Dodaj do ulubionych

Spadek od nieznanego krewnego - co to za podpucha?

28.11.09, 19:12
Właśnie dostałam ciekawego maila. Rzecz ma się tak - w dalekim kraju zginął z
rodziną w wypadku człowiek o tym samym nazwisku co moje, przez 7 lat nie udało
się ustalić jego krewnych za granicą, bank niedługo zagarnie jego majątek,
więc firma prawnicza szuka osób, które mogłaby przedstawić jako spadkobierców.
Śmierdzi podpuchą na kilometr, ale jestem ciekawa, jaki jest konkretny cel tej
podpuchy i jaką krzywdę mogliby mi zrobić, gdybym dla jaj odpowiedziała. Miała
któraś z Was taką sytuację?
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 19:19
      Na maila służbowego przychodzi tego mnóstwo. Tylko, że nie szukają osoby o
      konkretnym nazwisku, ale kogokolwiek, kto przedstawi się jako spadkobierca osoby
      XY. Kasa do podziału. Osoba pisząca przedstawia się jako pracownik np. banku.
      Nie wiem, o co chodzi, też się kiedyś zastanawiałam, co to za przekręt.
    • beniusia79 zza granicy, czyli skad? wiesz, nie musi byc 28.11.09, 19:19
      to podpucha. niedawno ogladalam wlasnie kilka reportazy na podobny
      temat. rzecz miala jednak miejsce w Niemczech. istnieje tam firma,
      ktora wlasnie zajmuje sie szukaniem spadkobiercow. robia wszystko
      by znalezsc spadkobiercow, by panstwo nie zgarnelo tegoz majatku.
      sami w zamian maja prawo do 20% spadku. w tym reportazu wlasciciel
      takiej wlasnie formie znalazl spadkobierow na polskich Mazurach...
      dziwie sie, ze dostalas informacje mailem, to forma poinformowania
      ciebie wyglada wlasnie podejrzanie. pytanie, dlaczego wyslali
      powiadomienie droga mailowa? moza sprawdz nazwe firmy w googlach.
      moze cos w tym rzeczywiscie jest? moze to wcale nie ejst podpucha?
      • echtom Re: zza granicy, czyli skad? wiesz, nie musi byc 28.11.09, 20:02
        Chodzi o egzotyczny kraj afrykański. Jako żywo nie kojarzę, by ktokolwiek z moich krewnych tam mieszkał lub prowadził interesy.
        • jakw Re: zza granicy, czyli skad? wiesz, nie musi byc 18.07.14, 21:45
          pl.wikipedia.org/wiki/Nigeryjski_szwindel
    • circa.about Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 19:21
      A nie wymagają opłacenia kosztów manipulacyjnych w wysokości powiedzmy 1000
      Euro? Bo na tym generalnie ten biznes się opiera..
      • echtom Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 20:00
        Dokładnie to podejrzewam. W pierwszym mailu nie wspomnieli o kasie - obawiam się, że przycisną, jeśli się odezwę. Przypuszczam, że rozesłali tego maila do paru tysięcy osób i liczą na to, że część się połaszczy na spadek smile
      • raczek47 Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 22:56
        identyczną historię opisał jako przykład klasyzcnego naciagactwa
        adwokat Jacek Dubois w swoim felietonie pt.Skok na bank w Zwierciadle
        sprzed roku-XII 2008.
    • asica74 Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 19:24
      W UK owszem sa firmy szukajace krewnych, etc. Jednakze, zadna z
      nich nie namierzyla spadkobiercy po emailu. Bo niby jak? Skad maja
      wiedziec, ze pani Kasia Kowalska ma email. kuku43@ntlet.com.
      To przyklad taki, ale prawdziwe firmy spadkowe szukaja po ksiegach
      wieczystych i urzedach meldunkowych.
      • beniusia79 ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 19:29
        miala tez swoja siedzibe w Polsce, stad bez problemu bylo im
        namierzyc spadkobiercow w Polsce. nie wiem jak to wygladaloby np. w
        Stanach? firma z reportazu zatrudniala fachowcow, ludzi znajacych
        sie na genealogii, historykow, prawnikow itp. te 20%, ktore im
        przypadalo to byly na ogol niezle sumki - szukano na ogol ludzi
        majacych odziedziczyc kilkaset lub kilka milonow euro. w tych 20%
        wiec wszystko sie pokrywalo. podejrzewam, ze spadkami
        kilkutysiecznymi nawet sie nie zajmuja bo sie nie oplac...
        • echtom Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 19:56
          Tu chodzi o 18 mln dolarów i podział fifty-fifty smile
          • anek130 Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 20:02
            mój mąż takiego maila dostał, ale od niego chcieli jeszcze wszystkie
            dane niezbedne do wypłacenia spadku czyt. przelania na konto, czyli
            chcieli aby podał nr rachunku bankowego, pesel i tp.Jak dla mnie
            szukają naiwnych, łatwowiernych ludzi, od których w prosty sposób
            wyciągną informacje.

