pytalam nic nie ma za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 20:37 > maz dokladnie nie wie ,ile, ale z jego pensji brutto odciagaja mu w > sumie 600 zlotych miesiecznie na ubezpieczenie zdrowotne i skladki > ZUS: czyli twój mąż zarabia 2000 zł brutto miesięcznie, tak Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 20:53 wiecej, niz 2 tys brutto miesiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:11 czyli jednak nie płaci składek na ZUS tak ja jak reszta społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:16 nie placi, powiadasz... to powiedz mi, kto u bedzie placil ta emeryture, jesli nie odprowadza skladek ZUS a dostaje ja wlasnie z ZUSU nie moge, teraz to zes kobieto blysnela maz ma ubaw z tego watku, naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:19 emerytury służb mundurowych wypłacane są z budżetu państwa Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:26 www.fzz.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=288:-emerytury-mundurowe-do-poprawki-&catid=2:aktualnoci&Itemid=54 "Emerytury żołnierzom wypłaca Ministerstwo Obrony Narodowej z budżetu państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:30 e_r_i_n napisała: > www.fzz.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=288:- emerytury-mundurowe-do-poprawki-&catid=2:aktualnoci&Itemid=54 > "Emerytury żołnierzom wypłaca Ministerstwo Obrony Narodowej z budżetu > państwa. > z pensji meza odciagaja skladki do ZUSU , wiec tez stamtad dostanie emeryture on i wielu innych no jak tak bardzo chcesz, to podaj mi na priv swoj numer telefonu, maz do Ciebie przedzwoni i chetnie na ten temat pogawedke sobie z Toba utnie, naprawde. a ja sie posmieje Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:35 Tak, tak, a ustawy kłamią. Dziękuję, jakoś bardziej ufam google, niż Twojemu mężowi Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:41 kochanie, MON wysyla skladki do ZUSU, jakbys nie wiedziala wiec ZUS wyplaca emerytury normalnie az popytam wsrod znajomych trepow i przy okazji przytocze im ta dyskusje, lub podrzuce linka beda chlopy mieli ubaw, co tam Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:48 > kochanie, MON wysyla skladki do ZUSU, jakbys nie wiedziala > wiec ZUS wyplaca emerytury "Istnieje możliwość zrezygnowania ze zgłoszenia wniosku o przyznanie emerytury ˝mundurowej˝ w celu nabycia prawa do emerytury na zasadach i w wysokości określonych w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. W takim przypadku za okres służby pełnionej przez tę osobę po 1998 r. właściwe organy przekazują do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych zwaloryzowane składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, wymierzone od uposażenia przysługującego tej osobie w czasie służby. Składki te są w całości finansowane przez budżet państwa." Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:27 Uwierz, że z MON i MSWiA, nie z ZUS-u, naprawdę Mudurowi płacą składki zdrowotne (ubezpieczenie zdrowotne czyli na NFZ) i podatki jak wszyscy, ale składek ZUS nie. KRUS też nie Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:33 kurcze, az zapytam na dniach kumpla meza, bo on w tym temacie jest obcykany... Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:43 no toz wie a Ty szybko dawaj swoj numer komory, bo maz ma ochote z Toba pogadac zobaczymy, czy w realu tez jestes taka wygadana, jak na forum Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:44 Przykro mi, nie będziecie mieli okazji sprawdzić ) Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:47 rozumiem a juz myslalam, ze chcesz dowiedziec sie konkretow u samego zrodla Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:51 Dla mnie źródłem jest ustawa itd, nie jakiś niedouczony żołnierz. Polecam: wyborcza.pl/1,90813,5219607,Mundurowka_na_emeryturze.html Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:31 no wlasnie ten niedouczony zolnierz przed chwila czytal ustawy MON wysyla kase do Zusu a ZUS nalicza emeryture cywilna bo zolnierz przechodzac na emeryture stake sie automatycznie cywilem. jeszcze cos. zolnierz po 15 latach nie ma prawa do pelnej emerytury, jak zauwazylas i wtedy moze sobie wybrac, czy chce emeryture z ZUSU, czy z MON maz ma odprowadzane skladki do ZUSU od 95 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 08:59 > MON wysyla kase do Zusu a ZUS nalicza emeryture cywilna > bo zolnierz przechodzac na emeryture stake sie automatycznie cywilem. tak, dzieje się tak wtedy, gdy żołnierz rezygnuje z emerytur mundurowej - mon przekazują do ZUS zwaloryzowane składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, wymierzone od uposażenia przysługującego tej osobie w czasie służby. Składki te są w całości finansowane przez budżet państwa żołnierz w trakcie służby ze swojej pensji płaci tylko na NFZ i zaliczkę na podatek, nie płaci natomiast składki emerytalnej, składkę za niego zapłaci państwo reasumując od tej samej kwoty brutto żołnierz dostaje netto dużo większą kwotę niż netto pani Krysi z gazowni która płaci komplet składek zus jedyne czego żołnierz nie może, to pobierać 2 emerytur - mundurowej i zus Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:36 "........odrębnego systemu zaopatrzenia emerytalnego, przewidującego prawo do świadczeń z tytułu zawodowej służby na preferencyjnych zasadach, wypłacanych ze środków budżetu państwa, bez obowiązku opłacania składek. Dlatego ustawą z dnia 23 lipca 2003 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 166, poz. 1609) przywrócono system zaopatrzeniowy dla wszystkich żołnierzy zawodowych i funkcjonariuszy tzw. służb mundurowych. Emerytura wojskowa i policyjna przysługuje po 15 latach służby, bez względu na wiek, a podstawę jej wymiaru stanowi uposażenie należne na ostatnio zajmowanym stanowisku. Jednocześnie wprowadzono zasadę przyznawania jej na wniosek, a nie jak wcześniej - z urzędu, oraz zróżnicowano sposób jej obliczania, w zależności od daty wstąpienia do zawodowej służby po raz pierwszy. Emeryturę ˝mundurową˝ dla osób, które wstąpiły do służby przed 2 stycznia 1999 r., oblicza się z uwzględnieniem nie tylko okresów zawodowej służby, ale również okresów cywilnej pracy (składkowych i nieskładkowych, wymienionych w ustawie o emeryturach i rentach z FUS), również tej wykonywanej po przejściu na emeryturę policyjną lub wojskową. Tak więc podstawowa wysokość emerytury, wynosząca za 15 lat służby 40% ostatniego uposażenia, wzrasta za każdy dalszy rok służby o 2,6% podstawy wymiaru oraz dodatkowo od 0,5% do 2% za każdy rok służby w warunkach szczególnie zagrażających życiu i zdrowiu. ˝Cywilne˝ okresy składkowe są uwzględniane po 1,3% podstawy wymiaru, przy czym okresy składkowe poprzedzające służbę (nie więcej niż 3 lata) są zaliczane po 2,6% podstawy wymiaru. Emeryturę zwiększa się też po 0,7% podstawy wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych poprzedzających służbę. Uwzględniane są również okresy ubezpieczenia z tytułu pracy zarobkowej wykonywanej po przejściu na emeryturę. Wypłata policyjnych i wojskowych świadczeń w całości obciąża budżet państwa. Z tego powodu wprowadzono przepis, że osobie, która ma przyznaną emeryturę wojskową lub policyjną policzoną zarówno za okresy służby, jak i cywilnej pracy, nie przysługuje prawo do emerytury z systemu ubezpieczeń społecznych. Podobnej treści przepisy znajdują się w ustawie z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin (Dz. U. z 2004 r. Nr 8, poz. 67, ze zm.) oraz w ustawie z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (Dz. U. z 2004 r. Nr 8, poz. 67, ze zm.). Z przepisów art. 12 obu tych ustaw wynika bowiem, że emerytura wojskowa lub policyjna nie przysługuje osobie, która ma ustalone prawo do emerytury określonej w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, obliczonej z uwzględnieniem okresów zawodowej służby. Osoba, która wstąpiła do służby przed 2 stycznia 1999 r. i oprócz okresów zawodowej służby ma też okresy podlegania ubezpieczeniom społecznym, może więc uzyskać prawo tylko do jednej emerytury: emerytury z systemu zaopatrzenia emerytalnego tzw. służb mundurowych albo do emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Rozwiązanie takie przyjęto dlatego, że w obu przypadkach świadczenie zostanie obliczone z uwzględnieniem wszystkich udowodnionych okresów. Istnieje możliwość zrezygnowania ze zgłoszenia wniosku o przyznanie emerytury ˝mundurowej˝ w celu nabycia prawa do emerytury na zasadach i w wysokości określonych w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. W takim przypadku za okres służby pełnionej przez tę osobę po 1998 r. właściwe organy przekazują do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych zwaloryzowane składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, wymierzone od uposażenia przysługującego tej osobie w czasie służby. Składki te są w całości finansowane przez budżet państwa. Minister Jolanta Fedak Warszawa, dnia 12 czerwca 2008 r." Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:06 deodyma napisała: > erin erin... > rozumiem, ze draznia Cie przywileje innych, ale jest na to lekarstwo. > mozesz isc do pracy w policji, w wojsku a nawet, jako gornik, jesli > masz ku temu predyspozycje. > > nigdy nie bede zarabiala tyle, co maz, czy jego sioatra, ktora > pracuje w wojsku, ale czy z tego powodu mam rwac sobie wlosy z glowy > > ja za swoja prace tez powinnam dostawac wiecej, niz te 1500- 1600 > brutto, ktore sie teraz tam zarabia i co? > mam sie pieklic z tego powodu, bo ktos, kto pracuje w biurze ma > lepiej ode mnie? > > zmien zawod i tyle. > nigdy nie zrozumiem ludzi, ktorzy zazdoszcza innym, naprawde. > > myelisz, ze moj maz nie odprowadza skladek emerytalnych, tylko sobie > siedzi w tym wojsku na dupie za biurkiem i cieszy, ze za rok bedzie > mial te 15 lat wypracowane i nalezy mu sie emerytura, ktora wynosi > 1500 miesiecznie? > utrzymalabys sie za to, gdybys miala rodzine? laskawa pani nie odpowiedziała na pytanie wczesniej zadane!!!!!!!! Sam jestem ciekaw, ze niby kto nie doklada twoj mąż nie doklada np. do tych uprzywilejowanych emerytur???! Pani chyba sie na tym nie zna a klapiue ozorem. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:20 a co to sa uprzywilejowane emerytury, bo o to pyta wlasnie moj maz teraz? chyba zle to ujales troche... tutaj wlasnie pisze sie o tym, ze emerytura po 15 latach sluzby, to uprzywilejowanie moj maz odpowiada tak, ze w pracy zrzuca sie z kumplami po 10 zlotych miesiecznie nie rozumiesz czleku, ze nawet mundurowy, czy to zolnierz, czy policjant, ma odciagane skladki do ZUSU z wyplaty? placisz skladki so ZUSU, masz emeryture. nie odprowadzasz skladek, nie masz emerytury. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:44 Jeszcze raz prosze mi odpowiedzieć na pytanie. Napisała pani wczesniej że nie wszyscy płacą składki to ja sie pytam kto nie płaci??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:50 nooooooooooooo wreszcie zajazyła Oj ciezko było Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:36 juz Ty sie o mnie tak nie martw a tak juz powazniej, to z kasy meza MON odprowadza skladki do ZUSU jesc nam dajesz? jak bedzie na emeryturze, to za swoje pieniadze, nie Twoje. zal tylek sciska? idz pracowac do wojska. mowie to kazdemu, kto sie burzy, nawet w realu i jakos nikt nie chce tam pracowac, o dziwo. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:48 deodyma napisała: > juz Ty sie o mnie tak nie martw > > a tak juz powazniej, to z kasy meza MON odprowadza skladki do ZUSU > jesc nam dajesz? > jak bedzie na emeryturze, to za swoje pieniadze, nie Twoje. > zal tylek sciska? > idz pracowac do wojska. > mowie to kazdemu, kto sie burzy, nawet w realu > > i jakos nikt nie chce tam pracowac, o dziwo. > > laskawie odwal sie ode mnie bo ja nic do nikogo niemam,a zadałem proste pytanie na ktore i tak nie umialas odpowiedziec albo masz problem iterpretacja tekstu,wspolczuje... Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:53 laskawie odwal sie ode mnie bo ja nic do nikogo niemam,a zadałem proste pytanie > na ktore i tak nie umialas odpowiedziec albo masz problem iterpretacja > tekstu,wspolczuje... nic z tego, kochany jeszcze nie zdazylam sie do Ciebie przywalic a Ty jestes dla mnie taki niedobry i nie musisz mi wspolczuc, naprawde. ja mam meza, ktory ma same przywileje, ktorego utrzymuje nasze spoleczenstwo polskie, lacznie z Toba na czele! a teraz mozesz mnie zwyzywac, lzyc i ponizac Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: erin... 20.11.09, 21:48 napisała ze wszyscy sie dokladaja do tych emerytur a deodyma napisala ze nie wszyscy to kto wkoncu sie nie doklada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: erin... 20.11.09, 22:39 inkol8 napisał: > napisała ze wszyscy sie dokladaja do tych emerytur a deodyma napisala ze nie > wszyscy to kto wkoncu sie nie doklada!!! chcesz sie dowiedziec? daj numer komory, to pogadasz z moim chlopem on az sie do tego pali, bo ma do mnie pretensje, ze z banda idiotow dyskutuje, ktorzy w realu nawet nie pisna a na forum sie ciskaja i pyta, po co ja z Wami wszystkimi gadam. a ja gadam, bo mnie to bawi Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: erin... 20.11.09, 22:58 deodyma napisała: > > inkol8 napisał: > > chcesz sie dowiedziec? > daj numer komory, to pogadasz z moim chlopem > on az sie do tego pali, bo ma do mnie pretensje, ze z banda idiotow > dyskutuje, ktorzy w realu nawet nie pisna a na forum sie ciskaja i > pyta, po co ja z Wami wszystkimi gadam. > a ja gadam, bo mnie to bawi tez sie zastanawiam czemu z takim idiotyzmem polemizujesz. Dobrze wiedziec ze masz taki stosunek do calego spoleczenstwa nazywajac go idiotyzmem oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: erin... 20.11.09, 23:04 tez sie zastanawiam czemu z takim idiotyzmem polemizujesz. > Dobrze wiedziec ze masz taki stosunek do calego spoleczenstwa nazywajac go > idiotyzmem oczywiscie. a ty jaki masz do mnie stosunek, kochany? co do idiotyzmu, swoj zawsze pozna swego, nie Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: erin... 20.11.09, 23:19 deodyma napisała: > a ty jaki masz do mnie stosunek, kochany? > co do idiotyzmu, swoj zawsze pozna swego, nie > kochany jestem...tylko dla zony, ale do tematu to znaczy ze cale spoleczenstwo oprocz wojskowych tak? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: erin... 20.11.09, 23:42 kurcze, mozesz po polsku formuowac swoje pytania, bo nie kumam, o co ci biega ale do tematu to znaczy ze cale spoleczenstwo > oprocz wojskowych tak? a chodzi mi o to konkretnie nie wiem, czy wyzej juz nie odpowiedzialam, kochany Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: erin... 20.11.09, 23:47 deodyma napisała: > > > nie wiem, czy wyzej juz nie odpowiedzialam, kochany konkretnie odpowiedz nie obraze sie napewno oprocz wojskowych reszta to banda idiotow, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: erin... 20.11.09, 23:52 idiotami sa ci, ktorzy mysla na tym forum ( czytaj NA TYM FORUM), ze placa na wojskowe emerytury to sa slowa mojego meza, jakbys nie wiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: erin... 20.11.09, 23:57 deodyma napisała: > idiotami sa ci, ktorzy mysla na tym forum ( czytaj NA TYM FORUM), ze > placa na wojskowe emerytury > > to sa slowa mojego meza, jakbys nie wiedzial. No ja raczej wole czytac ustawy radze i tobie, ktos wyzej wkleil link. Ale po co lepiej nazwac wszystkich banda idiotow, to wszystko z mojej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: erin... 21.11.09, 00:08 > No ja raczej wole czytac ustawy radze i tobie, ktos wyzej wkleil link. > Ale po co lepiej nazwac wszystkich banda idiotow, to wszystko z mojej strony. bo nikt normalny nie wypisuje takich glupot, ze utrzymuje mundurowych, gornikow itd, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: erin... 21.11.09, 00:16 deodyma napisała: > > > No ja raczej wole czytac ustawy radze i tobie, ktos wyzej wkleil > link. > > Ale po co lepiej nazwac wszystkich banda idiotow, to wszystko z > mojej strony. > > > bo nikt normalny nie wypisuje takich glupot, ze utrzymuje > mundurowych, gornikow itd, itp... > Oj nie czytalas, rozumiem, bo to trzeba czytac ze zrozumieniem, a ze masz z tym problem nooo.... Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: erin... 21.11.09, 00:23 Oj nie czytalas, rozumiem, bo to trzeba czytac ze zrozumieniem, a ze masz z tym > problem nooo.... naprawde mam problem??? straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: erin... 21.11.09, 00:03 >to sa slowa mojego meza, jakbys nie wiedzial Obydwoje widac mieliscie problemy z matma. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: erin... 21.11.09, 00:05 lola211 napisała: > >to sa slowa mojego meza, jakbys nie wiedzial > > Obydwoje widac mieliscie problemy z matma. to było domnie Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: erin... 21.11.09, 00:09 > Obydwoje widac mieliscie problemy z matma. no ale rozumiem, ze ty tych problemow z matma nie mialas i nie masz Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re:UŁUUU deodymka wyzej 20.11.09, 23:57 a jednak moj maz mial racje. dyskutuje z idiotami Odpowiedz Link Zgłoś
skanke a co by było 20.11.09, 15:20 straż , policja, wojsko strajkują jest jakiś kataklizm, oni mają sprzęt, umiejętności i obowiązek, ale nie pomagają , maja w d..e. i co panny sekretarki do dzieła może wtedy jedna z druga by zrozumiały, że są podziały w obowiązkach i przywilejach Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: a co by było 20.11.09, 17:14 Jak dla mnie mogą mieć wcześniejszą emeryturę. Spoko. I całkowity zakaz dorabiania na niej. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: a co by było 20.11.09, 17:45 rozumiem, ze jakbys miala tylko 1500 zeta emerytury miesiecznie, rodzine, kredyty, tez bys do niej nie dorabiala i na wszystko by Ci starczalo. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: a co by było 20.11.09, 18:01 Ale nikt NIE MUSI iść na wcześniejszą emeryturę. Jak ona jest za mało, to się nie idzie na emeryturę, tylko pracuje dalej/zmienia pracę na tę, która jest teraz dorabianiem. BTW: emerytura - świadczenie pieniężne mające służyć jako zabezpieczenie bytu na starość dla osób, które ze względu na wiek nie posiadają już zdolności do pracy zarobkowej -- Posiadanie dziecka jest jak tatuaż na twarzy. Trzeba być całkowicie pewnym, nim się podejmie ostateczną decyzję. MAZURY CUD NATURY - GŁOSUJ! Bliżej niż dalej Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: a co by było 20.11.09, 18:13 moj maz np nie musi isc na wczesniejsza emeryture, wiec na nia nie idzie. proste. ale sa tacy, ktorzy odchodza, bo maja jakis uszczerbek na zdrowiu. i na pierwszy rzut oka ta osoba wyglada na zdrowa i w pelni sil, bo na czole nie ma wypisanego tego, ze cierpi np na cukrzyce. sa tacy, ktorzy odchodza i zakladaja wlasny interes. jeszcze inni jezdza taksowkami. w Elblagu np jest masa zawodowych wojskowych i policjantow, ktorzy po przejsciu na wczesniejsza emeryture maja swoje wlasne firmy przewozowe, czy tez jezdza taksowkami. a ludzie odchodza z wojaks z roznych powodow, tylko Ty nie musisz wiedziec koniecznie, jakie to sa powody. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: a co by było 20.11.09, 18:23 No to niech odchodzą z pracy w wojsku, tylko nie na wcześniejszą emeryturę. I niech dorabiają, a raczej po prostu zarabiają. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: a co by było 20.11.09, 18:35 no to ci, ktorzy nie odchodza, zarabiaja, jak np moj maz. wiesz, nie znam tutaj takich, ktorzy po 15 latach pracy odeszli po 15 latach na emeryture, bo im sie to po prostu nie oplaca. za mala emerytura, niestety. ale sa tacy, ktorzy cierpia na wade sluchu, cukrzyce czy tez inne schorzenia a sa jeszcze takie sytuacje, gdy likwiduje sie cale garnizony i wtedy chce, czy nie chce, musi odejsc na emeryture po 15- 20 latach. jesli nie znajdzie pracy w innek jednostce, zaklada wlasny interes, badz dorabia tam, gdzie go zatrudnia np w ochronie. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: a co by było 20.11.09, 22:52 > ale sa tacy, ktorzy cierpia na wade sluchu, cukrzyce czy tez inne > schorzenia CoS ty?No to moze niech tak jak statystyczny schorowany Polak ubiegaja sie o glodowa rente. Zolnierskie rodziny maja inne żoładki niz cala reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: a co by było 20.11.09, 23:00 > Zolnierskie rodziny maja inne żoładki niz cala reszta? tak maz na sniadania jada 2 granaty, na obiad puszke amunicji a doczytalas, ze po 15 latach odchodza ze sluzby ze wzgledu na swoje schorzenia, wiec wypracowali sobie ta 40-procentowa emeryturke? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: a co by było 20.11.09, 23:03 wiec wypracowali sobie ta 40-procentowa emeryturke? Inni tez wypracowali, a jakos prawa do emerytury nie maja.Chocby zdrowie szwankowalo. > > Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: a co by było 20.11.09, 23:16 Inni tez wypracowali, a jakos prawa do emerytury nie maja.Chocby > zdrowie szwankowalo. a to juz trudno sie mowi... ja tez nie bede miala prawa do wczesniejszej emerytury i jakos moge z ta swiadomoscia zyc. takie zycie. zawsze mozna zmienic zawod na inny, lepiej platny, albo isc do tej policji, wojska itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: a co by było 20.11.09, 23:36 Nie, nie ma "trudno".Kwestia czasu jak sie to wszystko uporzadkuje.Do niedawna nikt o tym nawet nie mowil, ale jak widac to sie zmienia.Skonczy sie , predzej czy pozniej.Dosc utrzymywania calej rzeszy zdrowych pracownikow w wieku produkcyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: a co by było 20.11.09, 23:40 no to czekaj cierpliwie na te zmiany i byc moze kiedyz zalozysz watek, gdzie bedziesz sie cieszyc i triumfowac, ze nie musisz juz utrzymywac calej rzeszy zdrowych pracownikow w wieku produkcyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: a co by było 20.11.09, 21:53 deodyma napisała: > rozumiem, ze jakbys miala tylko 1500 zeta emerytury miesiecznie, > rodzine, kredyty, tez bys do niej nie dorabiala > i na wszystko by Ci starczalo. tak jak pisałas juz wczesnie mozna sie przebranżowić, oj zaprzeczasz sama sobie Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: a co by było 20.11.09, 22:40 tak jak pisałas juz wczesnie mozna sie przebranżowić, oj zaprzeczasz sama sobie no mozna, ale po co, skoro w woju tyle przywilejow jest Ty bys branze zmienil, jakby Ci tu dobrze bylo, mialbys dobre zarobki? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:12 > w sumie sie chyba one naleza za to, ze maja taka zla prace > Dajmy wczesniejsze emerytury sprzataczkom.Praca malo wdzieczna i gorsza od innych. Nie widze zadnego powodu dla bonusow dla tych ,ktorzy pracuja i zarabiaja jak inni.Roznica powinna byc w wynagrodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:45 > Dajmy wczesniejsze emerytury sprzataczkom.Praca malo wdzieczna i > gorsza od innych. a ja tam wolalabym pracowac, jako sprzataczka, niz w sklepie, bo sprzataczka wiedej zarabia a praca w handlu jest bardzo niewdzieczna > Nie widze zadnego powodu dla bonusow dla tych ,ktorzy pracuja i > zarabiaja jak inni.Roznica powinna byc w wynagrodzeniu. nadal nie rozumiesz, ze po 15 latach pracy, zolnierz nie ma prawa do pelnej emerytury, ktora wynosi 40 procent. i oczywiscie za to chcialabys utrzymac siebie i rodzine, bez jakiegokolwiek dorabiania. podziwiam, naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:02 nadal nie rozumiesz Alez swietnie rozumiem.te 40% obciaza budzet panstwa w taki sposob, ze ledwie zipie.Czyli jednak korzystaja z tych emerytur, choc piszesz ze to jałmuzna.Liczby mowia same za siebie. Wyobraz sobie, ze ludzie w wieku 40 lat PRACUJAC maja wlasnie 1500 zl i nikt sie nad nimi nie uzala.Sa tez tacy jak moja mama, ktora w wieku przedemerytalnym zostala bez srodkow do zycia, bo mimo przepracowanych 28 lat nie miala prawa ubiegac sie O NIC.Tez 1500 zl byloby dla niej wowczas fortuna.No ale w Polsce sa rowni i rowniejsi, z jej podatkow musiala zostac oplacona emerytura jakiegos 40 letniego policjanta. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:20 no i co w zwiazku z tym? wyobraz sobie, ze nie znam zolnierzy zawodowych, ktorzy po 15 latach poszli na wczesniejsza emeryture. wszyscy ktorych znam, pracuja i maja zamiar pracowac do pelnej emerytury. Ty ze soich podatkow nie placisz na emeryture ani policjanta, ani zolnierza. kazdy sobie na nia zapracowuje sam. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:26 deodyma napisała: > Ty ze soich podatkow nie placisz na emeryture ani policjanta, ani > zolnierza. > kazdy sobie na nia zapracowuje sam. O szeroko pojętej ekonomii to masz jednak zerowe pojęcie. Tak, mąż sobie odkłada na super emeryturę z tych 600 zł składek (zdrowotnej, ale to szczegół ) płaconych co miesiąc. Sklepową byłaś, wykonaj proste działania. Wierzę w Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:31 oj erin erin... ty masz za to szerokie pjecie o wszystkim, nawet o tym, jak wyglada praca gornika, policjantta, strazaka, zolnierza itd do tego jeszcze czepnelas sie mojego wczesniej wykonywanego zawodu czyzby argumentow brak? uwielbiam takie gluptaski, jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:39 Deodyma- ty sie zwyczajnie kompromitujesz.To jest matematyka na poziomie podstawowki.Poczytaj, ile kasy z budzetu idzie na te emerytury , zamiast opierac sie na przykladzie swoich znajomych. To jest realna kasa obciazajaca wszystkich podatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:43 lola211 napisała: > Deodyma- ty sie zwyczajnie kompromitujesz.To jest matematyka na > poziomie podstawowki.Poczytaj, ile kasy z budzetu idzie na te > emerytury , zamiast opierac sie na przykladzie swoich znajomych. > To jest realna kasa obciazajaca wszystkich podatnikow. taaa kompromituje sie nie umie liczyc, a społeczenstwo nazywa idiotyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:49 inkol8 napisał: > taaa kompromituje sie nie umie liczyc, a społeczenstwo nazywa idiotyzmem. "? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:56 > taaa kompromituje sie nie umie liczyc, a społeczenstwo nazywa idiotyzmem. inkol, a mozesz mi wytlumaczyc, co znaczy wedlug ciebie "a społeczenstwo nazywa idiotyzmem? bo jakos dziwnie to brzmi... oczywiscie ty i tobie podobni, nie kompromitujecie sie Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:44 lolu, z przykroscia musze stwierdzic, ze z matmy bylam noga, wiec to mnie chyba tlumaczy a na przykladzie moich znajomych bede sie opierac, bo wiem, jak to wyglada, wiec na czym mam sie opierac, jesli nie na nich? co do Ciebie, Ty juz sie wystarczajaco skompromitowalas, naprawde. zazdrosna, zawistna jestes i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:47 > zazdrosna, zawistna jestes i tyle. O tak, bardzo.Musisz sobie to jakos wytlumaczyc, niech bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:54 > O tak, bardzo.Musisz sobie to jakos wytlumaczyc, niech bedzie. > taki jest fakt, niczego sobie nie tlumacze no, ale skoro tak myslisz, niech ci bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 10:42 To jest taki sam fakt jak to, ze twoj mąż placi skladki emerytalne . Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 10:49 nie, no, przeciez nie placi, bo zyje za twoja kase przypuszczam, ze niedlugo za ta kaske wille sobie wybudujemy, samochody dwa kupimy, jeden dla mnie, drugi dla niego zyc, nie umierac! Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 10:54 maz mowi, ze zdecydowanie za malo pracujesz, bo nie mamy mercedesa, wiec proponuje ci, zebys zamiast 6 dni, pracowala 7 dni w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:39 A ja proponuje twojemu mezowi przebranzowienie, nie bedzie musial o tego merca sie prosic, kupi sobie za swoje wlasne.Wyobraz sobie, ze to mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:46 niestety, maz nie dostosuje sie do twojej rady i zostanie tam, gdzie obecnie, bo jak sobie pomysli, ze podatnicy tacy, jak ty, przestana dawac mu kase, to niedobrze mu sie robi bez ciebie nie da sobie rady na tym swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:42 z tak zapytam z ciekawosci, czy pytalas tego bylego, zawopdowego 45- letniego zolnierza, czemu przeszedl na emeryture? zarzucilas mu m.in to, ze jego przywileje sa nieuzasadnione? czy tylko na forum sie tak burzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
herminia Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:19 wczasowe jest w wielu firmach. płatne służby - żartujesz chyba. 40 pln za służbę to taka nie wiadomo jaka kasa Twoim zdaniem?? przejazd raz w roku - no faktycznie też dużo (około 100 pln) mieszkania na preferencyjnych warunkach? chyba tylko w zielonych garnizonach. w "normalnych" miejscach mieszkań nie ma no i co zrobisz WAMowi Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:59 > moj maz pracuje w wojsku od ponad 14 lat. > kiedys wojkowi mieli wiecej przywilejow i dzis jest ich i tak juz > coraz mniej. > co z tego, ze moj maz po 15 latach moze isc na wczesniejsza > emeryture? > jemu w ogole sie to nie kalkuluje i musi pracowac kolejne 14 lat, > zeby jego emerytura wynosila tyle, co dzis jego pensja. a powiedz mi jakiej wysokości składki emerytalne odprowadza od pensji twój mąż? ile płaci na ubezpieczenie zdrowotne i chorobowe? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 17:47 maz dokladnie nie wie, ile, bo go pytalam, ale mowi, ze w skali roku to jakies 2,5 tys miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 17:54 kurna mac... porabalo mi sie, mialo byc 2,5 tys w skali roku Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:42 2,5 tyś w skali roku? rozumiem, że mówisz o składce zdrowotnej, innych składek ZUS mundurowi nie płacą Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 19:44 placa, tylko moj maz, sierota podal ogolna kwote i wie, ze to 2,5 tys w skali roku wszystko wynosi... pytalam go o dokladne kwoty, ale on nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