Ania
            • echtom Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 20:10
              Ten gość chce tylko adresu, wieku, zawodu i telefonu komórkowego.
              • zabeczka84 Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 20:48
                echtom napisała:

> Ten gość chce tylko adresu, wieku, zawodu i telefonu komórkowego.

Hmmm, a zawód po jakiego grzyba? Jak jesteś np sprzątaczką to nie dostaniesz a
                jak fryzjerem to juz tak???
                Przychodzi mi na myśl tylko jedno, "zawód" pewnie po to by na prawnika nie trafić wink
              • cherry.coke Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 20:51
                Oprogramowanie, aplikacje i strony internetowe mozna w duzej mierze robic w
                domu. W pracy z pracy wspolnej ma sie glownie zebrania, a reszta i tak mailem
                albo komunikatorem, zwlaszcza w miedzynarodowej firmie.
                • cherry.coke Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 20:56
                  Tfu! W zle okienko mi sie wpisalo.

Tak, na pozniejszym etapie beda chcieli "kosztow operacyjnych", numeru karty
                  itp. Na razie tylko sprawdzaja, ktory jelen im w ogole odpowie.

A znacie te historie, jak potencjalny jelen wpuscil spamera w przepisanie (za
                  darmo) calego ktoregos Harry'ego Pottera?
                  • soczek_bez_gazu Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 21:01
                    sorki za podwójny post, ale nie słyszałam, opowiedz!
                  • denea Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 22:21
                    > A znacie te historie, jak potencjalny jelen wpuscil spamera w
                    przepisanie (za
                    > darmo) calego ktoregos Harry'ego Pottera?

Masssssakra smile
                    Opowiedz, proszę !
                    • cherry.coke Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 23:32
                      O, to piekna historia!
                      Oryginal ze skanami tu:
                      419eater.com/html/joyce_ozioma.htm
                      W skrocie, spamer wyslal jakis spam do goscia, ktory uprzejmie mu odpisal, ze
                      ich firma nie korzysta z takich uslug, ale prowadza obecnie ogromny projekt i
                      szukaja (odplatnie) probek pisma do ekspertyz grafologicznych, 100 dolarow za
                      strone ale minimum 100 stron. No i spamer przepisal, zeskanowal i przyslal
                      strony... hehe.
                      • aurita Re: ta firma o ktorej pisalam 18.07.14, 22:01
                        Probowalam zalajkowac.... za duzo fejsikasmile
              • soczek_bez_gazu Re: ta firma o ktorej pisalam 28.11.09, 20:59
                Czyżby chodziło o Nigerię? Możesz odpisać, zapewniam cię, że niedługo poproszą cię o przesłanie kasy na pokrycie kosztów procesu, wynajmu skrzynki na lotnisku itp. A jak będą złośliwi, to cię jeszcze poproszą o spotkanie w Paryżu tudzież w innym odległym mieście, żebyś odebrała swój spadek. Nic z tego (spotkania) nie będą mieli a ty stracisz jeszcze więcej kasy. Szukają mocno naiwnych osob żeby wydoić z nich kasę. Parę lat ltemu chodziły maile od nigeryjskich księciów, którzy szukali bezpiecznego konta na którym mogliby złożyć 10 mln $, z tym, że najpierw prosili o fundusze na pokrycie łapówek, podatków itp. Widocznie to wyewoluowało.
    • abigell Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 21:02
      To wygląda tak, że aby tę kasę dostać, poproszą Cię o opłacenie kosztów banku zagranicznego lub inne manipulacyjne opłaty. Czyli wpłać Pani xxx to dostaniesz miliony... Znajoma mi osoba zetknęła się z czymś takim i stąd wiem, i niestety są ludzie, którzy się na to nabierają.
      • horpyna4 Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 22:18
        Ja też zetknęłam się z tym, więc jestem na bieżąco. Otóż ktoś dostał
        taką wiadomość, że właśnie jego krewny o takim samym nazwisku zmarł
        i pozostawił spadek... tyle, że nie istnieją krewni o tym samym
        nazwisku, bo nie jest to nazwisko rodowe. Takie nazwisko nie
        istniało, zostało wymyślone przez jego ojca, jak kiedyś chciał
        zmienić własne.