prezes_pan Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 23:18 deodyma napisała: > moj maz pracuje w wojsku od ponad 14 lat. > co z tego, ze moj maz po 15 latach moze isc na wczesniejsza > emeryture? > jemu w ogole sie to nie kalkuluje i musi pracowac kolejne 14 lat, > zeby jego emerytura wynosila tyle, co dzis jego pensja. Stuknij się, za przeproszeniem, w głowę. Nikt normalnie pracujący nawet nie może POMARZYĆ o tym, żeby jego przyszła emerytura równała się jego pensji!!! To będzie zaledwie od 30% do 60% ostatnich zarobków. Twój mąż jest niesprawiedliwie uprzywilejowany kosztem nas wszystkich, którzy będziemy dokładać grube pieniądze z naszych podatków do jego sutej emerytury, której on NIE WYPRACUJE ŻADNYMI SKŁADKAMI (wojskowi ich w ogóle nie płacą). Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 23:49 > Twój mąż jest niesprawiedliwie uprzywilejowany kosztem nas > wszystkich, którzy będziemy dokładać grube pieniądze z naszych > podatków do jego sutej emerytury, której on NIE WYPRACUJE ŻADNYMI > SKŁADKAMI (wojskowi ich w ogóle nie płacą). oj, pan prezes sie zdenerwowal Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Przywileje emerytalne 22.11.09, 08:41 > Twój mąż jest niesprawiedliwie uprzywilejowany kosztem nas > wszystkich, którzy będziemy dokładać grube pieniądze z naszych > podatków do jego sutej emerytury, której on NIE WYPRACUJE ŻADNYMI > SKŁADKAMI (wojskowi ich w ogóle nie płacą). Na ubezpieczenie społeczne nie płacą, fakt. Płacą składki na ubezpieczenie zdrowotne i podatek dochodowy. A rolnicy płacą na swoje ubezpieczenie społeczne, a nie płacą na zdrowotne ani podatku dochodowego. A europosłowie mają prawo do dożywotniej emerytury po jednej kadencji. A księża rozliczają się ryczałtem. A lekarze... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 12:42 ja uważam, że jednak praca górnika czy policjanta na służbie albo strażaka ma jednak inny wymiar i bez wątpienia jest ciezka od siedzenia w biurze / nie ujmując niczego siedzacym w biurze /. argumenty typu - trzeba było wybrac inny zawód - do mnie zupełnie nie przemawiają. ale to nie zmienia postaci rzeczy, że za emerytury mundurowe trzeba się bezwzględnie zabrac. to nonsens, żeby na przykład żołnierz byl na emeryturze przed 40 rokiem zycia. mam sąsiada żołnierza, bierze emeryturę wyższą niz moja pensja, ma 42 lata , jest w pełni sił i zdrowia i dorabia na boku. gdzie tu sens i logika? niech taki zołnierz bedzie zwolniony z poligonu i misji zagtranicznych, ale nich zapieprza do pracy! generalnie jestem zdania, że przy emeryturze powiny się liczyć lata pracy, a nie lata życia. powiedzmy - 40 lat pracy i masz możliwość przejścia n aemeryture jeśli chcesz, a po ukończeniu 65 lat emerytura obligatoryjna i bez mozliwości dorobienia. natomiast w całej sprawie widzę jedno... za wszelką cenę nasi wspaniali rządzący próbuja ukryć dziurę w zusie, zamiast sie do tego otwarcie przyznać. i mamy temat niejako zastępczy. i mówiąc szczerze, zamiast brać się za emerytury, niech sie zabiroa zalikwidację albo conajmniej reorgqanizację krusu. to s adopiero wielkie pieniądze, a il estrat... wystarczy policzyć, ile na zus płaci pracownik/pracodawca, a ile rolnik. a wszystkie ubezpieczenia i świadczenia takie same. ale niestety - Tusk nie zlikwiduje krusu - nie ma szans. chłopaki z PSL nie pozwolą. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 12:53 najśmieszniejsze jest to, że ci 50-letni emeryci, wyniszczeni praca w trudnych warunkach, zaraz po przejściu na "zasłużona" emeryturę zatrudniają się w czeskich kopalniach, sklepach prowadzonych przez żony czy agencjach ochroniarskich i ciągną drugie tyle. Jestem w połowie ze Śląska - większość moich sąsiadów górników pracuje nadal w innych firmach, jednocześnie pobierając emerytury górnicze. Co więcej - traktują nas, niegórników, jak frajerów... Odpowiedz Link Zgłoś
skanke Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 12:55 ok 1500 zł ma żołnierz po 15 latach przy zarobkach ok 3500, to nie jest dużo także nie przesadzajcie Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:00 skanke napisała: > ok 1500 zł ma żołnierz po 15 latach przy zarobkach ok 3500, to nie jest dużo > także nie przesadzajcie niektórzy nie mają tego 1500 zł po 40 latach pracy. jak na 15 lat pracy to i tak za dużo. przemnóż to przez liczbę tych wczesnych emerytów to wyjdzie już poważna kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:06 1500 zł to nie jest duzo ? to jest bardzo wysoka emerytura moim zdaniem. ja obecnie tyle nie zarabiam, a moja mama po 36 latach pracy ma niecałe 1100 zł. /osoba z wyzszym wykształceniem/. a moja teściowa po 38 latach pracy na kolei ma 980 zł emerytury. uważam, że pierwsze, co powinno sie zrobić to zakazać pracy emerytom. i wtedy okazałoby się, ilu tak naprawdę jest ludzi rzeczywiście zmęczonych pracą... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:12 Nieiwelu. Do niedawna połowe personelu u mnie w pracy stanowiły żwawe emerytki co pobierały emeryture i dodatkowa pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:15 mam podobne spostrzeżenia a kaska leci z dwóch źródełek, tymczasem na moja emeryturę / jak do niej w ogóle dożyję / braknie pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:25 Jesli emeryci beda blokowa c miejsca pracy to niektórzy nie zdążą wypracowac sobie emerytury. Powinno byc albo emerytura albo praca. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 15:11 > uważam, że pierwsze, co powinno sie zrobić to zakazać pracy > emerytom. i wtedy okazałoby się, ilu tak naprawdę jest ludzi > rzeczywiście zmęczonych pracą... A z czego będą wtedy żyli ci emeryci z ok. 1000 zł emerytury? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:42 niektórzy nie mają tego 1500 zł po 40 latach pracy. > jak na 15 lat pracy to i tak za dużo. > przemnóż to przez liczbę tych wczesnych emerytów to wyjdzie już > poważna kwota. a wiesz, ze teraz kobiety rowniez sa przyjmowane do pracy w wojsku? proponuje zatem paniom, ktorym wydaje sie , ze 1500 zeta po 15 latach sluzby to duzo, isc do wojska i tam podjac prace maz mnie namawia, ale ja nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:57 A ja nie chce pracowac w rozych innych zawodach-czy to powód do tego, by te wlasnie branze mialy ciepła emeryturke po 15 latach? No chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:05 tak. i wierz mi, ze moj maz nie siedzi za biurkiem, ale jezdzi na poligony, byl na dwoch misjach, cal dnie siedzi w polu np od 7-20 jest odpowiedzialny za bron, za szkolenie i bezpiczenstwo zolnierza, za sprzet za milion zlotych, ktory ma na stanie w magazynie. zmienia tez miejsce pracy, jak rekawiczki i tula sie przez cala swoja prace po calej Polsce, jak zmieniaja mu etaty moj maz pracuje w wojsku dopiero 14 lat i juz 3 razy zmienial miejsce zamieszkania i kto wie, czy jeszcze kilka razy go nie zmieni a Ty? co robisz w pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:14 Ty? co robisz w pracy? A nie widać?p Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:18 Tak sobie wybrał. >> a Ty? > co robisz w pracy? Obijam sie zapewne.I jeszcze mi za to placa.Dobrze sie urzadzilam? Jakby zapytac kazdego, czy ma ciezka prace to wiekszosc odpowie twierdzaco.Ludzi na stanowiskach odpowiedzialnych, trudnych jest mnostwo, a tylko niektorzy maja z tego powodu bonusy. Nie ma dla tego ZADNEGO uzasadnienia oprocz przyzwyczajenia. Jak twoj maz pojedzie do Afganistanu to bedziesz mogla ewentualnie cos pisac o trudach bycia mundurowym.Te obowiazki , ktore ma obecnie, to nic szczegolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:48 Nie ma dla tego ZADNEGO uzasadnienia oprocz przyzwyczajenia. > Jak twoj maz pojedzie do Afganistanu to bedziesz mogla ewentualnie > cos pisac o trudach bycia mundurowym.Te obowiazki , ktore ma > obecnie, to nic szczegolnego. a Afganistanie jeszcze nie byl, ale kto wie... dwa razy byl na misji, w tym na misji w Iraku, ktora do bezpiecznych nie nalezala piszsz, ze nie ma szczegolnych obowiazkow... tak, masz racje, kochanie. lezy do gory kolami i nic nie robi tak, jak Ty Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:09 > tak, jak Ty Nie- ja pracuje 6 dni w tygodniu by miedzy innymi opłacic uprzywilejowanym emeryturki.Nie zapitalam w pocie czola, a mimo to przynosze firmie realne zyski.Samo sie to raczej nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:23 no tak... matko Tereso z Kalkuty, bo gdyby nie Ty, to na stare lata moj maz nie bedzie mial co jesc ciesz sie zatem, ze nie musisz zapitalac w pocie czola jak Ci dobrze, to ciesz sie tym, co masz. zazdrosc to bardzo brzydka cecha Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:45 Zazdrosc jest mi obca. Raczej poczucie sprawiedliwosci nie pozwala mi sie godzic z obecnym stanem rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:59 w takim razie walcz o ta sprawiedliwosc tylko na boga,nie rob tego na forum, bo tutaj sprawiedliwosci nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 10:46 Forum nie jest do walki, tylko wyrazania swoich pogladow. Dzieki temu ty np mozesz poznac opinie podatnikow na tak powazny problem jak obciązanie budzetu nieuzasadnionymi przywilejami. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 10:50 ale ja z toba nie walcze, tylko smieje sie z twojej zazdrosci, ktora cie zzera od srodka jak ci sie z tym zyje? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:43 Ale czego konkretnie mam wam zazdoscic? Jednej pensyjki, z ktorej zyjecie? Tobie sie juz calkiem poprzestawialo. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:23 nie kochanie... nie tej jednej pensyjki, ktora by ci sie przydala, bo i nawet taka jedna pensyjka nie pogardzilaby nawet taka materialistka, jak ty zazdroscisz przywilejow, ktore tobie nigdy sie nie beda nalezaly i tego, ze moj chlop, trep, zyje za twoje ciezko zarobione pieniadze, na ktore to zapitalasz 6 dni w tygodniu chociaz ty nie zapitalasz, wszak masz lekka, mila i przyjemna prace. tym bardziej nie moge pojac, czego zazdroscisz innym. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 17:52 Ty naprawde masz cos z glowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:18 mam sąsiada żołnierza, bierze > emeryturę wyższą niz moja pensja, ma 42 lata , jest w pełni sił i > zdrowia i dorabia na boku. gdzie tu sens i logika? niech taki > zołnierz bedzie zwolniony z poligonu i misji zagtranicznych, ale > nich zapieprza do pracy! a jaki stopien mial ten sasiad, gdy poszedl na emeryture i ile jego emerytura wynosi? widzisz, moj maz za rok moglby juz pojsc na emeryture, poniewaz stuknie mu 15 lat sluzby w wojsku, ale mu sie to wcale nie kalkuluje, wiec bedzie pracowal dalej. gdyby jednak poszedl na emeryture, musialby isc do innej pracy, jak robi wiele bylych zolnierzy zawodowych wiec ile bierze tej emerytury i w jakim miescie mieszka ten mlody, 42-letni zolnierz? jest kawalerem? ma rodzine? ma dzieci i jesli tak, to ile? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:22 nie wiem, jaki mial stopień, ale wiem, ile dostaje emerytury, bo mu w ub. roku liczyłam pit. dzieci nie ma, są we dwójkę z żoną. ale czy to ma jakies znaczenie? /powaznie pytam - może są dodatkowe profity za "manie" dzieci ? nie znam się na tym/. a słuzył w środkowej Polsce, terz jest po przeprowadzce na zachód / blizej rodziny/. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:28 no to ile ma tej emerytury? jaka to kwota? jestem po prostu ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:59 Jaka by nie była- nie nalezy sie wcale. Emerytury mundurowe zawyzaja statystycznie mnozacy sie w straszliwym tempie generałowie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:06 jestes po prostu zazdrosna i tyle a jak dla mnie to niech ten zolnierz dorabia sobie nawet na pieciu etatach, jak ma sily i zdrowie mnie nic do tego Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:21 > mnie nic do tego > Zartujesz? Ty ich oplacasz, jak kazdy inny podatnik.Tobie zabiora, zeby dodac im. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:50 > Zartujesz? Ty ich oplacasz, jak kazdy inny podatnik.Tobie zabiora, > zeby dodac im. ja sie smieje a maz mowi, ze chrzanisz od rzeczy ja nie oplacam podatkow za meza z jego pensji sa odprowadzane skladki i bede to powtarzac, az Ci sie to znudzi boze, co za ciemny narod. co post, to lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:17 Skladki? Jakies nedzne kwoty , ktore nijak nie sa w stanie zrekompensowac emerytury pobieranej do konca zycia od 40 rz.-do tych emerytur sie doplaca z podatkow calej reszty. Faktycznie- co post , to lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:26 kurcze... a skad Ty wiesz, ze sa to nedzne kwoty? masz jakies informacje, ktorymi mozesz sie tu ze mna podzielic? co za niesprawiedliwosc sie dzieje na tym swiecie, ze Ty lolu musisz doplacac do emerytury mojego meza i jemu podobnych fajne te posty, fajne fajne Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:29 deodyma napisała: > kurcze... > a skad Ty wiesz, ze sa to nedzne kwoty? forum.gazeta.pl/forum/w,567,103247979,103279893,Re_Przywileje_emerytalne.html Kontroluj, co piszesz, dziewczynko. Faktycznie, fajne te posty. Twoje. Prawie do oczu Ci włażą dowody, że się mylisz dokumentnie, a Ty dalej swoje. Tak, tak, metoda 'niby_nabijania_się' to jakiś sposób wybrnięcia z sytuacji, gdy się jest za cienkim merytorycznie do dyskusji. Żenujący i nieskuteczny, ale zawsze jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:34 kochanie, to niby nabijanie sie to taki moj sposob bycia w realu oraz w sieci pogadac z moim mezem nie chcesz, bo pewnie nawet bys nie wiedziala, co powiedziec zeby sie upeenic na 100 procent, popytam jeszcze znajomych, co w wojsku pracuja. i jak bedziesz chciala, dam ci znac, czy mam racje, czy nie , dziewczynko Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:40 Patrząc na zasób wiedzy i poziom - nic dziwnego. Faktycznie, nie wiedziałabym co powiedzieć Twojemu mężowi. Po prostu z pewnym typem ludzi nie gadam. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:47 podejrzewam, ze ktro tak prosty , jak ty, nie bylby w stanie zzrozumiec nawet takiego typu czlowieka, jakim jest moj maz o moj poziom i zasob wiedzy to ty juz sie nie martw, sloneczko ty swoj poziom juz pokazalas Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 00:00 ojej... nie muf tylko, ze jus idzies! strasne zeczy! z kim ja pani sklepowa bende teraz rosmafiala? papatki i milyh snuf Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:31 >czy policjanta na służbie A ty myslisz, ze ci policjanci to nic tylko calymi dniami zycie narazaja? Siedza w komisariatach i odwalaja papierkowa robote głownie.Zadna to ciezsza praca niz cywila. Z tego co kiedys czytalam, te przywileje wprowadzono w stanie wojennym i ponoc zaden inny kraj nie jest tak hojny dla mundurówki.To czym sobie polski policjant zasluzyl na specjalne traktowanie? Jesli praca jest z gatunku ciezszych to niech bedzie odpowiednio oplacana- tylko i jedynie. Gornicy to juz w ogole w historii do obrzygania mieli przywilejów.Hutnik tez ciezko tyra.I stoczniowiec i w ogole przemysl ciezki.Niestety, nie mamy u siebie takiej M.Thatcher. Nie ma zadnego uzasadnienia do tego, by cala rzesza pracownikow tyrala na emerytury dla 40 latkow. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Co za bzdury wypisujesz! 20.11.09, 14:10 Siedza w komisariatach i odwalaja papierkowa robote > głownie.Zadna to ciezsza praca niz cywila. Brednie wypisujesz az przykro czytać. Tak, zwłaszcza takiego cywila jak ty, bez przerwy siedzącego na forum, to na pewno nie jest bardziej stresujące niż praca policjanta Jakie ty masz pojecie o tej pracy, co?? Naczytałaś się bulwarówek czy jak? Jako żona policjanta napiszę- że nie wiesz nic. Ostatni hit to stres wynikający z pogryzienia przez narkomana..chciałabys to przeżywać, co? Więc nie pisz mi tutaj banialuków o tym, że jest to praca jak kazda inna, ja czesto nie wiem nawet gdzie mój mąz jest w tej chwili, co robi i czy mu grozi coś czy nie....to jest bardzo odpowiedzialna i stresująca praca. I nie piszę tutaj dlatego, że jestem zwolenniczką wcześniejszych emerytur. Ale ktoś, kto siedzi całymi dniami za biureczkiem jest ostatnia osobą, która powinna się udzielać w temacie stresujacych czy nie profesji innych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Co za bzdury wypisujesz! 20.11.09, 22:29 Tak, zwłaszcza takiego cywila > jak ty, bez przerwy siedzącego na forum, O sobie piszesz? Maz zapitala, a ty co? Akurat mam okazje obserwowac wielce zapracowanego policjanta, no straszne, straszne jak sie przepracowuje. > Ostatni hit to stres wynikający z pogryzienia przez > narkomana..chciałabys to przeżywać, co? Ostatnio wiozłam mojego faceta na chirurgie, bo dostal w twarz butelka od zula.W pracy.Wyobraz sobie, ze nikt mu z tego powodu zadnych bonusow nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:01 lola211 napisała: > >czy policjanta na służbie > > A ty myslisz, ze ci policjanci to nic tylko calymi dniami zycie > narazaja? Siedza w komisariatach i odwalaja papierkowa robote > głownie.Zadna to ciezsza praca niz cywila. Kto siedzi, to siedzi - są i tacy, oczywiście, ale pomyśl o tych zwykłych robolach, na przykład o tych dwóch, którzy w nocy podczas patrolu nadziali się na czterech bandziorów jadących na włam. Niedawno to było, może słyszałaś. Bandzior wystrzelił jednemu prosto w twarz. W moim mieście kilka miesięcy temu policjant zostałby utopiony przez uciekającego zbira, drugi gliniarz zdążył akurat dobiec i skończyło się na zachłystowym zapaleniu płuc. Osobisty kolega z podstawówki miał wstrząśnienie mózgu i uraz kręgów szyjnych - kopnięty przez kibola kiedy zamykał drzwi autobusu. Jeszcze kilka takich historii znam z dalszego otoczenia. Z założenia zawód ryzykowny i niebezpieczny, inaczej nie wymagałby noszenia broni. Dlatego uważam, że w jakiejś formie przywileje powinny pozostać - w przypadku osób bezpośrednio narażających życie. Mają niższą niż średnia długość życia (o ile pamiętam chyba 58 lat), więc nachapać się przesadnie i w dużym procencie i tak nie zdążą > > Z tego co kiedys czytalam, te przywileje wprowadzono w stanie > wojennym i ponoc zaden inny kraj nie jest tak hojny dla > mundurówki.To czym sobie polski policjant zasluzyl na specjalne > traktowanie? Przywileje wprowadzono w "granatowej" policji czyli przed II wojną. Wtedy okres służby uprawniający do wcześniejszej emerytury wynosił 10 lat. Został podniesiony w drugiej połowie lat 70-tych bodajże, do 15 lat i tak jest do dziś: taki okres UPRAWNIA do emerytury w wys. 40 % ostatniej pensji, ale chyba jednak mało kto z tego korzysta: www.zer.mswia.gov.pl/stat/stat4.pdf Obecnie gliniarze samą możliwość traktują to jako rekompensatę nie tylko za zwiększone ryzyko, ale też niewspółmierne zarobki i to, że nie podlegają kodeksowi pracy. Czyli niepłatne nadgodziny, święta, noce, szalone grafiki wg potrzeb. Coś za coś. Swoją drogą ciekawa jestem, jakie orzeczenie wydałby TK. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 18:05 Aha, co do innych krajów to uprawnienia do emerytury po 15 latach są m. in. w Czechach, Hiszpanii, USA. W Niemczech 15 lat w przypadku określonych funkcji (w zasadzie chodzi o najbardziej niebezpieczne). Wcale nie jest tak, że na cywilizowanym zachodzie jak zgłosisz w nocy interwencję, to przyjedzie krzepki 60-latek, bo tam jest taka sprawiedliwość społeczna ;P Za to ochrona prawna ponoć lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:32 > Z założenia zawód ryzykowny i niebezpieczny, inaczej nie wymagałby > noszenia broni. No to niech maja wynagrodzone wyzsza pensja- co ,zle by bylo? Pensja odpowiednio do ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 21:41 > No to niech maja wynagrodzone wyzsza pensja- co ,zle by bylo? > Pensja odpowiednio do ryzyka A nie, jako obywatel to ja tak wcale nie chcę ! Nie chcę, żeby przyjechało dwóch pięćdziesięciolatków, jak zgłoszę interwencję (niczego nie ujmując ludziom w kwiecie wieku). Nie chcę, żeby moim dzielnicowym był facet po 60-tce. Uważam, że dla swojego i naszego dobra te najbardziej obciążające i ryzykowne zadania powinni wykonywać młodzi, sprawni fizycznie ludzie, najlepiej postawni i ze zgrabnymi tyłkami Takowoż nie chciałabym, żeby spadł mi na łeb F-16 z pilotem cierpiącym na jaskrę w środku Serio, uważam, że tu nie kwestia wynagrodzenia jest najistotniejsza. OK, niech będzie możliwość zmiany stanowiska kiedy człowiek się wypala i jego wydolność spada, na mózg mu się w końcu nie rzuca. Tylko co zrobić z tymi młodymi, którzy obecnie "służą" 8-16 w ciepłym biurze ? P.S. W latach prosperity na komendach wisiały takie niebieskie plakaty "Zostań policjantem". I co ciekawe, coraz większy procent zgłaszających się, stanowiły kobiety... Okazuje się, że dla byczka, który mógłby popitalać na nocki w prewencji, perspektywa wypasionej emerytury była mniej pociągająca niż płaca pomocnika budowlanego w prywatnej firmie Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 13:54 Pracowałam swego czasu z emerytowanym zołnierzem.Mial 45 lat, po przejsciu na swiadczenie od razu poszedl na etat biurowy, dodatkowo dorabiajac jako instruktor jazdy.Dom wlasnie konczy budowac.Dobrze, ze obrotny, tylko czemu kosztem podatnikow miedzy innymi? Gosc w sile wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 14:09 no i dobrze. jak obrotny, to i dom wybudowal. i co z tego, ze w sile wieku? majac 45 lat mial sie do trumny polozyc i na smierc czekac? Odpowiedz Link Zgłoś
skanke ale zazdrośnice 20.11.09, 14:20 aż głupio czytać! trzeba było zostać mundurowymi to i wy byście miały to co one/oni a nie siedzieć na coraz większym tyłku i powielać gdzieś wyczytane, nie do końca zrozumiane bzdury. zanim jedna z druga napiszesz, że taki żołnierz, gliniarz czy inny uniform nie robi niczego specjalnego, pomyśl, dowiedz się a potem zabieraj głos. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ale zazdrośnice 20.11.09, 14:30 skanke napisała: > aż głupio czytać! trzeba było zostać mundurowymi to i wy byście miały to co > one/oni a nie siedzieć na coraz większym tyłku i powielać gdzieś wyczytane, nie > do końca zrozumiane bzdury. zanim jedna z druga napiszesz, że taki żołnierz, > gliniarz czy inny uniform nie robi niczego specjalnego, pomyśl, dowiedz się a > potem zabieraj głos. to jest kochana niekonstytucyjna niesprawiedliwosc i zwrocenie na nia uwagi to nie zazdrosc nie trzeba byc policjantem czy gornikiem cale zycie mozna zluzowac jak siel nie starcza i zajac sie czymkolwiek innym na przyklad prowadzic kwaiaciarnie Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: ale zazdrośnice 20.11.09, 14:39 co tam kwiaciarnie maz mysli nad tym, zeby otworzyc sklep z bronia. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: ale zazdrośnice 20.11.09, 14:49 ale to za jakies 2 lata moze. i ja ten sklep bede prowadzila, bo maz jako mundurowy, nie moze prowadzic wlasnego interesu Odpowiedz Link Zgłoś
skanke Re: ale zazdrośnice 20.11.09, 15:20 straż , policja, wojsko strajkują jest jakiś kataklizm, oni mają sprzęt, umiejętności i obowiązek, ale nie pomagają , maja w d..e. i co panny sekretarki do dzieła może wtedy jedna z druga by zrozumiały, że są podziały w obowiązkach i przywilejach Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: ale zazdrośnice 20.11.09, 17:17 > to jest kochana niekonstytucyjna niesprawiedliwosc Nie wiem, jak żołnierze, ale w policji i bodajże w straży i więziennictwie również, nie przysługuje żadne dodatkowe wynagrodzenie za służbę w niedziele, święta itd. Niezależnie od tego, ile jest zadym piłkarskich w miesiącu, czy w Wigilię się jest w domu, czy nie, pensja taka sama. Jak podnosić wiek emerytalny, to również objąć kodeksem pracy jak wszystkich. W sumie wypadałoby wtedy zwolnić z obowiązku narażania życia i zacząć to nazywać po prostu pracą Ja tam uważam, że sprawa jest bardziej skomplikowana i burdelu, które kolejne władze budowały latami, tak prosto się nie sprzątnie jednym rzecznikiem Kochanowskim. Zmiany są potrzebne, ale kompleksowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: ale zazdrośnice 20.11.09, 17:49 Łatwiej przywileje rozdawać na prawo i lewo. Trudniej ponieść konsekwencje głupich decyzji. Jeszcze trudniej te przywileje komuś zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:35 Nie- niech cwaniak wybuduje za swoje, bez wspomagania sie pieniedzmi podatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:56 lola211 napisała: > Nie- niech cwaniak wybuduje za swoje, bez wspomagania sie pieniedzmi > podatnikow. a od kiedy to buduje sie domu za kase podatnikow? kurcze, gdybym wiedziala, ze tak mozna, nie bralibysmy kredytu na mieszkanie, tylko Wy, podatnicy byscie nam je wykupili skonac ze smiechu mozna a nie pomyslalas, ze ten facet zarobil kase na misjach pokojowych? zarzucilas mu osobiscie cwaniactwo? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:21 Skup sie. Facet idzie na wczesniejsza emeryture i co miesiac otrzymuje kase do reki- spokojnie wystarczy na rate kredytu na dom.A z zarobionych dodatkowo na etacie pieniedzy sobie zyje.Kazdy inny pracownik ze swojej pensji musialby odlozyc na rate, no ale nie taki mundurowy emeryt, ktoremu zdrowia wystarcza i na budowe i na prace. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:28 ale co Ciebie to obchodzi? rozumiem, ze szlag Cie trafia, ze facetowi w zyciu sie udalo i dobrze mu sie powodzi. nieladnie lolu. a fe! Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 23:58 Udalo mu sie dzieki debilnym przepisom tylko i wylacznie. Mnie sie udaje bez wspomagania podatnikow, nie musza mnie dofinansowywac. Stanowisz doskonaly przyklad osoby, ktora wbrew wszelkim argumentom bedzie bronic swojego stanu posiadania.W sumie ci sie nie dziwie- dotyczy to ciebie osobiscie.Ciezko sie pogodzic z tym, ze cos moze byc odebrane, a do tej pory traktowalo sie w kategorii jak psu micha. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 00:05 a mozesz podrzucic mi namiary na tego pana, ktory to za twoja kase i innych podatnikow , wybudowal sobie dom? dawaj, co ci zalezy? moze moj maz czegos sie od niego nauczy... a co to sa za debilne przepisy, dzieki ktorym mu sie tak w zyciu udalo? > Stanowisz doskonaly przyklad osoby, ktora wbrew wszelkim argumentom > bedzie bronic swojego stanu posiadania.W sumie ci sie nie dziwie- > dotyczy to ciebie osobiscie.Ciezko sie pogodzic z tym, ze cos moze > byc odebrane, a do tej pory traktowalo sie w kategorii jak psu micha. > mowisz, ze nie jestes zazdrosna, bo zazdrosc jest ci obca a wyziera ona z twoich postow coraz bardziej. nie masz swojego zycia, ze tak bardzo martwi cie cudze? moze nim sie zajmij, tak na dobry poczatek. od razu lzej bedzie ci sie zylo Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 00:11 Szkoda pradu na kogos,kto nie rozumie oczywistego. W sumie .. chyba sie nie dziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 00:15 lola211 napisała: > Szkoda pradu na kogos,kto nie rozumie oczywistego. > W sumie .. chyba sie nie dziwie. mam swoje zdanie na ten temat, dlatego sie z toba nie zgodze i zdania swojego nie zmienie a jak ci szkoda pradu, to zawsze mozesz isc spac. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 10:06 > mam swoje zdanie na ten temat, dlatego sie z toba nie zgodze i > zdania swojego nie zmienie Zdania nie zmienisz bez względu na argumenty strony przeciwnej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 10:21 nie widze ku temu powodow zmiencie wszyscy zawod i bedziecie miec przywileje Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 10:49 > zmiencie wszyscy zawod i bedziecie miec przywileje > Odpowiedz godna ucznia podstawowki. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:03 Zacytuję to z wielką radością, ilekroć ktoś w ten sposób skwituje narzekanie nauczycieli w ten sposób Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:08 > Zacytuję to z wielką radością, ilekroć ktoś w ten sposób skwituje narzekanie na > uczycieli w ten sposób ja tam do nauczycieli nic nie mam a niejednkkrotnie byly tu watki pelne potepienia, bo nauczyciel ma przeciez wakacje przez 2 miechy, ze nic nie robi, ma lekka prace itd. nie chcialabym pracowac w tym zawodzie, nie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:23 Ja nie mówię, że masz - ale wiele osób ma i stosuje właśnie taki argument. Nie podoba się, zmień zawód. Odnośnie tematu - uważam, że pensje policjantów, żołnierzy czy górników powinny być odpowiednio wysokie. Jest to jak najbardziej fair. Ale na wcześniejsze emerytury połączone z dorabianiem na drugim i trzecim etacie państwa naprawdę nie stać. Jeśli faktycznie stan zdrowia nie pozwala pracować w ogóle - godziwa emerytura i siedzimy w domku. Jeśli pozwala - zmieniamy pracę. Tak jest po prostu uczciwie. Jak się zdarzy u nas cud gospodarczy (tylko jakiś długofalowy), nie będę miała nic przeciwko. W tej chwili - mam. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:26 wiesz kawka, w jednej z ustaw wyczytalam, ze gdy ktos przejdzie na wczesniejsza emeryture, moze ta osoba zalozyc wlasny interes, badz dorabiac w innej formie. musialabym pogrzebac w necie, bo nie wiem , czy maz ta strone zapisal, ale jest cos takiego, wiec chyba mozna. sasiadka zna takiego, ktory poszedl na wczesniejsza emeryture, zalozyl wlasny interes, ale ze splajtowal, wrocil do jednostki, jako pracownik cywilny. wiec prawo tego nie zabrania... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:02 > wiesz kawka, w jednej z ustaw wyczytalam, ze gdy ktos przejdzie na > wczesniejsza emeryture, moze ta osoba zalozyc wlasny interes, badz > dorabiac w innej formie. Pewnie może. Natomiast - nawiążę do swojej grupy zawodowej - nauczyciele przechodzący na wcześniejszą emeryturę mają zawieszane świadczenie, jeśli chcą pracować. Przypuszczam, że i żołnierzy, i policjantów, i górników też to czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:05 > Pewnie może. > Natomiast - nawiążę do swojej grupy zawodowej - nauczyciele przechodzący na wcz > eśniejszą emeryturę mają zawieszane świadczenie, jeśli chcą pracować. Przypuszc > zam, że i żołnierzy, i policjantów, i górników też to czeka. wiesz, mnie to jest obojetne w sumie. nie narzekamy, jest ok, zreszta maz i tak ma zamiar dalej pracowac, wiec nie rwiemy sobie z tego powodu wlosow z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:09 Tobie może to być obojętne, ale już widzę górników, którzy pokornie godzą się na taki despekt. Opony zapłoną, cegły będą fruwały, ale zgody nie będzie ;p Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:10 z tego, co teraz wiem, gornicy zarabiaja psie pieniadze, niestety. w sumie to im sie nawet nie dziwie, ze protestuja... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:27 Ale pensji nikt im nie chce odbierać, chodzi tylko o te nieszczęsne wcześniejsze emerytury. Zresztą sama nie wiem, jak to jest z tymi ich pensjami. www.wynagrodzenia.pl/monitor_plac_1.php/wpis.25 Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:40 wczesniejsze emerytury moga sobie zabierac. mnie tam tom obojetne Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:07 > Odpowiedz godna ucznia podstawowki. oj, chyba zaczynam sie znizac do twojego poziomu Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:18 > zmiencie wszyscy zawod i bedziecie miec przywileje > A pieniędzy na te emerytury to sobie dodrukujemy, prawda? Jesteś jedyną osobą w tym wątku, do której nie dociera, że czterdziestoletni emeryt wojskowy nie zapracował na swoją emeryturę sam. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:23 > A pieniędzy na te emerytury to sobie dodrukujemy, prawda? Jesteś jedyną osobą w > tym wątku, do której nie dociera, że czterdziestoletni emeryt wojskowy nie > zapracował na swoją emeryturę sam. chyba nie doczytalas, ze pisalam o tym, ze nie wszyscy w wieku 40 lat zasuwaja na wczesniejsze emeryturki ja takich mlodych emerytow nie znam, a Ty? jsli znasz, to ilu ich jest i dlaczego sa na emeryturach? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:51 Nie musza wszyscy, wystarczy ze zrobi to jakas czesc.I tak jest to juz zbyt wielkie obciazenie dla budzetu. > jsli znasz, to ilu ich jest i dlaczego sa na emeryturach? Najczesciej dlatego, ze im sie oplaca.Co miesiac ma panstwowa kase na koncie, a oprocz tego normalnie sobie pracuje i zarabia. A tak na logike- skoro jak twierdzisz nikt z tym emerytur nie korzysta, to po kiego w ogole sa? Tym bardziej zlikwidowac,jak niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 11:58 > A tak na logike- skoro jak twierdzisz nikt z tym emerytur nie > korzysta, to po kiego w ogole sa? Tym bardziej zlikwidowac,jak > niepotrzebne. sa tacy, ktorzy z nich korzystaja, tylko ze ja osobiscie tych ludzi nie znam. tyle tylko, ze znam ludzi, ktorzy znaja takich mlodych emerytur. ale przeciez ty z jednym panem 45-letnim emerytem w SILE WIEKU pracowalas, wiec moze z nim na ten temat powinnas pogadac? > Najczesciej dlatego, ze im sie oplaca.Co miesiac ma panstwowa > kase na koncie, a oprocz tego normalnie sobie pracuje i zarabia. no i dobrze w dalszym ciagu uwazam, ze to nie twoja sprawa i nie powinno cie interesowac cudze zycie. tobie do portfela tez tak obcy ludzie zagladaja? rozumiem, ze szlag cie trafia, ale skoro nie mialas na tyle rozumu, by sie tak ustawic, jak tamci, moge ci tylko wspolczuc zawsze mozesz sie przebranzowac przeciez Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:07 Nie zagladam do portfela, mam na mysli caly mechanizm. Obecny system emerytalny sie wali i w zwiazku z tym musza zostac podjete dzialania polegajace na jego odciazeniu.Mamy dluzej pracowac,krocej korzystac z emerytury.Nie widze powodu, dla ktorego w takiej sytuacji przywileje mialy byc utrzymane.Jest to sprzeczne ze zdrowym rozsadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:13 nie boj sie lolu. nie jestes sama, bo ja tez bede dluzej pracowac, prawdopodobnie do 65 roku zycia, jesli w ogole dozyje. i wyobraz sobie, ze za 14-16 lat moj maz bedzie mial 100 procent emerytury a ja bede zasuwala jeszcze drugie tyle, zeby ta emeryture sobie wypracowac. ale kazdy z nas jest kowalem swojego losu i nie widze powodow, zeby miec do kogos pretensje o to, ze ma lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:21 > miec do kogos pretensje o to, ze ma lepiej. Zrozum, ze ja nie kieruje pretensji do nikogo osobiscie.Nie dziwie sie ludziom, ze korzystaja z prawa, ktore im przysluguje. Pretensje kieruję do politykow, ktorzy w obawie przed utrata elektoratu chowaja glowy w piasek.Cos sie zaczyna w tym kierunku robic i jak napisalam zakladajac ten watek- cale szczescie, ze w koncu cos byc moze sie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:27 > Zrozum, ze ja nie kieruje pretensji do nikogo osobiscie i nigdy tego nie zrobisz, bo nie miaabays nawet odwagi Pretensje kieruję do politykow, ktorzy w obawie przed utrata > elektoratu chowaja glowy w piasek.Cos sie zaczyna w tym kierunku > robic i jak napisalam zakladajac ten watek- cale szczescie, ze w > koncu cos byc moze sie zmieni. wiec idz do politykow, napisz petycje, zbierz podpisy. albo idz do samego PREZYDENTA. moze cos zdzialasz? jak myslisz? poradzisz sobie? jak sie zmieni, to sie zmieni. nie bedziemy rozpaczac z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 17:47 > i nigdy tego nie zrobisz, bo nie miaabays nawet odwagi > Akurat jestes w bledzie, bo o takich sprawach niejednokrotnie dyskutowałam w gronie samych uprzywilejowanych- nie mam oporow przed wyrazeniem wlasnego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 17:59 tak tak, nap ewno nie masz tych oporow i z pewnoscia wyrazilas je w obecnosci tego zdrowego 45-letniego emeryta, ktory to wybudowal sobie dom dzieki twoim podatkom oraz dbilnym przepisom juz to widze, jak mu to rzucasz prosto w twarz Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 23:42 Oczywiscie, to wlasnie wowczas w ogole tematem sie zainteresowałam.Jesli potrafi sie dyskutowac na poziomie to nikt nie czuje sie urazony. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 23:53 rozumiem, ze mowisz o tym poziomie, ktory zareprezentowalas na forum? i oczywiscie powiedzialas temu panu, ze przez debilne przepisy, za twoje m.in. podatki, wybudowal sobie dom. tak doslownie mu to powiedzialas? oczywiscie, wierze ci, lolu gdyby tak bylo, facet tak by cie zjechal, ze w piety by ci poszlo, badz by cie wysmial Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 22.11.09, 10:35 No prosze, ty wiesz lepiej. Proponuje wrozbiarstwem sie zajac zawodowo,wspomozesz meza i bedzie mogl na wczesniejsza emeryture odejsc, zamiast pracowac ponad siły w tym jakze ciezkim zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 22.11.09, 12:06 a gdzie napisalam, ze on pracuje ponad swoje sily? to ty zapitalasz przez 6 dni w tygodniu, by on i jemu podobni, mogli sobie zyc za twoje pieniadze i jeszcze do tego domy sobie buduja i jeszcze smia sobie na boku dorabiac w innych firmach a juz nie daj boze, nielegalnie, bo i tacy tez pewnie sa. wiem, ze ciezko ci zyc z ta swiadomoscia. to taka cecha zawistnych ludzi, czego jestes doskonalym przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przywileje emerytalne 22.11.09, 21:33 > wiem, ze ciezko ci zyc z ta swiadomoscia. > to taka cecha zawistnych ludzi, czego jestes doskonalym przykladem A ty jestes doskonalym przykladem betonu odpornego na wiedze i argumenty. Koncze zatem z toba dyskusje, bo nie ma z kim. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 23.11.09, 09:00 A ty jestes doskonalym przykladem betonu odpornego na wiedze i > argumenty. > Koncze zatem z toba dyskusje, bo nie ma z kim. przyganial kociol garnkowi co do betonu, jestes takim samym betonem, jak ja nie dosyc, ze beton, to do tego zawistnica i materialistka. a za jednego grosza gonilabys suke do Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:01 > ja takich mlodych emerytow nie znam, a Ty? Pracuję z jednym Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:15 deodyma napisała: > no i ? Co "no i"? To była odpowiedź na Twoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:27 no napisalas, ze pracujesz z takim jednym emerytem. wiec moze cos mi o nim napisz Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 12:41 Klasyczny przypadek czterdziestoletniego emeryta - pracuje u nas w firmie plus jeszcze gdzieś, ale tam to już nieoficjalnie, żeby zarobki nie przekroczyły jakiegoś pułapu. Zdrowy byk na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 13:00 no tak... czyli niczego nowego sie nie dowiedzialam ile ma tej emerytury ten ZDROWY 40-LETNI BYK? ile zarabia oprocz tego w firmie? czy ma rodzine? czemu odszedl na emeryture? jakie byly powody tego, ze zrezygnowal z pracy w wojsku i jesli tak, po ilu latach? w jakim miescie mieszka ten byczek? bo moze jego emerytura, ktora wypracowal sobie w wojsku idzie na oplaty, kredyty itp...? czy buduje sobie dom, kupil auto? ciekawa jestem po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 13:22 Zdrowy byk ma 1200 emerytury. Nie wiem, ile zarabia oprócz tego i nie interesuje mnie to, ale gdyby miał udokumentowane wszystkie dochody, to emerytury by nie pobierał. Na co idzie ta emerytura nie ma znaczenia, bo wszyscy ludzie mają potrzeby, nie tylko emeryci mundurowi. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 13:28 czyli malo co o nim wiesz, tylko tyle, ze pobiara zawrotna kwote 1200 zeta emerytury miesiecznie rozumiem, ze z ta kwote by sie utrzymal, gdyby nie pracowal w Twojej firmie rozumiem, ze ta emeryturka non stop lezy na jego koncie, nic facet nie kupuje, nie je, nie robi oplat, nie ma zapewne zadnych kredytow itd...? nie napisalas, czy facet ma rodzine? gdzie mieszka? jakie sa jego koszty utrzymania? bo to, co napisalas, to bardzo skape informacje Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 14:34 Ma rodzinę i koszty utrzymania duże, ale nie było przymusu przechodzić na wcześniejszą emeryturę i kombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 14:42 oczywiscie bylas i jestes w stanie zarzucic mu prosto w twarz kombinatorstwo w dalszym ciagu nie napisalas, czemu facet odszedl na emeryture i po ilu latach? i dlaczego ma tylko 1200 zlotych tej emerytury? i jak duze sa koszty utrzymania jego rodziny? w dalszym ciagu czekam na odpowiedz, bo to, co tu piszesz, to malo. wychodzi na to, ze guzik o nim wiesz, ale nie omieszkasz go krytykowac Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 14:57 Nie wiem, po ilu latach odszedł na emeryturę, ale był wtedy koło czterdziestki. Odszedł, bo finansowo mu się bardziej opłacało. Koszty utrzymania ma takie, jak każda inna rodzina z dwójką dzieci, również taka, w której żadne z rodziców nie ma możliwości przejść na emeryturę w pełni sił i pracować na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 15:04 a jakie sa koszty utrzymania rodziny, ktora ma dwojke dzieci? bo wiesz, kazda rodzina ma inne koszty utrzymania:0 ja mieszkam w wojewodztwie warm-maz i koszty utrzymania mojej rodziny sa na pewno nizsze, nie w woj mazowieckim, badz malopolskim, gdzie zycie jest drozsze wiesz, nie znam takiego, ktory by odszedl na emeryture, ktora wynosi tylko 1200 zeta, gdy tymczasem moglby w wojsku zarobic duzo wiecej dziwne, ze mu to sie w ogole oplacalo Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 15:31 Odszedł, bo bardziej mu się opłaca pracować na czarno, a 1200 wpada ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 18:01 widze, ze jestes swietnie zorientowana, co do tego emeryta:0 ile zarabia pracujac na czarno? co do reszty, nie odpowiedzialas mi jeszcze... czekam zatem Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 18:28 Wcześniej rzucałaś się, żeby dziewczyny podawały numer telefonu, bo mąż chciał porozmawiać, teraz żądasz odpowiedzi. Wydaje ci się, że kim jesteś? Co do mojego kolegi-emeryta, to nie mam pojęcia, ile zarabia na czarno, twierdzi, że od dwóch do trzech tysięcy miesięcznie. A odszedł na emeryturę, ponieważ groziło mu zwolnienie dyscyplinarne. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 18:40 ja sie nie rzucalam, bo w necie to wrecz niemozliwe ale jak chcesz pogadac , zawsze mozesz ten numer telefonu podac pogadasz sobie z moim chlopem i dowiesz sie, czego tylko zechcesz. zadam odpowiedzi, bo wychodzi na to, ze wiesz wiecej o tym emerycie, wiec chce sie dowiedziec, jak wyglada jego praca, jak mu sie zyje, ile ma oplat, czy ma jakies oszczednosci, dlaczego odszedl na ta emeryture itd... a to ten emeryt jest twoim kolega... a czy ten kolega wie, co na jego temat w necie wypisujesz? no juz ja bym ci kolezanko na jego miejscu pokazala, gdzie raki zimuja oczywiscie gdyby nie dorabial do tej swojej marnej emerytury, utrzymalby swaja rodzine za 1200 zlotych wychodzi na to, ze miesiecznie zarobki twojego KOLEGI wynosza 3200- 4200 zeta msc. teraz odejmij kaske na rachunki, kredyty, ktore byc moze splaca a poniewaz piszesz, ze koszty utrzymania jego rodzine sa duze , zastanow sie mocno, czy ta kwota im wszystkim wystarcza? a wiesz cos o tym, czy ma jakies oszczednosci, lokaty? juz niejednokrotnie na tym forum przewijaly sie watki na ten temat, kto i za ile pracuje a kiedys jedna babka pytala, czy warto podejmowac jej prace za 3200 zeta msc na reke, wiec jesli on ma tyle kasy na cala rodzine, to chyba nie tak wcale duzo? e Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 18:51 Dziewczyno, do ciebie jak grochem o ścianę. Wołałaś ten numer telefonu, pisałaś dziewczynom, że dowiedzą się u źródła i takie tam. I nie dociera do ciebie, że twój mąż to żadne źródło. Dziewczyny ci przytoczyły tekst ustawy, to jest źródło, i z niego wynika co innego niż twierdzisz ty i twój mąż. A ty dalej, że mąż zadzwoni, to wytłumaczy. Czego ja się mogę od twojego chłopa dowiedzieć, jak on pewnie tak samo zorientowany, jak ty, czyli wcale. Wracając do mojego kolegi, nieważne, ile mu pieniędzy potrzeba, jak się ma potrzeby, to trzeba sobie zapracować na ich zaspokojenie. Pewnie mój kolego nie zaspokoiłby potrzeb swojej rodziny za 1200, ale nikt mu nie kazał łamać prawa, mógłby sobie pracować spokojnie dalej. Jak już to prawo złamał, to mógł iść do pracy gdzieś indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 18:58 ale nie rozumiem, co cie obchodzi ten twoj kolega? gdyby zdychal z glodu ze swoja rodzina, mialabys z tego faktu satysfakcje? dalabys mu na chleb? pomoglabys mu? oplacilabys mu rachunki? nie twoja zatem sprawa, ze sobie gdzies tam dorabia i ile. zajmij sie swoim zyciem i tyle. a jak cie bola czyjes przywileje, zmien zawod. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 19:01 jowita771 napisał: > Dziewczyno, do ciebie jak grochem o ścianę. > Wołałaś ten numer telefonu, pisałaś dziewczynom, że dowiedzą się u źródła i > takie tam. ale przeciez moglyby sobie na trepie pouzywac, nagadac mu, nawciskac od roznych, powyzywac sie itd... ze tez pozwolily na to, ze taka satysfajcja je ominela Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 19:15 > ale przeciez moglyby sobie na trepie pouzywac, nagadac mu, nawciskac > od roznych, powyzywac sie itd... > ze tez pozwolily na to, ze taka satysfajcja je ominela Dobra, dobra, nie odwracaj teraz kota ogonem. Wcześniej nie pisałaś, żeby powiedziały mężowi, co sądzą o jego przywilejach, tylko, że on im wytłumaczy. A że mąż żaden znawca, jak się okazało, porównując jego słowa z ustawą, to teraz kombinujesz, jak wyjść z twarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 19:38 > Dobra, dobra, nie odwracaj teraz kota ogonem. Wcześniej nie pisałaś, żeby > powiedziały mężowi, co sądzą o jego przywilejach, tylko, że on im wytłumaczy. A > że mąż żaden znawca, jak się okazało, porównując jego słowa z ustawą, to teraz > kombinujesz, jak wyjść z twarzą. > alez nie musialam tego pisac a wrecz liczylam na to, ze ktoras bedzie na tyle glupia, ze zadzwoni badz poda numer i buc moze na moim chlopie sobie pouzywa czekalam na to, a tu niespodzianka... i niczego nie kombinuje, kochanie nie sadz innych wedlug siebie. za to ty odwracasz kota ogonem, bo wczesniej pisalas, ze twojemu KOLEDZE oplacalo sie przejsc na wczesniejsza emeryture a potem okazalo sie, ze musial odejsc, wszak grozila mu dyscyplinarka. wychodzi wioec na to, ze nadal siedzialby w wojsku, gdyby noga mi sie w ktoryms momencie nie powinela. facet musial odejsc i teraz kominuje, jak moze, zeby siebie i rodzine utrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 19:16 > ale przeciez moglyby sobie na trepie pouzywac, nabieram podejrzeń, że trepem to jednak jesteś ty Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 20:27 >trepem jeszcze nie jestem, ale kto wie , czy sie nie skusze i nie >pojde do pracy w wojsku... >a potem bede wchodzic na forum , zeby was powkurzac i pisac o swoich >przywilejach >a was szlag bedzie trafial i bedziecie sobie na mnie uzywac do woli >a ja bede w podniesionym czolem przyjmowac ciegi i razy tak, teraz zdecydowanie utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że jesteś mentalnym trepem jesteś nie przemakalna na racjonalne argumenty i cytowane przepisy, wypowiadasz się w sposób autorytarny chociaż nie masz elementarnej wiedzy na temat działania solidarnego systemu ubezpieczeń społecznych reprezentujesz postawę "sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" - nie ważne, że ustawa mówi, że mundurowi nie płaca składek ZUS, mój mąż płaci składki na ZUS tylko tak dokładnie nie wiem jakie i ile i sarkazm i głupie uśmieszki nie zmienią tego, że po prostu nie masz racji i nie do końca wiesz o czym mówisz chyba twój mąż powinien zabronić ci występów na forum, bo robisz czarny PR wszystkim żołnierzom swoimi wypowiedziami Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 20:46 nie widze powodow do zmiany swojego zdania wiem, ze chcesz, bym przyznala ci racje, ale nic z tego. co do meza, on tez zaglada na ten watek i sie smieje wiec nie ma szans na to, by mogl mi zabronic wstepu na forum cos jeszcze? czekam, az mi dokopiesz i pograzysz mnie neszczesna raz na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 21:02 > nie widze powodow do zmiany swojego zdania nikt nam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne, prawda > cos jeszcze? > czekam, az mi dokopiesz i pograzysz mnie neszczesna raz na zawsze sama robisz to nad wyraz skutecznie Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 21:18 > sama robisz to nad wyraz skutecznie zapomnialas dodac, ze przy twojej pomocy, bo bez ciebie byloby to niemozliwe przeciez nie bede tu pisala sama ze soba, nie? > nikt nam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne, prawda myslisz, ze jestem daltonistka? straszne rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Przywileje emerytalne 21.11.09, 15:29 > Zdrowy byk na emeryturze. Nie znam, więc się oczywiście kłócić nie będę Powtórzę tylko to, co już gdzieś tu napisałam: w służbach mundurowych WSZYSCY muszą przejść obowiązkowe badania. Czyli czasem okazuje się, że na oko zdrowy człowiek z jakąś przewlekłą chorobą zostaje uznany za niezdatnego do dalszej służby. Jak nie ma uprawnień emerytalnych, to albo jako niezdolny do pracy dostaje rentę, albo zostaje uznany za niezdolnego do służby, ale do pracy i owszem i musi się przebranżowić. Jak może odejść na emeryturę, to idzie i dorabia, jak wielu emerytów i rencistów zresztą. Wątpię, żeby było to szczególnie rozsądne ze strony państwa. Przecież są stanowiska, gdzie nie sprawność fizyczna jest najważniejsza, natomiast możnaby wykorzystać doświadczenie kogoś takiego i kasę, którą kiedyś włożono w szkolenie. Obecnie nie ma takiego wyboru Wiem oczywiście, że ludzie kombinują i niektórzy po prostu tak chcą się ustawić i już. Ale nie generalizujmy, osobiście znam kogoś, kto chętnie posiedziałby za biurkiem a tam przecież dwie nogi nie są potrzebne A facet naprawdę oblatany i doświadczony, po prostu szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 21:35 Moja matka pracowała w wojsku jako pracownik cywilny przez kilkadziesiąt lat. I widziała te tłumy nieszczęśliwych i chorych wojskowych, którzy po przejściu na emeryturę podejmowali pracę w wojsku jako cywile i kosili całkiem konkretną kasę pobierając jednocześnie emerytury. I nie dlatego, że emerytury były małe, tylko dlatego, że zdrowym, krzepkim i jeszcze nie tak starym chłopom nudziło się w domu, a dodatkowymi pieniędzmi, wiadomo, nikt nie pogardzi. Jeśli już przechodzą na wcześniejszą emeryturę, skoro to ciężki zawód, proszę, ale bez prawa pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:06 A niech wreszcie to ukucą, tych pasozytow i tak juz jest za duzo senat tez zlikwidowac! Sluzbe Zdrowia uzdrowic, usprawnic komunikacje ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: Przywileje emerytalne 20.11.09, 22:10 ZUS, NFZ, KRUZ i inni urzedowi kwiopijcy rowniez nalezalo by zgladzic, ale co...pomarzyc mozna Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama jest bardzo proste rozwiązanie 20.11.09, 22:12 Wystarczy znieść obowiązek ubezpieczeń społecznych. Zamknąć ZUS bo to niewydajny moloch. Zapewnienie sobie emerytury wtedy należałoby do każdego indywidualnie lub też osoba ta później byłaby utrzymywana przez swoją rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: jest bardzo proste rozwiązanie 20.11.09, 22:35 o nie chociaz jeszcze NFZ!!! to drudzy po ZUS zatrudniaja rzesze pasorzytow, a w szpitalach brakuje na leczenie pacjentow no bodź co bodź placa skladki, a tu... ponizajace warunki w szpitalach, kolejki w przychodniach, itp. itp. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: jest bardzo proste rozwiązanie 20.11.09, 22:41 Mówisz masz. NFZ też ciachniemy za jednym zamachem. Jak najmniej państwa, jak najmniej rządu. Jak najwięcej wolności ale i obowiązków oraz odpowiedzialności dla obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: jest bardzo proste rozwiązanie 20.11.09, 23:05 krejzimama napisał: > Mówisz masz. NFZ też ciachniemy za jednym zamachem. > Jak najmniej państwa, jak najmniej rządu. Jak najwięcej wolności ale i > obowiązków oraz odpowiedzialności dla obywateli. > ok, tylko jedna sprawa niech panstwo rozsadnie tymi naszymi srodkami operuje czy dysponuje, a nie tak jak jest obecnie, sam wiesz ze system jest wręcz poroniony Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Przywileje emerytalne 22.11.09, 16:02 też mam nadzieję, że zrobią z tym porządek. Nie przekonują mnie argumenty o ciężkiej/niebezpiecznej pracy. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że uprawnienia do branżowych emerytur ma tłum ludzi nie narażonych na jakiekolwiek ryzyko - i jest ich znacznie więcej niż "krawężników". Właśnie na bazie tego sprzątania w przywilejach obcięto emeryturę ciotce - miała 2300 branżowej, choć pracowała w księgowości. No sorry.. w firmie miałam kiedyś emeryta wojskowego ... przed 40tką. a tak w ogóle to znacznie bardziej niż przywileje branżowe wkurzają mnie emerytury rolnicze. Tylko konia z rzędem temu kto z tą patologią wreszcie zrobi porządek. To rolnicy są najbardziej uprzywilejowaną grupą społeczną jeśli chodzi o emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
inkol8 Re: A kto to wszystko nakreca? 22.11.09, 17:35 Ze emeryci lub rencisci sa nadal zatrudniani, otoz sa to np. firmy ochronarskie i wiele podobnych. Na dzień dzisiejszy zatrudnia sie emerytow czy rencistow, bo to zwyczajnie sie oplaca takim firmom, bowiem najczesciej sa refundowane przez F.U.E. Od tego nalezalo by zaczac? Moze sie myle? Przywileje tez znieść bo naszego panstwa na to nie stac. A ja mam pytanie dlaczego podobnym programem nie zachecac mlodych, a zwłaszcza absolwentów do pracy tylko starszyznę sie zacheca? To jest powazny problem dla tej grupy, ktorzy mogli by pracowac czesto tej pracy brak, bo oczywiscie brak doswiadczenia itp. Odpowiedz Link Zgłoś