Ale słyszałam też o przypadku, że inny gość po otrzymaniu takiego
        maila podjął grę, dobrze wiedząc, że to oszustwo. No i jak doszło do
        kosztów manipulacyjnych, to napisał, że oczywiście, ale jemu
        potrzebne najpierw ileś tam dolarów (oczywiście dużo mniej) na
        załatwienie. I przysłali, a jakże... no i na tym zakończył sprawę.
    • barbaraonly Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 22:19
      To sie nazywa "oszustwo niegeryjskie", daja sie na to nabrac nawet
      profesorowie uniwersytetow, itd. Nie daj sie skusic, bo stracisz
      duzo pieniedzy.
      • echtom Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 29.11.09, 09:14
        daja sie na to nabrac nawet
        > profesorowie uniwersytetow, itd.

To prawda, że nadzieja na dużą kasę wyłącza myślenie nawet inteligentnym z
        pozoru ludziom. I nie trzeba do tego nigeryjskich "prawników" - wystarczy
        pomyśleć o frajerach, którzy marnują kasę na audiotele czy konkursy smsowe albo
        pakują oszczędności całego życia w piramidę finansową lub lokatę na 500 % w
        prywatnym banku.
    • orissa Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 22:31
      Polecam lekturę:

www.policja.pl/portal/pol/154/39219/Jak_uniknac_quotoszustwa_nigeryjskiegoquot.html
      • echtom Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 28.11.09, 22:41
        Przeczytałam, dzięki. Maila dostałam akurat z Beninu, ale to nawet blisko smile Rzeczywiście list napisany jest całkiem niezłą prawniczą angielszczyzną - btw. Benin to kraj francuskojęzyczny.
    • princy-mincy jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniedze 29.11.09, 10:24
      jesli odpowiesz, to dostaniesz informacje o tym, ze ten krewny
      zostawil ci spadek w takiej a takiej (dosc pokaznej) kwocie a
      napisze do ciebie adwokat
      i zebys dostala ten spadek, to wyslij na jakies oplaty manipulacyjne
      tyle a tyle kasy
      no i oczywiscie spadku nawet nie zobaczysz, tyle co na papierze
      kiedys bylo o tym w prasie, system nigeryjski czy jakos
      • diamond2006 Re: jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pien 29.11.09, 11:53
        Wlasnie kilka dni temu odezwal sie do mnie facet,z Ghanysmilemoge dac
        namiary jak ktos jest zainteresowany d_nanatu@live.com albo nr
        tel.+233248894125 odezwal sie na skypie i nawet kilka min z nim
        poklikalam,ten niby krewny mial miec na nazwisko tak samo jak
        ja,tylko ze ja na skypie nie jestem pod nazwiskiem a
        pseudonimem.Oszustow pelno teraz,recesja nie recesja.
    • grog-ina Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 18.07.14, 18:27
      Tez mialam takiego maila smile))Podejrzewalam podpuche ,wiec dalam spokuj i niezareagowalam,chyba dobrze zrobilam ,bo ktos w niewiadomym mi celu pewnie chcial sie o
      mnie wecej dowiedziec ,moze nr konta ,adres itp. Gdyby rzeczywiscie zaistniala taka sytuacja to napewno znalazlby moj adres i przaslal oficjalne pismo poczta . Mysle ,ze oszusci licza na nasza ciekawosc i taki byl cel tego maila.
    • sueellen Klasyczny nigeryjski przekręt 419 n/t 18.07.14, 18:57
    • mamusia1999 Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 18.07.14, 19:20
      stara jak swiat. gdybys chciala ten rzekomy spadek uzyskac, musialabys z gory uiscic spore honoraria dla tej firmy prawniczej. na koniec okazaloby sie, ze zbieznosc nazwisk jest przyapdkowa etc.
    • ms.piggy Ja też szukam! 18.07.14, 19:31
      Kochane panstwo,
      jestem krulowe z Afrika i szukam spadkobierce mojego krulestwo. Ty wyslij mi swoje imiono nazwisko adres numer carta creditowa z terminu waznosci i CVC kod. Ten numery i nazwisko kture mi sie najbardziej spodobal bendzie sspadkobierca krulestwa. Przysienga na buk. Wienc ty nie zwlekaj i pisz swoe dane juz teraz do mnie.
      Dobranoc panstwa,
      Wasz krulowa
    • atrakcyjna.kazia Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 18.07.14, 20:54
      W "Detektywie" było niedawno coś takiego big_grin. Chodzi oczywiście o wyłudzenie pieniędzy od Ciebie.
    • nangaparbat3 Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 18.07.14, 21:16
      Tak, moja rodzina szukala wspołspadkobiercow, nawet chyba ogloszenia w gazetach byly. Nie musi byc podpucha.
    • best_bej Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 18.07.14, 21:25
      dostaję mnóstwo takich emailii. Ze afrykanski inżyniier o moim nazwsku zostawil spadek i jesetem jedyną krewną proszą o przesłanie nr konta.
      Pic polega na tym ze potem proszą o kasę na transfer, duty fees i inne niesbedne do wykanania przlelweu bajerysmile
      Że też jeszcze sie na to nabiera.
    • miliwati Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 18.07.14, 21:43
      echtom napisała:

> Właśnie dostałam ciekawego maila. Rzecz ma się tak - w dalekim kraju zginął z
      > rodziną w wypadku człowiek o tym samym nazwisku co moje, przez 7 lat nie udało

Tak zwane oszustwo nigeryjskie. (Nigerian scam po angielsku) Numer stary jak email, już w piramidach są o tym wzmianki.
      • ida_listopadowa Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 18.07.14, 23:18
        Ludzie, wątek sprzed 5 lat. Na wykopalisko odpowiadaciesmile
        • echtom Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 18.07.14, 23:26
          Sama się zdziwiłam, że ktoś to wygrzebał smile
          • wioskowy_glupek Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 19.07.14, 11:13
            Widocznie oszuści zaczynają działać ponownie ja ze 2 dni temu dostałam takiego maila na służbowy mail wink I to jest problem bo nie wiem czy na te miliony to mnie czy szefa szukali.

--
            "Zdajesz sobie sprawę, że próbujesz uzyskać racjonalną odpowiedź od czegoś, czego mentalność jest mieszaniną mentalności prymitywnego wieśniaka i odczuć autystyka, i co nigdy nie będzie w stanie zrozumieć sytuacji innej niż ta której samo doświadczyło?" ~ kosheen4
            • bei Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 19.07.14, 11:23
              Jak ktoś jest chętny to zaraz okaże się (pewnikiem), ze trzeba cos tam wpłacić by ten spadek uzyskac.
              Np. prawnik nie ma już na bilety albo na koszty notarialne czy coś tamsmile
              Koszty pewnie coraz wyższe, albo jednorazowe od wielu oszukanych dają utrzymanie zalatwiajacym formalności "spadkowe" smile
    • agra1 Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 19.07.14, 16:59
      ależ oczywiście. W którymś kolejnym mailu, jak już CIę wciągną w temat, dostaniesz info, żę na jakieś prawne czy sądowe opłaty potrzebna jest jakaś kwota, niewielka w stosunku do spadku. Potem następna, i kolejna... I to jest główny cel tego maila, zanęcić, potem spowodować, że zaczniesz płacić - najpierw niewielkie kwoty, potem będą większe, bo już będzie ci zżal tego, co dotąd zainwestowałaś. Olej tego maila i tyle.
    • kerri31 Re: Spadek od nieznanego krewnego - co to za podp 19.07.14, 18:37
      Poszłabym w takim przypadku do DOBREGO prawnika,,,bo możesz się nieźle udupić przyjmując spadek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka